27/10/2022

Επίκαιρη ερώτηση Νοτοπούλου: Το Κυβερνείο εκπέμπει SOS - Σχέδιο διάσωσης και αξιοποίησης του

Το θέμα της διάσωσης και αξιοποίησης του Κυβερνείου στη Θεσσαλονίκη φέρνει με επίκαιρη ερώτησή της στη βουλή, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου.

Το κυβερνείο, αποτελεί τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής, ένα ιδιαίτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, που χρήζει προστασίας, αλλά και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου, με τη σημερινή εικόνα του ιστορικού αυτού κτιρίου να είναι οικτρά απογοητευτική.

Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται, περιστασιακά μόνο, τμήμα του περιβάλλοντος χώρου, ως χώρος εκδηλώσεων, με ευθύνη συντήρησης εθελοντικών φορέων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σεβόμενη την πολιτιστική και ιστορική αξία του αλλά και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, κίνησε διαδικασίες για την διάσωσή του.

Με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου ως ΥΜΑΘ το 2019,  υποβλήθηκε από την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με τον Δήμο Καλαμαριάς,  μια ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης του δημόσιου κτιριακού αποθέματος και παράλληλα ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου τους, για τη δημιουργία του Ανατολικού Πόλου Δημόσιων Πολιτιστικών & Κοινωνικών λειτουργιών, τόσο του Κυβερνείου, όσο και κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 απέδωσε στην Τοπική κοινωνία και "φυσική προέκταση" του οποίου αποτελεί το Κυβερνείο. Προτάθηκε, μάλιστα, για την αξιοποίηση του, η μετατροπή της χρήσης του σε Μουσείο Διασποράς, έδρας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και η λειτουργία του ως  «Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο».

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται οι προθέσεις της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, να παραχωρήσει το Κυβερνείο, με μακροχρόνια μίσθωση, σε ιδιώτες επενδυτές, προτάσσοντας γι’ άλλη μία φορά την ιδιωτική κερδοφορία έναντι του δημοσίου συμφέροντος και του οφέλους της κοινωνίας και των πολιτών.

Επειδή, πάγιο αίτημα όλων των θεσμικών φορέων, αλλά και πολιτών της Θεσσαλονίκης είναι ν’ αποδοθεί αυτός ο χώρος στην τοπική κοινωνία, με τρόπο που θα προάγεται ο πολιτισμός, διατηρούμενης, ταυτόχρονα, της ιστορικότητας του εμβληματικού αυτού κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.         Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υποβολή αιτήματος Χρηματοδότησης Μελετών Ωρίμανσης και τεχνικού δελτίου για την ωρίμανση του εμβληματικού έργου του Κυβερνείου που υποβλήθηκε, ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 από την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης; Έχει προχωρήσει, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, και αν όχι ποιος ο λόγος;

2.         Ποια η θέση του ως προς τυχόν πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση του Κυβερνείου, με μακροχρόνια μίσθωση, σε ιδιώτες επενδυτές;

Αναλυτικά:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Το Κυβερνείο εκπέμπει SOS-Σχέδιο διάσωσης και αξιοποίησης του»

Το κτιριακό συγκρότημα του «Κυβερνείου» (Παλατάκι), σε περίοπτη θέση του παραλιακού μετώπου της Ν. Κρήνης, στον Δήμο Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στον ίδιο νοητό άξονα με τον Λευκό Πύργο -το "σήμα κατατεθέν" της Θεσσαλονίκης- αποτελεί από μόνο του ιδιαίτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και σημείο αναφοράς του τόπου, που χρήζει προστασίας, αλλά και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στην ανηλεή φθορά του χρόνου, με τη σημερινή εικόνα του ιστορικού αυτού κτιρίου να είναι οικτρά απογοητευτική. Οι φθορές στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, εξαιτίας της απουσίας συντήρησης και της επιρροής του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είναι εκτεταμένες σε βαθμό που απαγορεύουν την οποιαδήποτε χρήση του, όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για λόγους ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται, περιστασιακά μόνο, τμήμα του περιβάλλοντος χώρου, ως χώρος εκδηλώσεων, με ευθύνη συντήρησης εθελοντικών φορέων.
Αποτελεί, όμως, χρόνιο αίτημα των πολιτών και οργανωμένων κοινωνικών ομάδων η απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία,  με τρόπο που θα προάγει τον πολιτισμό και θα συντελέσει στη διατήρηση της ιστορικότητας του, προσδίδοντας ταυτόχρονα ένα σαφή χαρακτήρα στο χώρο. Στόχος και σκοπός του όποιου σχεδίου αξιοποίησης οφείλει να είναι η εξασφάλιση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του ιστορικού αυτού κτιρίου και η αξιοποίηση του, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει τη λειτουργική βιωσιμότητα του.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμενη την πολιτιστική και ιστορική του αξία και αφουγκραζόμενη την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, έσπευσε να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, από τις 25-01-2019, με πρωτοβουλία του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, υποβλήθηκε από την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με τον Δήμο Καλαμαριάς,  μια ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης του δημόσιου κτιριακού αποθέματος και παράλληλα ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου τους, για τη δημιουργία του Ανατολικού Πόλου Δημόσιων Πολιτιστικών & Κοινωνικών λειτουργιών, τόσο του Κυβερνείου, όσο και κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 απέδωσε στην Τοπική κοινωνία και "φυσική προέκταση" του οποίου αποτελεί το Κυβερνείο. Προτάθηκε, μάλιστα, για την αξιοποίηση του, η μετατροπή της χρήσης του σε Μουσείο Διασποράς, έδρας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και η λειτουργία του ως  «Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο».
Η ως άνω πρόταση ανταποκρινόταν στην πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000€.
Επειδή, το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται οι προθέσεις της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, να παραχωρήσει το Κυβερνείο, με μακροχρόνια μίσθωση, σε ιδιώτες επενδυτές, προτάσσοντας γι’ άλλη μία φορά την ιδιωτική κερδοφορία έναντι του δημοσίου συμφέροντος και του οφέλους της κοινωνίας και των πολιτών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Η ερωτώσα βουλευτής