ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/10/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποψίλωση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης από το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποψίλωση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης από το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του



Με πρωτοβουλία των βουλευτών Νοτίου Τομέα Ραλλίας Χρηστίδου και Γιάννη Μπαλάφα κατατέθηκε σήμερα ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του Δήμου Ηλιούπολης εξαιτίας των κακών χειρισμών του Υπουργείου και των κυβερνητικών επιλογών στην Υγεία. Η ερώτηση στηρίζεται από 20 ακόμη βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει μονάδα αναφοράς με τη σωστή στελέχωση και στήριξη. Αντ’ αυτού δεν μπορεί να λειτουργήσει για να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τους πολίτες, διότι έχει μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και πρωτίστως, σε ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό. Ειδικά, όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, λείπουν βασικές ειδικότητες για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας (π.χ. ακτινολόγος, οφθαλμίατρος και άλλες αναγκαίες ειδικότητες).

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι παθολόγοι – γενικοί ιατροί του Κέντρου Υγείας καταγγέλλουν σε γραπτή διαμαρτυρία τους τη συνεχιζόμενη «αποψίλωση» του ΕΣΥ από προσωπικό, καθώς, αντί να γίνουν οι αναγκαίες νέες προσλήψεις και οι μονιμοποιήσεις των υφιστάμενων επικουρικών ιατρών, το Υπουργείο εξακολουθεί να «μοιράζει» τους υφιστάμενους γιατρούς που αναλογούν σε ένα δήμο, σε δυο ή και παραπάνω για να καλύψει όπως όπως τα τεράστια κενά. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι στις 30/09 μετά από απόφαση – εντέλλεσθε της 1ης ΥΠΕ τρεις παθολόγοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν με 6 εφημερίες για το μήνα Οκτώβριο στο ΚΥ Λαυρίου. Οι τέσσερις παθολόγοι – γενικοί γιατροί που απομένουν ενεργοί από το Νοέμβριο στο ΚΥ Ηλιούπολης θα συνεχίσουν να μετακινούνται για απροσδιόριστο διάστημα προκειμένου να καλύπτονται τα κενά στα κέντρα υγείας 24ωρης εφημέρευσης ανά την Αττική!

Επειδή, σύμφωνα με τις καταθέσεις των ιατρών θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια και επάρκεια τα επείγοντα περιστατικά, να καλυφθούν οι εμβολιασμοί στο ΚΥ και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον για όσους δε δύνανται να μετακινηθούν, να καλυφθούν οι εφημερίες -καθημερινές και αργίες- στο ιατρείο covid.

Επειδή, το σύνολο των υπηρετούντων με συμβάσεις (ΙΔΟΧ-ΣΟΧ-ΟΑΕΔ) πρέπει να παραμείνει στο Κέντρο Υγείας.

Επειδή, παράλληλα, πρέπει να αποφασισθούν και να υλοποιηθούν διαδικασίες αξιολόγησης και κρίσεις για μόνιμες προσλήψεις και των εργαζομένων που σήκωσαν το βάρος της πανδημίας και πρόσθετων εργαζομένων προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις.

Επειδή, ο Δήμος με τις κοινωνικές του υπηρεσίες έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν καταθέσει προτάσεις σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Κέντρου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να μεριμνήσει για να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες και επικίνδυνες για το κοινό μετακινήσεις των γιατρών του ΚΥ Ηλιούπολης

Εάν υπάρχει ή θα υπάρξει σχεδιασμός ενίσχυσης του Κέντρου στις ανωτέρω αναφερόμενες κατευθύνσεις (ανανέωση όλων των συμβάσεων - μονιμοποίηση των υφιστάμενων επικουρικών, νέες μόνιμες προσλήψεις, ενίσχυση εξοπλισμού).

Εάν η αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνολικά και συγκεκριμένα, συνιστά στόχο των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Αποψίλωση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης από το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του»

Με την παρούσα Ερώτηση θέτουμε το ζήτημα της λειτουργίας, των ελλείψεων και των άστοχων ενεργειών της κυβέρνησης σε σχέση με το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης.
Το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης είναι ένα καλό παράδειγμα πως θα μπορούσε ένα τοπικό κέντρο υγείας, αναβαθμισμένο, να αποτελέσει μονάδα αναφοράς για τους πολίτες του Δήμου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής του Νότιου Τομέα Αθηνών. Επιπλέον, το ιατρείο covid του ΚΥ, πέραν των προγραμματισμένων τακτικών εμβολιασμών, είναι επιφορτισμένο με το να αντιμετωπίζει πολλά επείγοντα περιστατικά όχι μόνο του Δήμου Ηλιούπολης αλλά ολόκληρου του Νότιου Τομέα και προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία σε ασθενείς που διαφορετικά θα κινδύνευαν χωρίς περίθαλψη ή θα επιβάρυναν τις εφημερίες των ήδη υπερκορεσμένων νοσοκομείων μας, ιδιαίτερα τη κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Δυστυχώς, το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, όχι μόνο δεν αποτελεί μονάδα αναφοράς αλλά επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει για να εξυπηρετεί τους πολίτες, διότι έχει μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και πρωτίστως, σε ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό. Ενδεικτικά, όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας (π.χ. ακτινολόγος, οφθαλμίατρος και άλλες αναγκαίες ειδικότητες).

Επιπλέον, οι παθολόγοι – γενικοί ιατροί του Κέντρου Υγείας της Ηλιούπολης καταγγέλλουν σε γραπτή διαμαρτυρία τους τη συνεχιζόμενη «αποψίλωση» του ΕΣΥ από προσωπικό, καθώς, αντί να γίνουν οι αναγκαίες νέες προσλήψεις και οι μονιμοποιήσεις των υφιστάμενων επικουρικών ιατρών, το Υπουργείο εξακολουθεί να «μοιράζει» τους υφιστάμενους γιατρούς που αναλογούν σε ένα δήμο, σε δυο ή και παραπάνω για να καλύψει όπως όπως τα τεράστια κενά.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι στις 30/09 μετά από απόφαση – εντέλλεσθε της 1ης ΥΠΕ τρεις παθολόγοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν με 6 εφημερίες για το μήνα Οκτώβριο στο ΚΥ Λαυρίου. Οι τέσσερις παθολόγοι – γενικοί γιατροί που απομένουν ενεργοί από το Νοέμβριο στο ΚΥ Ηλιούπολης θα συνεχίσουν να μετακινούνται για απροσδιόριστο διάστημα προκειμένου να καλύπτονται τα κενά στα κέντρα υγείας 24ωρης εφημέρευσης ανά την Αττική.

Είναι σαφές ότι οι νέες «χρεώσεις» που θα πρέπει να αναλάβουν οι 4 εναπομείναντες γενικοί γιατροί του ΚΥ Ηλιούπολης θα μειώσουν τόσο τις ώρες παρουσίας τους σε αυτό ώστε οι πολίτες της Ηλιούπολης να είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν, ενώ ο νέος θεσμός του οικογενειακού ιατρού, θεωρητικά πάντα, θέλει τους γιατρούς περισσότερο παρόντες και «σε σύνδεση» με τους πολίτες. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι τα ραντεβού του Οκτωβρίου δεν επαρκούν για όλους τους πολίτες, όσοι δεν έχουν επιλέξει ακόμη προσωπικό ιατρό δε θα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία, όσοι την έχουν κάνει πρόσφατα δε θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού καθώς τα υφιστάμενα έχουν ήδη κλείσει από τους λίγους που πρόλαβαν να κλείσουν νωρίτερα.

Σε προηγούμενη ερώτησή μας η απάντηση από πλευράς Υπουργείου ήταν ότι θα υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για εξοπλισμό και προσωπικό ο οποίος ουδέποτε υπήρξε, ούτε στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, ούτε σε άλλες Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας την κατάσταση των οποίων επίσης παρακολουθούμε. Το μόνο που προχώρησε είναι η ανακοίνωση της παράτασης των συμβάσεων για το επικουρικό προσωπικό, που έληγαν τέλος Σεπτεμβρίου (με εξαίρεση τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ) και αναμένεται η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Επειδή, σύμφωνα με τις καταθέσεις των ιατρών θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια και επάρκεια τα επείγοντα περιστατικά, να καλυφθούν οι εμβολιασμοί στο ΚΥ και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκο για όσους δε δύνανται να μετακινηθούν, να καλυφθούν οι εφημερίες -καθημερινές και αργίες- στο ιατρείο covid.
Επειδή, οι εφημερίες στο ιατρείο covid περιλαμβάνουν τη λήψη ιστορικού, τη διαλογή, τη λήψη δείγματος, τις οδηγίες αλλά και την αντιμετώπιση- θεραπευτική αγωγή των εμπύρετων έκτακτων περιστατικών, διαδικασίες που οι ειδικότητες του παθολόγου και του γενικού γιατρού μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιστημονική επάρκεια και ασφάλεια για τον ασθενή.
Επειδή, η εξαίρεση των παθολόγων και γενικών γιατρών από τις εφημερίες στο ΚΥ Ηλιούπολης και η μετακίνησή τους σε άλλη δομή για 24ωρη εφημέρευση αφήνουν το ιατρείο covid του δήμου κενό για 6 μέρες για το μήνα Νοέμβρη, αφού οι 4 παθολόγοι – γενικοί γιατροί θα έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των εφημεριών τους.
Επειδή, το σύνολο των υπηρετούντων με συμβάσεις (ΙΔΟΧ-ΣΟΧ-ΟΑΕΔ) πρέπει να παραμείνει στο Κέντρο Υγείας.
Επειδή, παράλληλα, πρέπει να αποφασισθούν και υλοποιηθούν διαδικασίες αξιολόγησης και κρίσεις για μόνιμες προσλήψεις και των εργαζομένων που σήκωσαν το βάρος της πανδημίας και πρόσθετων εργαζομένων προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις.
Επειδή, το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, με μια ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την Ηλιούπολη, καθώς και για όλη την ευρύτερη περιοχή.
Επειδή, ο Δήμος με τις κοινωνικές του υπηρεσίες έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν καταθέσει προτάσεις σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Κέντρου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται να μεριμνήσει για να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες και επικίνδυνες για το κοινό μετακινήσεις των γιατρών του ΚΥ Ηλιούπολης;
2. Εάν υπάρχει ή θα υπάρξει σχεδιασμός ενίσχυσης του Κέντρου στις ανωτέρω αναφερόμενες κατευθύνσεις (ανανέωση όλων των συμβάσεων - μονιμοποίηση των υφιστάμενων επικουρικών, νέες μόνιμες προσλήψεις, ενίσχυση εξοπλισμού).
3. Εάν η αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνολικά και συγκεκριμένα, συνιστά στόχο των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπαλάφας Γιάννης
Χρηστίδου Ραλλία

Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τζούφη Μερόπη
Φωτίου Θεανώ

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ