18/10/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ακόμα περιμένουν στον Δήμο Βιάννου την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για χρηματοδότηση με σκοπό την ολοκλήρωση του κτιρίου που στεγάζει το Κ.Η.Φ.Η.

13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζητούν να τηρηθούν επιτέλους οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου του Κ.Η.Φ.Η. Βιάννου

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη χρηματοδότηση με σκοπό την ολοκλήρωση του κτιρίου που στεγάζει το Κ.Η.Φ.Η στον Δήμο Βιάννου, προχώρησαν 13 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Βιάννου, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο σύνολό του, η οποία στην
συνέχεια παρατάθηκε έως τον Μάρτιο του 2023, ως συνέπεια των καταστροφών που έχουν υπάρξει από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με την οποία συνορεύει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βιάννου είναι ένας μικρός και ορεινός Δήμος στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, με πολύ έντονο δημογραφικό πρόβλημα και με ραγδαία αύξηση των ηλικιωμένων (το 40% περίπου των δημοτών είναι άνω των 65 ετών), εξαιτίας της εγκατάλειψης λόγω της αστυφιλίας, της έλλειψης υπηρεσιών κ.λπ.

Ο Δήμος διαθέτει Κοινωνικό Ξενώνα, ένα διώροφο κτίριο, όπου στο ισόγειό του στεγάζονται οι Υπηρεσίες της Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Βιάννου (Κ.Η.Φ.Η.) και έντεκα (11) κενά διαμερίσματα σε Α΄ και β΄ όροφο για τη φιλοξενία ατόμων που έχουν ανάγκη.

«Έχει παρέλθει πάνω από ένας χρόνος από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Ο Δήμος έχει αποστείλει ήδη τη σχετική μελέτη με ενδεικτικό προϋπολογισμό στους Αρμόδιους Υπουργούς. Και παρόλο που κι εμείς έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, με τελευταία τον περασμένο Φεβρουάριο, ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση. Ο Δήμος αδυνατεί να αυτοχρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο, λόγω των αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, που έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω ακρίβειας και αύξησης του κόστους των έργων και των υπηρεσιών, αλλά και εξαιτίας των μειωμένων εσόδων.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο, να τηρήσει τη δέσμευσή της, ώστε να λυθεί το θέμα φιλοξενίας ανθρώπων που έχουν ανάγκη», τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερωθούν αν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τον Δήμο Βιάννου, σύμφωνα με το αίτημα που έχει υποβάλει, ώστε να ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούνται και να προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να καταστεί το κτίριο που στεγάζει το Κ.Η.Φ.Η. Βιάννου πλήρως λειτουργικό και να καλύψει ανάγκες ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ακόμα περιμένουν στον Δήμο Βιάννου την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για χρηματοδότηση με σκοπό την ολοκλήρωση του κτιρίου που στεγάζει το Κ.Η.Φ.Η.»

Ο Δήμος Βιάννου, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως συνέπεια των καταστροφών που έχουν υπάρξει από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με την οποία συνορεύει.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθ. πρωτ.8897/06-10-2021 (ΑΔΑ:ΨΣΜΣ46ΝΠΙΘ-Η6Θ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου Βασιλείου, ο Δήμος Βιάννου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύνολό του, η οποία στην συνέχεια παρατάθηκε έως τον Μάρτιο του 2023, με δύο νέες αποφάσεις την αριθ. πρωτ.1865/28-03-2022(ΑΔΑ:ΨΧ5546ΝΠΙΘ-ΗΩΒ) και την πρόσφατη με αριθ. Πρωτ. Α1705/27-09-2022 (ΑΔΑ:Ω5ΤΖ46ΝΠΙΘ-ΜΑΜ ), καθώς αφενός, εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και αφετέρου, το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο Δήμος διαθέτει Κοινωνικό Ξενώνα, ένα διώροφο κτίριο, όπου στο ισόγειό του στεγάζονται οι Υπηρεσίες της Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Βιάννου (ΚΗΦΗ), με σκοπό τους την παροχή ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα που διαμένουν στην περιοχή, μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και των οποίων τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος εργάζονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην φροντίδα του ηλικιωμένου ατόμου.

Στο Ισόγειο επίσης υπάρχουν 3 κενά διαμερίσματα και στον Α όροφο υπάρχουν 8 κενά διαμερίσματα (11 συνολικά), τα οποία χρήζουν τεχνικής στήριξης και εγκατάστασης εξοπλισμού, προκειμένου να μπορούν να είναι λειτουργικά και να χρησιμοποιηθούν από πολίτες (πληγέντες , άπορους, ηλικιωμένους κ.λ.π).
Ανάμεσα στις εργασίες που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν, βάσει τεχνικής έκθεσης της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Βιάννου, είναι εργασίες αποκατάστασης, μονώσεις, χρωματισμοί κ.ά., καθώς και προμήθεια ειδών υγιεινής, εσωτερικών κουφωμάτων και λοιπών επίπλων.

Για το θέμα αυτό έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, με τελευταία  τον περασμένο Φεβρουάριο, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου.

Στα πρόσφατα αιτήματά του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και τον Υφυπουργό Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, ο Δήμαρχος Βιάννου ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη σχετική τεχνική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει τις προμήθειες, τις παρεμβάσεις και τις εργασίες που απαιτούνται, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 132.510,00 ευρώ + ΦΠΑ 24%.
Δυστυχώς, έχει παρέλθει πάνω από ένας χρόνος από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς να έχει υπάρξει καμία εξέλιξη επί του θέματος.

Επειδή, ο Δήμος Βιάννου αδυνατεί να αυτοχρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο, λόγω των αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αφενός μεν εξ αιτίας της ακρίβειας και της αύξησης του κόστους των έργων και των υπηρεσιών και αφετέρου, λόγω των μειωμένων εσόδων του Δήμου.
Επειδή, αν ήταν λειτουργικός ο χώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Επειδή, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί εδώ και έναν χρόνο για τη χρηματοδότηση του έργου.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τον Δήμο Βιάννου, σύμφωνα με το αίτημα που έχει υποβάλει, ώστε να ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούνται και να προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να καταστεί το κτίριο που στεγάζει το Κ.Η.Φ.Η. Βιάννου πλήρως λειτουργικό και να καλύψει ανάγκες ανθρώπων που το έχουν ανάγκη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης