ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/09/2022

Δ. Παπαδημούλης: Η ΕΥΠ, που πρέπει να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, χρησιμοποιήθηκε από ένα παρακρατικό κύκλωμα με εντολή και γνώση Μητσοτάκη για να έχει όμηρο τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ

Δ. Παπαδημούλης: Η ΕΥΠ, που πρέπει να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, χρησιμοποιήθηκε από ένα παρακρατικό κύκλωμα με εντολή και γνώση Μητσοτάκη για να έχει όμηρο τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ



Δημ. Παπαδημούλης: «Ο Μανώλης Γλέζος είναι ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης. Είναι σύμβολο πατριωτισμού και Εθνικής Αντίστασης. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο συνδέθηκα με προσωπικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες. Το αποτύπωμα που άφησε στην ιστορία υπήρξε μεγάλο»
«Το σχήμα Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι στην Ελλάδα συνυπάρχει μέσα στη ΝΔ - Τα τρία ορφανά του Καρατζαφέρη -Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης- τα έβαλε στη ΝΔ ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης τους έχει δώσει προαγωγή»
«Όλοι αθώοι για τη Siemens, όλοι αθώοι για τη Novartis, όλοι αθώοι για το Βατοπέδι, όλοι αθώοι για το χρηματιστήριο, για τα δομημένα ομόλογα... Και ο κατάλογος είναι μακρύς - Όλα αυτά δημιουργούν οργή στον κόσμο. Δεν είναι μόνο το κουκούλωμα των σκανδάλων, αλλά και ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης τα λεφτά πήγαν πάλι στα λεφτά»
«Ο Μητσοτάκης έχει τελειώσει ως πρωθυπουργός, αλλά βασικό ζητούμενο είναι να αλλάξει και η πολιτική που ασκείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να πείσει. Η πρωτιά και η νίκη είναι εφικτή αλλά δεν την έχουμε στο τσεπάκι. Την οφείλουμε στον κόσμο»
Συνέντευξη στον TRT Θεσσαλίας («Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα»)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT της Θεσσαλίας ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, με επίκεντρο και αφορμή τη μετονομασία αίθουσας του Ε/Κ στις Βρυξέλλες σε «Μανώλης Γλέζος». Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε σε ζητήματα και της ελληνικής και της διεθνούς επικαιρότητας, ενώ έκλεισε τη συνέντευξη επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει να συμβάλλει στην Αριστερά μακριά από αξιώματα μετά την θητεία του, και με το σύνθημα «τόπο στα νιάτα».

Πιο αναλυτικά, για την εκδήλωση προς τιμήν του Μανώλη Γλέζου δήλωσε τα εξής:

«Μετά την οδύνη για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου, πήρα την πρωτοβουλία με την ιδιότητά μου ως Αντιπρόεδρος του Ε/Κ να ζητήσω από το Προεδρείο να ονομαστεί μια αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου σε "Μανώλης Γλέζος". Ήμουν φορτισμένος και από το γεγονός ότι σε ένα Λύκειο της Νάξου, της πατρίδας του, ενώ προτάθηκε από τη σχολική κοινότητα η μετονομασία του, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το δήμαρχο και από τον δήμο.

Η πρότασή μου εδώ εγκρίθηκε ομόφωνα. Ο Μανώλης Γλέζος ονομάστηκε από τον ντε Γκωλ ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης. Είναι σύμβολο πατριωτισμού και μαζί με τον Λάκη Σάντα σύμβολα της Εθνικής Αντίστασης. Είναι σύμβολο και για την Αριστερά. Διετέλεσε δύο φορές ευρωβουλευτής και με το ΠΑΣΟΚ το 1984, και μετά με τον ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα με ρεκόρ ψήφων».

Στην εκδήλωση προς τιμήν του Μ. Γλέζου, στην οποία προέδρευσε ο Δημ. Παπαδημούλης, μίλησε και η πρόεδρος του Ε/Κ, ευρωβουλευτές από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα, θα είναι παρόντες και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και οι ηγεσίες όλων των παρατάξεων. «Αυτό αποδεικνύει την οικουμενική αποδοχή στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προσέθεσε: «Για εμένα, ο Μανώλης Γλέζος είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο συνδέθηκα με προσωπικούς δεσμούς φιλίας εδώ και δεκαετίες. Είμασταν στην ίδια γειτονιά. Νιώθω περήφανος που συνυπήρξαμε μαζί και στα έδρανα της Ευρωβουλής. Το αποτύπωμα που άφησε στην ιστορία υπήρξε μεγάλο».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δήλωσε: «Σεβαστή η ετυμηγορία του ιταλικού λαού, αλλά δυστυχώς ψήφισαν την πιο δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση από τον Μουσολίνι και μετά. Την Μελόνι ψήφισε ένας στους 4 Ιταλούς. Και συνεταίροι της είναι ο επίσης ακροδεξιός Σαλβίνι, και σε ρόλο ουραγού ο 85χρονος Μπερλουσκόνι, δεξιός αλλά με φυσιογνωμία... Τραμπ και με πολλές ιστορίες διαφθοράς στην πλάτη του.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για την Ιταλία, ούτε για την ΕΕ, ούτε για την Ελλάδα, γιατί με το που βγήκε αυτή η κυβέρνηση άρχισαν να ανεβαίνουν τα spreads των ιταλικών ομολόγων, συμπαρασύροντας και τα ελληνικά προς τα πάνω και αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τον υπερχρεωμένο Νότο.

Πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέπτη και να δούμε ότι η νίκη της Μελόνι αποδεικνύει ότι η ακρίβεια, οι ανισότητες, η αποτυχία της σημερινής ΕΕ να δώσει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, ευνοεί την άκρα δεξιά παρά την Αριστερά. Είναι μια καμπάνα κινδύνου αυτή η εξέλιξη, και δείχνει για όλους ότι η συνεργασία των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, η άρση της πολυδιάσπασής τους και οι πειστικές προτάσεις για το αύριο είναι μονόδρομος. Η Αριστερά πρέπει να αλλάξει πολλά πράγματα για να γίνει πιο πειστική και προσγειωμένη στην πραγματικότητα.

Οι πολίτες θέλουν από την ΕΕ δουλειές, ειρήνη, καλύτερο εισόδημα, μείωση των ανισοτήτων, σεβασμό στο περιβάλλον. Η ΕΕ όμως δεν τους τα προσφέρει και έτσι δίνει έδαφος να αναπτύσσονται δημαγωγικές εκστρατείες και καμπάνιες από την άκρα δεξιά. Αυτοί που ψήφισαν τη Μελόνι δεν το έκαναν επειδή είναι φασίστες, εξάλλου σύμφωνα με τις μετρήσεις οι Ιταλοί είναι πλειοψηφικά φιλοευρωπαίοι. Το έκαναν λόγω της δυσαρέσκειας και της αδυναμίας της Αριστεράς να προσφέρει όραμα με ρεαλισμό. Αυτό είναι μήνυμα και για την Ελλάδα».

Ο Δημ. Παπαδημούλης εξήγησε συγκεκριμένα: «Το σχήμα Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι στην Ελλάδα συνυπάρχει μέσα στη ΝΔ. Τρία σε ένα. Έχει και ακροδεξιούς και ανθρώπους με προνομιακές σχέσεις με τα μεγάλα συμφέροντα, και πολλούς δεξιούς υπερσυντηρητικούς. Είναι τελείως υποκριτική η δήθεν ανησυχία της ΝΔ για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία. Τα τρία ορφανά του Καρατζαφέρη -Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης- τα έβαλε στη ΝΔ ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης τους έχει δώσει προαγωγή. Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, επομένως, στην Ελλάδα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις δημοκρατικής προοδευτικής συνεργασίας».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε τα εξής: «Το συμφέρον της ΕΕ είναι ο τερματισμός του πολέμου το συντομότερο δυνατόν, γιατί ο πόλεμος πλήττει και τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους. Εμείς δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τους Αμερικάνους και τους Κινέζους. Θα ήθελα από την ευρωπαϊκή ηγεσία να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για τερματισμό του πυρός και για ειρηνευτικές συνομιλίες, ώστε η διπλωματία να επανέλθει στη θέση των όπλων. Δυστυχώς όμως το αδιέξοδο παρατείνεται και με πρώτη την ευθύνη του Πούτιν, αλλά και με την επιδίωξη των Αμερικάνων. Για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή οικονομία ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος.

Συμμερίζομαι την άποψη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για αλληλεγγύη στην Ουκρανία, αλλά με ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν χρειάζεται να είναι προκεχωρημένο πολεμικό φυλάκιο η Ελλάδα στέλνοντας όπλα. Δυστυχώς ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι βασιλικότερος του βασιλέως, ο πιο προβλέψιμος και πειθήνιος σύμμαχος. Και τώρα έχουμε εμπλακεί πολύ, χωρίς να έχουμε οφέλη. Αντίθετα το ΝΑΤΟ τηρεί στάση ουδετερότητας ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία, για παράδειγμα, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Και οι Αμερικάνοι δεν τραβάνε το αυτί στον Ερντογάν». Επιπλέον συμπλήρωσε: «Σε επίπεδο ΕΕ, ενώ στο Ε/Κ ζητάμε κυρώσεις και εμπάργκο όπλων απέναντι στον Ερντογάν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ κατηγόρησε: «Η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη και όλης της κυβέρνησης μυρίζει ενοχή. Όταν παρακολουθούν τον αρχηγό του τρίτου κόμματος και δημοσιογράφους για λόγους εθνικής ασφάλειας και δεν μας λένε ποιοι είναι οι λόγοι, υπάρχει βρωμιά. Η ΕΥΠ, που πρέπει να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, χρησιμοποιήθηκε από ένα παρακρατικό κύκλωμα με εντολή και γνώση Μητσοτάκη για να έχει όμηρο τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Βρέθηκαν τα ίχνη τους χάρη στις υπηρεσίες του Ε/Κ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η γραμμή της συγκάλυψης, που φέρει πολιτικές και ποινικές ευθύνες, δεν περνάει.

Η ΝΔ πάει σαν τον κλέφτη να κλείσει την εξεταστική επιτροπή χωρίς να καλεί τον Μητσοτάκη που έχει την ευθύνη της ΕΥΠ, τον ανιψιό του, τον Δημητριάδη, που καρατόμισε. Την ίδια ώρα όμως η Επίτροπος της Κομισιόν Β. Γιούροβα φθάνει στην Αθήνα και θα θέσει αυτά τα θέματα. Μάλιστα, συναντάται και με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο αγώνας που κάνουμε στην Ευρώπη επιδιώκει να βγουν όλα στο φως. Όλες οι χώρες πρέπει να λειτουργούν τις μυστικές τους υπηρεσίες με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και το σύνταγμα».

Κληθείς να σχολιάσει την αθώωση του κ. Χριστοφοράκου και την υπόθεση Siemens ο Δημ. Παπαδημούλης είπε: «Οι Γερμανοί για το σκάνδαλο Siemens καταδίκασαν κάποιους μέσα σε δύο χρόνια. Στην Ελλάδα 20 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ενώ έχουν βρεθεί στοιχεία και η εταιρεία έχει ομολογήσει την ενοχή της, το εφετείο αποφάσισε "όλοι αθώοι". Όλοι αθώοι για τη Siemens, όλοι αθώοι για τη Novartis, όλοι αθώοι για το Βατοπέδι, όλοι αθώοι για το χρηματιστήριο, για τα δομημένα ομόλογα... Και ο κατάλογος είναι μακρύς. Στην Ελλάδα χρεοκοπήσαμε μάλλον γιατί δεν έκοβαν αποδείξεις οι κουλουράδες και οι τυροπιτάδες! Κατά τα άλλα έχουμε βουλή, δικαιοσύνη και ΜΜΕ που λειτουργούν δήθεν τέλεια! Προφανώς όλα αυτά δημιουργούν οργή στον κόσμο. Δεν είναι μόνο το κουκούλωμα των σκανδάλων, αλλά και ότι 450 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης πήγαν όλα σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Τα λεφτά πήγαν πάλι στα λεφτά».

Για την ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Ελλάδα ο Δημ. Παπαδημούλης είπε: «Η ΕΕ μέχρι τώρα, με ευθύνη της Κομισιόν και του Συμβουλίου, δεν έχει πάρει τα μέτρα που πρέπει: αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από του φυσικού αερίου -όπως έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία- πλαφόν στο φυσικό αέριο, δραστική φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η κυβέρνηση αφήνει ασύδοτο το πάρτι της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας και επιδοτεί με λεφτά των φορολογουμένων την ανεπαρκέστατη ελάφρυνση των λογαριασμών. Σε άλλες χώρες, βέβαια, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία, παίρνουν ξανά υπό τον έλεγχο του κράτους τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Εδώ ετοιμαζόμαστε να κάνουμε άλλο ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ! Μαζί με μια άρνηση να γίνουν έλεγχοι στην κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να έχουμε ευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας όταν είμαστε τελευταίοι σε αγοραστική δύναμη στην ευρωζώνη».

Τέλος, ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της ψαλίδας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί αλλά δεν αρκεί. Πρέπει κι εμείς να γίνουμε πειστικότεροι και καλύτεροι, πιο μαχητικοί στην αντιπολίτευσή μας, και πιο συγκεκριμένοι, πειστικοί και αξιόπιστοι. Οι πολίτες δεν θέλουν πολλά λόγια, αλλά συγκεκριμένες, κοστολογημένες δεσμεύσεις. Αν θέλουμε να πείσουμε περισσότερους για να νικήσουμε και να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει και με θάρρος να ομολογήσουμε αδυναμίες και λάθη μας. Για παράδειγμα δεν καταφέραμε να κάνουμε πολλά για την αντιμετώπιση της φθοράς και της φοροδιαφυγής ή φορτώσαμε περισσότερα από όσα θα θέλαμε στη μεσαία τάξη, και ίσως δεν κάναμε τους καλύτερους χειρισμούς στα μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες τους τις αδυναμίες είναι όχι μόνο μακράν καλύτερος από τη ΝΔ, αλλά και ο φορέας που μαζί με άλλους μπορεί να γίνει το εργαλείο για να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη που μας πηγαίνει ολοένα και προς τα πίσω. Ο Μητσοτάκης έχει τελειώσει ως πρωθυπουργός, αλλά βασικό ζητούμενο είναι να αλλάξει και η πολιτική που ασκείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να πείσει. Η πρωτιά και η νίκη είναι εφικτή αλλά δεν την έχουμε στο τσεπάκι. Την οφείλουμε στον κόσμο».

 

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ