19/09/2022

Δ. Παπαδημούλης: Για τους πολίτες που πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς και που τους ροκανίζει το εισόδημα ο πληθωρισμός, η ακριβοπληρωμένη ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάεν ήταν πουκάμισο αδειανό

Συνέντευξη στον τ/στ ErtNews («Συμβαίνει στην Ευρώπη»): Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν μας είπε πώς θα χρηματοδοτηθούν οι γενικούρες που εξήγγειλε με κοινοτικό προϋπολογισμό μόλις 1% του ΑΕΠ – Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και ανεπαρκής, και είχα την ευκαιρία να της το πω πρόσωπο με πρόσωπο

Οι κυρώσεις των ΕΕ-ΗΠΑ δεν έχουν τις επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία που λογάριαζαν. Γι` αυτό τόσο η φον ντερ Λάεν όσο και ο Τζο Μπάιντεν αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι την αξιολόγηση των πεπραγμένων τους.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει προκαλέσει ένα συντριπτικό κάταγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο Ευρωκοινοβούλιο που έχουμε εξεταστική επιτροπή σκοπεύουμε να καλέσουμε όσους απέρριψε η πλειοψηφία της ΝΔ στην αντίστοιχη επιτροπή στην Ελλάδα.

Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν και τα όσα δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρός της, άσκησε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Μιλώντας στο ERTNews και στην εκπομπή "Συμβαίνει στην Ευρώπη" δήλωσε χαρακτηριστικά: "Για τους πολίτες που πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς και που τους ροκανίζει το εισόδημα ο πληθωρισμός, η ακριβοπληρωμένη ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάεν ήταν ένα πουκάμισο αδειανό".

"Η Κομισιόν αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ανεπαρκής και η πρόεδρός της κατώτερη των περιστάσεων. Και είχα την ευκαιρία να της το πω αυτό ο ίδιος, πρόσωπο με πρόσωπο. Όσα εξήγγειλε η κα φον ντερ Λάεν ήταν αόριστα, μη δεσμευτικά, γενικόλογα. Δεν έκανε κανέναν απολογισμό για όσα δεν πέτυχε και ευλόγησε τα γένια που δεν έχει", τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

"Δεν μας είπε η κα φον ντερ Λάεν πότε, πώς και με ποια αποτελέσματα θα γίνει η αποδέσμευση της τιμής του ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο, πώς δηλαδή θα γίνει ευρωπαϊκός κανόνας για τα 27 κράτη-μέλη αυτά που πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία. Δεν μας είπε πότε θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας. Η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από αυτά. Δεν μας είπε τί μέτρα θα λάβει η ΕΕ για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντί να είναι ουραγός των ΗΠΑ και της Κίνας που κερδίζουν ενώ χάνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί. Και το πιο σημαντικό, η κα φον ντερ Λάεν δεν μας είπε πώς θα χρηματοδοτηθούν οι γενικούρες που εξήγγειλε με κοινοτικό προϋπολογισμό μόλις 1% του ΑΕΠ", υπογράμμισε.

"Η πρόεδρος της Κομισιόν ντύθηκε στα χρώματα της Ουκρανίας και κατηγόρησε τον Βλ. Πούτιν, αλλά είναι αδύνατο πίσω από τις εγκληματικές ευθύνες του Πούτιν να κρυφτούν οι ανεπάρκειες, οι αδράνειες και οι καθυστερήσεις της ΕΕ", τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Μάλιστα, χαρακτήρισε "ακατάλληλη και ανεπαρκή για τόσο κρίσιμες συνθήκες την ηγεσία της φον ντερ Λάεν". "Είναι σαφώς χειρότερη από τον Γιούνκερ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Οι κυρώσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας σε συντονισμό με τις ΗΠΑ δεν έχουν τις επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία που λογάριαζαν. Γι` αυτό και τόσο η φον ντερ Λάεν όσο και ο Τζο Μπάιντεν αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι την αξιολόγηση των πεπραγμένων τους. Διότι αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι ο Πούτιν βρήκε εναλλακτικές πουλώντας στην Ινδία και την Κίνα φυσικό αέριο. Και έτσι έχει αύξηση εσόδων. Αντίθετα οι κυρώσεις, που έχουν και αντικυρώσεις, έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε ρεκορ ακρίβειας και πληθωρισμού, σε μια επιζήμια ύφεση, με τιμές-ρεκορ στα είδη πρώτης ανάγκης. Επειδή, λοιπόν εμείς στην ΕΕ δεν βιώνουμε τις ίδιες συνέπειες με τις ΗΠΑ από τις κυρώσεις, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αντί για κλιμάκωση των κυρώσεων, απαιτούνται πρωτοβουλίες πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου, για την κατάπαυση του πυρός και για έναν συμβιβασμό ώστε να σταματήσει η φρίκη του πολέμου. Η Ελλάδα που είναι στη γειτονιά της εστίας του πυρός πρέπει να πιέσει για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες αντί να το παίζει βασιλικότερη του βασιλέως. Το ίδιο και η ΕΕ, σε συμμαχία και σύγκληση και με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία -που για δικούς τους λόγους θέλουν εξίσου τον τερματισμό του πολέμου", τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι "απαιτούνται πρωτοβουλίες για να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, χρειάζεται να ενισχυθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, να βρει η ΕΕ νέους ίδιους πόρους, να υπάρξει αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού". "Αν η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν ξεκολλήσει από τη θέση του ουραγού των ΗΠΑ θα περάσουμε άσχημα και το χειμώνα και μετά", είπε. "Δυστυχώς, ούτε η ΕΕ ούτε η ελληνική κυβέρνηση κάνουν όσα πρέπει για να στηρίξουν τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, που στενάζουν από τον πληθωρισμό", σημείωσε.

Τέλος, όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: "Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει προκαλέσει ένα συντριπτικό κάταγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις Βρυξέλλες τον θεωρούν κεντρικό πολιτικά υπεύθυνο για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο Ευρωκοινοβούλιο που έχουμε εξεταστική επιτροπή που ασχολείται με το ζήτημα σκοπεύουμε να καλέσουμε όσους απέρριψε η πλειοψηφία της ΝΔ στην αντίστοιχη επιτροπή στην Ελλάδα, όπου επιδιώκει το κουκούλωμα".

Δείτε όλη την εκπομπή εδώ.