ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/10/2022

Μηνύματα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μηνύματα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου



Μήνυμα  Μ. Τζούφη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί το γενναίο αγώνα του ελληνικού λαού κατά του φασισμού και του ναζισμού. Φαινομένων που βύθισαν την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, στα δεινά του πολέμου, του θανάτου, της καταστροφής, της πείνας, της ορφάνιας και της προσφυγιάς.

Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ο λαός μας βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να αντισταθεί. Δημιούργησε αντιστασιακές οργανώσεις και αντάρτικους στρατούς, υπερνίκησε την απελπισία και προχώρησε σε δυναμικές εκδηλώσεις αμφισβήτησης της κατοχικής εξουσίας, όπως και σε σκληρές αναμετρήσεις με τους κατακτητές. Με δύναμη και κουράγιο, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, απαντώντας στο μίσος και τη βία, με αλληλεγγύη. Στο φόβο, με ελπίδα. Στα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού, με περισσότερη δημοκρατία για όλες και όλους.

Η κληρονομιά της Εθνικής Αντίστασης είναι πολύτιμη. Και μας καλεί, κόντρα στους αναθεωρητές της Ιστορίας και τους οπαδούς του συμψηφισμού, να αγωνιστούμε ενάντια στο ολοκληρωτισμό, τη βία, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις για να μην ξαναδούμε το φάντασμα του φασισμού και του ναζισμού να περιφέρεται πάνω από την Ευρώπη.

Μας καλεί επίσης να διεκδικούμε, να απαιτούμε και όχι να επαιτούμε. Αναφέρομαι στις γερμανικές οφειλές και τις άριστα τεκμηριωμένες, νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες ελληνικές αξιώσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στον καγκελάριο Σολτς, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας; Θα επιμείνει στην εθνική γραμμή διεκδίκησης, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2019; Ή η επίσκεψη θα είναι μια ακόμα του τύπου “business as usual”;

Μήνυμα του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Το «όχι» της 28ης Οκτωβρίου, το Έπος 1940-1941 και η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 που ακολούθησε, αποτυπώνουν το πνεύμα αντίστασης, το οποίο διαπερνά την ιστορία του λαού μας, έχοντας μετασχηματιστεί  σε  διαχρονική στάση ζωής. Αυτήν που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει όσους κατά καιρούς  επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία.

Εκείνη την περίοδο, το φασισμό.

Ο φασισμός, που σήμερα «σηκώνει» και πάλι «κεφάλι», υπό διαφορετικές και διάφορες μορφές, αλλά πάντα  με τους ίδιους στόχους,    μπορεί  να αντιμετωπισθεί με την ενεργοποίηση εναντίον του, των λαών  και των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς του ΄40 και της Εθνικής Αντίστασης και η ευθύνη για το μέλλον, επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση του πνεύματος αντίστασης από γενιά σε γενιά.

Σήμερα, ο Ελληνισμός, και όχι μόνον, αντιμετωπίζει την  επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλα τα πεδία όπου αυτή αναπτύσσεται, αναδεικνύοντας  τη στρατηγική στόχευσή της, τον έλεγχό του (του Ελληνισμού) και ευρύτερων περιοχών, γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας.

Η ιστορική μνήμη, το ασταθές και πολεμικό διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό περιβάλλον επιτάσσουν, η χώρα μας να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, διαμορφώνοντας εθνική στρατηγική, σε συμπόρευση με την Κύπρο. Απαιτούνται κινήσεις προληπτικής αποτροπής και αποφασιστικής αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, αλλά και ενεργού παρουσίας  στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για τις οποίες εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις αποτελούν η θωράκιση της αμυντικής ικανότητας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της εθνικής ενότητας.

Μήνυμα Σπ. Λάππα, βουλευτή Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την 28η Οκτωβρίου

Μία ακόμα επέτειος που πρέπει να γιορτάσουμε χωρίς πανηγυρικούς κενού ιστορικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, χωρίς μεγάλα λόγια και λίγες πράξεις, χωρίς υπέρβαση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Πάντα και σταθερά με τη σκέψη και τη συνείδησή μας, να εγγράψουμε σ’ αυτήν τη γνώση και τη θύμηση μίας ηρωϊκής ιστορικής στιγμής για τους έλληνες και την ελλάδα, που σημάδεψε τη σύγχρονη κρατική μας υπόσταση. Η μικρή μας χώρα σήκωσε ανάστημα στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, και ο λαός είπε όχι στη βία, τη βαρβαρότητα, την κατακτητική τρέλα και απληστία, στο μίσος για τον «άλλον» και τον «διαφορετικό»,  τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία μέσα από την εθνική αντίσταση.

Αρνηθήκαμε υποταγή και  συνδιαλλαγή, πληρώσαμε σκληρό τίμημα σε νεκρούς, σε πείνα και φτώχεια, σε πλήρη καταστροφή υποδομών και   εγκαταστάσεων, και στο τέλος πανηγυρίσαμε τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας, στην Ευρώπη, urbi et orbi(παντού στην Οικουμένη).  Νίκη του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, της αυτοδιάθεσης των λαών και των δικαιωμάτων παρά τις εκατόμβες στα μέτωπα μάχης και στα κρεματόρια τύπου ΄Αουσβιτς, όμως πάντα στο τέλος ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ μένει όρθιος έτοιμος να δώσει τη ζωή του για τα ιδανικά της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας και της ειρήνης.

Αυτή η μεγάλη παρακαταθήκη  μας  υποχρεώνει ως δημοκρατικούς πολίτες να συνεχίσουμε και στις σημερινές συνθήκες να αγωνιζόμαστε για τα ίδια ιδανικά, γιατί οι ιδέες του φασισμού και του ναζισμού για τη δική τους «παγκόσμια τάξη» σηκώνουν κεφάλι σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, δυστυχώς. Και για να θυμηθούμε τον Οδ. Ελύτη: «Όταν ακούς τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει». Και οι ιδέες και οι αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια και Ειρήνη δεν σταματούν ποτέ, δεν μπορεί να είναι αποτυπωμένες σε μουσειακά εκθέματα και παρελάσεις «της στιγμής», αλλά ιστορική αναγκαιότητα. Τιμούμε τους ήρωές μας, τους απλούς ανθρώπους που με ανιδιοτέλεια και τόλμη ήταν το εθνικό και δημοκρατικό υπόδειγμα με στίχους του Γ. Ρίτσου: «Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει/παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Στους εορτασμούς, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης.

Μετά την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ο κ. Βαρδάκης κατέθεσε στεφάνι με συναδέλφους βουλευτές στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρακολούθησε τη μαθητική και τη στρατιωτική παρέλαση στο Ηράκλειο, ενώ μετά το τέλος των εκδηλώσεων έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Σήμερα τιμάμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ήρωες του έπους του 1940, αλλά και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Η θυσία των μεγάλων αυτών ανθρώπων, αποτελεί φάρο φωτεινό που εμπνέει και κατευθύνει τους δικούς μας αγώνες.

Σήμερα που η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει νέους κινδύνους και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα βρίσκονται υπό το κράτος νέων απειλών, στέλνουμε ενωμένοι το δικό μας ΟΧΙ σε καθένα που επιβουλεύεται την Εθνική μας κυριαρχία».

Καλλιόπη Βέττα: Η επέτειος του ΟΧΙ είναι η συλλογική απάντηση του λαού μας στον φασισμό και τον ναζισμό - Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή τη σημερινή επέτειο δήλωσε:

«Η επέτειος του ΟΧΙ είναι η συλλογική απάντηση του λαού μας στον φασισμό και τον ναζισμό.

Σήμερα, 82 χρόνια μετά, οφείλουμε να διεκδικήσουμε εκ νέου τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη που μας αξίζει και να σταθούμε απέναντι σε κάθε μορφή καθεστωτισμού και μισαλλοδοξίας που μπορεί να απειλήσει την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρέπεια και το αυτοσεβασμό μας.

Ας πούμε ΟΧΙ στα νοσηρά φαινόμενα που μας πληγώνουν και ας διεκδικήσουμε εκείνη την αλλαγή που με αντίσταση και αλληλεγγύη θα οδηγήσει και πάλι την χώρα μας στο βάθρο που την ανέβασαν στο παρελθόν οι θυσίες εκείνων που αντιστάθηκαν στον κατακτητή και στη λεηλασία της πατρίδας μας από τους κάθε λογής προστάτες, καιροσκόπους και "ισχυρούς".

Τιμή και δόξα στους νεκρούς μας, που δείχνουν πάντα τον δρόμο για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!»

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου: Αντλούμε διδάγματα από την ιστορία ότι αν προχωρήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, τις αμφισβητήσεις, τις απειλές

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στεφάνι για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στις επετειακές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή και παρακολούθησε την παρέλαση.

Σε δήλωσή του για το μήνυμα της σημερινής επετείου ανέφερε:

Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη όσων όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την πατρίδα. Αισθανόμαστε περήφανοι και αντλούμε διδάγματα από την ιστορία μας, ότι αν προχωρήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, τις αμφισβητήσεις, τις απειλές. Και να προχωρήσουμε ως χώρα πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, διαφθορά και διαπλοκή, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Συγχαίρω τη νέα γενιά, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, που σήμερα παρέλασαν.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους!».

Γιάννης Αμανατίδης: Η ιστορία των αγώνων του λαού μας οδηγεί τα μελλοντικά μας βήματα

Στη δοξολογία στο ναό του Αγίου Γεωργίου Νεάπολης για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, παρέστη σήμερα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.

Αμέσως μετά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εποποιία του 1940, όπως και η εθνική αντίσταση αλλά και η σε δύο μέρες επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, από τον ΕΛΑΣ είναι σταθμοί της Ιστορίας των αγώνων του λαού μας, απέναντι στον φασισμό για την ελευθερία. Και με τις παρακαταθήκες αυτές βαδίζουμε στο μέλλον για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ειρηνική».

Στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και παρακολούθησε μαζί με τον δήμαρχο, τον σεβασμιότατο μητροπολίτη και τις αρχές του δήμου την παρέλαση των μαθητών και των Συλλόγων.

 

Κ. Παπανάτσιου: Απέναντι στο τέρας του φασισμού η απάντηση είναι πάντα «Δε θα περάσει»

Στην γενέτειρά της τον Αλμυρό παρευρέθηκε η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κα Κατερίνα Παπανάτσιου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες από το Δήμο Αλμυρού εκδηλώσεις. Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων η Βουλευτής έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«28Η Οκτωβρίου. Ημέρα μνήμης και τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης που αντιτάχθηκαν με σθένος στη λαίλαπα του φασισμού. Ημέρα μνήμης και τιμής στο Παλλαϊκό ΌΧΙ του λαού που δε δίστασε να αντιμετωπίσει ευθέως το «τέρας», μπαίνοντας σε μια άνιση αριθμητικά μάχη ενάντια στη ναζιστική θηριωδία. Άνιση, μα δίκαιη και επιβεβλημένη. Μια μάχη νικηφόρα, για την ελευθερία, την ειρήνη, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη.

Σήμερα, που στην Ευρώπη παραφυλούν φωνές ακραίες, προσδοκώντας να πατήσουν πάνω στην αγανάκτηση, τα ιστορικά γεγονότα του Έπους του 40’, η συλλογική μνήμη και η γνώση αποτελούν παρακαταθήκες. Όσο το μίσος, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία επιχειρούν να αναδυθούν, κρύβοντας το βαθύ σκοτάδι του φασισμού κάτω από καλοσιδερωμένες γραβάτες, ο αγώνας για μια κοινωνία δημοκρατίας, ισότητας και αλληλεγγύης παραμένει πάντα επίκαιρος. Απέναντι στο τέρας του φασισμού η απάντηση είναι πάντα «Δε θα περάσει»».

Μήνυμα της Άννας Βαγενά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Για την επέτειο του ΟΧΙ στο φασισμό, της 28ης Οκτωβρίου, η μεγαλύτερη τιμή σ’ εκείνους που έγραψαν το έπος του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης είναι να πούμε ΟΧΙ στις καινούριες μορφές φασισμού.

Στις μέρες μας ο φασισμός έχει δυστυχώς εμφανιστεί με πολλές μορφές. Εκτός από πολιτικός είναι και κοινωνικός:

Φασισμός είναι η έλλειψη αντικειμενικής πληροφόρησης από τα ΜΜΕ.

Φασισμός είναι να δικαιώνονται οι βιαστές και να διαπομπεύονται τα θύματα.

Φασισμός είναι να καταδικάζονται στην ανέχεια μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας και να συσσωρεύουν πλούτο οι λίγοι.

Φασισμός είναι ο ισχυρός να επιβάλει τη δύναμή του στον ανίσχυρο.

Σ’ αυτές τις μορφές του φασισμού και στις τόσες άλλες, κρυφές και φανερές, ας πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Και θα τελειώσω το μήνυμά μου με ένα απόσπασμα από την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, που λέει: «Πατρίδα θα πει: τα σπίτια και η τιμή μας ολονών μας- όλα μαζί. Όχι μονάχα μην τα πατήσει ξένος- μην τα νυχτοπατήσει και ντόπιος…».​

 

Μήνυμα της Γιώτας Πούλου για την 28η Οκτωβρίου

«…είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν’ αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του.»
Οδυσσέας Ελύτης


​Η μνήμη για το έπος του ’40 και την Εθνική Αντίσταση κατά των φασιστών-ναζιστών κατακτητών, παραμένει ζωντανή μετά από 82 χρόνια και μας εμπνέει μέχρι σήμερα.
Ένα ενωτικό και ομόψυχο ΟΧΙ θα είναι ξανά η απάντησή μας απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία μας!
Χρόνια Πολλά με Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη!

Χ. Μαμουλάκης για την 28η Οκτωβρίου

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Κρουσώνα και το Ηράκλειο, παρευρέθηκε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στεφάνι στα Μνημεία του Αγνώστου Στρατιώτη στον Κρουσώνα και στο Ηράκλειο, παρακολούθησε την παρέλαση στο Ηράκλειο και σε δήλωσή του ανέφερε: «Η 28η Οκτωβρίου θα θυμίζει για πάντα το μεγαλείο των προγόνων μας. Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό ναζισμό. Το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Τα κατορθώματα που με γενναιότητα και αυταπάρνηση πέτυχαν οι Ηρωίδες και οι Ήρωες της πατρίδας μας. Ενωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, απ’ όπου κι αν προέρχεται, με συναδέλφωση κι αλληλεγγύη απέναντι στη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι τα ελάχιστα που μπορούμε να πράξουμε στη μνήμη των προγόνων μας.».

Ο κ. Βαρδάκης κατέθεσε στεφάνι με συναδέλφους βουλευτές στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Καλλιόπη Βέττα: Η επέτειος του ΟΧΙ είναι η συλλογική απάντηση του λαού μας στον φασισμό και τον ναζισμό
Δημήτρης Χαρίτου: Αντλούμε διδάγματα από την ιστορία ότι αν προχωρήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, τις αμφισβητήσεις, τις απειλές
Γιάννης Αμανατίδης: Η ιστορία των αγώνων του λαού μας οδηγεί τα μελλοντικά μας βήματα
Κ. Παπανάτσιου: Απέναντι στο τέρας του φασισμού η απάντηση είναι πάντα «Δε θα περάσει»
Μήνυμα της Γιώτας Πούλου για την 28η Οκτωβρίου




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ