ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/09/2022

Δ. Τζανακόπουλος: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απολύτως ρεαλιστικό - Αντί να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, στην πραγματικότητα λειτουργεί σε μια κατεύθυνση αναδιανομής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας

Δ. Τζανακόπουλος: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απολύτως ρεαλιστικό - Αντί να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, στην πραγματικότητα λειτουργεί σε μια κατεύθυνση αναδιανομής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας



Συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 (Ν. Σβέρκος - Β. Κεχαγιά)

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απολύτως ρεαλιστικό. Με τη διαφορά σε σχέση με τις υλοποιούμενες πολιτικές ότι κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν την οποία κινείται η Νέα Δημοκρατία. Αντί να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, στην πραγματικότητα λειτουργεί σε μια κατεύθυνση αναδιανομής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας»

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, κοστολογείται περίπου σε κάτι λιγότερο από 6 δισεκατομμύρια, αν κανείς αφαιρέσει από το συνολικό δημοσιονομικό κόστος τα έξτρα έσοδα που θα προκύψουν από μία σειρά από πρωτοβουλίες, τις οποίες ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, δηλαδή την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παροχής και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των εταιρειών οι οποίες εμπορεύονται και διυλίζουν πετρέλαιο, κέρδη τα οποία έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται και είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Στη δημόσια συζήτηση έχουν δοθεί οι απαραίτητες απαντήσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο είναι κοστολογημένο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο. Έχουν βγει οι σχετικές ανακοινώσεις από το κόμμα και από τους αρμόδιους τομεάρχες, έχουν δοθεί οι σχετικές απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που έδωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5. «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως ρεαλιστικό. Με τη διαφορά σε σχέση με τις υλοποιούμενες πολιτικές ότι κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν την οποία κινείται η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή θέλω να πω ότι ενώ σε επίπεδο δημοσιονομικού κόστους είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης, στην πραγματικότητα, αντί να κάνει αναδιανομή προς τα πάνω, δηλαδή αντί να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αντί να επιδοτεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αντί να αδρανεί σε ότι αφορά τη διατήρηση των υπέρογκων τιμών που επιβαρύνουν τους καταναλωτές και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην πραγματικότητα λειτουργεί σε μια κατεύθυνση αναδιανομής υπέρ των πολλών, αναδιανομής υπέρ των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, με μέτρα στοχευμένα για να αναπτύξουν και να ανατάξουν την ελληνική οικονομία σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Επομένως, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις υπερβολές και τις εξαλλοσύνες μιας κυβέρνησης, η οποία ευθύνεται αυτή τη στιγμή για το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι πολίτες στη χώρα επιβαρύνονται από την ενεργειακή κρίση και από τις πληθωριστικές πιέσεις σε βαθμό δυσανάλογο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Ερωτηθείς ,αναφορικά με την κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση η οποία κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα που έχει κόστος 23 δις, ο βουλευτής σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω σε σχέση με τα 23 δις ευρώ. Πρόκειται περί λαθροχειρίας διότι γίνεται μια εκτίμηση από την κυβέρνηση, η οποία δεν εδράζεται πουθενά, ότι δηλαδή το κόστος για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και το κόστος για το πλαφόν στην εμπορία του στις τιμές του ρεύματος θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τούτο δεν προκύπτει από πουθενά. Ξαναείπα ότι το δικό μας πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, όπου δεν επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες και οι Έλληνες φορολογούμενοι και όσοι φορολογούνται στην Ελλάδα με την επιδότηση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν το ρίσκο που εμπεριέχεται εξ ορισμού στην επιχειρηματική δραστηριότητα και για τον λόγο αυτό μπαίνουν τα συγκεκριμένα πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και για το λόγο αυτό επανακρατικοποιείται η ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει το κράτος να παρέμβει στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών και όχι απλώς να επιδοτεί τα υπερκέρδη συγκεκριμένων εταιρειών» ενώ συνέχισε λέγοντας: « Άρα λοιπόν θέλω να πω ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια επιβάρυνση δημοσιονομική, όπως ισχυρίζεται ο κ. Οικονόμου, ακριβώς επειδή βρέθηκε σε δύσκολη θέση αντιμέτωπος με μια πολιτική, η οποία βάζει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και λέει ότι είναι υποχρέωση του κράτους, ιδιαίτερα σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, να παρέμβει ακριβώς στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών και όχι απλώς να επιδοτεί».

«Το πρόγραμμα μας όχι απλώς δεν είναι ανέφικτο, στηρίζεται σε πρακτικές και σε επιλογές, οι οποίες έχουν γίνει κατά κόρον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βλέπετε ότι έχει ανοίξει όχι απλώς τη συζήτηση, αλλά έχουνε ληφθεί και πρωτοβουλίες για την επανακρατικοποίηση μεγάλων εταιρειών ενέργειας και στη Γαλλία και στην Γερμανία. Βλέπετε ότι στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έχει αποσυνδεθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Άρα λοιπόν το πρόγραμμα μας αξιοποιεί τέτοιου τύπου πρακτικές, αξιοποιεί παρεμβάσεις που προβλέπονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που υιοθετεί μια άλλη σκληρή πολιτική που επιδοτεί τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η διαφορετική λογική. Και ακριβώς επειδή βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή τη διαφορετική λογική, προσπαθούν με κάθε τρόπο να λοιδορήσουν και να συκοφαντήσουν το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι διαμορφωμένο σε τέτοια κατεύθυνση ώστε να ανακουφιστεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βορίδη, δήλωσε: «Αυτό που θέλω να σας πω σε σχέση με τον κ. Βορίδη είναι ότι ξεδιπλώνεται πια μια στρατηγική την οποία είχε εισηγηθεί όταν ακόμα η Νέα Δημοκρατία ήταν αντιπολίτευση που αφορούσε στις θεσμικές αλλαγές, οι οποίες οφείλουν να γίνουν ώστε να μην ξαναέρθει η αριστερά στην κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γράφτηκε και η δήλωσή του σε σχέση με την πιθανότητα συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Βελόπουλο. Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση. Επομένως έχουμε στην πραγματικότητα ένα ξεδίπλωμα μιας στρατηγικής όπου θα αξιοποιηθούν όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πιθανότητα και τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μια αριστερή δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς από την άλλη μεριά λειτουργούμε έχοντας γνώση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού και θεωρώντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να συγκλίνουμε προγραμματικά με τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ακριβώς σε ένα πλαίσιο προγράμματος, όπως αυτό που ανακοινώθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη. Προφανώς, η προοδευτική διακυβέρνηση θα διαμορφωθεί με προγραμματικούς όρους πρώτον, αλλά και με όρους προστασίας της δημοκρατίας και ανασύνταξης της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, με την έννοια ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου τίθενται σε κίνδυνο βασικές αρχές του πολιτεύματος, τίθενται σε κίνδυνο συνταγματικοί κανόνες, τίθεται εν αμφιβόλω μια ολόκληρη διαδικασία εκδημοκρατισμού του κράτους από το 1974 και μετά. Και μιλώ προφανώς με αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και σε όσα ζούμε όλες αυτές τις μέρες στο κοινοβούλιο αλλά και στη δημόσια σφαίρα συνολικά».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής, αναφερόμενος στο αν είναι ρίσκο ο στόχος που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, στις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε: «Είναι προφανές ότι η κρίσιμη μεταβλητή για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα, είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Διαφορετικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγουν οι αριθμοί με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς η πρωτιά στις εκλογές και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.» Όπως σημείωσε ο βουλευτής «ο κ. Τσίπρας είπε ότι κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά στις επόμενες εκλογές και δεν θα μπορούσε να πει οτιδήποτε άλλο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε σενάρια και να σεναριολογούμε εκτός των πραγματικών ορίων που θέτει ο ίδιος εκλογικός νόμος. Θέλω να πω ότι ένα σενάριο διαμόρφωσης προοδευτικής κυβέρνησης με το δεύτερο και το τρίτο κόμμα είναι σχεδόν μαθηματικά απίθανο. Επομένως δεν αξίζει το σενάριο αυτής της πιθανότητας. Σας λέω ότι κρίσιμη μεταβλητή είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές για να μπορέσουμε να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και οι πολίτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό για να διαμορφώσουν και την ανάλογη εκλογική και πολιτική τους κρίση».

Αναφορικά με το ζήτημα της εξεταστικής για τις υποκλοπές, ο Δ.Τζανακόπουλος σημείωσε: «Είναι προφανές και το έχουμε επισημάνει ήδη πριν από την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, όταν τα πολιτικά πρόσωπα, οι αρμόδιοι, ο κ. Δημητριάδης πρωτευόντος και φυσικά οι διοικητές της ΕΥΠ αλλά και η εισαγγελέας, η αρμόδια για την έγκριση των συνακροάσεων, επικαλέστηκαν, αντέταξαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το απόρρητο με απολύτως αντισυνταγματικό τρόπο, με έναν τρόπο ο οποίος, όπως σας έλεγα προηγουμένως θέτει σε διακινδύνευση τις ίδιες τις αρχές συγκρότησης του δημοκρατικού πολιτεύματος, διότι οφείλω να επισημάνω με όλη την βαρύτητα που φέρει αυτή η επισήμανση ότι το απόρρητο δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία αποτελεί και την ανώτερη μορφή άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Διότι αν δεχόμασταν το αντίθετο όπως κάνει ο κύριος Δημητριάδης, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως έχουν πράξει και ο κ. Κοντολέων, αλλά και ο κ. Δεμίρης επικαλούμενοι και οι δύο και αντιτάσσοντας το απόρρητο απέναντι σε όσους τους εξέτασαν ως μάρτυρες, τότε θα έπρεπε να δεχθούμε ότι η ΕΥΠ είναι ανέλεγκτη, ότι δεν έχουμε δημοκρατία αλλά έχουμε κράτος ΕΥΠ, ότι είμαστε όλοι δυνάμει παρακολουθούμενοι και δεν έχει τη δυνατότητα το ελληνικό κοινοβούλιο κατά κανένα τρόπο και καμία διαδικασία να ελέγξει τη βασιμότητα των λόγων που επικαλούνται όσοι προχωρούν σε συνακροάσεις. Με αυτή την έννοια, ξαναλέω η επιλογή αυτή από τη μεριά του κυρίου Μητσοτάκη αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας μας, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια που υποστηρίζουν το Σύνταγμα».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο βουλευτής ξεκαθάρισε: «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τα πράγματα, βρισκόμαστε σε πραγματική δημοκρατική εκτροπή, με μόνο στόχο να συγκαλυφθεί η ευθύνη Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις. Εγώ το λέω ευθέως και το έχω πει εδώ και αρκετές μέρες ότι όλα έγιναν με εντολή του. Όλα συνέβησαν για να μπορέσει ο κύριος Μητσοτάκης να ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο επί των πολιτικών εξελίξεων και επί της δημόσιας ζωής. Είναι η εξουσιομανία του η οποία καθόρισε και προσδιόρισε τις απαραίτητες για αυτόν τον στόχο κινήσεις από την ΕΥΠ. Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική συνέντευξη θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι είναι θεσμικά αναγκαίο για να καταλογιστούν οι ευθύνες και πολιτικές και ποινικές. Αυτή τη στιγμή σας λέω όμως, ότι υπάρχει αρμοδιότητα του εισαγγελέα, της εισαγγελικής αρχής να προχωρήσει σε προκαταρκτικές εξετάσεις για όσα πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση και στα οποία δεν εφαρμόζεται το άρθρο 86 του Συντάγματος, δηλαδή το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών. Ο εισαγγελέας έχει αυτή την αρμοδιότητα αυτή τη στιγμή και πρέπει να κινήσει κατά τη γνώμη μου τις απαραίτητες διαδικασίες».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ