21/11/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τη μεταφορά του Κέντρου Μεταφορών και Logistics στη Φυλή - Υπάρχει αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,
και την Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: " Περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τη μεταφορά του Κέντρου Μεταφορών και Logistics στη Φυλή. Υπάρχει αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή;"

Υπεγράφη τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ του Δήμου Φυλής και της μονάδας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ η σύμβαση για την παραχώρηση 450 ακινήτου στρεμμάτων του Δήμου Φυλής προκειμένου να ξεκινήσει έργο ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιριών από τον Ελαιώνα στο Κέντρο Μεταφορών και Logistics στη Φυλή.

Ο Δήμος έχει αναλάβει μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου την ωρίμανση του έργου (χρήση γης, όροι δόμησης, περιβαλλοντικές μελέτες, συνδέσεις με οδικούς άξονες).

Με αυτόν τον τρόπο, μεταφέρεται στην πολύπαθη Δυτική Αττική άλλη μια οχληρή και επιβαρυντική υποδομή, αυτή των μεταφορικών εταιρειών. Πρόκειται για υποδομή που μεταφέρεται από την περιοχή του Βοτανικού. Εντείνεται με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ότι υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων στην Αττική.

Η κυκλοφοριακή κίνηση στη Φυλή και στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου είναι ήδη επιβαρυμένη από τα χιλιάδες φορτηγά και βαρέα οχήματα που κυκλοφορούν καθημερινά στην περιοχή εξυπηρετώντας:
• τη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας,
• το λιμάνι της Ελευσίνας, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στη διακίνηση χύδην φορτίων στη ΝΑ Μεσόγειο,
• καθώς και το ΧΥΤΑ της Φυλής, το μεγαλύτερο ΧΥΤΑ της Ευρώπης.

Η κυκλοφοριακή αυτή επιβάρυνση καθιστά ήδη δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων της Φυλής και της ευρύτερης Δυτικής Αττικής.

Ταυτόχρονα, ο χώρος που έχει επιλεγεί για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιριών και τη δημιουργία Κέντρου Μεταφορών και Logistics, εφάπτεται με τον αρχαιολογικό χώρο που έχει ενταφιαστεί με χιλιάδες τόνους απορριμμάτων εδώ και δεκαετίες από την πρώην χωματερή των Άνω Λιοσίων. Έναν αρχαιολογικό χώρο του οποίου εκθέματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά και ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αρχαίο τείχος των Αθηνών.

Ερωτάστε κυρία και κύριοι Υπουργοί:

1) Ποιες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποιες Κυκλοφοριακές Μελέτες, για την ήδη περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά επιβαρυμένη περιοχή της Φυλής και ευρύτερα του Θριασίου Πεδίου, υποστηρίζουν την μετεγκατάσταση από το Βοτανικό των μεταφορικών εταιριών και τη δημιουργία Κέντρου Μεταφορών και Logistics στη Φυλή;

2) Υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο που έχει επιλεγεί στη Φυλή για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιρειών και τη δημιουργία Κέντρου Μεταφορών και Logistics; Ποιες είναι οι θέσεις και οι ενέργειες προς τούτο από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)