ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/08/2022

Ν. Βούτσης: Δημοκρατική λύση για να μην γίνει η πολιτική ζωή της χώρας νέα Πομπηία - Εκλογές τώρα

Ν. Βούτσης: Δημοκρατική λύση για να μην γίνει η πολιτική ζωή της χώρας νέα Πομπηία - Εκλογές τώρα



Προοδευτική διακυβέρνηση για την ανάταξη της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου

Σημεία ομιλίας τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών

· Είναι σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να ζήσει μία πολύμηνη παράταση αυτού του δυστοπικού πολιτικού κλίματος και της τοξικότητας. Είναι μία κατάσταση που θυμίζει Πομπηία στα τελευταία της. Μια κατάσταση που μπορεί να πολλαπλασιάσει τους κινδύνους για τη σταθερότητα της χώρας αλλά και την ίδια τη δημοκρατική της εξέλιξη. Αυτή η μάχη χαρακωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα έχει και δεν μπορεί να έχει ένα δημοκρατικό τέλος. Η πρόταση μας είναι υπέρ της δημοκρατικής λύσης. Εκλογές τώρα. Προοδευτική διακυβέρνηση για την ανάταξη της Δημοκρατίας, για την ανάταξη του Κράτους Δικαίου, για την ανάταξη της κοινωνίας, της οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας.

· Υπάρχει ζήτημα παραβίασης του κράτους δικαίου στη χώρα. Αυτή η πορεία δεν είναι ανατάξιμη. Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων υπήρξε γνώση, έγκριση και ενορχήστρωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Είναι σαφές ότι υπάρχει ΣΔΙΤ παρακολουθήσεων.

· Οι παρακολουθήσεις έγιναν με απόφαση του Πρωθυπουργού για να διαμορφωθεί και να θωρακιστεί το καθεστώς της Νέας Δεξιάς, για να μπορούν να εφαρμόζονται καλύτερα και πιο εύκολα αντιλαϊκές πολιτικές και για να υπάρχει έλεγχος των πολιτικών εξελίξεων. Γι’ αυτούς τους λόγους στήθηκε αυτή η υπόθεση από την πρώτη στιγμή και ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος υπό τον πλήρη έλεγχο του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

· Η εξεταστική δεν αφορά μόνο στον κ. Ανδρουλάκη. Οι παρακολουθήσεις είναι μαζικές με αιχμή την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη που βρίσκεται στην κορυφή του παγόβουνου. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είχαν αποκαλυφθεί όλα τα στοιχεία που αφορούσαν σε δημοσιογράφους, δικηγόρους, αντιεμβολιαστές, μετανάστες και ένα προσφυγόπουλο. Δεν υπήρξε καμία απάντηση σε αυτές τις αποκαλύψεις. ‘Ήταν λοιπόν και είναι μαζικό το φαινόμενο των παρακολουθήσεων.

· Το σκάνδαλο ωστόσο είναι διπλό. Αφορά και τις πρακτικές της συγκάλυψης. Οι πολύμηνες ενοχικές πρακτικές συγκροτούν ένα δεύτερο σκάνδαλο, ένα σκάνδαλο συγκάλυψης. Έφεραν τον Μάρτιο του ’21 το περιβόητο άρθρο 87 για να μην είναι δυνατόν η ΑΔΑΕ να δίνει τα στοιχεία σε όσους παρακολουθούνταν όταν θα έληγε η παρακολούθηση τους. Στη συνέχεια ήρθε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κατά κοινή άποψη δεν θεραπεύει τις όποιες παθογένειες υπήρχαν στη νομοθεσία και στα συστήματα των λεγόμενων «νομίμων επισυνδέσεων». Παράλληλα απέκλεισαν την ΑΔΑΕ από την δυνατότητα ψηφιακής συγκρότησης και πρόσβασης στις υποθέσεις παρακολουθήσεων.

· Πτυχή του σκανδάλου αποτελούν και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Διαδικασίες και πρακτικές μπούλινγκ εναντίον δημοσιογράφων με στοχοποίηση τους. Στοχοποίηση ατελείωτη απέναντι στην ερευνητική δημοσιογραφία που σήκωσε κεφάλι.

· Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Υπάρχει θέμα Δημοκρατίας. Υπάρχει ζήτημα με τα Μέσα Ενημέρωσης και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να χειραγωγήσει μερίδα των ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει ζήτημα με το καθεστώς των επαναπροωθήσεων για το οποίο επί μήνες η χώρα σύρεται και διεθνώς και οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι απαντήσεις που δεν αρμόζουν σε δημοκρατική χώρα.

· Διάτρητη η άμυνα του πρωθυπουργού με την προσπάθεια συμψηφισμού με άλλες περιόδους και με τη δήθεν διάθεση για «θεραπεία» των κακώς κειμένων. Η άμυνα αυτή του πρωθυπουργού απαντήθηκε, αποδομήθηκε και αφοπλίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα.

· Η ΝΔ δεν δέχτηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να γίνει ξεχωριστή εξεταστική για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) γιατί οι διαρροές από την πλευρά της για εξεταστική επιτροπή δεκαετίας φαίνεται ότι αφορούσαν κυρίως την εξέταση της περιόδου Σαμαρά – Βενιζέλου. Και ο νοών νοείτω.

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Βούτση από τα πρακτικά της Βουλής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη διάτρητη άμυνα την οποία είχε χθες ο Πρωθυπουργός, η οποία ήταν πρώτον, μια προσπάθεια συμψηφισμού σε σχέση με άλλες περιόδους και δεύτερον, μια διάθεση δήθεν να θεραπευτούν τα κακώς κείμενα μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέσω της επίκλησης όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε -αυτή ήταν η γραμμή άμυνας του κυρίου Πρωθυπουργού-, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, αποδόμησε και ταυτόχρονα αφόπλισε την Κυβέρνηση. Αποδόμησε το στοιχείο της διάθεσης Μητσοτάκη, διότι είπε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και οι προτάσεις που έγιναν χθες -που δεν αποδέχθηκε, δηλαδή την κατάργηση του άρθρου 87 με το οποίο δέθηκαν τα χέρια της ΑΔΑΕ- δεν τα παίρνει πίσω. Άρα δεν υπάρχει καμία διάθεση για να θεραπευτούν τα κακώς κείμενα. Αποδομήθηκε λοιπόν, αυτή η διάθεση.

Ταυτόχρονα, όμως αφόπλισε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας και προτείνοντας να γίνει ξεχωριστή Εξεταστική Επιτροπή -να προτείνει η Νέα Δημοκρατία αν θέλει- για την περίοδο 2015-2019 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ταυτόχρονα ότι ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός από του Βήματος της Βουλής λέει ότι δεν υπήρξαν επισυνδέσεις, δεν υπήρξαν παρακολουθήσεις σε αυτά τα τέσσερα, πέντε χρόνια. Και προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αποδεικνύοντας πως όλο αυτό το οποίο ακουγόταν επί δέκα μέρες, ότι θα κάνει πρόταση η Νέα Δημοκρατία για Εξεταστική Επιτροπή δεκαετίας, αφορούσε μόνο την περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αποτέλεσμα σήμερα, λοιπόν, ερχόμαστε να συζητήσουμε και η Νέα Δημοκρατία το πρωί είπε «δεν θα κάνουμε άλλη πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής». Δεν δέχεται να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για τα τεσσεράμισι χρόνια που ήταν Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, όπως πρότεινε ο ίδιος προς τον κ. Μητσοτάκη, διότι η μόνη τους έγνοια ήταν να πιάσουν την περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο νοών νοείτω.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από τη συζήτηση δύο ημερών, πρόκειται για νομική διαμάχη ανάμεσα σε νομικούς, συνταγματολόγους και άρα είναι κάτι μαχητό; Όχι. Πρόκειται για καταπάτηση του Συντάγματος, διότι με βάση το Σύνταγμα βγαίνουν οι εφαρμοστικοί νόμοι και εφαρμόζονται. Δεν ερμηνεύεται το Σύνταγμα, πόσω μάλλον δεν καταπατάται το Σύνταγμα από επίκληση νόμων που βγήκαν στο όνομα του. Αυτό είναι σαφές. Έχει γίνει σαφές, σαφέστατο όχι μόνο από διακεκριμένους συνταγματολόγους και από την κοινή λογική.

Δεύτερον, είναι λάθος, είναι αστοχία; Γιατί έγινε όμως; Γιατί έγινε αυτή η υπόθεση της παρακολούθησης και του στησίματος αυτού του πλέγματος παρακολουθήσεων; Έγινε όχι για να υπάρξει μια περιπτωσιολογική διερεύνηση ενός θέματος. Ήταν απόφαση του Πρωθυπουργού εξ υπαρχής για να διαμορφωθεί και να θωρακιστεί το καθεστώς της νέας δεξιάς, για να μπορούν να εφαρμόζονται καλύτερα και πιο εύκολα αντιλαϊκές πολιτικές.

Και τρίτον, για να υπάρχει και έλεγχος των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό να είναι σαφές. Και για τους τρεις αυτούς λόγους στήθηκε όλη αυτή η υπόθεση από την πρώτη στιγμή και ήταν από την πρώτη στιγμή μέχρι τέλους υπό τον πλήρη έλεγχο του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Επίσης, αφορά μόνο τον κύριο Ανδρουλάκη; Διότι άκουσα να λέγεται «η εξεταστική που θα γίνει για τον κ. Ανδρουλάκη, κ.λπ.». Όχι. Πρώτον, είναι μαζικές οι παρακολουθήσεις με αιχμή και στην κορυφή του παγόβουνου την υπόθεση την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη. Είναι μαζικές οι παρακολουθήσεις από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο πέρσι που είχαν αποκαλυφθεί με φωτοτυπίες σε εφημερίδα καθημερινή. Όλα τα στοιχεία που αφορούσαν δημοσιογράφους, δικηγόρους, αντιεμβολιαστές, μετανάστες, προσφυγόπουλα δεν απαντήθηκαν και δεν συναίνεσε τότε η Νέα Δημοκρατία για να έρθει για ακρόαση στη Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Κοντολέων ούτε για να γίνει οποιαδήποτε πράξη. Ήταν λοιπόν μαζικό το φαινόμενο. Αφορά προφανώς και τις διαχρονικές συνακροάσεις οι οποίες έχουν παρουσιαστεί από πλευράς του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Και θέλω να πω για να είμαστε πάρα πολύ σαφείς και καθαροί πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που είπα προηγούμενα, αφορά προφανώς και όλο το χρονικό διάστημα και αφορά και τα πορίσματα και τις διερευνήσεις που έχουν γίνει και γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν έχουμε κανενός είδους ενοχή επ’ αυτού του ζητήματος και θα παρακαλούσα στην προσπάθεια της όποιας αντιπαράθεσης υπάρχει να μην αναπτύσσονται λογικές του «όλοι ίδιοι είναι» που ακούγονται από εδώ, αλλά ακούστηκαν κατά κόρον και από άλλη πλευρά.

Ήταν λοιπόν και είναι μαζικές οι παρακολουθήσεις και του κ. Κουκάκη και του κυρίου κ. Μαλιχούδη. Υπάρχουν ονόματα για όλα αυτά. Ήλθε η υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη και ήλθε απ’ έξω, όχι από τον κύριο Πρωθυπουργό, αλλά από το Ευρωκοινοβούλιο για να ανοίξει το θέμα και να είμαστε εδώ. Αλλιώς δεν θα κάνατε τίποτα. Αλλιώς δεν θα έκαναν τίποτα.

Είναι δύο τα σκάνδαλα, διότι υπάρχει προφανώς και το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Οι ενοχικές πρακτικές επί μήνες που συγκροτούν ένα δεύτερο σκάνδαλο, το οποίο έχει ακόμα απ’ ό,τι φαίνεται κάποιες πράξεις να δούμε, ένα σκάνδαλο συγκάλυψης. Γιατί, τι έγινε; Ήρθε το περιβόητο άρθρο 87, τον Μάρτιο του 2021. Γιατί ήλθε αυτό; Μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας, προσέξτε, είναι το άρθρο. Για να μην είναι δυνατόν η ΑΔΑΕ να δίνει τα στοιχεία στους ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθούνταν όταν θα έληγε η παρακολούθηση.

Δεύτερον, ύστερα ήρθε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία, κατά κοινή γνώμη, δεν θεραπεύει καθόλου μα καθόλου τις όποιες παθογένειες υπήρχαν στη νομοθεσία και στα συστήματα νομίμων λεγόμενων επισυνδέσεων κ.λπ.

Τρίτον, ψηφιακό αρχείο, προσέξτε, ήταν να φτιαχτεί -διότι χωρίς ψηφιακό αρχείο είναι φανερό ότι όχι δεκαπέντε χιλιάδες, ούτε πέντε χιλιάδες, ούτε πεντακόσιες υποθέσεις δεν μπορεί να είναι προσβάσιμες προς έλεγχο- και στην ΕΥΠ και στην ΑΔΑΕ.

Στην ΕΥΠ μάς διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει αυτό το ψηφιακό αρχείο. Δεν λέω πού, διότι έχει κακοπάθει αυτή η υπόθεση περί μυστικότητας της επιτροπής. Θα τα πούμε και μέσα στην εβδομάδα. Δυστυχώς, εσείς επικαλεστήκατε, δια των κορυφαίων που μίλησαν εδώ, τη μυστικότητα της επιτροπής και αποκρύφτηκαν στοιχεία. Όμως, αυτά θα τα πούμε μέσα στις επιτροπές και θα δούμε.

Η ΑΔΑΕ θα έκανε τον έλεγχο ως μόνη Αρχή, αφού καταργήθηκε η πρόνοια του 94 στο άρθρο 5 που έδινε το δικαίωμα και την υποχρέωση ο Πρόεδρος της Βουλής να έχει τη σχετική αλληλογραφία εάν αφορούσε πολιτικό πρόσωπο και να ειδοποιεί τον αρχηγό του κόμματος. Αφού καταργήθηκε αυτό το 2001 έγινε η ΑΔΑΕ η μόνη αρχή για να κάνει τον έλεγχο. Τι γίνεται λοιπόν; Έχει ψηφιστεί νόμος αυτούς τους μήνες που δεν υπήρξε η ΚΥΑ με υπογραφή και του κ. Πιερρακάκη, που έπρεπε να υπάρχει, ώστε να έχει η ΑΔΑΕ την ψηφιακή συγκρότηση και δυνατότητα πρόσβασης στις υποθέσεις.

Τέταρτον και τελευταίο, από αυτό που λέμε σκάνδαλο συγκάλυψης και ενοχική διαχείριση του θέματος. Επιθέσεις σε δημοσιογράφους στο εσωτερικό, στο εξωτερικό, διαδικασίες και πρακτικές μπούλινγκ εναντίον δημοσιογράφων, ατελείωτη στοχοποίηση απέναντι στην ερευνητική δημοσιογραφία που σήκωσε κεφάλι, δικοί μας, εγχώριοι δημοσιογράφοι, ξένοι, διεθνή πρακτορεία, εφημερίδες, κάποιοι άνθρωποι και στα κανάλια και σε κανάλια που δεν έχουν πει τη λέξη Predator. Υπάρχουν κανάλια που δεν έχει αναφερθεί η λέξη Predator. Το αφήνω δίπλα αυτό. Όμως, υπήρξε μια επίθεση και του ίδιου του κ. Δημητριάδη ο οποίος έκανε μηνύσεις προς δημοσιογράφους. Αυτό λοιπόν είναι το δεύτερο σκάνδαλο το οποίο ήδη ζούμε και είναι το σκάνδαλο της συγκάλυψης.

Πέμπτο ζήτημα. Είναι θέμα παθογένειας μέσα στη δημοκρατία μας η οποία κατά τα άλλα λειτουργεί άψογα και πρέπει να θεραπευτούν κάποια ζητήματα; Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να είμαστε σαφείς. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Υπάρχει ζήτημα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που η Κυβέρνηση έχει προσπαθήσει αυτά τα χρόνια να κάνει χειραγώγηση και έλεγχο. Υπάρχει ζήτημα με το καθεστώς επαναπροωθήσεων για το οποίο και διεθνώς και επί μήνες η χώρα σύρεται και η Frontex και υπάλληλοι και αρχές έξω. Σε σχέση με αυτό το κρίσιμο ζήτημα συρόμαστε διεθνώς και οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι απαντήσεις οι οποίες δεν αρμόζουν σε δημοκρατική χώρα. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά ζητήματα που μαζί με αυτό το σκάνδαλο συγκροτούν το ζήτημα δημοκρατίας, δηλαδή συγκροτούν ένα ζήτημα παραβίασης του κράτους δικαίου στη χώρα και δεν είναι ανατάξιμη αυτή η πορεία.

Έκτο και τελευταίο, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχει ευθύνη του Πρωθυπουργού;  Λέμε «ναι» και μάλιστα μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις. Υπήρχε γνώση, έγκριση και ενορχήστρωση από τον Πρωθυπουργό σ’ αυτήν την υπόθεση.

Προσέξτε, δεν υπήρξε μόνο η επισύνδεση για τον κ. Ανδρουλάκη. Υπήρξε και η δίμηνη παράταση που δόθηκε στην επισύνδεση. Ούτε γι’ αυτό ήταν ενήμερος ο κύριος Πρωθυπουργός; Δεν ήταν ενήμερος ο κ. Δημητριάδης, το πρώην δεξί του χέρι, που είναι Υποδιοικητής της ΕΥΠ και επικεφαλής του ΚΕΤYΑK; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν προφυλάξανε τον Πρωθυπουργό; Όχι, λοιπόν. Υπήρξε προφανής γνώση και προφανής ενορχήστρωση αυτής της ιστορίας. Όταν μάλιστα ξέρουμε πλέον όλοι ότι οι μέθοδοι και για τον κ. Κουκάκη και για τον κ. Ανδρουλάκη ήταν ακριβώς οι ίδιες.

Επίσης, πλέον είναι σαφές ότι υπάρχει ΣΔΙΤ παρακολουθήσεων. Ακόμα και αν δεν έχουν γίνει άμεσες συμβάσεις από τη ΕΥΠ με την INTELLEXA και την KRIKEL ως προς αυτά που συζητάμε, είναι σαφές. Διαβάστηκε πριν από μισή ώρα. Ήρθαν καινούργιες πληροφορίες για σύμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για παροχή εκατό τουλάχιστον πακέτων για παρακολούθηση με ξένη εταιρεία. Υπάρχουν παρένθετες εταιρείες, υπάρχουν υπεργολαβίες και υπάρχουν και ενοικιάσεις πληροφοριών. Γι’ όλα αυτά είναι υπόλογη η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μια πολύμηνη παράταση του δυστοπικού πολιτικού κλίματος, της τοξικότητας, της κατάστασης που θυμίζει Πομπηία στα τελευταία της, κάτι που θα πολλαπλασιάσει και τους κινδύνους για τη σταθερότητα της χώρας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική εξέλιξη αυτής της χώρας.

Είναι σαφές ότι αυτή η μάχη χαρακωμάτων την οποία δίδετε δεν θα έχει ούτε μπορεί να έχει ένα δημοκρατικό τέλος.

Η πρότασή μας είναι σαφής και θα ήθελα και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι την έχουν ακούσει, να την ξανακούσουν, γιατί από την πλευρά τους ως προς αυτό άλλο πράγμα ακούσαμε και σήμερα και το Σάββατο. Η πρότασή μας είναι δημοκρατική λύση, εκλογές τώρα, προοδευτική διακυβέρνηση για την ανάταξη της δημοκρατίας, για την ανάταξη της κοινωνίας, της οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας.

Το άλλο, ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του, μπορούν να το πουν όλοι, λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι παίρνει το πολιτικό κόστος και τότε θα κριθεί, όμως, δεν αποτελεί λύση αυτή τη στιγμή. Λύση είναι εκλογές, δημοκρατική λύση και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, ανάταξη του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ