ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/10/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Όργιο κακοδιαχείρισης και αυθαιρεσίας από την Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων

 Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:  Όργιο κακοδιαχείρισης και αυθαιρεσίας  από την Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων



Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννης αποποιείται την ευθύνη που έχει κατά τον νόμο

Οι αρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα αναλάβουν τις δικές τους;

Με ερώτηση τους στη Βουλή στους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής την Αν. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θ. Φωτίου την Τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και του Τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη ανέδειξαν το θέμα της κακοδιαχείρισης του Ασύλου Ανιάτων και της άρνησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη να αναλάβει τις εκ του νόμου ευθύνες του ως προς την εποπτεία του.

Το Άσυλο Ανιάτων σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, περιθάλπει περίπου 140 χρονίως πάσχοντες, και εισπράττει από το δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ) τα σχετικά νοσήλεια ύψους 1,8 εκ. ευρώ. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΑΑ είναι πολύ κατώτερα από τα αναμενόμενα – μόλις 1,2 εκ. προϋπολογίσθηκαν για το 2021 από περιουσία αξίας που εκτιμάται σε πάνω από 240εκ. Με αποτέλεσμα να μην επαρκούν, συνδυαζόμενα με τα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των αναγκών. Ως εκ τούτου, η διοίκηση μεταθέτει την εξόφληση οφειλών πάνω από 1 εκ. ευρώ σε προμηθευτές, και παράλληλα εκποιεί περιουσία σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το 2019, επί δημαρχίας του κ. Καμίνη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών με παραγγελία του διορίζει πραγματογνώμονα Ορκωτό Ελεγκτή προκειμένου να προβεί σε έλεγχο σε σχέση με τα οικονομικά του Ασύλου Ανιάτων. Το πόρισμά του, συνιστά κόλαφο για τα πεπραγμένα της διοίκησης του ΑΑ. Παράλληλα, έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη μήνυση σε βάρος του ΔΣ του Ασύλου ανιάτων για παράβαση του άρθρου 390 παρ 1β-α Του ΠΚ.

Το Α.Α. απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τη σωρεία των τεκμηρίων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Ωστόσο, ο δήμαρχος μετέθεσε στο απώτερο μέλλον τη συζήτηση. Στο εύλογο ερώτημα του αντιπροέδρου του ΔΣ κ. Αξελού, αν σκοπεύει ο Δήμος Αθηναίων ως εποπτεύων του Ιδρύματος να δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας κατά της διοίκησης έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους γνώσης της δικογραφίας, δεν δόθηκε απάντηση-πλην της διαβεβαίωσης ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους κκ. Υπουργούς

· Έχετε λάβει γνώση του πορίσματος του ορκωτού ελεγκτή που συντάχθηκε με παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και παραδόθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019:

· Γνωρίζετε τις καταγγελίες για κακές εργασιακές συνθήκες και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπομένων:

· Γνωρίζετε ότι ο Δήμαρχος αρνείται να συζητήσει το θέμα στο ΔΣ παρά τα επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης και το παραπέμπει στις καλένδες;

· Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ασύλου Ανιάτων και η επωφελής αξιοποίηση της περιουσίας του;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Όργιο κακοδιαχείρισης και αυθαιρεσίας  από την Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων.     Ο Δήμαρχος  Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννης αποποιείται την ευθύνη που έχει κατά τον νόμο. Οι αρμόδιοι  Υπουργοί  Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα αναλάβουν  τις δικές τους;»

Το Άσυλο Ανιάτων ιδρύθηκε το 1893 και είναι μαζί με το Γηροκομείο Αθηνών από τα παλαιότερα Κοινωφελή Φιλανθρωπικά Σωματεία  στη χώρα μας, με ακίνητη περιουσία αξίας  που υπερβαίνει με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς τα 240 εκ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, περιθάλπει  περίπου 140 χρονίως πάσχοντες, εισπράττει από το δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ) τα σχετικά νοσήλεια  ύψους 1,8 εκ. ευρώ και  απασχολεί περίπου 130 άτομα προσωπικό.  
Επειδή τα έσοδα από την εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΑΑ είναι πολύ κατώτερα από τα αναμενόμενα – μόλις 1,2 εκ. προϋπολογίσθηκαν για το 2021  για περιουσία 240εκ-, με την ίδια την πρόεδρο να δηλώνει στο παρελθόν ότι το 50% των ακινήτων παραμένει αναξιοποίητο, την τελευταία δεκαπενταετία  αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.  Ως εκ τούτου μεταθέτει την εξόφληση οφειλών  πάνω από 1 εκ. ευρώ σε προμηθευτές και παράλληλα  εκποιεί  περιουσία σε πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς, ακόμα και από τις αντικειμενικές αξίες.
Το 2019, επί δημαρχίας του κ. Καμίνη, μετά από έγγραφο αίτημα της Επιτροπής εποπτείας των Φιλανθρωπικών σωματείων – Ιδρυμάτων του Δήμου Αθηναίων  –Αρ. Πρωτ.1748/17-4/2019-)  ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών  με την υπ’ αριθ. ΙΓ19-4481 (6464π) παραγγελία του  διορίζει πραγματογνώμονα τον Ορκωτό Ελεγκτή κ. Στέφανο Κιουλάφα προκειμένου να προβεί σε έλεγχο και στη σύνταξη του σχετικού πρίσματος σε σχέση με τα οικονομικά του Ασύλου Ανιάτων. Πράγματι ο Ορκωτός Ελεγκτής παρέδωσε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το πόρισμά του, το οποίο συνιστά κόλαφο για τα πεπραγμένα της διοίκησης του ΑΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη μήνυση σε βάρος του ΔΣ του Ασύλου ανιάτων για παράβαση του άρθρου 390 παρ 1β-α Του ΠΚ, που αναφέρεται στην εν γνώσει πρόκληση βέβαιης ζημίας στην περιουσία άλλου, της οποίας βάσει νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι επίτροποι του Δήμου Αθηναίων, που διορίζονται για να ελέγχουν τη διαχείριση, είτε φεύγουν άπρακτοι είτε ταυτίζονται με τις διοικήσεις και τα βρίσκουν όλα καλώς καμωμένα. Αυτό  συμβαίνει και τώρα, με  το περιεχόμενο αναφοράς της τελευταίας επιτρόπου για το Άσυλο Ανιάτων (Α.Α.), να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συγκλονιστικά επιβαρυντικά στοιχεία του εμπεριστατωμένου πορίσματος 215 σελίδων που συντάχτηκε από τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή Στέφανο Κιουλάφα αλλά και της επώνυμης καταγγελίας της αιφνιδιαστικά απολυμένης νομικής συμβούλου τους Ιδρύματος.
Το Α.Α. απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο στην 23η/24η συνεδρίαση με αφορμή τη σωρεία των τεκμηρίων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Όλες οι παρατάξεις, πλην του Κ. Μπακογιάννη, ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά, να μοιραστεί το πόρισμα Κιουλάφα, να ακουστούν οι εμπλεκόμενοι και να εξεταστούν τα στοιχεία της επώνυμης καταγγελίας. Ωστόσο ο δήμαρχος μετέθεσε στο απώτερο μέλλον τη συζήτηση ισχυριζόμενος ότι με ηρεμία και ψυχραιμία θα αντιμετωπιστεί με συναίνεση και αυτό το ζήτημα, όπως αντιμετώπισε και το θέμα εξυγίανσης του Γηροκομείου, για το οποίο υπενθυμίζεται η υπ’ αριθ. 7755/29-9-2022 ερώτηση που κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με τίτλο «Ψευδεπίγραφο, ανεδαφικό και ανεφάρμοστο το «Σχέδιο Εξυγίανσης» του Γηροκομείου Αθηνών, θέτει σε κίνδυνο την περιουσία του ιδρύματος, την διατήρηση του κοινωφελούς χαρακτήρα του και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προς τους εργαζομένους».
Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αξελός έθεσε το εύλογο ερώτημα, αν σκοπεύει ο Δήμος Αθηναίων ως εποπτεύων του Ιδρύματος να δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας κατά της διοίκησης έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους γνώσης της δικογραφίας από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Απάντηση δεν δόθηκε, πλην της διαβεβαίωσης ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω.
Στις 3-1-2022 προσελήφθη στο Άσυλο Ανιάτων νομική σύμβουλο η οποία, όπως καταγγέλλει με αναφορά της προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Αθηναίων πιθανολογεί ισχυρά ότι η Διοίκηση του ΑΑ εξακολουθεί να διαπράττει ενεργητικά  αλλά και δια παραλείψεως  το αδίκημα της απιστίας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η Διοίκησή του συνεχίζει να εκποιεί ακίνητη περιουσία σε τιμές κάτω των εμπορικών της αξιών, αλλά επιπλέον παραλείπει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ακίνητη περιουσία του και να εγκρίνει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του.» Παραθέτει δε στην παραπάνω αναφορά, μακρά σειρά ενεργειών και πρακτικών που κρίνει ως προβληματικές, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών περίθαλψης των χρονίως πασχόντων συμπολιτών μας που διαβιούν στο ΑΑ και των εργασιακών συνθηκών  . Η αναφερόμενη νομική σύμβουλος απολύθηκε  4 μήνες μετά την πρόσληψή της  «λόγω μη ικανοποιητικής συνεργασίας  του Ασύλου και όλων των υπηρεσιών του» μαζί της, παρ’ ότι η σύμβασή της ήταν αορίστου χρόνου.  Προστέθηκε έτσι στη σειρά των παραπάνω από 60 μη αρεστών υπαλλήλων που είτε απολύθηκαν είτε εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την Πρόεδρο.  
Επειδή τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου διαχειρίζονται περιουσία η οποία προέρχεται από δωρεές και κληροδοτήματα καλόπιστων πολιτών  η δε ενδεχόμενη κακοδιαχείριση της βλάπτει το συμφέρον της κοινωνίας και είναι ηθικά και ποινικά κολάσιμη.
 Επειδή το ΑΑ είναι από τα παλαιότερα Ιδρύματα και κατέχει πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία η Διοίκησή του οφείλει να διαχειρίζεται για κοινωφελείς  σκοπούς.
Επειδή υπάρχουν καταγγελίες για ακατάλληλο επίπεδο περίθαλψης των χρονίως πασχόντων συμπολιτών μας και κακές συνθήκες εργασίας του μη αρεστού στη διοίκηση προσωπικού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Έχουν λάβει γνώση του πορίσματος του ορκωτού ελεγκτή που συντάχθηκε με παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και παραδόθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019;
Γνωρίζουν τις καταγγελίες για κακές εργασιακές συνθήκες και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπομένων;
Γνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος αρνείται να συζητήσει το θέμα στο ΔΣ παρά τα επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης και το παραπέμπει στις καλένδες;
Τι σκοπεύουν να πράξουν προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ασύλου Ανιάτων και η επωφελής  αξιοποίηση της περιουσίας του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Ζαχαριάδης Κώστας
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Γιαννούλης Χρήστος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Ελισάβετ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ