ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/11/2022

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Νέες καταγγελίες για διευθυντή μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής για χρηματισμό

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Νέες καταγγελίες για διευθυντή μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής για χρηματισμόΝέα ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων καταθέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με τις καταγγελίες για ενδεχόμενο χρηματισμό και παράτυπες ενέργειες που αφορούν διευθυντή μεγάλου κρατικού νοσοκομείου της Αττικής. Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της προκλητικής απουσίας οποιασδήποτε απάντησης από τον Υπουργό Υγείας σε ερώτηση που έχει κατατεθεί από τον Μάιο του 2022 και σε συνέχεια των νέων καταγγελιών που έρχονται στο φως για το ίδιο πρόσωπο. Η ερώτηση κατατίθεται με πρωτοβουλία των βουλευτών Νίκου Ηγουμενίδη και Κώστα Μάρκου και συνυπογράφεται από συνολικά 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διοικητής του νοσοκομείου έθεσε αρχικά σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων για ένα μήνα τον εν λόγω ιατρό και τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Υγειονομικής Περιφέρειας, και στη συνέχεια το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ επέβαλε ποινή στέρησης μισθού οκτώ μηνών (Δεκέμβρης 2021). Τον Μάιο του 2022 ο ίδιος επέστρεψε στη θέση του ως Συντονιστής Διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, παρόλο που ο εν λόγω ιατρός είχε συλληφθεί προ διετίας (με βάση σχετικές βιντεοσκοπήσεις και καταθέσεις θυμάτων του) από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για παραλαβή χρηματικών ποσών από ασθενείς ή συγγενείς τους, παρόλο που στην κατοικία του βρέθηκαν 50.000 ευρώ και παρόλο που σε καταγεγραμμένες νομίμως συνομιλίες του από την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι προχωρούσε σε ύποπτες συνεννοήσεις με προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού.

Σημειώνεται επίσης για την ίδια την υπόθεση ότι ο Υπουργός Υγείας διαβίβασε στην Αρχή Διαφάνειας την υπόθεση «για να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί από το καθ` ύλην αρμόδιο όργανο η συγκεκριμένη απόφαση με σκοπό να ασκηθούν έννομα μέσα, να επανεξετασθεί και να ελεγχθούν οι συνθήκες έκδοσης της» (Δελτίο Τύπου Υπουργείου Υγείας, 27-5-2022). Σε συνέχεια αυτών, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών 8 μηνών που έχει επιβληθεί λόγω του συστηματικού χρηματισμού του από ασθενείς και συγγενείς ασθενών και αφετέρου εξαιτίας της υπερκοστολόγησης υγειονομικού υλικού προς όφελος εταιρείας υγειονομικού υλικού και να απολυθεί οριστικά ο γιατρός. Παρά την διαβίβαση και δέσμευση του Υπουργού και παρά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο εν λόγω διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος μεγάλου κρατικού νοσοκομείου της Αττικής εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, στις 30 Αυγούστου 2022 για το συγκεκριμένο πρόσωπο ένας καρδιοχειρουργός, διευθυντής του ΕΣΥ στο ίδιο κρατικό νοσοκομείο, προχώρησε σε αναφορά προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και προς την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας, όπου σημειώνει ότι «ο εν λόγω προϊστάμενος της κλινικής κατανέμει τελείως ανισομερώς τις χειρουργικές τράπεζες μεταξύ των χειρουργών στο εβδομαδιαίο τακτικό πρόγραμμα χειρουργείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες χρονικές διαφορές στην αναμονή μεταξύ ασθενών διαφορετικών χειρουργών, "αρεστών" και "μη" σε αυτόν», ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας αναφοράς σημειώνεται ότι «ο ίδιος διευθυντής προσπαθεί συστηματικά να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας των καρδιοχειρουργικών ασθενών του νοσοκομείου ή και των συγγενών τους. Θέτει σε όλους τους καρδιοχειρουργούς του τμήματος εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «αν δεν μου δώσετε τα τηλέφωνα των ασθενών και των συγγενών τους, δεν θα μπουν στο πρόγραμμα χειρουργείου».

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο δεν έχει απαντηθεί η από 27-5-2022 σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την υπόθεση γιατρού που έχει συλληφθεί προ διετίας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και για τον οποίο έρχονται διαρκώς νέες καταγγελίες στη δημοσιότητα;

2. Ποια υπήρξαν τα τόσο κρίσιμα στοιχεία, τα οποία οδήγησαν τον Υπουργό κ. Α. Πλεύρη στην έκδοση αποφάσεως περί επιστροφής του εν λόγω ιατρού στα καθήκοντά του, ως Διευθυντή πτέρυγας δημοσίου νοσοκομείου, πριν την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου και της παράβασης καθήκοντος, που εκκρεμούν σε βάρος του;

3. Ποιος είναι ο λόγος που παρά τη δέσμευση του Υπουργού για τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και της απόφασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για απόλυση του εν λόγω διευθυντή μεγάλου καρδιοχειρουργικού τμήματος η απόφαση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα;

4. Αληθεύει, ότι το Υπουργείο εξετάζει την μετακίνηση του εν λόγω ιατρού σε άλλο νοσοκομείο μετά τις νέες καταγγελίες;

5. Ποιος έχει υπάρξει έως και σήμερα ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την καταπολέμηση αντιστοίχων φαινομένων διαφθοράς ιατρών; Ποια τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα;


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Νέες καταγγελίες για διευθυντή μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής για χρηματισμό»

Από τον Μάιο του 2022 εκκρεμεί η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην με αρ. πρωτοκόλλου 5477/216 κοινοβουλευτική ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Επιστροφή ιατρού στα καθήκοντά του ως διευθυντή μεγάλου δημοσίου νοσοκομείου της Αττικής, πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης για ενδεχόμενο χρηματισμό του από ασθενείς». Μέσα από την κοινοβουλευτική παρέμβαση αναδείχθηκε ότι το Υπουργείο Υγείας προέτρεξε της κρίσης της Δικαιοσύνης και επανέφερε στη θέση του ιατρό διευθυντή μεγάλου κρατικού νοσοκομείου σε βάρος του οποίου υπάρχει εκκρεμοδικία για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος. Στην ίδια ερώτηση ο Υπουργός κλήθηκε να καταθέσει στο σώμα το πόρισμα εσωτερικής έρευνας, στο οποίο βασίστηκε και αποφάσισε την επιστροφή του εν λόγω ιατρού στα καθήκοντά του, έπειτα από τις καταγγελίες σε βάρος του για χρηματισμό και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Την ώρα που ακόμη να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την ίδια ακριβώς υπόθεση δημοσιεύονται στον Τύπο νεότερες καταγγελίες από ιατρούς για νέες μεθοδεύσεις και παράτυπες ενέργειες και συμπεριφορές του ίδιου που έχει επιστρέψει στη θέση του. Υπενθυμίζεται ότι ο Διοικητής του νοσοκομείου έθεσε αρχικά σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων για ένα μήνα τον εν λόγω ιατρό και τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Υγειονομικής Περιφέρειας και στη συνέχεια το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ επέβαλε ποινή στέρησης μισθού οκτώ μηνών (Δεκέμβρης 2021).

Τον Μάιο του 2022 ο ίδιος επέστρεψε στη θέση του ως Συντονιστής Διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, παρόλο που ο εν λόγω ιατρός είχε συλληφθεί προ διετίας (με βάση σχετικές βιντεοσκοπήσεις και καταθέσεις θυμάτων του) από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για παραλαβή χρηματικών ποσών από ασθενείς ή συγγενείς τους, παρόλο που στην κατοικία του βρέθηκαν 50.000 ευρώ και παρόλο που σε καταγεγραμμένες νομίμως συνομιλίες του από την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι προχωρούσε σε ύποπτες συνεννοήσεις με προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, στις 30 Αυγούστου 2022 για το συγκεκριμένο πρόσωπο ένας καρδιοχειρουργός, διευθυντής του ΕΣΥ στο ίδιο κρατικό νοσοκομείο, προχώρησε σε αναφορά προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και προς την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας, όπου σημειώνει ότι «ο εν λόγω προϊστάμενος της κλινικής κατανέμει τελείως ανισομερώς τις χειρουργικές τράπεζες μεταξύ των χειρουργών στο εβδομαδιαίο τακτικό πρόγραμμα χειρουργείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες χρονικές διαφορές στην αναμονή μεταξύ ασθενών διαφορετικών χειρουργών, "αρεστών" και "μη" σε αυτόν», ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας αναφοράς σημειώνεται ότι «ο ίδιος διευθυντής προσπαθεί συστηματικά να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας των καρδιοχειρουργικών ασθενών του νοσοκομείου ή και των συγγενών τους. Θέτει σε όλους τους καρδιοχειρουργούς του τμήματος εκβιαστικά διλήμματα του τύπου "αν δεν μου δώσετε τα τηλέφωνα των ασθενών και των συγγενών τους, δεν θα μπουν στο πρόγραμμα χειρουργείου».

Ειδική σημασία έχει ότι για την ίδια την υπόθεση ο Υπουργός Υγείας διαβίβασε στην Αρχή Διαφάνειας την υπόθεση «για να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί από το καθ` ύλην αρμόδιο όργανο η συγκεκριμένη απόφαση με σκοπό να ασκηθούν έννομα μέσα, να επανεξετασθεί και να ελεγχθούν οι συνθήκες έκδοσης της» (Δελτίο Τύπου Υπουργείου Υγείας, 27-5-2022). Σε συνέχεια αυτών, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών 8 μηνών που έχει επιβληθεί λόγω του συστηματικού χρηματισμού του από ασθενείς και συγγενείς ασθενών και αφετέρου εξαιτίας της υπερκοστολόγησης υγειονομικού υλικού προς όφελος εταιρείας υγειονομικού υλικού και να απολυθεί οριστικά ο γιατρός. Παρά την διαβίβαση και δέσμευση του Υπουργού και παρά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο εν λόγω διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος μεγάλου κρατικού νοσοκομείου της Αττικής εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Για ποιο λόγο δεν έχει απαντηθεί η από 27-5-2022 σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την υπόθεση γιατρού που έχει συλληφθεί προ διετίας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και για τον οποίο έρχονται διαρκώς νέες καταγγελίες στη δημοσιότητα;
Ποιά υπήρξαν τα τόσο κρίσιμα στοιχεία, τα οποία οδήγησαν τον Υπουργό κ. Α. Πλεύρη στην έκδοση αποφάσεως περί επιστροφής του εν λόγω ιατρού στα καθήκοντά του, ως Διευθυντή πτέρυγας δημοσίου νοσοκομείου, πριν την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου και της παράβασης καθήκοντος, που εκκρεμούν σε βάρος του;
Ποιος είναι ο λόγος που παρά τη δέσμευση του Υπουργού για τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και της απόφασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για απόλυση του εν λόγω διευθυντή μεγάλου καρδιοχειρουργικού τμήματος η απόφαση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα;
Αληθεύει, ότι το Υπουργείο εξετάζει την μετακίνηση του εν λόγω ιατρού σε άλλο νοσοκομείο μετά τις νέες καταγγελίες;
Ποιος έχει υπάρξει έως και σήμερα ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την καταπολέμηση αντιστοίχων φαινομένων διαφθοράς ιατρών; Ποια τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα;

Παρακαλείται εκ νέου ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει στο σώμα το πόρισμα εσωτερικής έρευνας, στο οποίο βασίστηκε και αποφάσισε την επιστροφή του εν λόγω ιατρού στα καθήκοντά του, έπειτα από τις καταγγελίες σε βάρος του για χρηματισμό και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία εκκρεμεί.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου ΡαλλίαΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ