ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/10/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε απόγνωση οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Παιονίας λόγω των υψηλών και παρατεταμένων χρονικά θερμοκρασιών που κατέστρεψαν την φετινή παραγωγή κατά τη διάρκεια της συγκομιδής

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  Σε απόγνωση οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Παιονίας λόγω των υψηλών και παρατεταμένων χρονικά θερμοκρασιών που κατέστρεψαν την φετινή παραγωγή κατά τη διάρκεια της συγκομιδής



Με τους καστανοπαραγωγούς του Δήμου Παιονίας να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς λόγω των υψηλών και παρατεταμένων χρονικά θερμοκρασιών καταστράφηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής τους κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, 16 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτριας Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου, κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για την στήριξη και την αποζημίωση των καστανοπαραγωγών.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, “στον νομό Κιλκίς καταγράφηκαν θερμοκρασίες, ακόμα και άνω των 30 βαθμών C, κατά την εποχή της συγκομιδής, με αποτέλεσμα τα κάστανα να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. ” […] “Από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με την χαμηλή εμπορική αξία του προϊόντος, οδήγησαν σε πρωτοφανή συρρίκνωση του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών της Παιονίας”.

Στα ερωτήματα που θέτουν προς τον αρμόδιο Υπουργό οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός από τον τρόπο αποζημίωσης για την καταστροφή της φετινής παραγωγής θέτουν και το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις ζημιών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Σε απόγνωση οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Παιονίας λόγω των υψηλών και παρατεταμένων χρονικά θερμοκρασιών που κατέστρεψαν την φετινή παραγωγή κατά τη διάρκεια της συγκομιδής»
Μεγάλη ανησυχία δημιουργούν στους παραγωγούς οι συνέπειες του καύσωνα του φετινού φθινοπώρου, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους καρπούς του καστάνου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής, την υποβάθμιση της ποιότητας τους και την καταστροφή των κάστανων που απέμειναν.
Συγκεκριμένα, στον νομό Κιλκίς καταγράφηκαν θερμοκρασίες, ακόμα και άνω των 30 βαθμών C, κατά την εποχή της συγκομιδής, με αποτέλεσμα τα κάστανα να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Οι υψηλές θερμοκρασίες στις ορεινές περιοχές του νομού σε συνδυασμό με την χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία μειώνουν την ποιότητα των καστάνων, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα.
Επειδή, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν περιλαμβάνονται ζημιές από θερμοκρασίες κάτω των 40 βαθμών Κελσίου.
Επειδή, από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με την χαμηλή εμπορική αξία του προϊόντος, οδήγησαν σε πρωτοφανή συρρίκνωση του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών της Παιονίας.
Επειδή, οι καστανοπαραγωγοί του Κιλκίς, στηρίζουν την οικονομία σε μια ευαίσθητη, ορεινή περιοχή στην οποία είναι απαραίτητη η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και για εθνικούς λόγους.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Με ποιον τρόπο σκέφτεται να στηρίξει η κυβέρνηση το εισόδημα των καστανοπαραγωγών του νομού, ώστε να συνεχιστεί η αγροτική δραστηριότητα;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη της ζημιάς στο ταμείο Αρωγής, ώστε να αποτυπωθεί η ζημιά και να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό;
3. Σχεδιάζει να αλλάξει τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ και να συμπεριλάβει τις ζημιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καστανοκαλλιέργεια;
Οι ερωτώντες/σες βουλευτές/τριες
Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρεμένος Γιώργος
Κασιμάτη Νίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Φωτίου Θεανώ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ