29/08/2022

29 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Να διευκολυνθεί η αδειοδότηση των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών, προχώρησαν 29 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου 2022, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, το προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών φορολογείται, κατ αναλογία με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης και όχι ανά κιλό, με τον συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης των 3,70 ευρώ ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης, ενώ μέχρι πρότινος ο φόρος αυτός ήταν 1,69 ευρώ. Το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανά λίτρο ρακή από 0,59 ευρώ σε 1,48.

Ως γνωστόν, για να μπορέσουν οι μικροί αποσταγματοποιοί να εκδώσουν 24ωρη άδεια απόσταξης (12+12 ώρες), πέραν άλλων δικαιολογητικών, απαιτείται και η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επί του εκτιμώμενου παραγόμενου προϊόντος στο αρμόδιο τελωνείο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης: «Μετά την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, ο συντελεστής ΕΦΚ υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η εξ ολοκλήρου προκαταβολή του και μάλιστα ως προϋπόθεση αδειοδότησης για την 24ωρη απόσταξη, είναι αντικίνητρο για τους μικρούς αποσταγματοποιούς να δηλώνουν όλα τα εκτιμώμενα λίτρα παραγωγής».

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να διευκολυνθούν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, ως προς την καταβολή του ΕΦΚ επί του αποστάγματος, θέτοντας ως προϋπόθεση της αδειοδότησής τους την καταβολή ΕΦΚ βάσει της περσινής τιμής και αποπληρωμής του υπολοίπου τμηματικά, μετά την αποσταγματοποιητική περίοδο.

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Να διευκολυνθεί η αδειοδότηση των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών»

Από την 1η Αυγούστου 2022, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, το προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών φορολογείται, κατ’ αναλογία με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης και όχι ανά κιλό, με τον συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης των 3,70 ευρώ ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης, ενώ μέχρι πρότινος ο φόρος αυτός ήταν 1,69 ευρώ. Το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανά λίτρο ρακή από 0,59 ευρώ σε 1,48.

Επειδή, ο συντελεστής ΕΦΚ υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Επειδή, η εξ ολοκλήρου προκαταβολή του και μάλιστα ως προϋπόθεση αδειοδότησης, είναι αντικίνητρο για να δηλώνονται όλα τα εκτιμώμενα λίτρα παραγωγής.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να διευκολύνει τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς ως προς την καταβολή του ΕΦΚ επί του αποστάγματος, θέτοντας ως προϋπόθεση της αδειοδότησής τους την καταβολή ΕΦΚ βάσει της περσινής τιμής και αποπληρωμής του υπολοίπου τμηματικά, μετά την αποσταγματοποιητική περίοδο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος