21/09/2022

Κ. Παπανάτσιου: Η Κυβέρνηση αρνείται τα μέτρα στήριξης των πολιτών. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η μόνη ρεαλιστική λύση

Ομιλία της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Οικονομικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση των εταιρειών του Δημοσίου

Η κ.Παπανάτσιου ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας πως «πολυνομοσχέδια βαρύνουσας σημασίας καταθέτονται σωρηδόν με στενά χρονικά περιθώρια, συμπιέζοντας τον κοινοβουλευτικό χρόνο». Η Βουλεύτρια συνέχισε σημειώνοντας, πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει την Επιτελική Διακυβέρνηση των Εταιρειών του Δημοσίου», και συνέχισε, «με σειρά διατάξεων, διευθετούν τον τρόπο λειτουργίας των ανώνυμων εταιριών του δημοσίου, τη μορφή και δομή των οποίων, η ΝΔ αποφάσισε αίφνης ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει προς όφελος, όχι σαφώς του κοινωνικού συνόλου, αλλά της αγοράς». Η κ.Παπανάτσιου υπογράμμισε πως τα επιχειρησιακά σχέδια των ΔΕΚΟ, θα εκπονούνται και θα αποφασίζονται από τις διοικήσεις των εταιριών, χωρίς τον έλεγχο και συμβολή του αρμόδιου Υπουργείου και της πολιτικής ηγεσίας. Παράλληλα η Βουλεύτρια, τόνισε πως, οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ παραγκωνίζονται, το νέο προσωπικ​ό θα προσλαμβάνεται εκτός συλλογικών συμβάσεων, πρόβλεψη που δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Η κ.Παπανάτσιου συνέχισε λέγοντας πως, «σε μία συζήτηση με όρο τη διαφάνεια και στόχο την ορθή ενημέρωση των πολιτών θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να συζητάμε την διαχείριση της επόμενης κρίσιμης περιόδου». Η Βουλεύτρια σημείωσε παράλληλα, ότι αντ’ αυτού η Κυβέρνηση πέφτει σε μία μπακαλίστικη συλλογιστική για να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα, και συνέχισε λέγοντας, «Αυτή η δόμηση της πολιτικής σας σκέψης εκκινεί από τα ταπεινά ένστικτα με τα οποία στήσατε όλη την προπαγάνδα την περίοδο 2015-2019, εξαιτίας όμως αυτής της περιόδου και αυτής της διαχείρισης, μπορείτε τώρα να ασκείτε ελεύθερα τις όποιες πολιτικές σας».

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως συγκρούονται δύο σχέδια. «Ένα σχέδιο που αναφέρεται στις κοινωνικές ανάγκες , και απέναντί του ένα άλλο που συνεχίζει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή μάλλον δεν θέλει να καταλάβει, γιατί στοχεύει αλλού». Η Βουλεύτρια αναρωτήθηκε ποια είναι η ωφέλεια από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη στιγμή που η Κυβέρνηση μόνη της λέει πως τα μέτρα έχουν κοστίσει 13 δις! Η κ.Παπανάτσιου κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι μοιράζει χρήματα απευθείας αναθέσεων αρκετών δις και τολμά να ρωτά ξανά και ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ «που θα βρεθούν τα λεφτά;».

Η Βουλεύτρια τόνισε πως, «Καμία νύξη δεν γίνεται για τους έμμεσους φόρους, τη στιγμή που τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο επτάμηνο του έτους είναι 25% υψηλότερες από πέρσι στην ίδια περίοδο», και συνέχισε, «Ο πληθωρισμός καλπάζει στο 11,4 , η αύξηση στο φυσικό αέριο έφτασε στο 261,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, στον ηλεκτρισμό 38% και στα καύσιμα 21,5%. Ενώ στο ψωμί και τα δημητριακά ακολουθούν με 18,5%, τα γαλακτοκομικά-αυγά με 18% και το κρέας με αύξηση 17,1%». Η Βουλεύτρια απευθυνόμενη στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την άρνηση απόδοσης των αναδρομικών στους συνταξιούχους, σημείωσε πως αν ανησυχεί την Κυβέρνηση το έλλειμμα, υπάρχουν τρόποι αυτό να μοιραστεί, η πολιτική βούληση λείπει όμως.

Η κ. Παπανάτσιου καταλήγοντας σημείωσε πως, «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλεψη για την ενέργεια, και μάλιστα μόνιμη με την ανάκτηση της ΔΕΗ, έχει πρόβλεψη για την μείωση του κόστους ζωής με τις στοχευμένες μειώσεις φόρων όπως οι ΕΦΚ και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, έχει στόχευση στην ενίσχυση των εισοδημάτων, με την αύξηση του βασικού μισθού και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου». Η κ.Παπανάτσιου κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «Πρέπει να μας πείτε για τα μέτρα του προγράμματός μας, ένα, ένα, γιατί τα απορρίπτετε, η υπεκφυγή ότι κοστίζει δεν περνάει πια».

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI