07/09/2022

Λ. Αβραμάκης: Περίπου δύο στα τρία παιδιά εκτός ΚΔΑΠ στο Νομό Σερρών - Σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας των νοικοκυριών η κυβέρνηση μείωσε δραματικά τα vouchers για την απασχόληση των παιδιών στα ΚΔΑΠ

Όσες δικαιολογίες και αν επικαλεστεί η κυβέρνηση της ΝΔ, το γεγονός είναι ότι ένα στα τρία παιδιά των οποίων οι οικογένειες έκαναν αίτηση για ΚΔΑΠ και πληρούσαν τις προϋποθέσεις, έχουν μείνει χωρίς voucher για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους. Ειδικά στο Νομό Σερρών, οι εκτιμήσεις είναι ότι κόπηκαν δύο στις τρείς αιτήσεις.
Η επίκληση της διεύρυνσης του ολοήμερου σχολείου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών που κόπηκαν, είναι τουλάχιστον δικαιολογίες, δεδομένου ότι η διεύρυνση ωραρίου στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία γίνεται πιλοτικά, δεν είναι σαφής ο αριθμός και η ποιότητα των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, αφού σχεδιάζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Ταυτόχρονα, χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ πανελλαδικά βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία καθώς ο δραστικός περιορισμός των vouchers καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα αυτών των δομών. Επιπρόσθετα, τα δημόσια ΚΔΑΠ που λειτουργούν υπό την αιγίδα των Δήμων, επίσης κινδυνεύουν να μην μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, οι οποίες θα είναι σημαντικά αυξημένες τη φετινή σχολική χρονιά τόσο λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια όσο και λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα αναλώσιμα που χρησιμοποιούν.
Το γεγονός μάλιστα σε ότι αφορά το Νομό Σερρών, έναν από τους φτωχότερους Νομούς της χώρας, ότι περισσότεροι από τους μισούς που δικαιούνταν voucher δεν θα το πάρουν, εγείρει προβληματισμούς σε σχέση με τα κριτήρια που τελικά περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τους ωφελούμενους γονείς.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό, με προχειρότητα και βιασύνη, σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, επιλέγει τη βεβιασμένη «κατάργηση» των ΚΔΑΠ παραβλέποντας τις ανάγκες των παιδιών και την επιθυμία των γονέων τους για δημιουργική απασχόληση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που δεν καλύπτονται από το σχολικό πρόγραμμα και τις σχολικές δραστηριότητες.