08/11/2022

Δ. Βίτσας: Στα δημοκρατικά πολιτεύματα ο κανόνας απαιτεί να μη γίνονται παρακολουθήσεις - βίντεο

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον τηλεοπτικό σταθμό « ΑΡΤ TV»

«…Δεν έκλεισε το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων με την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής. Το μοναδικό πράγμα που έχει ΄΄κλείσει΄΄, δυστυχώς είναι μόνο οι εργασίες της . Εμείς είχαμε έγκαιρα δηλώσει ότι θα συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης και μάλιστα όταν γίνουμε ξανά κυβέρνηση, θα συστήσουμε και προανακριτική επιτροπή. Το ζήτημα των παρακολουθήσεων πηγαίνει πέρα από τον πολιτικό ανταγωνισμό, δείχνει σήψη και αποτελεί παρακολούθημα επιπλέον πολιτικών προβλημάτων, όπως η ακρίβεια κλπ.

Στις περιπτώσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Σπίρτζη είχαμε το ΄΄περίεργο΄΄ φαινόμενο, όταν σταμάταγε η μια περίπτωση, να αρχίζει η επόμενη. Σήμερα φτάνουμε σε σημείο να οδεύουμε προς τις εκλογές και να μη ξέρουμε το λόγο για τον οποίο παρακολουθείτο πρόεδρος Ελληνικού κόμματος.
Το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Ουδέποτε στα μνημονιακά χρόνια, που η πολιτική σύγκρουση είχε φτάσει στο ζενίθ , υπήρξε καταγγελία από κάποιον πολιτικό αρχηγό προς κάποιον άλλο για παρακολουθήσεις.
Δεν φτάνει να εμφανίζεται ΄΄οργισμένος΄΄ ο κος Μητσοτάκης στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αλλά να ενεργοποιεί όλα τα εργαλεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Έχουμε φτάσει σε σημείο, το σκάνδαλο Watergate στις ΗΠΑ να έχει διαλευκανθεί πιο γρήγορα, και μάλιστα με κυβέρνηση Νίξον, από την τωρινή υπόθεση. Παρόλο που ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ότι το Predator υπάρχει, ότι παρακολουθήσεις γίνονταν, από το Σεπτέμβρη του 2021 δεν έχουμε κανένα επίσημο κρατικό στοιχείο για το ποιος παρακολουθούσε και για ποιο λόγο.

Γιατί άραγε ο κος Μητσοτάκης δεν έρχεται στη βουλή να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα;
Γιατί στις ΄΄επικίνδυνες΄΄ερωτήσεις στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, η μόνιμη απάντηση ήταν η επίκληση του απορρήτου;
Ποια είναι η κα Βλάχου και ο κος Δεμίρης που ισχυρίζονται ότι δεν εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις και έτσι εισάγουμε στην πολιτική ζωή μια αυταρχική νοοτροπία ;
Στις δημοκρατίες ο κανόνας πρέπει να είναι ότι κανείς δεν παρακολουθείται.
Μπορεί κατ΄ έξαίρεση να παρακολουθείται αλλά με αιτία.

Είναι λοιπόν φυσικό με όλα αυτά που συζητιούνται, να μπαίνει στο κάδρο (τουλάχιστον της πολιτικής ευθύνης ) και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Αποτελεί τιμή για τη χώρα μας ο ερχομός της επιτροπής PEGA ; Αποτελεί τιμή το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιτροπή αναζήτησε μάρτυρες και κανείς δεν πήγε καν να συζητήσει μαζί της; Πήγαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων εταιριών να καταθέσουν τις απόψεις τους στην επιτροπή;

Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να γίνονται παρακολουθήσεις και το Predator είναι ενεργό. Το παραδέχτηκε σήμερα και ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης.
Θα μπορούσε να κληθεί ο κος Σφακιανάκης, ( πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος) για παράδειγμα και να μας πει για τον χρόνο που απαιτείται για να πει κάποιος αν παρακολουθείται και από ποιόν…»