ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/09/2022

Τρ. Αλεξιάδης: Να ακουστεί το πανελλαδικό αίτημα λογιστών – φοροτεχνικών και να μην επιβληθούν πρόστιμα στις εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές μέχρι τέλους του έτους δηλώσεις

Τρ. Αλεξιάδης: Να ακουστεί το πανελλαδικό αίτημα λογιστών – φοροτεχνικών και να μην επιβληθούν πρόστιμα στις εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές μέχρι τέλους του έτους δηλώσεις



Στη Βουλή φέρνει ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, την κοινή επιστολή 11 πολυμελών Λογιστικών - Φοροτεχνικών Συλλόγων της χώρας οι οποίοι ζητούν να μην επιβληθούν πρόστιμα στις αρχικές και τροποποιητικές μέχρι 31/12/2022 δηλώσεις.

Σε συνέχεια κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών του για την ελάφρυνση και τη διευκόλυνση του έργου που έχει επωμιστεί ο κλάδος των λογιστών - φοροτεχνικών, με αναφορά του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά άμεσες απαντήσεις και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή του στο δίκαιο αίτημα που υποβάλλουν από κοινού οι: Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Σύλλογος Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων, Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Κορινθίας, Σύλλογος Λογιστών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Σύλλογος Λογιστών Θήρας, Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Πειραιά, Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λασιθίου, Λογιστικός Σύλλογος Μυκόνου.

Στην κοινή επιστολή τους οι Σύλλογοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το μπαράζ αστοχιών εκ μέρους της Πολιτείας - παραθέτοντας χαρακτηριστικές αποφάσεις και ενέργειες του οικονομικού επιτελείου που συνέβαλαν στην καθυστέρηση - που είχε σαν αποτέλεσμα μέρος των φορολογικών δηλώσεων να μην κατατεθεί εμπρόθεσμα και φυσικά και νομικά πρόσωπα να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων. Λόγω δε και της μη ανταπόκρισης της Πολιτείας στο βασικό αίτημα του κλάδου για την προστασία των επιχειρήσεων από τυχόν κυρώσεις και πρόστιμα που θα προκύψουν από μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους για τις ασυμφωνίες και τα ανακριβή στοιχεία κατά τα έτη προσαρμογής στο myDATA και δεδομένης και της εφαρμογής των αποκλίσεων τον μήνα Οκτώβριο που θα οδηγήσει σε σωρεία τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, ζητούν την έκδοση απόφασης για τη μη επιβολή προστίμων στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις Φ.Π. και Ν.Π. καθώς και στις τροποποιητικές, μέχρι 31/12/2022.

Ακολουθεί η Αναφορά του βουλευτή και η κοινή επιστολή των Συλλόγων:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
Αναφορά
για τoν
κ. Υπουργό Οικονομικών

Οι Λογιστές και φοροτεχνικοί της χώρας ζητούν να μην επιβληθούν πρόστιμα στις εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις

Ο βουλευτής Β’ Πειραιά Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτει ως Αναφορά την κοινή επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, του Συλλόγου Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Κορινθίας, του Συλλόγου Λογιστών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, του Συλλόγου Λογιστών Θήρας, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Πειραιά, του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λασιθίου και του Λογιστικού Συλλόγου Μυκόνου (12-09-2022) με την οποία ζητούν να μην επιβληθούν πρόστιμα στις υπολειπόμενες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις.
Στην επιστολή τους οι Σύλλογοι Λογιστών-Φοροτεχνικών εκφράζουν την λύπη τους σχετικά με το φετινό «ναυάγιο» που έχει προκύψει από τις άστοχες και καθυστερημένες αποφάσεις και ενέργειες της Πολιτείας που επιφέρουν πρόστιμα και κυρώσεις σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις και αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους ζητούν την μη επιβολή αυτών των προστίμων.
Επειδή, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η Πολιτεία μέχρι και σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Κλάδου για την προστασία των επιχειρήσεων από τυχόν κυρώσεις και πρόστιμα που θα προκύψουν από μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους για τις ασυμφωνίες και τα ανακριβή στοιχεία κατά τα έτη προσαρμογής στην myDATA. Δεδομένης και της εφαρμογής των αποκλίσεων τον μήνα Οκτώβριο που θα οδηγήσει σε σωρεία τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου – αιτούνται την έκδοση απόφασης για τη μη επιβολή προστίμων στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις Φ.Π. και Ν.Π. καθώς και στις τροποποιητικές, μέχρι 31/12/2022.
Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 12-09-2022
Ο καταθέτων Βουλευτής
Αλεξιάδης Τρύφων

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
Προς:
• Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
• Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
• Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:
• Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
• ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα
• ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Πρόεδρο κ. Νίκο Ανδρουλάκη
• ΚΚΕ, Γ.Γ. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Πρόεδρο κ. Κυριάκο Βελόπουλο
• ΜΕΡΑ 25, Γραμματέα κ. Γιάνη Βαρουφάκη
• Συνήγορος του Πολίτη
• Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κόλλια
• Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μασούτη
• ΕΣΕΕ, Πρόεδρο κ. Γεώργιο Καρανίκα
• ΓΣΕΒΕΕ, Πρόεδρο κ. Γεώργιο Καββαθά
• Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Διοικητική Επιτροπή
• Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, Πρόεδρο κ. Παύλο Ραβάνη
• Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Πρόεδρο κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου
• Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο κ. Γιάννη Μασούτη
• Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο κ. Αναστάσιο Καπνοπώλη
• Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο κ. Μιχαήλ Ζορπίδη
• Λοιπά Επιμελητήρια και Φορείς

12 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κύριοι,

Με λύπη μας διαπιστώσαμε για ακόμη μία φορά την ανάλγητη και καταχρηστική συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στον Κλάδο μας, οι συνέπειες της οποίας - όπως πάντα – βαραίνουν τους πολίτες και την αγορά.

Μετά το φετινό ναυάγιο που έχει προκύψει από τις άστοχες και καθυστερημένες αποφάσεις και ενέργειες της Πολιτείας που επιφέρουν πρόστιμα και κυρώσεις σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις, επισημαίνουμε τους λόγους του αιτήματός μας αναλυτικά:

• Επειδή το σύστημα μπορεί να «άνοιξε» τέλος Μαρτίου, αλλά καμία δήλωση δεν μπορούσε να υποβληθεί καθώς δεν ήταν εμπλουτισμένο με τα απαραίτητα δεδομένα – όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρονιά!

• Επειδή, μεταξύ άλλων, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 18/02/2022 η απόφαση για την επικαιροποίηση στοιχείων, μία τόσο χρονοβόρα και δυσλειτουργική διαδικασία, η οποία αποτελούσε ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την υποβολή φορολογικής δήλωσης!!!

• Επειδή η απόφαση για την κατάργηση των ΜΥΦ εκδόθηκε καθυστερημένα, τέλος Μαρτίου - και ενώ οι Λογιστές- Φοροτεχνικοί είχαν ήδη προβεί σε αποστολή αρχείων - αποφασίστηκε η αντικατάσταση της διαδικασίας της… «συμφωνίας» πελατών προμηθευτών με τη διαβίβαση των παραστατικών εσόδων των επιχειρήσεων για το έτος 2021 από τους συνεργάτες τους, λογιστές-φοροτεχνικούς (!!!) στην πλατφόρμα myDATA, η οποία αφενός υπολειτουργούσε και παρουσίαζε προβλήματα και

καθυστερήσεις κατά τη διαβίβαση, αφετέρου εμφάνιζε άλλα νούμερα και δεδομένα από τα διαβιβασθέντα!!!

• Επειδή η ΑΑΔΕ, για να «υπερασπιστεί» την ανωτέρω απόφασή της, από τη μία προέτρεπε τους λογιστές στη μη «σύνδεση» της διαδικασίας διαβίβασης στην myDATA με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, από την άλλη ανέφερε ότι η οποιαδήποτε παράταση της διαδικασίας διαβίβασης θα επιφέρει καθυστέρηση στην υποβολή τους!

• Επειδή, ενδεικτικά, τυχαία, κατά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εμφανίστηκε μήνυμα ασυμφωνίας εσόδων δήλωσης με την myDATA, έγινε αντιληπτό ότι πράγματι λαμβάνεται υπόψη η συμφωνία των εσόδων με την πλατφόρμα – και συνεπώς, αναρωτιέται κανείς πώς έγινε και αν έγινε η διασταύρωση στοιχείων, όπως και τι θα φανεί στις αποκλίσεις τον Οκτώβριο 2022 και ποιος έχει την ευθύνη για τις ελλιπείς δηλώσεις, την πιθανή αλλαγή του φορολογικού αποτελέσματος, την πιθανή ανάγκη τροποποιητικών και την μη ορθή αποτύπωση των οικονομικών καταστάσεων, διανομή μερισμάτων, κ.λπ που τυχόν προκύπτουν από τα παραπάνω.

• Επειδή για αυτά, η Πολιτεία μέχρι και σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Κλάδου για την προστασία των επιχειρήσεων από τυχόν κυρώσεις και πρόστιμα που θα προκύψουν από μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους για τις ασυμφωνίες και τα ανακριβή στοιχεία κατά τα έτη προσαρμογής στην myDATA.

• Επειδή στις 14/04/2022 προστέθηκαν … «διευκρινήσεις» για την επιστρεπτέα προκαταβολή στις ερωτήσεις-απαντήσεις της ΑΑΔΕ, αλλά δεν ήταν σαφείς.

• Επειδή, (…σαν να μην έφτανε το χρονόμετρο του συστήματος!), κατά την αποθήκευση των δηλώσεων εξαφανίζονταν δεδομένα όπως τόκοι, μερίσματα, κλπ.

• Επειδή το έντυπο Ν «άνοιξε» στις 18/05/2022.

• Επειδή η απόφαση Ε.2046 για την πολυσυζητημένη υπόθεση χειρισμού της επιστρεπτέας δημοσιεύτηκε 26/05/2022 και εξ’ αιτίας αυτού αλλά και των προβλημάτων της ανέτοιμης πλατφόρμας την ίδια ημερομηνία η ΑΑΔΕ αναγκαστικά ανακοίνωσε την πρώτη παράταση της προθεσμίας διαβίβασης στην myDATA, με την Α.1068, μέχρι 15/06. Ενώ, στην συνέχεια, με την Α. 1075-15/06/2022 ανακοίνωσε αναγκαστικά την επόμενη, μέχρι 30/06!

• Επειδή η Πολιτεία αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την έλλειψη συνεννόησης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών των παραγωγικών Υπουργείων και εντός της περιόδου υποβολής των δηλώσεων, κηρύχτηκε υποχρεωτική η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας 2021 - 2023» από 29-06-2022, η οποία προκάλεσε τεράστιο φόρτο εργασίας για την αλλαγή των σχετικών συμβάσεων των εργαζομένων, τον διπλό υπολογισμό της μισθοδοσίας για τον μήνα Ιούνιο 2022, και την υποβολή άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων, με το δεδομένο ότι η χώρα μας είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις στον επισιτιστικό κλάδο.

• Επειδή οι βεβαιώσεις ΕΦΚΑ καταβολής εισφορών μη μισθωτών για το 2021, αναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ περί τα μέσα Απριλίου 2022 και ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχει διεκπεραιωθεί και αναρτηθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2021 για τους παράλληλα ασφαλισμένους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

• Επειδή η Πολιτεία συστηματικά αγνοεί στις προθεσμίες που θέτει, την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου καθημερινά σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας –πόσο μάλλον στην επαρχία- υπάρχουν συνεχείς και πολύωρες έως πολυήμερες διακοπές του internet και των επικοινωνιών εν γένει.


• Επειδή το σύστημα κατέρρευσε στις 29-30/08/2022 και με Δελτίο Τύπου έγινε αναφορά για παράταση στις δηλώσεις Νομικών Προσώπων ισόχρονη με την τεχνική αδυναμία του συστήματος, προκαλώντας ασάφεια ως προς την τελική ημερομηνία υποβολής, αφήνοντας ανενημέρωτους φορολογούμενους και λογιστές για τον χρόνο αποκατάστασης. Για τα δε φυσικά πρόσωπα, δεν θα έπρεπε η πρώτη αντίδραση της Πολιτείας - αρνούμενη την παράταση - να είναι η επιβολή προστίμου, όταν υφίσταται αδυναμία λειτουργίας του όλου συστήματος.

• Επειδή παρά τις παραπάνω ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ αστοχίες της Πολιτείας οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί κατάφεραν να υποβάλουν μεν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών δηλώσεων εμπρόθεσμα, αλλά όχι όλες,

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ τη μη επιβολή προστίμων στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις Φ.Π. και Ν.Π. καθώς και στις τροποποιητικές, μέχρι 31/12/2022, όπως έχουμε επισημάνει ήδη, δεδομένης και της εφαρμογής των αποκλίσεων στην myDATA τον μήνα Οκτώβριο που θα οδηγήσει σε σωρεία τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Απαραίτητη η άμεση ανακοίνωσή σας, όχι μόνο για την αποφυγή επιβάρυνσης των φορολογούμενων και της αγοράς, αλλά και για τη διόρθωση της στάσης της Πολιτείας απέναντι σε έναν από τους πιο αλληλέγγυους Κλάδους.

Επισημαίνουμε ότι τα αιτήματα αφορούν κατεξοχήν τους φορολογούμενους πολίτες και την αγορά, καθ΄ όσον τα προβλήματα που προκύπτουν βαραίνουν αποκλειστικά εκείνους, με κυρώσεις και πρόστιμα και καθίσταται επιβεβλημένη η παρέμβαση όλων των Φορέων για την επίλυσή τους.

Οι Σύλλογοι,

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-Π.Ε.Φ.Ε.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ