13/09/2022

Β. Αποστόλου: Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων θα βυθίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη - βίντεο

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, της Κύρωσης της από 9.8.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών’’ (Α΄152)

«Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής για να κυρώσει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την ενίσχυση λέει, της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ επί της ουσίας πρόκειται για μια προσπάθεια συγκάλυψης από τον Πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, ενόψει της συζήτησης στην Βουλή, των μεθόδων παρακολούθησης που εφαρμόζει το Επιτελικό τους Κράτος.

Δεν έγινε καμία ενίσχυση στην ακεραιότητα λειτουργίας, αφού τα πραγματικά προβλήματα στην ερμηνεία και εφαρμογή της νομοθεσίας βάσει της οποίας λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παραμένουν.

Ο Εισαγγελέας Εφετών συνεχίζει να εγκρίνει την παρακολούθηση καθενός μας με πρόσχημα λόγους εθνικής ασφάλειας στηριζόμενος σε μια αμετάβλητη διάταξη, που προβλέπει να έχει μόνο έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, χωρίς περαιτέρω στοιχεία, χωρίς αιτιολογία της αναγκαιότητας παρακολούθησης ή οποιαδήποτε άλλη περιγραφή της υπόθεσης.

Για να καταλάβουμε καλύτερα αν και πόσο ενισχύθηκε η ακεραιότητα της ΕΥΠ μετά την υπογραφή της ΠΝΠ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχουμε παρά να δούμε τί έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την πρώτη του Σεπτέμβρη, που συνήλθε για να εξετάσει πρώην διοικητές της ΕΥΠ και εν ενεργεία κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να ενημερωθεί για τους σχετικούς χειρισμούς της ΕΥΠ στις υποθέσεις παρακολούθησης που μέχρι τώρα έχουν έρθει στο φως.

Η προσπάθεια αυτή ματαιώθηκε γιατί απλά αρνήθηκαν τόσο ο τωρινός Διοικητής, όσο και ο τέως Διοικητής, να απαντήσουν σε κρίσιμες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ακυρώνοντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών, που αποτελεί διεθνώς την πιο αξιόπιστη εγγύηση δημοκρατικού ελέγχου και αποτροπής των αυθαιρεσιών, τον οποίο απλά και κυνικά ακύρωσαν κάποιοι μετακλητοί υπηρεσιακοί παράγοντες υπό την ανοχή του αρμόδιου Υπουργού,

αποτελεί το έσχατο αλλά και το μοναδικό καταφύγιο για την προστασία των θιγόμενων δικαιωμάτων, όταν καθίσταται αδύνατος ο δικαστικός έλεγχος της νομιμότητας των συντελεσμένων άρσεων του απορρήτου.

Στην πρώτη του δήλωση, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης αρχηγού κόμματος της Βουλής και ενός δημοσιογράφου, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να δεσμεύεται ότι η αλήθεια θα αναδειχθεί σε όλες της τις διαστάσεις.

Από τότε μέχρι σήμερα, φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός τελικά δεσμεύτηκε να εφεύρει τρόπους, με τους οποίους πιστεύει ότι θα παρακάμψει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ακόμη και τους θεσμούς της Βουλής, που έχουν εκ των πραγμάτων, βασικό χρέος τους, τη διαφάνεια και την απόδοση ευθυνών.

Τι κάνατε μέχρι σήμερα; Φτάσατε μέχρι το σημείο να μην καλέσετε στην Εξεταστική Επιτροπή τους δύο βασικούς πολιτικούς που επόπτευαν τη λειτουργία της ΕΥΠ, δηλαδή, τον επικεφαλής που γνώριζε τη λειτουργία της και τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, που όφειλε να τη γνωρίζει και τη γνώριζε.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχετε πανικοβληθεί και προσπαθείτε να κρύψετε τους τραγικούς χειρισμούς σας κάτω από το χαλί. Γελιέστε αν νομίζετε ότι απαλλάσσεται της ευθύνης, ο αντ΄ αυτού, ή και ο έχων την αρμοδιότητα, Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος θέσπισε τον ολοκληρωτικό έλεγχό της, από μέρους του.

Γιατί στη Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί η επίφαση της έγκρισης ενός εισαγγελέα για να μπορεί ο εκάστοτε Πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε όλα τα κόμματα, το λένε πρώην πρωθυπουργοί, το λένε αξιόλογοι επιστήμονες, και κυρίως ο ελληνικός λαός, ο οποίος ζητά την πλήρη διαλεύκανση.

Νομίζετε ότι με τις δημοσκοπήσεις και το σκηνικό παραπληροφόρησης που στήνετε, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, θα θολώσετε το τοπίο. Κάνετε μεγάλο λάθος.

Τόσο η ίδια η υπόθεση των υποκλοπών, όσο και η διαχείρισή της, έχουν ήδη δημιουργήσει τις συνθήκες αναβίωσης ενός κλίματος που έχει ξαναζήσει ο ελληνικός λαός και θυμάται με μελανά χρώματα.

Εμείς δεν θα μπούμε σε λογικές συμψηφισμών.

Αυτό που προέχει τώρα είναι ένα. Να απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τα συγκεκριμένα πρόσωπα κύριοι της Ν.Δ.

Ποιοι ήταν αυτοί που σας υποχρέωσαν να προβαίνετε στις συγκεκριμένες πράξεις και ποια συμφέροντα υπηρετούσαν;

Έχω την αίσθηση ότι κι εσείς κ. και κ. σ. της Ν.Δ. θα αναρωτηθήκατε όταν πληροφορηθήκατε το σκάνδαλο, ότι όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.

Και βέβαια τότε θα αναρωτηθήκατε ότι εκείνη η στιγμή των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και μάλιστα αρχηγού πολιτικού κόμματος, θα είναι η κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησής σας.

Η γνωστή τακτική του κ. Μητσοτάκη, να διαχειρίζεται τις κρίσεις με διαγγέλματα, δεν αρκεί για να σκεπάσει τον κουρνιαχτό από αυτό το σκάνδαλο.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι η κορυφή του παγόβουνου που θα βυθίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ακρίβεια, η διαχείριση της πανδημίας, η εγκατάλειψη του πολίτη καθιστούν αναγκαία την αλλαγή κυβέρνησης.

Η λύση είναι μία. Εδώ και καιρό πλέον το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων λειτουργεί ως καταλύτης στην αντίδραση: Άμεση προσφυγή στις κάλπες.»

.