ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/11/2022

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για την ομηρία μικροϊδιοκτητών γης σε περιοχές εκτός σχεδίου

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για την ομηρία μικροϊδιοκτητών γης σε περιοχές εκτός σχεδίου



Η κυβέρνηση κρατά ομήρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες σε εκτός σχεδίου περιοχές και καθυστερεί την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την ομηρία χιλιάδων μικροϊδιοκτητών γης σε περιοχές εκτός σχεδίου αναδεικνύουν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Αναδεικνύουν ακόμη την υποκρισία αλλά και την εξοργιστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ, όταν, τον Δεκέμβριο του 2020, ο τότε Υπουργός κ. Χατζηδάκης και ο τότε Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας κ. Οικονόμου εξήγγειλαν την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης (Ν. 4759/2020), συσχετίζοντας την με την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Η υποκρισία όμως των κυβερνητικών στελεχών έγκειται στο ότι γνώριζαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παρέδωσε ένα σχεδιασμό για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο των Δήμων της Χώρας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Το αποτέλεσμα της υποκρισίας αλλά και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης είναι ότι σήμερα, τρία (3) χρόνια μετά, όλα έχουν βραχυκυκλώσει.

Ούτε ο σχεδιασμός προχώρησε, ούτε οι εκτός σχεδίου περιοχές προφυλάχτηκαν, ούτε οργανώθηκαν οι χρήσεις. Φυσικά καμία προστασία δεν υπήρξε για τους εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες.

Οι βουλευτές αναδεικνύουν επίσης την έλλειψη διεπιστημονικής και κοινωνικής διεργασίας που χαρακτηρίζει το νόμο 4759/2020 που δημιουργεί ανισότητες και πολυνομία, καθώς και νέες παρεκκλίσεις.

Μειώνει επίσης την αξία της μικρής και πολύ μικρής ιδιοκτησίας, εκδικητικά και με ταξική στόχευση. Όλα αυτά τα είχε εντοπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στη Βουλή και σήμερα επιβεβαιώνονται, εις βάρος και της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Οι βουλευτές τονίζουν πως, δύο (2) χρόνια μετά, η κυβέρνηση κρατάει όμηρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχίων/οικοπέδων που δεν έχουν προλάβει, εντός της προθεσμίας που έχει θέσει ο νόμος, να προχωρήσουν σε έκδοση οικοδομικής άδειας, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερης οικονομικής στενότητας. Παράλληλα, δίνει για τρίτη φορά παράταση στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες με αιτιολογία τις καθυστερήσεις που προκαλεί η πανδημία.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τις πρόσφατες αοριστίες του Υφυπουργού, κ.Ταγαρά, ενώ ζητούν να μάθουν αν το υπουργείο θα ακούσει την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Καταθέτουν τέλος, αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων καθώς και την πορεία συμβασιοποίησης τους ώστε, να σταματήσει να υποκρίνεται η κυβέρνηση και να αποδειχθεί το χωροταξικό αλαλούμ που έχει προκαλέσει.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Η κυβέρνηση κρατά ομήρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες σε εκτός σχεδίου περιοχές και καθυστερεί την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στο κέντρο της πολιτικής της την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παρέδωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο των Δήμων της Χώρας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σήμερα, 3 χρόνια μετά, όλα είναι βραχυκυκλωμένα και δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση τους.
Το ζήτημα ανέδειξαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έγκαιρα με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα: «πότε θα ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με την εκτός σχεδίου δόμηση».
Το Υπουργείο μέχρι σήμερα, δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στον στο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά ούτε και στις επιστολές που του έχουν αποσταλεί από πολλούς φορείς και σχεδόν το σύνολο του Τεχνικού κόσμου.
Από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο τότε Υπουργός κ. Χατζηδάκης και ο τότε Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας κ. Οικονόμου εξήγγειλαν, με απολύτως υποκριτικούς όρους, την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης (Ν. 4759/2020), είχαμε καταθέσει ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις προτάσεις μας, τόσο για τον ολοκληρωμένο Πολεοδομικό Σχεδιασμό, όσο και για την εκτός σχεδίου δόμηση, με στόχο την προστασία του φυσικού και του δομημένου Περιβάλλοντος, μετά και από διαβούλευση με τους εκπροσώπους του Τεχνικού κόσμου.
Είχαμε από τότε επισημάνει, ότι ο νόμος αυτός είναι απολύτως υποκριτικός, διασπά και καθυστερεί τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, στερώντας από τη χωροταξία το βασικό της προτέρημα, τη σύνθεση, τη συμμετοχή, τον δημοκρατικό προγραμματισμό, αλλά και τη διεπιστημονική και κοινωνική διεργασία. Παράλληλα, δημιουργεί ανισότητες και πολυνομία και ένα αλαλούμ στην εκτός σχεδίου δόμηση, δημιουργώντας νέες παρεκκλίσεις. Ταυτόχρονα μειώνει την αξία της μικρής και πολύ μικρής ιδιοκτησίας, εκδικητικά και με ταξική στόχευση.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η κριτική μας επιβεβαιώνεται στο 100%, αφού ελάχιστα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα, και ελάχιστες είναι οι αναθέσεις μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ενώ η κυβέρνηση, κρατάει όμηρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχίων/οικοπέδων που δεν έχουν προλάβει εντός της προθεσμίας που έχει θέσει ο νόμος, να προχωρήσουν σε έκδοση οικοδομικής άδειας σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερης οικονομικής στενότητας.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά και 20 μέρες πριν λήξει η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας στα αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, το ΥΠΕΝ εμμέσως παραδέχεται τη δυσκολία εφαρμογής των άρθρων του Ν. 4759 που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, εξαιτίας και της προχειρότητας της νομοθέτησης, προχωρώντας στην έκδοση εγκυκλίου, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με θέμα «Οδηγίες για την δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές και ιδίως την εφαρμογή του κεφαλαίου Γ’ του ν.4759/2020 (Α’ 245), όπως ισχύει» (ΑΔΑ: Ψ56Β4653Π8-ΓΞ3).
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, κλείνει τα αυτιά στις επισημάνσεις των πολιτών και του επιστημονικού κόσμου, που ζητούν άμεσα παράταση της προθεσμίας των δύο χρόνων, με βασική αιτία την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Σχεδόν το σύνολο των περιφερειακών τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχουν καταθέσει επιστολές, περιγράφοντας αναλυτικά το πρόβλημα που έχει προκύψει. Το ίδιο και άλλοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Στασινός, τόνισε από τα Χανιά, ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει παράταση, καθώς τώρα δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ληφθεί μια οριστική απόφαση για την εκτός σχεδίου δόμηση. Συγκεκριμένα είπε: «Επιστημονικά ορθό είναι να τίθενται οι περιορισμοί, αφού πρώτα υπάρξουν ολοκληρωμένα δεδομένα. Αυτά θα τα έχουμε όταν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Και αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τοπικά πολεοδομικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Τότε θα μπορεί η όποια κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις, ενώ μέχρι τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί παράταση. Ούτε το περιβάλλον σώζεται τώρα με αυτή την απαγόρευση, ενώ πλήττονται περιουσίες πολιτών, χωρίς να γίνεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός.»
Σήμερα, δύο χρόνια μετά και 20 μέρες πριν λήξει η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας στα αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση (14/11/22), παραδέχεται την σοβαρότητα του θέματος, τονίζοντας στην ομιλία του: «Όλη αυτή η διαδικασία θα λήξει, όταν ολοκληρωθούν τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη». Άρα τα κυβερνητικά στελέχη σε ανώτατο επίπεδο παραδέχονται και επιβεβαιώνουν την κριτική που έκανε τότε στους Χατζηδάκη-Οικονόμου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός με αοριστίες και χωρίς «να μπει σε λεπτομέρειες»! παραπέμπει σε μελλοντικές ανακοινώσεις και δεν δίνει ουσιαστικά ούτε απάντηση ούτε λύση. Η ουσία είναι ότι τα ψέματα της ΝΔ για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και η ανεπάρκεια των Υπουργών της μας έχουν οδηγήσει σε ένα νέο αδιέξοδο παρατάσεων χωρίς στρατηγική και με πολλά παραθυράκια για διάφορους επιτήδειους και ημέτερους του κ. Μητσοτάκη.
Επειδή ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς ανακοίνωσε στη βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι μέχρι την άνοιξη του 2023 θα συμβασιοποιηθεί το σύνολο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στη χώρα, χωρίς να προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωση τους μέσω των προεδρικών διαταγμάτων.
Επειδή μόνο με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας αντιμετωπίζεται και η εκτός σχεδίου δόμηση.
Επειδή ο πρόεδρος του ΤΕΕ εκτίμησε ότι τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά σχέδια θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.
Επειδή η κυβέρνηση όπως αποδεικνύεται έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς από την μια πλευρά δίνει ακόμη μια παράταση στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες, με την αιτιολογία τις καθυστερήσεις που προκαλεί η πανδημία στην ομαλή διεξαγωγή νομιμοποίησης και τακτοποίησης και από την άλλη δεν παρατείνει την προθεσμία για την εκτός σχεδίου δόμηση παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
Επειδή είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνηση της ΝΔ για τη προστασία του περιβάλλοντος, και κυρίως την ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύετε να δώσετε παράταση στο δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια κάτω των 4 στρεμμάτων σε περιοχές, μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όπως αιτείται το ΤΕΕ στο οποίο έχει αναθέσει το ρόλο του Φορέα υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδιασμού;
2. Πόσες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι σήμερα και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους μέσω της έγκρισης ΠΔ;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών τα παρακάτω έγγραφα:
1. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ΤΠΣ – ΕΠΣ ανά Δήμο στο σύνολο της χώρας
2. Οι συμβάσεις ανάθεσης μελετών ΤΠΣ και ΕΠΣ σε όλη την επικράτεια.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ