ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/09/2022

Μηνύματα βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Μηνύματα βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς



Μ. Τζούφη: Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας των σχολείων, εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στις μαθήτριες και τους μαθητές

Μήνυμα Γιάννη Σαρακιώτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Μήνυμα προς τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως αναφέρει ο κ. Σαρακιώτης:

«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη προκλήσεις και ερωτηματικά εν όψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα, με τη μέση ελληνική οικογένεια να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες της, την ίδια στιγμή που παραμένει αμφίβολη ακόμη και η δυνατότητα επαρκούς θέρμανσης των σχολικών κτιρίων. Δυστυχώς, η δυσμενής οικονομική κατάσταση και η κυβερνητική αδυναμία άρσης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχει επηρεάσει όλα τα επίπεδα του κοινωνικού βίου.

Τις εν λόγω δυσχέρειες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων της χώρας μας, με την πεποίθηση ότι “η μόρφωση είναι στήριγμα της ζωής”, όπως αναφέρει ο αρχαίος ποιητής Μένανδρος. Η ποιότητα της ζωής επαφίεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και γι’ αυτό το λόγο, η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να παρέχει όλα τα αναγκαία μέσα συνδράμοντας εγκαίρως τα μέγιστα για την άμβλυνση των δυσκολιών.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της πατρίδας μας!»

Δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τη νέα σχολική χρονιά: Στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας εν όψει μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Μια ακόμη νέα σχολική χρονιά ξεκινάει, με πολλά όνειρα και προσδοκίες, με προβλήματα και ανοιχτά μέτωπα στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Αλλά και με νέες προκλήσεις που ανακύπτουν μέσα από την οικονομική κρίση που δεν αφήνουν καμία και κανέναν αλώβητο. Εύχομαι από καρδιάς σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, υγεία και δύναμη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Από την πλευρά μας, ήμασταν και παραμένουμε στο πλευρό τους, αρωγοί στα δίκαια αιτήματά τους, πρόθυμοι να τα αναδείξουμε και να προτείνουμε τις λύσεις που απαιτούνται. Αλλά και έτοιμοι να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τη νέα γενιά. Για το μέλλον της πατρίδας μας.».

Μήνυμα της Γιώτας Πούλου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αγαπητοί μαθητές, μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά, ένα νέο δημιουργικό ταξίδι γνώσης και εμπειρίας με νέους στόχους και προσδοκίες!

Καλωσορίζουμε τους εκπαιδευτικούς νεοδιόριστους/ες και αναπληρωτές/ιες που τοποθετήθηκαν στις σχολικές μονάδες της Βοιωτίας.

Η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως δεν υποστηρίζουν την Δημόσια Εκπαίδευση αφού εγκαινιάζουν ιδιωτικά σχολεία, έχουν θεσμοθετήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, και επιπλέον ανοίγουν τα σχολεία χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα με ελλείψεις και στον καθαρισμό τους.

Και ενώ γίνονται προσλήψεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργεί μεγάλα κενά στην Ειδική Αγωγή, τα Τμήματα Ένταξης, τις Τάξεις Υποδοχής, την Παράλληλη Στήριξη και τις ΔΥΕΠ.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και αγαπητοί γονείς, αναλαμβάνουμε συλλογική ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας, μέσα στις δύσκολες συνθήκες των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την χώρα μας.

Καλή πρόοδο στους μαθητές και στις μαθήτριες και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς για το έργο τους!

Νίκος Ηγουμενίδης: Το πρώτο κουδούνι σήμερα είναι ένα ισχυρό καμπανάκι για όσα σκόπιμα δεν κάνει για το Δημόσιο σχολείο το Υπουργείο

Σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια μέρα που ανήκει στους μαθητές και τις μαθήτριες, και τους εκπαιδευτικούς. Μια μέρα που θα πρέπει να πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά το ταξίδι της γνώσης αλλά και τα όνειρα του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας.

Σε αυτά τα όνειρα η Πολιτεία δεν μπορεί να βάζει εμπόδια. Έχει το χρέος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γι’ αυτό:

Δεν μπορεί μια τέτοια μέρα να βρίσκει υγειονομικά αθωράκιστα τα σχολεία και να παραμένει και πάλι αυξημένος ο αριθμός μαθητών ανά τάξη.
Δεν μπορεί να εφαρμόζει το νέο Ολοήμερο χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και η υλικοτεχνική υποδομή. Ακόμη να απαντήσει το Υπουργείο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που έχει τονίσει ότι δεν έχει πόρους για να καλύψει τις δαπάνες για το νέο Ολοήμερο και το Υπουργείο να μένει με σταυρωμένα τα χέρια.
Δεν μπορεί η Υπουργός να θριαμβολογεί ότι ανοίγει τα σχολεία χωρίς Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ή Σχολικό Νοσηλευτή, χωρίς να υπάρχει η υποστήριξη από σχολικούς Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Δεν μπορεί μια τέτοια μέρα να υφίσταται ένας μεγάλος αριθμός κενών στα δημόσια σχολεία, να μην έχουμε τους δασκάλους που χρειάζεται το Δημόσιο Σχολείο, και οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί να φθάνουν το 25% στο σύνολο του πληθυσμού των διδασκόντων!
Δεν μπορεί σε μια τέτοια συγκυρία το Υπουργείο να προχωρά σε περικοπές στις σχολικές καθαρίστριες. Το αντίθετο θα έπρεπε: Θα έπρεπε να έχουμε αύξηση σχολικών καθαριστριών και μάλιστα πλήρους ωραρίου.
Το νέο Ολοήμερο θα πρέπει να αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα και όχι μια «παιδοφύλαξη». Θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των παροχών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, σχολικούς νοσηλευτές, ΕΒΠ). Θα πρέπει να εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες που θα ελαφρύνουν στην πράξη τις οικογένειες και με ουσιαστική στήριξη, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και σχολικούς νοσηλευτές. Διαφορετικά, η όποια «μεταρρύθμιση» παραμένει προσχηματική.

Το πρώτο κουδούνι είναι σήμερα ένα ισχυρό καμπανάκι για όσα σκόπιμα δεν έχει προχωρήσει το Υπουργείο. Δεν μπορεί το Υπουργείο να απαξιώνει διαρκώς το Δημόσιο Σχολείο σε όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι υποχρέωση του Υπουργείου να κάνει ό,τι χρειάζεται για μια δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όφελος όλων των μαθητών. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί η Υπουργός και η Κυβέρνηση να κάνει «σκόντο» στα όνειρα των παιδιών μας.

Εύχομαι μια καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη για όλους: για τους μαθητές, για το διδακτικό και όλο το προσωπικό των σχολείων, και φυσικά για τους γονείς».

Κ. Μάλαμα : Η φετινή σχολική χρονιά να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ισχυροποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης

Η σχολική χρονιά που ξεκινά βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες προκλήσεις. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς θα κληθούν να λειτουργήσουν και φέτος, έχοντας απέναντι τους σημαντικά προβλήματα. Στο Νομό μας, σε πολλά δυσπρόσιτα κι απομακρυσμένα σχολεία, οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν κενά, την ώρα που αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα σηκώσουν και πάλι ένα μεγάλο βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διανύοντας μακρινές αποστάσεις. Πολλά σχολεία του Νομού θα χρειαστούν ενίσχυση στις υποδομές τους, ενώ σοβαρές ελλείψεις θα ταλανίσουν και την ειδική εκπαίδευση. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η θετική συμβολή για την όσο το δυνατόν πιο άμεση άμβλ​υνση αυτών των προβλημάτων, ώστε κανένα παιδί του Νομού Χαλκιδικής να μην μείνει πίσω, να μην χάσει το τρένο της εκπαίδευσης. Οι ευχές, λοιπόν, για καλή σχολική χρονιά ας συνοδεύονται κι από αγώνες, ώστε να παραμείνει όρθια η δημόσια παιδεία του Νομού μας.

Μήνυμα Τ. Ελευθεριάδου με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς ηχεί σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας. Οι μαθητές/τριες, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν το ταξίδι στη γνώση με όνειρα, προσδοκίες αλλά και νέες προκλήσεις.

Η αγωνία για τον χειμώνα που έρχεται είναι μεγάλη. Η δυσμενής οικονομική συνθήκη, η ενεργειακή κρίση, τα ελλιπή μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, διαπερνούν όλα τα επίπεδα του κοινωνικού βίου. Ελπίζω ότι οι περσινές συνθήκες και οι τραγικές αστοχίες να έδωσαν ένα καλό μάθημα στο αρμόδιο Υπουργείο, και να μην ξαναζήσουμε στιγμές με μαθητές να κρυώνουν μέσα στην αίθουσα, καθηγητές να αδυνατούν να κάνουν το μάθημά τους και γονείς στα όρια των αντοχών τους.

Θέλω να ευχηθώ στους μαθητές/τριες-και ειδικά στα παιδιά που θα ακούσουν για πρώτη φορά το σχολικό κουδούνι-, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, καλή σχολική χρονιά, με υγεία και όρεξη για μάθηση! Τους διαβεβαιώνω ότι θα παραμείνω αρωγός τις προσπάθειάς τους για βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και για την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν.

Δήλωση Κ. Μπάρκα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Θέλω ειλικρινά να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά, δύναμη και υγεία στις μαθήτριες και στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Για άλλη μια χρονιά η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, που επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορούν τόσο σε ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε γενική και ειδική εκπαίδευση, όσο και σε υποδομές. Είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλλουμε στην όσο το δυνατόν πιο άμεση άμβλυνση αυτών των προβλημάτων προς όφελος των παιδιών μας.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να στηρίξουμε τη δημόσια εκπαίδευση ως προϋπόθεση συνολικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη για τη νέα σχολική χρονιά

Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, παρακολούθησε τον Αγιασμό στο Μουσικό και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, απ΄ όπου έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Πρώτο κουδούνι σήμερα για μαθήτριες, μαθητές κι εκπαιδευτικούς με τα σχολεία να πλημμυρίζουν πάλι με γέλια και παιδικές φωνές.

Με λίγο άγχος για τα πρωτάκια μας, με τη χαρά της αντάμωσης για τα μεγαλύτερα, με συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους γονείς.

Παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που φέρνει η νέα σχολική χρονιά, εκπαιδευτικοί -μόνιμοι και αναπληρωτές- διασκορπίστηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας για να τις αντιμετωπίσουν με μεράκι και υπομονή, μεταλαμπαδεύοντας στα παιδιά μας γνώσεις, ήθη και αξίες.

Βρισκόμαστε κοντά τους στο δύσκολο έργο τους, αλλά και στον αγώνα τους να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σχολείο που βάλλεται από την κυβέρνηση.

Ευχόμαστε σε όλες τις μαθήτριες, όλους τους μαθητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να έχουν μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με συνεννόηση και συνεργασία».

​Μήνυμα Αλ.Μεϊκόπουλου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στους επίσημους Αγιασμούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που τελέστηκαν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, το 3ο ΓΕΛ Βόλου και το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά που ξεκινά με την ελπίδα και την προσδοκία μαθητών και μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων ότι θα κυλήσει ομαλά μετά τις δύσκολες χρονιές που προηγήθηκαν. Οι προκλήσεις δεν λείπουν καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που έχουν καταφέρει πλήγμα και συνεχίζουν να ροκανίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Φέτος, τα σχολεία ανοίγουν και πάλι με πολυάριθμα τμήματα και ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν θα θερμαίνονται σωστά τους χειμερινούς μήνες. Τα κενά των εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, την Παράλληλη Στήριξη και τα Τμήματα Ένταξης υπονομεύουν την ομαλή και ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία, και την ίδια στιγμή χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ. Επιπλέον, μέσα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, οι δυσκολίες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές εντείνονται λόγω των προβλημάτων ανεύρεσης στέγης και κάλυψης του ενοικίου και των υπέρογκων λογαριασμών.

Είναι ευθύνη όλων μας τα σχολεία να λειτουργούν ομαλά, σε συνθήκες κανονικότητας, ως καταφύγια γνώσης, δημιουργικής σκέψης και παραγωγής εφοδίων για τα παιδιά.

Εύχομαι ολόψυχα στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς καλή και δημιουργική σχολική Χρονιά με υγεία, πρόοδο και κουράγιο.

Καλή αρχή για τα πρωτάκια μας!

Καλλιόπη Βέττα: Η νέα γενιά φέρνει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον – Επισκέψεις σε σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς επισκέφθηκε εκπαιδευτικές μονάδες του Βοίου. Ειδικότερα, επισκέφθηκε την Σιάτιστα όπου παρακολούθησε τον αγιασμό στο Γυμνάσιο, το Λύκειο, το Ε.Π.Α.Λ. και το Μουσικό Σχολείο, τη Νεάπολη, όπου παρευρέθηκε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο και το Τσοτύλι όπου παρακολούθησε την έναρξη σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Η Βουλευτής συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, το προσωπικό των σχολείων, γονείς και κηδεμόνες και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους με υγεία και δύναμη, για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Απευθυνόμενη προς τις μαθήτριες και τους μαθητές επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά είναι μια ευκαιρία να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στην γνώση αποκτώντας τα εφόδια και τις δεξιότητες που θα αναδείξουν τον πνευματικό και συναισθηματικό τους κόσμο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το σχολείο είναι χώρος ανεκτίμητος, καθώς εκεί πλάθονται συνειδήσεις και προσωπικότητες, ενώ δημιουργούνται όνειρα ζωής και φιλίες που τους ακολουθούν σε όλη την ενήλικη ζωή τους.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η νέα γενιά, με την αισιοδοξία, το όραμα και την πίστη της, μπορεί να συμβάλει στον αγώνα για καλύτερη, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, μπορεί να φέρει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε όλους μας, χωρίς αποκλεισμούς, στεγανά και αδιέξοδα.

Μήνυμα βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου καλωσόρισε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην πόλη της Κομοτηνής, παρουσία του οποίου έγινε ο επίσημος αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρόνιας.

Στο μήνυμα του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο βουλευτής τόνισε:

Εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι γεμάτη γνώση και δημιουργία για τους μαθητές μας, ενώ εύχομαι καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς μας για το δύσκολο έργο που επιτελούν. Καλή δύναμη εύχομαι και στους γονείς που επωμίζονται μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες ένα μεγάλο βάρος για την πρόοδο των παιδιών τους. Γνωρίζω τις δυσκολίες με τις οποίες ξεκινά η φετινή χρονιά με τις ελλείψεις και τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Ότι καλούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί να καλύψουν τα ελλείμματα του υπουργείου Παιδείας και να περιορίσουν τους κινδύνους από το υγειονομικό ρίσκο με τον τρόπο που ανοίγουν σήμερα τα σχολεία. Γνωρίζω ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι ελκυστικό στους νέους μας και δε δίνει σε όλους τους ίδιες ευκαιρίες. Όμως σας καλώ όλους μαζί να αγωνιστούμε για να το αλλάξουμε. Να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τα εφόδια που δίνει ως ένα σκαλοπάτι για να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. ​

Τρύφωνας Αλεξιάδης, Βουλευτή Β` Πειραιά και Αν. Tομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για τη νέα σχολική χρονιά

Καλή χρονιά !

Μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση σήμερα στον Αγιασμό του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού κι αργότερα στον Αγιασμό του 4ου & 5ου Γυμνασίου Κορυδαλλού.

Παιδικά και εφηβικά πρόσωπα, από τη μια ζωγραφισμένα με εκφράσεις αμηχανίας στα "πρωτάκια", από την άλλη ολάνθιστα με περίσσεια χαμόγελα στα μεγαλύτερα παιδιά που χάνονταν μέσα στις αγκαλιές τους. Η καλύτερη ένεση αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή.

Συγκίνηση, με την ανάμνηση του Αγιασμού, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του `70, στο Γυμνάσιο Αρρένων Κορυδαλλού (που στεγαζόταν … στη Νίκαια) με τις αγωνίες και τις δυσκολίες του πρωτάρη.

Καλή δύναμη στα παιδιά και στις οικογένειές τους, καλή επιτυχία στους εκπαιδευτικούς και εύχομαι, όσοι έχουμε τη δυνατότητα δημόσιου λόγου και έργου στην πολιτική, να μην περιοριστούμε σε παρουσίες …εγκαινίων, αλλά να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ενίσχυσης της Παιδείας, για μια δημόσια, δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένη, μαζική εκπαίδευση που φέτος ειδικά αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα.

Ο Αλ. Αυλωνίτης στο σχολικό Αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Καναλίων και του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε σήμερα, με τον καθιερωμένο αγιασμό στα σχολεία.

Ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Αυλωνίτης βρέθηκε κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους αγιασμούς που έγιναν στο Δημοτικό Σχολείο Καναλίων, στον τόπο διαμονής του, και στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας, που συμβολίζει τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού μας.

Τη φετινή χρονιά η εκπαιδευτική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, με σημαντικά προβλήματα συνεπεία της άκρατης ακρίβειας και των αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και στα σχολικά είδη. Η εκπαίδευση είναι αντιμέτωπη με νέες επιθέσεις στα κεκτημένα χρόνων, σε εκπαιδευτικά κενά, σε πληθώρα αναγκών στα δημόσια εκπαιδευτήρια, σε τεράστιες ελλείψεις. Οι δυσκολίες εξεύρεσης στέγης για τους νέους εκπαιδευτικούς, τα πανάκριβα ενοίκια, οι καθηλωμένοι μισθοί προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Για όλα αυτά τα θέματα ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης συζητά αυτές τις ημέρες με την εκπαιδευτική κοινότητα, για να γίνει κοινωνός των προβλημάτων τους και να θέσει τα ζητήματα που τους απασχολούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στις δηλώσεις του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης, μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή τη χρονιά στόχος όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε όλα τα παιδιά της Κέρκυρας να έχουν ίσες ευκαιρίες στην γνώση, ίδιες δυνατότητες εξέλιξης, ανοιχτούς δρόμους να διεκδικήσουν τα όνειρά τους.
Εύχομαι αυτό το όμορφο ταξίδι στη γνώση να είναι καρποφόρο για τους μαθητές και τις μαθήτριες, αυτές τα μαθητικά χρόνια να δώσουν στα παιδιά μας εφόδια ζωής. Και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, από καρδιάς καλή δύναμη, κουράγιο και επιτυχίες.

Καλή εκπαιδευτική χρονιά σε όλους και όλες, θα είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα στις διεκδικήσεις της».

 

Ο Γιώργος Παπαηλιού Βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την έναρξη σχολικού έτους

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού στον αγιασμό του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης

των Α’ και Γ΄ Γυμνασίων και Λυκείων Τρίπολης του Γυμνασίου και Λυκείου Μεγαλόπολης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς :

Οι υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, υπό τις οποίες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, είναι δύσκολες.

Τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πολλά, σημαντικά και κρίσιμα.

Αυτά αφορούν τόσο τους μαθητές και τις οικογένειες τους, όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις δικές του οικογένειες.

Η εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ εξαγγελθείσα επιστροφή στην «κανονικότητα» είναι μία επικοινωνιακή πομφόλυγα. Στη δήθεν κανονικότητα της αρχής της διακυβέρνησης της ΝΔ προστίθεται και η δήθεν κανονικότητα της μετά την πανδημία περιόδου. Μία «κανονικότητα» αυταρχική, συντηρητική, με τεράστιες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές-α ν τ ι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη».

Τα προβλήματα στην ελληνική «περιφέρεια», ειδικότερα δε στην Αρκαδία, είναι περισσότερα, αφού το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ γι΄ αυτήν είναι ανύπαρκτο, περιοριζόμενο στην επικοινωνία και όχι στην ουσία.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μη ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών περικλείει κινδύνους, διότι η πανδημία έληξε διοικητικά, όχι όμως ουσιαστικά.

Ούτε λόγος για μείωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες, ούτε λόγος για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Τα σημαντικά κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθίστανται πλέον «κανονικότητα», όπως επίσης και τα κενά για την παράλληλη στήριξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.

Το ίδιο ισχύει και για την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων.

Η προσχολική αγωγή, το νηπιαγωγείο, η επέκταση του ωραρίου στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών που θα προσφέρει γνώσεις και δημιουργική απασχόληση, εξαντλείται σε ένα σχολείο-πάρκινγκ.

Στη σημερινή πραγματικότητα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, στα σχολεία του τόπου μας δίδονται καθημερινές μάχες από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, προκειμένου αυτά να κρατηθούν όρθια.

Το σχολείο πρέπει να αποτελέσει, εκτός από χώρο απόκτησης γνώσεων, και χώρο διαμόρφωσης ελεύθερων προσωπικοτήτων σε περιβάλλον συλλογικότητας και αλληλεγγύης.

Αυτούς τους σκοπούς υπηρετούν μεταρρυθμίσεις προς προοδευτική κατεύθυνση, ώστε να επιτευχθεί, εκτός των άλλων, και ο περιορισμός των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. 

Αναγκαία προϋπόθεση γι΄ αυτές (τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις) είναι η δραστική αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και η αξιοποίηση του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Κ. Μάρκου: Η πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς

Σήμερα, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας, Κώστας Β. Μάρκου, παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης σε Δημοτικά και Λύκεια της Πάτρας.

Ο βουλευτής ευχήθηκε στους μαθητές καλή χρονιά και στους δασκάλους, καθηγητές και γονείς δύναμη και η υγεία.

Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει για τρίτη συνεχή φορά τα σχολεία να ανοίγουν χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία απέναντι στη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση και τον κορονοϊό. Ειδικά φέτος που έχουν καταργηθεί όλα τα προστατευτικά και περιοριστικά μέτρα για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ταυτόχρονα, οι αντιφατικές και εν πολλοίς αντιεκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας επιδεινώνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

Ο βουλευτής διαβεβαίωσε την εκπαιδευτική κοινότητα ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

Δελτίο τύπου της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου επισκέφθηκε σήμερα, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το 24ο Δημοτικό, το 3ο Λύκειο και το 1ο Ειδικό Σχολείο Πατρών.

Η κ. Αναγνωστοπούλου εύχεται στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους γονείς τους δύναμη και αισιοδοξία να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Δύναμη και κουράγιο όμως και στους εκπαιδευτικούς που είναι αυτοί που φέρουν τη μεγάλη αποστολή να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο απέναντι σε μια κυβέρνηση που υπονομεύει τη δημόσια παιδεία.

Καλή σχολική χρονιά σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία ενεργειακής, οικονομικής και δυστυχώς ακόμα υγειονομικής κρίσης.

Χαιρετισμός Θραψανιώτη για την έναρξη σχολικής χρονιάς

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης παραβρέθηκε στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά των Λυκείων του Αγίου Νικολάου και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αγίου Νικολάου. Στο σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε στους μαθητές, τις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς καλή χρονιά και επιτυχία στους στόχους τους.

Ακολουθούν οι χαιρετισμοί στα δύο σχολεία.

Χαιρετισμός στα Λύκεια:

Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας των σχολείων εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά στις μαθήτριες και τους μαθητές, στους καθηγητές και στους δασκάλους, σε όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και φυσικά στους γονείς.

Σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία, με αφορμή την πανδημία από τον covid 19 και τις μεταλλάξεις του, που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν έχουμε τελειώσει.
Την απειλή της παγκόσμιας ειρήνης από την εισβολή της Ρωσίας και τον συνεχιζόμενο πόλεμο με την Ουκρανία, τις επιπτώσεις από ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση που έχουν επηρεάσει πολλαπλά και αρνητικά την ζωή μας, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί..,.

Θέλω όμως να απευθυνθώ στους μαθητές, να τους ευχηθώ καλή επιτυχία και να επικεντρωθούν στον στόχο τους, ιδιαίτερα στους μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η εφετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο και σημείο καμπής για την υπόλοιπη ζωή σας. Ιεραρχήστε τους στόχους σας. Βάλτε υψηλούς στόχους, μην σας τρομάζει το ύψος προσπαθήστε μόνο να φθάσετε όσο ψηλότερα μπορείτε. και αυτό θα το πετύχετε μέσα από την γνώση την οποία θα σας μεταλαμπαδεύσουν οι δάσκαλοι σας με την ευρεία έννοια.
Ο στόχος σας, αν όχι για όλους, τουλάχιστον για τους περισσότερους είναι να περάσετε στο πανεπιστήμιο. Άλλοι θα τον πετύχετε. Άλλοι δεν θα τα καταφέρετε λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχετε πίστη στον εαυτό σας και να προσπαθείτε.
Ελπίζω και εύχομαι να εξελιχθεί ομαλά για όλες και όλους η φετινή σχολική χρονιά και το ταξίδι της γνώσης,η γνώση που αποτελεί αναγκαίο εφόδιο στην ζωή μας, να πραγματοποιηθεί χωρίς αναταράξεις μέσα σε ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και φιλόξενο για όλα τα παιδιά.”.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Χαιρετισμός στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αγίου Νικολάου:

Καλημέρα,
Με μεγάλη χαρά παραβρίσκομαι για άλλη μια χρονιά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Σχολείο σας, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευση.
Αποτελεί συνειδητή επιλογή.
Παρακολουθώ την προσπάθεια του σχολείου να κάνει πράξη την συμπερίληψη και για όσους από εμάς είχαμε την απορία τι είναι συμπερίληψη να πω ότι "Η συμπερίληψη θεωρείται πως είναι, ή οφείλει να είναι, ένας βασικός χαρακτήρας του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος". Με δυο λόγια, συμπερίληψη σημαίνει πως δεν αφήνουμε κανέναν έξω από το σύνολο, από την κοινωνία. Δεν αποκλείουμε κανέναν, δεν κάνουμε καμιά διάκριση με βάση τη φυλή, το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία, την αρτιμέλεια, τις ιδιομορφίες, την οικονομική κατάσταση και τις διαφορετικές θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις. Αυτό το νόημα της συμπερίληψης σαν μέθοδο και αξία προσπαθεί πρακτικά και όχι μόνο θεωρητικά, μέσω εξατομικευμένων δράσεων για κάθε παιδί που έχει ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. να κάνει πράξη το σχολείο σας.
Δεν είναι εύκολο για όλους. Εσείς όμως σαν σχολείο τα καταφέρνετε μια χαρά ξεπερνώντας εμπόδια, όπως πχ την εξαίρεση σε πρώτη φάση, από τον εμβολιασμό για προστασία από τον κορονοϊό, ενώ το σχολείο ήταν υποχρεωμένο να λειτουργεί.
Παρ` όλα αυτά τίποτα δεν σας εμπόδισε να κάνετε πράξη την συμπερίληψη και αυτό αποδεικνύεται από την συμμετοχή του σχολείου σας σε δράσεις που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα και έχετε βραβευθεί κατ` επανάληψη. Δεν θα αναφερθώ σε αριθμό γιατί έχω χάσει το μέτρημα. Σ αυτήν την προσπάθεια συμπαραστάτες πρέπει να είναι η κοινωνία, για να μπορέσει και η ίδια η κοινωνία να κάνει κτήμα της και να συμβάλλει στην συμπερίληψη.
Πιστεύω κ. διευθύντρια σύντομα να έχουμε θετική ανταπόκριση στα αιτήματα όπως την ανακατασκευή του θερμοκηπίου για την πρακτική εκπαίδευση των μαθητών και όχι μόνο
Σας ευχαριστώ.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ