ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/09/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαράδεκτη η Απόφαση του ΥΠΕΝ για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στον ΧΥΤΑ Θήβας

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαράδεκτη η Απόφαση του ΥΠΕΝ για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στον ΧΥΤΑ Θήβας



Με Ερώτηση που κατέθεσα σήμερα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συνυπογράφουν 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επανέρχομαι στην προκλητική απόφασή του για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης–Αλιβερίου και Καρύστου στον ΧΥΤΑ της Θήβας, η οποία έχει προκαλέσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Λοκρών, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, αλλά των τοπικών κοινωνιών της Βοιωτίας και της Φωκίδας συνολικά.

Αναγκάζομαι να θέσω για δεύτερη φορά το θέμα στον κ. Σκρέκα, μετά την κατάθεση της σχετικής Αναφοράς μου, καθώς συνεχίζει να αδιαφορεί για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η απόφασή του, και του ζητώ:

Ø Να ολοκληρωθούν επιτέλους τα έργα ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας, και αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης Άμφισσας, που εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ το 2017 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν «βαλτώσει» τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς και να ενταχθεί η χρηματοδότηση του 3ου κυττάρου του ΧΥΤ Θήβας.

Ø Να αναλογιστεί ότι ο υπερκορεσμός του ΧΥΤΑ Θήβας με τα απορρίμματα της Εύβοιας θα δημιουργήσει μέσα σε λίγους μήνες καταστροφικό «ντόμινο» επιβάρυνσης και σε άλλες δομές, όπως της «ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ», που ανήκει στους Δήμους Λεβαδέων, Ορχομενού, και Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, και την οποία ήδη «στοχοποίησε» η κυβέρνηση με την δρομολόγηση της συγχώνευσής της με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Ø Να μην «φουσκώσει» περισσότερο τα δημοτικά τέλη για τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδα, καθώς η μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες περιοχές συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος που τελικά επωμίζονται οι δημότες.

Ø Να λάβει υπόψιν ότι η εγγύτητα του ΧΥΤΑ Θήβας με τη λίμνη Υλίκη δημιουργεί την ανάγκη για πρόσθετους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Ø Να σταματήσει να δημιουργεί «μπάχαλο» στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να επιβάλλει στη συνέχεια ως δήθεν «σωτήριες» λύσεις την είσοδο των «ημέτερων» ιδιωτών, μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και την καύση των απορριμμάτων, που οδηγούν στην οικονομική επιβάρυνση Δήμων και πολιτών, αλλά και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας μας.

Καλούμε για ακόμη μία φορά τον κ. Σκρέκα να αποσύρει την απόφασή του!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Απαράδεκτη η Απόφαση του ΥΠΕΝ για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στον ΧΥΤΑ Θήβας»
Η υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/96097/1669/22-09-2022 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας (Ερέτριας, Κύμης–Αλιβερίου, Καρύστου) στον ΧΥΤΑ Θήβας1, έχει προκαλέσει έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου–Θεσπιέων και Λοκρών, οι οποίοι καλύπτονται από τον ΧΥΤΑ Θήβας, ενώ έχει δημιουργήσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες της Βοιωτίας και της Φωκίδας.
Όπως είχαν επισημάνει οι τέσσερις Δήμοι που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Θήβας σε ανακοίνωσή τους2, μετά την κοινή ενημερωτική συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων τους που πραγματοποιήθηκε στις 12/09/2022 στη Θήβα, ο σχεδιασμός για μεταφορά των απορριμμάτων της Εύβοιας, μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, είναι απαράδεκτος διότι ανατρέπει άρδην και με τρόπο νομικά ανυπόστατο, παράτυπο, εξωθεσμικό, αλλά και περιβαλλοντικά επικίνδυνο, τον περιφερειακό προγραμματισμό του ΦΟΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή ευθύνης του.
Επίσης, οι εν λόγω Δήμοι υπογράμμισαν3 ότι η επιλογή της μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων των Δήμων της Εύβοιας στη Θήβα όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημά τους, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στον ΧΥΤΑ Θήβας. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ είναι απολύτως πεπερασμένη, αφού έχει προσδόκιμο «ζωής» για μόλις 9 μήνες ακόμη, και είναι παραπάνω από αναγκαία η άμεση κατασκευή νέου (τρίτου) κυττάρου, που θα διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών των Δήμων που ήδη εξυπηρετεί, ενώ θα μπορεί να δώσει διέξοδο και στους Δήμους της Εύβοιας. Για την καθυστέρηση στην επέκταση του εν λόγω ΧΥΤΑ, όμως, οι ευθύνες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μεγάλες, όπως ανέφερε και εξάλλου ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων στις 18/09/20224, αφού δεν προχωρά την χρηματοδοτική ένταξη του τρίτου κυττάρου, κρατώντας στο συρτάρι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια την σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγγύτητα του ΧΥΤΑ Θήβας με την λίμνη Υλίκη δημιουργεί επιπλέον περιβαλλοντικούς κινδύνους και καθιστά απαράδεκτες οποιεσδήποτε επιπόλαιες αποφάσεις που συνεπάγονται την αλόγιστη επιβάρυνσή του.
Ωστόσο, η επιμονή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του καταστροφικού σχεδιασμού, βρίσκει κάθετα αντίθετο, εκτός από τους τρεις Δήμους, και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, το οποίο χαρακτήρισε την Υπουργική Απόφαση ως ανυπόστατη, ενώ έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να μην παραλάβουν απορρίμματα κανενός Δήμου πέραν όσων ήδη εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ Θήβας5.
Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε στις 22/09/2022 ότι δεν θα υλοποιήσει την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/96097/1669/22-09-2022 Υπουργική Απόφαση, αλλά θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, και επομένως δεν θα παραλάβει τα απορρίμματα των Δήμων που προβλέπει η εν λόγω ΥΑ. Επίσης, προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Υγείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών, το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας, την ΕΥΔΑΠ, αλλά και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τη σχεδίαση και λειτουργία των έργων επεξεργασίας αποβλήτων στη Στερεά Ελλάδα. Τέλος, θα ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Θηβαίων Αλιάρτου – Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών, προκειμένου να συντονιστούν με τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής τους για την αντιμετώπιση της προκλητικά παράνομης ΥΑ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22/09/2022 το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θηβαίων αποφάσισε6 την υιοθέτηση της Απόφασης του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την άμεση ανάκληση της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/96097/1669/22-09-2022 Απόφασής του.
Επειδή οι ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μη αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Εύβοιας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας γενικότερα, είναι τεράστιες, αφού καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια η ολοκλήρωση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας7 και Λαμίας8, της αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης της Άμφισσας9, που είχαν εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ το 2017 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ένταξη χρηματοδότησης του τρίτου κυττάρου του ΧΥΤΑ Θήβας, που συνδυαστικά θα προσέφεραν σταθερές λύσεις.
Επειδή η Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου, και Καρύστου στον ΧΥΤΑ Θήβας ανατρέπει τον σχεδιασμό του ΦΟΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας και συνιστά κατάφορη παραβίαση των κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του ΦΟΣΔΑ για διαχείριση των απορριμμάτων εντός των ορίων ευθύνης του.
Επειδή ο μαθηματικά βέβαιος κορεσμός του ΧΥΤΑ Θήβας από την μεταφορά των απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν θα λυθεί το πρόβλημα των τριών ευβοϊκών Δήμων, αλλά θα δημιουργηθεί μέσα σε λίγους μήνες αντίστοιχο πρόβλημα σε Βοιωτία και Άμφισσα, αφού δεν θα καλύπτονται πλέον ούτε οι ανάγκες των Δήμων Θηβαίων Αλιάρτου – Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών.
Επειδή η εγγύτητα του ΧΥΤΑ Θήβας με την λίμνη Υλίκη δημιουργεί επιπλέον περιβαλλοντικούς κινδύνους και καθιστά αδιανόητες οποιεσδήποτε επιπόλαιες αποφάσεις που συνεπάγονται την επιβάρυνσή του με επιπλέον φορτίο απορριμμάτων.
Επειδή ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Θήβας θα αναγκάσει τους εν λόγω Δήμους να αναζητήσουν αλλού προορισμούς για τα απορρίμματά τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει καταστροφικό «ντόμινο» εξελίξεων και σε άλλες δομές διαχείρισης, όπως εκείνες της «ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ», που ανήκει στους Δήμους Λεβαδέων, Ορχομενού, και Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, και την οποία ήδη «στοχοποίησε» η Κυβέρνηση με την δρομολόγηση της συγχώνευσής της με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.
Επειδή η αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο θα δημιουργήσει την ανάγκη μεταφοράς τους σε άλλες περιοχές, η οποία όμως συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος που τελικώς επωμίζονται οι δημότες, ως ανταποδοτική υπηρεσία, μέσω σημαντικών αυξήσεων στα δημοτικά τέλη.

Επειδή η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί το «μπάχαλο» που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί στο περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να επιβάλλει στη συνέχεια ως δήθεν σωτήριες «λύσεις» την είσοδο των «ημέτερων» ιδιωτών, μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και την καύση των απορριμμάτων, που οδηγούν στην οικονομική επιβάρυνση Δήμων και πολιτών, αλλά και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας μας.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1) Θα κάνει αποδεκτό το αίτημα των Δήμων Θηβαίων, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών, του ΦΟΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, αλλά και γενικότερα των τοπικών κοινωνιών της Βοιωτίας και της Φωκίδας, για απόσυρση της νομικά έωλης, και περιβαλλοντικά και οικονομικά καταστροφικής, υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/96097/1669/22-09-2022 Απόφασής του;
2) Θα μεριμνήσει επιτέλους για την άμεση ένταξη χρηματοδότησης των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας, της αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης της Άμφισσας, αλλά και του τρίτου κυττάρου του ΧΥΤΑ Θήβας που συνδυαστικά θα δώσουν βιώσιμες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Στερεάς Ελλάδας;
3) Θα σταματήσει να δημιουργεί συνθήκες διάλυσης στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, τις οποίες χρησιμοποιεί ως πρόσχημα προκειμένου να επιβάλλει την είσοδο των «ημέτερων» ιδιωτών, μέσω ΣΔΙΤ, ως δήθεν «σωτήρια» λύση;

Οι Ερωτώντες και Ερωτώσες Βουλευτές

Πούλου Γιώτα
Φάμελλος Σωκράτης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νικόλαος
Πολάκης Παύλος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Τζάκρη Θεοδώρα
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ραλλία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ