16/09/2022

Τρ. Αλεξιάδης: Η συζήτηση προϋπολογισμού απαιτεί σαφείς απαντήσεις και στοιχεία - βίντεο

Σημεία της ομιλίας στην Επιτροπή Οικονομικών, επί νομοσχεδίου για τη σύσταση νέας Ανεξάρτητης Αρχής, Συμπληρωματικού Κρατικού Προϋπολογισμού και άλλων διατάξεων

Για την καθυστερημένη και ελλιπή απάντηση της ΑΑΔΕ

2 Ιουνίου είχαμε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Επιτροπής Οικονομικών για να συζητήσουμε τον απολογισμό της ΑΑΔΕ. 2 Ιουνίου θέσαμε απλά ερωτήματα, τα οποία έπρεπε να είχαν απαντηθεί ήδη στον απολογισμό. Πέρασαν πάνω από δυο μήνες για να πάρουμε απάντηση από ένα φορέα, που όταν φορολογούμενος καθυστερεί μία ώρα, όχι μία μέρα, του επιβάλει πρόστιμο. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε για την απάντηση είναι θέμα ασέβειας προς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ποιο σοβαρό είναι το ποιος μας απαντά. Στο email που πήραμε υπάρχει απάντηση την οποία υπογράφει ο διευθυντής του γραφείου του Διοικητή. Έψαξα στο διαδίκτυο και δεν βρήκα ότι όταν ρωτάει η Βουλή μπορεί να απαντά ο διευθυντής του γραφείου του Διοικητή. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, παρακαλώ να το δω.

Θέσαμε απλά ερωτήματα, για παράδειγμα, πότε θα μπουν μηχανήματα συγκεκριμένης τεχνολογίας στα σύνορα για να κάνουν συγκεκριμένη δουλειά; Σε αυτό το απλό ερώτημα η απάντηση πρέπει να είναι συγκεκριμένη, «δεν ξέρω» ή «σε δύο χρόνια» ή «σε 20 χρόνια» ή «σε δύο μήνες» κ.λπ. Δεν μπορεί η απάντηση να είναι «εκδόθηκε η τάδε απόφαση και στάλθηκε το τάδε έγγραφο και μια σειρά από τέτοιες ιστορίες». Δεν μπορεί να ρωτάει η Βουλή και να έχουμε απάντηση σαν σημειώσεις σε μεταπτυχιακό…

Για τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν

Επειδή συζητούμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να έχουμε τα πλήρη στοιχεία. Άκουσα τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη να αναφέρεται σε αύξηση συντάξεων. Ο μόνος νόμος που βρήκα που να προβλέπει αύξηση συντάξεων είναι ο ν. 4387/2016, άρθρο 14, παράγραφος 3. Αν υπάρχει άλλος νόμος, με βάση τον οποίο δίνεται αυτή η αύξηση συντάξεων, παράκληση να ενημερωθώ, γιατί μπορεί κάτι να έχω χάσει. Δεν είναι το αντικείμενό μου, καλό πράγμα η αύξηση των συντάξεων, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να δίνει αύξηση στις συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο είχε πει ότι θα καταργήσει.

Τρία απλά ερωτήματα, παράκληση να έχουμε τις απαντήσεις στην επόμενη συνεδρίαση, γιατί μιλάμε για προϋπολογισμό.

1. Πόσο υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών να είναι το έλλειμμα;

2. Τι αποθεματικό είχε το Υπουργείο Οικονομικών 31/8/2022 και ποια είναι η πρόβλεψη για 31/12/2022.

3. Σε πόσα ΑΦΜ έγιναν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς από Υπουργείο Οικονομικών και ΕΦΚΑ το 2021 και σε πόσα το 2022;