ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/09/2022

Νίνα Κασιμάτη: Η κυβέρνηση αφήνει 500 παιδιά της Β’ Πειραιά και 84.207 παιδιά σε όλη την Ελλάδα εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Νίνα Κασιμάτη: Η κυβέρνηση αφήνει 500 παιδιά της Β’ Πειραιά και 84.207 παιδιά σε όλη την Ελλάδα εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ ΑμεΑ



Η Βουλευτης Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίνα Κασιμάτη κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζιδάκη και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ελέγχοντας την Κυβέρνηση για τον αποκλεισμό 500 παιδιών στη Β’ Πειραιά και 84.207 παιδιών συνολικά σε όλη την Ελλάδα εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Όπως αναφέρει στην Ερώτηση της η Βουλευτής, ένα στα τρία παιδιά μένει φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ λόγω της πολιτικής της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» για την περίοδο 2022 – 2023 υποβλήθηκαν 284.487 αιτήσεις, εκ των οποίων απορρίφθηκαν ως ελλιπείς οι 30.302 (ποσοστό 10,65%). Από τις 254.185 πλήρεις αιτήσεις, κατόπιν μεγάλης καθυστέρησης (τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μόλις την 1η Σεπτεμβρίου), εγκρίθηκαν οι 169.978 και έμειναν χωρίς voucher 84.207 παιδιά, δηλαδή ποσοστό 33,12%.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερα χρόνια διπλασίασε τον αριθμό των vouchers με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ενώ το 2015 παρέλαβε από τη Ν.Δ. 79.000 vouchers το 2019 είχε εξασφαλίσει 155.000 vouchers και επίσπευση των διαδικασιών με ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 15 Ιουλίου, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να κάνουν εγκαίρως τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει ο επιθυμητός αριθμός θέσεων στους βρεφικούς σταθμούς έδωσε από το 2018 15 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις σε δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς. Δυστυχώς, η Ν.Δ. δεν ενίσχυσε τα τελευταία 3 χρόνια αυτό το πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, από τα 53.700 vouchers που έχουν δοθεί για παιδικούς σταθμούς, σχεδόν τα μισά είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς δεν υπάρχουν θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα vouchers για ΚΔΑΠ σε ανάπηρα παιδιά. Φέτος δόθηκαν σχεδόν 9.000 vouchers για ΚΔΑΠΑμεΑ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση ότι οι θέσεις είναι μόνο 4.500.

Περαιτέρω, η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε στις 4/09 ότι έχει κάνει χιλιάδες λάθη στην απονομή των vouchers και αντί να τα διορθώσει μόνη της, καλεί τους γονείς να υποβάλουν ενστάσεις για να δικαιωθούν. Το πληροφοριακό σύστημα του ιδιώτη παρόχου εξακολουθεί να μην λειτουργεί κι ακόμη δεν μπορούν να υπογραφούν και να καταχωρηθούν οι συμβάσεις γονιών – δομών, ούτε να δοθούν οι ηλεκτρονικές κάρτες παρουσιών.

Σε μία εποχή μεγάλης ανασφάλειας για τις οικογένειες, λόγω της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και γενικότερα της οικονομικής ανασφάλειας, 464 παιδιά μένουν εκτός ΚΔΑΠ στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας. Σύμφωνα με τους δημοσιευθέντες πίνακες της ΕΕΤΑΑ μένουν εκτός 97 παιδιά στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, 54 παιδιά στον δήμο Κορυδαλλού, 160 παιδιά στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, 45 παιδιά στον Δήμο Περάματος και 108 παιδιά στον Δήμο Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με την από 2-09-2022 ανοιχτή επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών ΚΔΑΠ, η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη, καθώς έχουν μείνει εκτός προγράμματος παιδιά, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας. Επιπλέον, λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων θέσεων, παρά την παροχή των vouchers, 26.000 παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε σε παιδικούς σταθμούς, ενώ πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος θα μείνουν αδιάθετα. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ με αναδιανομή των χρημάτων θα μπορούσαν να δοθούν vouchers για ΚΔΑΠ σε 45.000 επιπλέον παιδιά και με μία επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 50 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων για όλη τη χρονιά 2022-2023, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες.

Στην Ερώτηση της η Νίνα Κασιμάτη αναφέρει πως ο αποκλεισμός των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ συνιστά έναν ακόμη παράγοντα αύξησης των ανισοτήτων και πλήττει κυρίως οικογένειες με χαμηλές απολαβές, ενώ τα παιδιά στερούνται υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας και γενικότερα δημιουργικής απασχόλησης.

Παράλληλα, είναι καίριας σημασίας και για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, η Πολιτεία να στηρίζει τις οικογένειες έμπρακτα, με αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Καταλήγοντας, η Νίνα Κασιμάτη ρωτάει τους αρμόδιους Υπουργούς:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλισθεί η συμμετοχή όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ και στους παιδικούς σταθμούς;

2) Σε σχέση με τα vouchers για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, πώς θα εξασφαλισθεί η συμμετοχή και η πρόσβαση των παιδιών σε αντίστοιχες δομές; Πώς θα αξιοποιήσετε τη αδιάθετα ποσά του προγράμματος;

3) Θα προβείτε σε αναδιανομή των αδιάθετων vouchers; Με ποιον τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

4) Θα ενισχύσετε τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις σε δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς και τα διδόμενα vouchers να μην είναι χωρίς αντίκρισμα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 
 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Εσωτερικών
 
Θέμα: «Η κυβέρνηση αφήνει 500 παιδιά της Β’ Πειραιά και 84.207 παιδιά σε όλη την Ελλάδα εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ ΑμεΑ»
 
Ένα στα τρία παιδιά μένει φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ λόγω της πολιτικής της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» για την περίοδο 2022 – 2023 υποβλήθηκαν 284.487 αιτήσεις, εκ των οποίων απορρίφθηκαν ως ελλιπείς οι 30.302 (ποσοστό 10,65%). Από τις 254.185 πλήρεις αιτήσεις, κατόπιν μεγάλης καθυστέρησης (τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μόλις την 1η Σεπτεμβρίου), εγκρίθηκαν οι 169.978 και έμειναν χωρίς voucher 84.207 παιδιά, δηλαδή ποσοστό 33,12%.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερα χρόνια διπλασίασε τον αριθμό των vouchers με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ενώ το 2015 παρέλαβε από τη Ν.Δ. 79.000 vouchers το 2019 είχε εξασφαλίσει 155.000 vouchers και επίσπευση των διαδικασιών με ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 15 Ιουλίου, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να κάνουν εγκαίρως τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει ο επιθυμητός αριθμός θέσεων στους βρεφικούς σταθμούς έδωσε από το 2018 15 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις σε δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς. Δυστυχώς, η Ν.Δ. δεν ενίσχυσε τα τελευταία 3 χρόνια αυτό το πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, από τα 53.700 vouchers που έχουν δοθεί για παιδικούς σταθμούς, σχεδόν τα μισά είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς δεν υπάρχουν θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα vouchers για ΚΔΑΠ σε ανάπηρα παιδιά. Φέτος δόθηκαν σχεδόν 9.000 vouchers για ΚΔΑΠΑμεΑ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση ότι οι θέσεις είναι μόνο 4.500.

Περαιτέρω, η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε στις 4/09 ότι έχει κάνει χιλιάδες λάθη στην απονομή των vouchers και αντί να τα διορθώσει μόνη της, καλεί τους γονείς να υποβάλουν ενστάσεις για να δικαιωθούν. Το πληροφοριακό σύστημα του ιδιώτη παρόχου εξακολουθεί να μην λειτουργεί κι ακόμη δεν μπορούν να υπογραφούν και να καταχωρηθούν οι συμβάσεις γονιών – δομών, ούτε να δοθούν οι ηλεκτρονικές κάρτες παρουσιών. 

Σε μία εποχή μεγάλης ανασφάλειας για τις οικογένειες, λόγω της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και γενικότερα της οικονομικής ανασφάλειας, 464 παιδιά μένουν εκτός ΚΔΑΠ στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας. Σύμφωνα με τους δημοσιευθέντες πίνακες της ΕΕΤΑΑ μένουν εκτός 97 παιδιά στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, 54 παιδιά στον δήμο Κορυδαλλού, 160 παιδιά στον  Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, 45 παιδιά στον Δήμο Περάματος και 108 παιδιά στον Δήμο Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με την από 2-09-2022 ανοιχτή επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών ΚΔΑΠ, η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη, καθώς έχουν μείνει εκτός προγράμματος παιδιά, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας. Επιπλέον, λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων θέσεων, παρά την παροχή των vouchers, 26.000 παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε σε παιδικούς σταθμούς, ενώ πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος θα μείνουν αδιάθετα. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ με αναδιανομή των χρημάτων θα μπορούσαν να δοθούν vouchers για ΚΔΑΠ σε 45.000 επιπλέον παιδιά και με μία επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 50 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων για όλη τη χρονιά 2022-2023, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες.

​Επειδή ο αποκλεισμός των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ συνιστά έναν ακόμη παράγοντα αύξησης των ανισοτήτων και πλήττει κυρίως οικογένειες με χαμηλές απολαβές, ενώ τα παιδιά στερούνται υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας και γενικότερα δημιουργικής απασχόλησης. 

​Επειδή είναι καίριας σημασίας και για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, η Πολιτεία να στηρίζει τις οικογένειες έμπρακτα, με αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλισθεί η συμμετοχή όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ και στους παιδικούς σταθμούς;
2) Σε σχέση με τα vouchers για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, πώς θα εξασφαλισθεί η συμμετοχή και η πρόσβαση των παιδιών σε αντίστοιχες δομές; Πώς θα αξιοποιήσουν τα αδιάθετα ποσά του προγράμματος;
3) Θα προβούν σε αναδιανομή των αδιάθετων vouchers; Με ποιον τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
4) Θα ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις σε δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς και τα διδόμενα vouchers να μην είναι χωρίς αντίκρισμα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Κασιμάτη Νίνα
 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ