ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/09/2022

Δ. Τζανακόπουλος: Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της πανάθλιας ανεκδιήγητης κυβέρνησης

Δ. Τζανακόπουλος: Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της πανάθλιας ανεκδιήγητης κυβέρνησης



Συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον τηλεοπτικό σταθμό ΤRT (Σωτήρης Πολύζος)

«Οι τελευταίες εξελίξεις με τις δηλώσεις του κυρίου Καραμανλή, δικαιώνουν απολύτως τις πολιτικές θέσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης όχι απλώς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απάντησε και ο ίδιος ο κ.Καραμανλής ο πρώην πρωθυπουργός, στο μεγάλο ερώτημα που τίθεται αν η κυβέρνηση έχει ή δεν έχει υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα τους λόγους για την παρακολούθηση των κ. Ανδρουλάκη και κ. Κουκάκη» ανέφερε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής επικαλούμενος ο κ. Μητσοτάκης, ένα δήθεν απόρρητο, αρνείται να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η οποία θα έριχνε φως σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση και θα μπορούσε η έρευνα να προχωρήσει παρακάτω ως προς το ποιος έδωσε την εντολή για αυτή την παρακολούθηση και ποιος είναι ο πραγματικός λόγος.»

Όπως δήλωσε, « λόγοι εθνικής ασφάλειας τόσο σε ότι αφορά τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ.Κουκάκη δεν νομίζω ότι υπάρχουν ή μπορεί κανείς να επικαλεστεί ευλόγως λόγους εθνικής ασφάλειας, αν είναι κάποιος πράκτορας, ή είναι κατάσκοπος, ή επιβουλεύεται το πολίτευμα, ή απεργάζεται εσχάτη προδοσία. Τίποτα από όλα αυτά δε νομίζω ότι συμβαίνει. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης για λόγους που σχετίζονται με την εξουσιαστική του βουλιμία, παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους για να μπορεί να έχει εικόνα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και σε σχέση με τους δικούς του πολιτικούς σχεδιασμούς, τα δικά του πολιτικά σχεδιάσματα, τη δική του τακτική απέναντι σε δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης αλλά και κόμματα. Με αυτή την έννοια, ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Έχει πλέον επιβεβαιωθεί αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα μητσοτακικό καθεστώς, με ένα καθεστώς αυταρχικό, ένα καθεστώς το οποίο προσομοιάζει σε απολυταρχικές μορφές διακυβέρνησης και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τη δικαιοκρατία, τους θεσμούς.»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά: « Αν δεν είχε ο κ. Πρωθυπουργός ιδέα, θα πρέπει να μας πει κάποιος ποιος είχε την ιδέα. Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε ότι ο διοικητής της ΕΥΠ και άλλοι υπηρεσιακοί, έδωσαν εντολή για την παρακολούθηση ενός υποψήφιου αρχηγού του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος και δεν ενημέρωσαν κανέναν. Δεν ενημέρωσαν τον κ. Δημητριάδη, δεν ενημέρωσε ο κ. Δημητριάδης τον κύριο Μητσοτάκη. Εν πάση περιπτώσει, κάπου χάθηκε αυτή η πληροφορία λες και είναι καμιά ήσσονος σημασίας πληροφορία. Αυτά είναι παράλογα πράγματα, είναι γελοίοι ισχυρισμοί. Ο κύριος Μητσοτάκης όχι απλώς ήξερε, είναι αυτός που έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, το τι είχε στο μυαλό του νομίζω ότι ο μόνος αρμόδιος να του απαντήσει είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Από κει και πέρα, εμείς μόνο μπορούμε να κάνουμε εύλογες υποθέσεις και αυτή η υπόθεση σχετίζεται προφανώς με τη διάθεση του κυρίου Μητσοτάκη να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή να έχει τη δυνατότητα, ενδεχομένως ακόμα και να αξιοποιεί πληροφορίες τις οποίες έπαιρνε από την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη για ίδιον όφελος.

« Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά δεν είναι καθόλου απλά πράγματα. Είναι βαρύτατα, όχι απλώς πολιτικά αλλά και ποινικά αδικήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν στο σύνολό τους και στο εύρος που τους αρμόζει με την έννοια ότι θέτουν σε κίνδυνο, όπως σας έλεγα προηγουμένως την ίδια τη λειτουργία των θεσμών, την ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος. Είναι σαν να μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν, να μην ενημερώνει για τους λόγους που ενδεχομένως επιβάλλουν μια τέτοια παρακολούθηση. Αύριο το πρωί θα μπορούσε για παράδειγμα να δώσει εντολή ο διοικητής της ΕΥΠ, να παρακολουθήσουν όλη την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή όλη την Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί για να ελέγξει, να εξετάσει και να διαλευκάνει το συγκεκριμένο σκάνδαλο και η ΕΥΠ να μη δώσει ποτέ λογαριασμό σε κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη να συλλέξει ενδεχομένως στοιχεία προκειμένου να δεσμεύσει τον κ. Ανδρουλάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε: «δεν ξέρω τι ήθελε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά είναι μια εύλογη υπόθεση, δηλαδή ότι επιχειρούσε να μαζέψει πληροφορίες και στοιχεία προς πολιτική αξιοποίησή του. Τι είδους πολιτική αξιοποίηση θα ήταν αυτή, αυτό να σας το απαντήσει ο κ.Μητσοτάκης, εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω, αλλά κανείς όπως σας έλεγα προηγουμένως μπορεί να έχει εύλογες υποψίες και να κάνει στοχασμούς σε σχέση με το συγκεκριμένο πράγμα. Δηλαδή, ενδεχομένως να ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να εξαναγκάσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον ίδιο τον κ.Ανδρουλάκη σε συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις. Προφανώς όμως εδώ αυτά είναι τρομακτικά πράγματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, είναι τρομακτικά πράγματα για τη λειτουργία του πολιτεύματος συνολικά και νομίζω ότι αυτή η υπόθεση θα αποτελέσει θρυαλλίδα. Θα είναι το σημείο τομής και το σημείο καμπής που θα οδηγήσει τελικά στην κατάρρευση του καθεστώτος Μητσοτάκη, το οποίο ήδη βρίσκεται σε πανικό, βρίσκεται σε αμηχανία, κατηγορεί τους Ρώσους, Αρμένιους Ουκρανούς ότι επιχειρούν να το αποσταθεροποιήσουν, προχωράει σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, καταγγέλλει δεξιά και αριστερά όποιον τολμά να του ασκήσει κριτική είτε αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε αυτοί είναι οι New York Times, είτε είναι το Politico, είτε οι Financial Times είτε το Spiegel, το γερμανικό περιοδικό, το οποίο έγραψε ένα άρθρο κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και άρθρο δυσφημιστικό δυστυχώς για τη χώρα, καθώς μας λέει ότι η Ελλάδα διολισθαίνει προς απολυταρχικές μορφές διακυβέρνησης. Αυτά είναι ένας διασυρμός της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο και γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι όσο το δυνατόν συντομότερα απαλλαγούμε από το καθεστώς Μητσοτάκη τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δημοκρατία, για τους πολίτες».

Αναφορικά με το επιχείρημα που διακινείται ότι η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες, δήλωσε: « ξέρετε μου θυμίζουν και λίγο τα επιχειρήματα των απολογητών της χούντας, οι οποίοι, αυτό που έλεγαν είναι ότι ο κόσμος δεν αντιδρά, δεν τον ενδιαφέρει δημοκρατία, δεν τον ενδιαφέρει το πολίτευμα, δεν τον ενδιαφέρει το κοινοβούλιο, τον ενδιαφέρει να έχει τα προς το ζην. Κοιτάξτε, στην παρούσα περίπτωση ο κόσμος δεν έχει τίποτα. Δεν έχει ούτε δημοκρατία, δεν έχει ούτε αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά του. Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει σαρώσει τα πάντα σε όλα τα πεδία του επιστητού, είτε μιλάμε για τη διαχείριση της ακρίβειας, όπου η κυβέρνηση επέλεξε αντί να στηρίξει την κοινωνία να στηρίξει τα καρτέλ. Είτε μιλάμε για τη διαχείριση της πανδημίας, όπου η χώρα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων και ένα ΕΣΥ υπό κατάρρευση. Η προηγούμενη εβδομάδα μας έδωσε 50.000 κρούσματα και άλλους 200 θανάτους. Ένα μικρό χωριό χάθηκε την προηγούμενη βδομάδα και έχουν χαθεί πάνω από 30.000 άνθρωποι κατά την περίοδο της πανδημίας, μιλάμε για πραγματικά θλιβερό ρεκόρ. Και την ίδια στιγμή δεν έχει ούτε δημοκρατία. Δηλαδή πράγματα τα οποία θεωρούσαμε τουλάχιστον τα τελευταία τριάντα χρόνια ως εμπεδωμένα για την ελληνική κοινωνία ως εμπεδωμένα σε ότι αφορά τη λειτουργία θεσμών και πολιτεύματος, δηλαδή το γεγονός ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι δεν παρακολουθούνται πολίτες για λόγους αξιοποίησης των πληροφοριών από τη μεριά της κρατικής εξουσίας για ίδιον όφελος, ακόμα και αυτά που ξαναλέω θεωρούσαμε δεδομένα από το 1993 και μετά, διότι υπήρξε και η τότε υπόθεση του πατρός Μητσοτάκη με τις υποκλοπές όπου παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα πολιτικά στελέχη και πολιτικούς από το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούσαμε λοιπόν ότι είναι εμπεδωμένα αυτά. Απ’ ότι φαίνεται όμως, πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι και η οικογένεια Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε ο πατέρας Μητσοτάκης. Δυστυχώς αυτά είναι θλιβερά πράγματα, είναι πράγματα που ορθώς έγραψαν οι New York Times ότι σηματοδοτούν μια βαθιά σήψη στην καρδιά της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Στη συνέχεια , ο βουλευτής επεσήμανε ότι: « Εμείς θα επιμείνουμε σε τρία τέσσερα κεντρικά ερωτήματα. Καταρχήν, να μας πει επιτέλους η κυβέρνηση ποιοι ήταν οι υποτιθέμενοι λόγοι εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Κουκάκη. Θα επιμείνουμε στο ερώτημα για ποιο λόγο η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2021, όταν ξεκίνησε αυτή η υπόθεση με τον κ. Κουκάκη τότε, πέρασε την τροπολογία με την οποία απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει όσους έχουν παρακολουθηθεί και για τους οποίους δεν υπάρχουν πλέον στοιχεία ή ενδείξεις ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια για ποιο λόγο παρακολουθήθηκαν , είναι μια τροπολογία αυτή την οποία πέρασε η κυβέρνηση με τις υπογραφές του κυρίου Πικραμμένου και του κ.Τσιάρα που αποτελεί την πεμπτουσία της καθεστωτικής λογικής. Η ΕΥΠ παρακολουθεί και δε δίνει λογαριασμό σε κανένα, κρατώντας ένα απόλυτο σκοτάδι σε σχέση με τις επιλογές της, τις λειτουργίες της, τις πρακτικές της. Το τρίτο ερώτημα θα αφορά φυσικά να μας απαντήσει η κυβέρνηση εάν υπάρχουν άλλοι πολιτικοί ή άλλοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούνταν όλη αυτή την προηγούμενη περίοδο διότι σας θυμίζω ότι έχει υπάρξει ένα δημοσίευμα της Καθημερινής που κάθε άλλο παρά για φιλοσυριζαϊσμό μπορεί κανείς να την κατηγορήσει, σύμφωνα με το οποίο, τουλάχιστον άλλα 7- 8 πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνταν. Και το τέταρτο ερώτημα φυσικά είναι να μας δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση για τις σχέσεις που έχει με την εταιρεία intellexa, η οποία εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό, το Predator ή πληροφορίες που προέρχονται από αυτό το λογισμικό, διότι οι διαβολικές συμπτώσεις συνήθως αποδεικνύεται ότι δεν είναι συμπτώσεις. Διότι στην μεν περίπτωση του κυρίου Κουκάκη έχουμε την υπόθεση να ξεκινά με παρακολούθηση από αυτό το κακόβουλο λογισμικό και όταν η παρακολούθηση αυτή σταματά, έχουμε τη νόμιμη επισύνδεση, τη νόμιμη εντός εισαγωγικών επισύνδεση από την ΕΥΠ, ενώ στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη έχουμε το αντίθετο. Δηλαδή, πρώτα αποτυγχάνουν να τον παρακολουθήσουν με το Predator και στη συνέχεια τον παρακολουθούν μέσω συνακρόασης, έτσι, όπως πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο τον πάροχο και από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, η οποία στην περίπτωση αυτή καλώς αγνόησε την απαγόρευση που προκύπτει από την τροπολογία Πικραμμένου-Τσιάρα.

Μάλιστα σημείωσε ότι : « αυτά τα ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων και νομίζω ότι οι απαντήσεις αυτές, εφόσον δοθούν θα επιταχύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάρρευση του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Διότι οι απαντήσεις θα είναι πραγματικά συγκλονιστικές και θα αποδείξουν αυτό το οποίο ισχυρίζομαι ότι δηλαδή μιλάμε για μια υπόθεση, η οποία δεν σχετίζεται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δεν έχει καμία σχέση με ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Έχει να κάνει με την εξουσιαστική μονομανία και με την επιλογή Μητσοτάκη να επιχειρήσει να ελέγξει το σύνολο της δημόσιας ζωής, ακόμα και με παράνομα μέσα. Αυτό είναι το συμπέρασμα αυτής της ιστορίας και νομίζω ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της πανάθλιας ανεκδιήγητη κυβέρνησης, η οποία θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο οικονομία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.»

Κλείνοντας τη συνέντευξη του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε σχετικά με την προσπάθεια της ΝΔ να αποδώσει ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν παρακολουθήσεις την περίοδο διακυβέρνησής του: « Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν στελέχη μας, τα οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τους παρακολουθούσε. Αναφέρθηκε στην κυρία Βαλαβάνη, η οποία αμέσως μετά τον διέψευσε με δήλωσή της, στον τον κ. Κοτζιά, ο οποίος επίσης τον διέψευσε με δήλωσή του στον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος επίσης τον διέψευσε με δήλωσή του. Με λίγα λόγια, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, ο κ.Μητσοτάκης οτιδήποτε ισχυρίστηκε στην τοποθέτησή του στη Βουλή πήγε κουβά, αποδείχθηκε ότι ήταν ευθύτατα τα και θρασύτατα ψέμα αυτά τα οποία ισχυρίστηκε περί στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι τα παρακολουθούν. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος ισχυρισμός από κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε ο βουλευτής.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ