ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/11/2022

Ρ. Σβίγκου: Το μόνο που απομένει στον κ. Μητσοτάκη είναι η ήττα του στις εκλογές που δεν θα αργήσουν

Ρ. Σβίγκου: Το μόνο που απομένει στον κ. Μητσοτάκη είναι η ήττα του στις εκλογές που δεν θα αργήσουν



Συνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ιστοσελίδα ethnos.gr και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά

Η Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο ethnos.gr και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, αναφερόμενη στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 9ης Νοεμβρίου, είπε, μεταξύ άλλων ότι «την προηγούμενη Τετάρτη ακούστηκε ηχηρά ένα μεγάλο «δεν πάει άλλο», στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στην περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στη διαφθορά, τη διαπλοκή, το καθεστώς παρακολουθήσεων». Αυτό ήταν «ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών του αυταρχισμού και των παρακρατικών παρακολουθήσεων που φοβάται την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο άνεμος της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής είναι πια πολύ δυνατός», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν μας αξίζει μια τέτοια κυβέρνηση, και ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτή της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Αναφερόμενη στο δίδυμο σκάνδαλο, αυτό των υποκλοπών, αλλά και εκείνο της προσπάθειας συγκάλυψής τους, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, η κυβέρνηση θα είχε ήδη παραιτηθεί. Όχι εδώ, όμως, στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη, του επικεφαλής της παραΕΥΠ και της Μαξίμου Α.Ε. Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρύψουν την αλήθεια. Με ψεύδη και συκοφαντίες, με λάσπη εναντίον ακόμα και ξένων μέσων και δημοσιογράφων, επικαλούμενοι ένα δήθεν «απόρρητο», αρνούμενοι να καλέσουν στην Εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα, ιδιώτες και στελέχη της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα κάνει τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να φανερωθούν οι ένοχοι», είπε. «Και τώρα, και μετά τις εκλογές, όπου η επόμενη, προοδευτική πλειοψηφία, θα συγκροτήσει Προανακριτική Επιτροπή».

Σχετικά με τον Κ. Μητσοτάκη είπε ότι «ο κορυφαίος παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας, της κατάλυσης των θεσμών και της νομιμότητας, δεν μπορεί πια να κρύψει τον πανικό του και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται», ότι «προσπαθεί να κάνει πάλι τον «ανήξερο», για να αποσείσει τις ευθύνες του», κι ότι «δεν μπορεί να μιλήσει για την ουσία των αποκαλύψεων, δεν θέλει να απαντήσει στις συγκεκριμένες, αυτονόητες ερωτήσεις που του έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας, και προσπαθεί να υπεκφύγει» .

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Ράνια Σβίγκου, ο Κ. Μητσοτάκης κρύβεται «από την ελληνική βουλή και τον Αλέξη Τσίπρα», κρύβεται «από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από την αρμόδια επιτροπή για τα παράνομα λογισμικά, την PEGA», κυρίως, όμως, ο «κρύβεται από τον λαό . Όσο όμως κρύβεται, τόσο περισσότερο φανερώνει την ενοχή του, και τόσο περισσότερο ηχηρή θα είναι η αποδοκιμασία του στις κάλπες. «Είναι πια ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή. Το μόνο που μπορεί πια να περιμένει είναι η ήττα του στις επόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν», υπογράμμισε η Ράνια Σβίγκου.

Μάλιστα, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε ότι « δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με τη σκιά των παρακολουθήσεων, ούτε με την υπόνοια ότι ο πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος είναι εθνικός μειοδότης. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν συγκεκριμένες εγγυήσεις, τις οποίες περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας», και υπογράμμισε ότι «κάθε δημοκρατικό κόμμα, κάθε δημοκρατικός πολίτης θα πρέπει να απαιτήσει την υλοποίηση αυτών των στοιχειωδών εγγυήσεων. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας των δημοκρατικών θεσμών, της ίδιας της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση σχετικά με τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια του κόμματος, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι θα επιλεγούν πρόσωπα που «ξεχωρίζουν στις τοπικές κοινωνίες», με «νικηφόρα προοπτική» και ότι θα επιδιωχθούν «ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, πάντα με βάση ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

- Κυρία Σβίγκου, θεωρείτε ότι η επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης την Τετάρτη είναι ένα μήνυμα ότι κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει στην κοινωνία;

Την προηγούμενη Τετάρτη ακούστηκε ηχηρά ένα μεγάλο «δεν πάει άλλο», στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στην περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στη διαφθορά, τη διαπλοκή, το καθεστώς παρακολουθήσεων. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις φάνηκε έκδηλα αυτό που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου κι αν πάμε. Ότι αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα και την κοινωνία, κι ότι θα πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Και να είστε σίγουρη ότι ο άνεμος της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής είναι πια πολύ δυνατός.

- Καλείτε τους πολίτες με τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους να ανοίξουν το δρόμο για την πολιτική αλλαγή-όπως λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- στη χώρα;

Φυσικά. Γιατί αυτή η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών, του αυταρχισμού και των παρακρατικών παρακολουθήσεων, όσο κι αν στηρίζεται με νύχια και με δόντια από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και συστημικά μέσα, φοβάται την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Και όπως δείχνει και η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, ο δρόμος για την εκλογική ανατροπή της έχει ανοίξει διάπλατα. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν μας αξίζει μια τέτοια κυβέρνηση, και ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτή της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Μια προοδευτική κυβέρνηση, με επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, που θα πάρει άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, θα στηρίξει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, θα αποκαταστήσει τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Μια κυβέρνηση ελπίδας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

- Μέσα στην εβδομάδα είδαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε και μία αιφνιδιαστική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Να περιμένουμε κι άλλες παρόμοιες κινηματικές δράσεις;

Βρεθήκαμε έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, λίγες μέρες μετά την κοροϊδία του «καλαθιού του νοικοκυριού». Γιατί, όσα επικοινωνιακά σόου κι αν στήσει ο κ. Γεωργιάδης, το πραγματικό καλάθι είναι άδειο. Ο κόσμος αγωνίζεται καθημερινά να τα βγάλει πέρα, με έναν μισθό και μια σύνταξη που εξανεμίζονται από την ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε ένα χρόνο, οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα αυγά αυξήθηκαν κατά 24,2%, στο ψωμί και τα δημητριακά κατά 19,3%, στα έλαια κατά 16,6%, στο φυσικό αέριο κατά 68,4%.

Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν μειώνει τους φόρους, δεν παίρνει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, επιδοτεί τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, δεν κάνει ελέγχους στην αγορά, δεν αυξάνει μισθούς και συντάξεις. Και ταυτόχρονα, μοιράζει δημόσιο χρήμα με απευθείας αναθέσεις αφήνει κάθε λογής Πάτσηδες και «κοράκια» να εφορμούν στις περιουσίες και τις πρώτες κατοικίες των πολιτών, και προσπαθεί να κοροϊδέψει την κοινωνία. Εννοείται ότι δεν τα καταφέρνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, και θα βρίσκεται παντού, όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, με δράσεις και παρεμβάσεις, αλλά και με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να δώσουν ανακούφιση και λύσεις προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, όπως φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η εισαγωγή πλαφόν σε χονδρική και λιανική στο ρεύμα, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

- Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός σας αποφάσισε για ισχυρά αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια. Ποια θα είναι η φιλοσοφία τους; Θα αναζητήσετε και πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού πυρήνα; Θα επιδιώξετε συμμαχίες;

Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης έχει πληγεί, τα τελευταία χρόνια, από την κυβέρνηση της ΝΔ, που ανέτρεψε τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίζεις που είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους εκλεγμένους με τη στήριξη της ΝΔ, δημάρχους και περιφερειάρχες. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να ανατραπεί, και για να γίνει αυτό χρειάζονται ισχυρές, νικηφόρες υποψηφιότητες. Πρόσωπα ικανά, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που ξεχωρίζουν στις τοπικές κοινωνίες, τα οποία είτε έχουν παρουσιάσει σημαντικό έργο, είτε έχουν τη διάθεση, την αγωνιστικότητα και τις δυνατότητες να εργαστούν για το κοινό καλό. Τέτοια πρόσωπα θα στηρίξουμε, και φυσικά θα επιδιώξουμε ευρύτερες συμμαχίες, πάντοτε με βάση ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο που θα έχει στο επίκεντρό του τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος, την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

- Ξεκινήσατε σειρά από ημερίδες για την ανάδειξη του προγράμματός σας. Με αιχμή τα θέματα οικονομίας και ακρίβειας. Τί καταλαβαίνετε από τον κόσμο;

Έχουμε ήδη οργανώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και συνεχίζουμε. Σε αυτές, δεν επιδιώκουμε μόνο να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, όπως παρουσιάστηκαν και από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και να τις εμπλουτίσουμε, να διασυνδέσουμε το πρόγραμμά μας με τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί εμείς βρισκόμαστε μέσα στην κοινωνία, ακούμε τα προβλήματά της, τη στηρίζουμε. Αυτό, ο κόσμος το γνωρίζει, και γι’ αυτό αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις μας. Όπως έχει αντιληφθεί ότι, παρά τα ψεύδη και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των συστημικών μέσων που την στηρίζουν, υπάρχει εναλλακτική λύση και διέξοδος στον κατήφορο και την κοινωνική καταστροφή, υπάρχει ρεαλιστική προοπτική. Και στις επόμενες εκλογές, αυτό θα αποδειχθεί πανηγυρικά, με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις πρώτες εκλογές, και τη συγκρότηση μας προοδευτικής κυβέρνησης.

- Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για τις εθνικές εκλογές;

Θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή, την οποία και θα αποφασίσουν την προσεχή περίοδο τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

- Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει ποτίσει την πολιτική ζωή με ένα δυσώδες άρωμα. Μέχρι ποιου σημείου θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ανάδειξη της αλήθειας;

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και αυτό της προσπάθειας συγκάλυψής του, πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, η κυβέρνηση θα είχε ήδη παραιτηθεί. Όχι εδώ, όμως, στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη, του επικεφαλής της παραΕΥΠ και της Μαξίμου Α.Ε. Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρύψουν την αλήθεια. Με ψεύδη και συκοφαντίες, με λάσπη εναντίον ακόμα και ξένων μέσων και δημοσιογράφων, επικαλούμενοι ένα δήθεν «απόρρητο», αρνούμενοι να καλέσουν στην Εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα, ιδιώτες και στελέχη της κυβέρνησης. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να φανερωθούν οι ένοχοι. Και τώρα, και μετά τις εκλογές, όπου η επόμενη, προοδευτική πλειοψηφία, θα συγκροτήσει Προανακριτική Επιτροπή. Σε αυτή τη δυσώδη και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία υπόθεση, πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Και να είναι σίγουροι ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, όσο κι αν παλεύουν με κάθε τρόπο για να μείνει στο σκοτάδι.

- Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις με τα 33 ονόματα προσώπων που φέρονται να έχουν παρακολουθηθεί από το Predator. Τί απαντάτε;

Ο κορυφαίος παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας, της κατάλυσης των θεσμών και της νομιμότητας, δεν μπορεί πια να κρύψει τον πανικό του και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Γιατί, μπροστά σε τόσο σοβαρές αποκαλύψεις και εξελίξεις, του έχουν πια τελειώσει και οι δικαιολογίες και τα επικοινωνιακά κόλπα. Προσπαθεί να κάνει πάλι τον «ανήξερο», για να αποσείσει τις ευθύνες του. Όπως μας έλεγε ότι η ακρίβεια οφείλεται στον Πούτιν, τώρα μας λέει ότι οι παρακολουθήσεις είναι διεθνές πρόβλημα. Δεν μπορεί να μιλήσει για την ουσία των αποκαλύψεων, δεν θέλει να απαντήσει στις συγκεκριμένες, αυτονόητες ερωτήσεις που του έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας, και προσπαθεί να υπεκφύγει. Στον πανικό του, έφτασε στο σημείο να εμπλέξει, με ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας, από ξένες μυστικές υπηρεσίες, μέχρι μεγάλα και έγκριτα διεθνή μέσα, σε ένα σχέδιο ανατροπής του, λέγοντας ότι, δήθεν συγκρούεται με συμφέροντα. Προτιμά ακόμα και να γελοιοποιείται, ισχυριζόμενος ότι μπορεί κάποια ιδιωτική εταιρία να κάνει παρακολουθήσεις στη χώρα μας, αλλά ο ίδιος, αν και πρωθυπουργός και ταυτόχρονα εποπτεύων την ΕΥΠ, δεν ξέρει τίποτα. Είναι πια ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή. Το μόνο που μπορεί πια να περιμένει είναι η ήττα του στις επόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν.

- Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν δείχνει προθυμία να δώσει άλλες εξηγήσεις. Δεν εμφανίστηκε και πάλι στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου σας…

Ο κόσμος βοά για την παρακολούθηση στελεχών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ακόμα και στελεχών της κυβέρνησης, και ο Κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Κρύβεται από την ελληνική βουλή και τον Αλέξη Τσίπρα, και μάλιστα για δεύτερη φορά, αφού ούτε στην προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν τόλμησε να απαντήσει. Κρύβεται όμως και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από την αρμόδια επιτροπή για τα παράνομα λογισμικά, την PEGA. Κυρίως, όμως, ο Κ. Μητσοτάκης κρύβεται από τον λαό. Όσο όμως κρύβεται, τόσο περισσότερο φανερώνει την ενοχή του, και τόσο περισσότερο ηχηρή θα είναι η αποδοκιμασία του στις κάλπες.

- Μπορούν να διασφαλιστούν ομαλές εκλογές με τις παρακολουθήσεις να διαβρώνουν το δημόσιο βίο και την ποιότητα της πολιτικής;

Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με τη σκιά των παρακολουθήσεων, ούτε με την υπόνοια ότι ο πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος είναι εθνικός μειοδότης. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν συγκεκριμένες εγγυήσεις, τις οποίες περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή, να τερματιστεί άμεσα η λειτουργία του Predator και να απαγορευθεί η εμπορία του στη χώρα μας. Να αντικατασταθεί ο διοικητής της ΕΥΠ με ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, και να αντικατασταθεί η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ. Και βέβαια, να διοριστεί, μόλις προκηρυχθούν εκλογές, υπηρεσιακός υπουργός Προ. Πο., με διακομματική συναίνεση. Κάθε δημοκρατικό κόμμα, κάθε δημοκρατικός πολίτης θα πρέπει να απαιτήσει την υλοποίηση αυτών των στοιχειωδών εγγυήσεων. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας των δημοκρατικών θεσμών, της ίδιας της Δημοκρατίας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ