13/09/2022

Χρ. Σπίρτζης: Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι ο Μητσοτάκης ο Β' είναι και ο Ορμπάν ο Β'

Ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, κατά τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, της Κύρωσης της από 9.8.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών’’ (Α΄152)

Συζητάμε μια ΠΝΠ που βγήκε τις πρώτες ημέρες της αποκάλυψης του σκανδάλου παράνομης παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την κατ` όνομα ΕΥΠ, στην πραγματικότητα ΚΥΠ του κυρίου Μητσοτάκη.

Είναι μια προσχηματική νομοθετική πρωτοβουλία, ενταγμένη στην προπαγάνδα του Μητσοτάκη του δεύτερου, του ανθρώπου που άλλαξε και τον πολιτειακό χαρακτήρα του πως λειτουργεί η κυβέρνηση και το κράτος.

Ενός ανδρός αρχή και όλες οι αρμοδιότητες που πήρε επάνω του. Και αφορούν τον Τύπο, την ΕΥΠ, τη νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργών.

Τι έχει, λοιπόν, η ΠΝΠ μετά από όλες τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει; Ότι ο διοικητής της ΕΥΠ όταν θα ορίζεται θα έρχεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ότι θα υπάρχει δεύτερος εισαγγελέας. Ενώ γνωρίζετε ότι οι δύο εισαγγελείς καταργήθηκαν έπειτα από αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών. Δεν διασφαλίζεται τίποτα και τρεις εισαγγελείς να βάλετε.

Σας έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Κατέθεσε προτάσεις από αυτό εδώ το βήμα, ο πρόεδρος μας, Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Εσείς, με τροπολογίες που φέρατε νύχτα έχετε κάνει όλες αυτές τις αλλαγές που δημιούργησαν τα προβλήματα.

Να επαναλάβουμε τις προτάσεις.

.

Η επιλογή του διοικητή. Λες και η ΝΔ δεν είχε έναν πτυχιούχο, αλλάξατε τον νόμο για να βάλετε κάποιον που δεν είχε πτυχίο, με ότι σημαίνει αυτό. Να αλλάξουμε τον νόμο, κύριε Γεραπετρίτη σήμερα για το πως επιλέγεται ο διοικητής της ΕΥΠ, να έχει αυξημένη αρμοδιότητα η Επιτροπή και να έχει λόγο και η ΑΔΑΕ. Να είναι κατάλληλος σε γνώσεις, σε σπουδές.

Δεύτερη πρόταση: Ενίσχυση της ΑΔΑΕ. Σε προσωπικό, σε εξοπλισμό. Αν σας ενδιάφερε, θα προσπαθούσατε να έχει η ΑΔΑΕ ένα εργαστήριο σε συνεργασία με τα πολυτεχνεία της χώρας και τα τμήματα πληροφορικής. Για να υπάρχει στους βουλευτές, τους δημοσιογράφους και τον ελληνικό λαό ένα εργαστήριο να ελέγχουμε τα παράνομα λογισμικά.

Τρίτη πρόταση: Αντικατάσταση του εισαγγελέα Εφετών με δικαστικό συμβούλιο.

Τέταρτη πρόταση: Κατάργηση του ΚΕΤΗΑΚ. Ενός στεγανού φορέα μέσα στην ΕΥΠ. Εσείς το θεσπίσατε. Με δικό του προϋπολογισμό, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Όπως και η ομάδα Μητσοτάκη στην ΕΥΠ δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν.

Πέμπτη πρόταση: Επιστροφή των 250 στελεχών της ΕΥΠ που διώξατε με υποχρεωτική μετάταξη, δεν έχει γίνει ποτέ αυτό στη μεταπολίτευση. Να πάρει κάποιος 250 στελέχη από μία υπηρεσία και υποχρεωτικά να τα μετατάξει αλλού. Το κάνατε στην ΕΥΠ.

Έκτη πρόταση: Να οριστεί η έννοια "εθνικοί λόγοι". Για να μην υπάρχει ένα σύστημα όπως αυτό που εσείς φτιάξατε στην ΕΥΠ και να λέει εθνικούς λόγους ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Όποιος ενοχλεί τον Μητσοτάκη τον δεύτερο και το καθεστώς του...

Έβδομη πρόταση: Να επανέλθει η διάταξη της ενημέρωσης όποιου παρακολουθείται και δεν προκύπτει εύρημα από την ΑΔΑΕ. Πολύ σημαντικό αυτό και να θυμηθείτε πότε το αλλάξατε. Δεν ξέρετε ότι έχουν καταδικαστεί χώρες όπως η Ουγγαρία την οποία ακολουθείτε κατά βήμα στην πολιτική της;

Όγδοοη πρόταση και κύρια: Απαγόρευση των παράνομων λογισμικών. Γιατί δεν το φέρνετε; Είναι κανείς εδώ μέσα ή απέξω που να διαφωνεί;

Όλα αυτά σας τα είπαμε και εμείς και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα στην Επιτροπή, κύριε Γεραπετρίτη και τι μας είπατε; Ότι περιμένετε το πόρισμα της Εξεταστικής για να κάνουμε μία συζήτηση.

Εμείς θα χαιρετίζαμε το να γίνετε ξαφνικά θεσμολάγνοι και να σεβαστείτε εσείς την Εξεταστική. Αρκεί να σεβόσασταν εσείς τις διαδικασίες... Διότι όλες οι διατάξεις που έχετε φέρει για την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ και προκάλεσαν τον εσμό του Μητσοτάκη του δεύτερου είναι διατάξεις που ήρθανε με τροπολογία. Αφού ήσασταν θεσμολάγνοι και είστε γιατί δεν απαντήσατε σε μία επίκαιρη ερώτηση; Είτε αυτές που έκανα εγώ για τις αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ, για τις παρακολουθήσεις πολιτών, το φακέλωμα τους και την καταγραφή του ιδεολογικού τους υπόβαθρου, για την παρακολούθηση 12χρονου προσφυγόπουλου, δημοσιογράφου, του δικηγόρου του. Γιατί δεν απαντήσατε στις επίκαιρες ερωτήσεις για την ΕΥΠ; Για την υπόθεση Κουκάκη, Ανδρουλάκη. Γιατί; Δεν απαντάτε και δεν θέλετε να νομοθετήσετε τις προφανείς προτάσεις που καταθέτουμε γιατί το κέντρο παρακολουθήσεων ήταν ενιαίο και ήταν το Μαξίμου. Επιχειρείτε να αποσυνδέσετε την ΕΥΠ από τις παρακολουθήσεις με το predator. Που τα λέτε αυτά; Πόσο ακόμη θα υποβαθμίσετε τη νοημοσύνη του πολίτη και τη δική μας;

Για να δούμε πόσο ασύνδετα είναι. Ο κος Κουκάκης παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Κι όταν έκανε αίτημα στην ΑΔΑΕ για να μάθει αν παρακολουθείται, ξεκίνησε η παρακολούθησή του με predator. Στον κο Ανδρουλάκη στάλθηκε το ίδιο μήνυμα με τον κο Κουκάκη και όταν δεν κατέστη εφικτό να παρακολουθηθεί με predator, τον παρακολούθησε η ΕΥΠ. Και σε μένα, δεν ξέρουμε για την ΕΥΠ ακόμη, στάλθηκαν δύο μηνύματα predator όταν ασχολήθηκα, έβγαζα ανακοινώσεις, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Μητσοτάκη τον δεύτερο, προκειμένου να απαντήσει στις αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ. Για να δουν με ποιον μιλούσα, για να παρακολουθήσουν τι έλεγα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τι λέγαμε στις συσκέψεις, στα τηλέφωνα. Με το ίδιο μήνυμα που είχε αποσταλεί και στον κο Κουκάκη και στον κο Ανδρουλάκη. Τι νομίζετε ότι είναι η ΕΥΠ και το predator; Καφενεία; Δηλαδή είπε ο ένας καφετζής στον απέναντι, μου τελείωσαν τα λεμόνια, φέρε λίγα; Δηλαδή έχουμε μία αλληλουχία παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και το Predator και αλληλοσυμπλήρωση και είναι τυχαίο; Σε τρεις ανθρώπους που έχουν διαφορετικά πεδία ενασχόλησης, διαφορετικά κόμματα.

Είναι ένα το κέντρο. Αν η εντολή δινόταν από την ΕΥΠ ή από το Μαξίμου είναι δικό σας πρόβλημα. Την ΕΥΠ τη διαλύσατε, την κάνατε ΚΥΠ Μητσοτάκη. Διώξατε 250 στελέχη, βάλατε κομματικούς σας σε κρίσιμες θέσεις και όταν έφυγε ο κύριος Κοντολέων, κάποιους από αυτούς τους απομακρύνατε.

Και για να δούμε τώρα πόσο θεσμολάγνοι είστε; Χθες έγινε, κύριε Γεραπετρίτη, μία συζήτηση για τις αρμοδιότητές σας. Μόνο που επειδή το επιτελικό κράτος μας λέγατε ότι είναι τέλειο οργανωτικά, ποιος είναι τελικά αρμόδιος για την ΕΥΠ; Ο Μητσοτάκης ο δεύτερος, εσείς ή ο υφυπουργός που βάλατε στη θέση του κυρίου Δημητριάδη; Αν σήμερα παρακολουθείται ένας βουλευτής, η ΕΥΠ θα ενημερώσει τον κύριο Μητσοτάκη, εσάς ή τον κύριο Μπρατάκο; Και θα το πείτε μετά μεταξύ σας; Ή το κάνετε αυτό για να χάνετε η μπάλα στο χάος του επιτελικού κράτους;

Τι δομή είναι αυτή; Ούτε οι δήμοι με τις περιφέρειες στα όμβρια δεν έχουν τέτοια επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Εσείς οι άριστοι... Ούτε μηχανικοί από τη Γερμανία να είσαστε.

Γιατί να ενημερωθεί λέτε από τα έδρανα της ΝΔ. Γιατί να ενημερωθεί που παρακολουθείται πολιτικός εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό. Γιατί; Λογικό είναι! Αυτοί είσαστε. Ντροπή σας! Τα λέτε κιόλας μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Και πάμε στον κύριο Ανδρουλάκη. Ο φάκελος με τις παρακολουθήσεις διεγράφη, λέει, γιατί αναβαθμίστηκε το σύστημα. Είναι δυνατόν να τα λέτε αυτά στον ελληνικό λαό; Υπάρχει σύστημα πληροφορικής, πόσο μάλλον της ΕΥΠ, πόσο μάλλον με τις εταιρείες ή με κρίσιμους φορείς που αυτή συνεργάζεται, που θα αναβαθμίσει το σύστημα του και θα χάσει τα προηγούμενα αρχεία του; Σε ποιους τα λέτε αυτά;

Σώθηκε, λέει, ένα έγγραφο που το υπογράφει ο κύριος Κοντολέων, η εισαγγελέας κυρία Βλάχου και η τρίτη υπογραφή είναι από τη υποδιεύθυντρια της ΕΥΠ που είναι υπεύθυνη για το οργανωμένο έγκλημα.

Γιατί κύριε Γεραπετρίτη υπογράφει η υπεύθυνη για το οργαμωνένο έγκλημα την παρακολούθηση του κύριου Ανδρουλάκη για εθνικούς λόγους; Γιατί δεν υπογράφει ο άλλος υποδιευθυντής που είναι υπεύθυνος για τος εθνικούς λόγους. Τόσο στεγανή η ομάδα της ΚΥΠ Μητσοτάκη, τόσο απόλυτη ευθυγράμμιση. Επειδή είστε θεσμολάγνοι.

Η ΕΥΠ κάνει προμήθειες για άλλα υπουργεία; Είναι πολύ σοβαρό γιατί είναι πηγές που μπορεί να χρηματοδότησαν το predator ας πούμε. Ή άλλο παράνομο λογισμικό.

Δεν σας πιστεύει κανείς. Λέτε συνέχεια ψέματα. Είπατε στη Θεσμών και Διαφάνειας ότι δεν παρακολουθείται κανένας πολιτικός στη χώρα μας και παρακολουθούνται όλοι και το ξέρετε καλά και υπάρχει ανησυχία στη δική σας παράταξη ποιοι παρακολουθούνται.

Διασύρετε τη χώρα συνεχώς, δεν έχει απασχολήσει ποτέ η χώρα μας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για θέματα κράτους δικαίου, δημοκρατίας. Ποτέ. Μόνο με τον Μητσοτάκη τον Β. Κάνατε την ΕΥΠ μαγαζάκι σε μια περίοδο κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα. Ασχολείται όλη η χώρα για το τι παρακολουθήσεις κάνετε στο εσωτερικό, στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δεν ξέρατε ούτε που είναι οι πρόσφυγες στα βόρεια σύνορά μας, μας λέγατε ότι δεν μπορείτε να τους εντοπίσετε.

Το άριστο επιτελικό κράτος έχει τουλάχιστον τρία μέλη της κυβέρνησης που είναι υπεύθυνοι για την ΕΥΠ.

Η ΠΝΠ αποτελεί προσβολή στο κοινοβούλιο, στον ελληνικό λαό και δείχνει το μεγάλο θράσος που έχετε σε σχέση με την προπαγάνδα που θέλετε να συνεχίσετε να ακολουθείτε μέχρι τέλους. Το τέλος δεν είναι μακριά.

Σας έχουν πάρει όλοι στην Ευρώπη χαμπάρι ότι ο Μητσοτάκης ο Β είναι και ο Ορμπαν ο Β, επειδή εμείς δεν θα παίξουμε με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις, κάνουμε μία τελευταία έκκληση στους βουλευτές της ΝΔ.

Διότι μέχρι τώρα η ευθύνη ήταν Μητσοτάκης ο Β. Από εδώ και πέρα στην παράταξη που ήθελε να απενοχοποιηθεί για τα ιστορικά λάθη και τις μαύρες σελίδες της ιστορίας που υπήρχαν πριν τη μεταπολίτευση, αν συνεχίσετε να ανέχεστε αυτήν την κατάσταση, είστε υπόλογοι και εσείς και συνεχίζετε την ιστορική ευθύνη της παράταξης σας για τις γκρίζες σελίδες της ελληνικής ιστορίας και σήμερα. Αλλά αυτό δεν είναι ανεκτό.​

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI