ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/11/2022

Θ. Φωτίου: Στην «Τράπεζα» της κυβέρνησης η «επιταγή» ακρίβειας των 250 € εξαργυρώνεται για πάνω από 1 εκατομμύριο φτωχούς και ευάλωτους σε 170 ευρώ κατά Μ.Ο. - βίντεο

Θ. Φωτίου: Στην «Τράπεζα» της κυβέρνησης η «επιταγή» ακρίβειας των 250 € εξαργυρώνεται για πάνω από 1 εκατομμύριο φτωχούς και ευάλωτους σε 170 ευρώ κατά Μ.Ο. - βίντεοΜιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σ/Ν «εξορθολογισμός της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και άλλες διατάξεις», η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας, τόνισε τα εξής:

Η «επιταγή ακρίβειας» συνολικής αξίας 224 εκ., η μόνη ενίσχυση που δίδεται σε αδύναμους και ευάλωτους, είναι εξαπάτηση. Από τους 1.230.000 ευάλωτους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, μόνον οι 205.000 ανάπηροι και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πάρουν πράγματι 250 €. Πάνω από 1.000.000 δικαιούχοι του ΚΕΑ και 800.000 γονείς παιδιών, με απλά μαθηματικά, αφού το σύνολο της δαπάνης είναι 224 εκ., θα πάρουν κατά Μ.Ο. μόλις 170 €.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε 414 εκατομμύρια επιπλέον μέσα στο φοβερό 2022 για προνοιακά επιδόματα. Τελικά ξοδέψατε 480 εκατομμύρια λιγότερα, που τα «εξοικονομήσατε» από τους ευάλωτους. Εν μέσω αύξησης όλων των δεικτών φτώχειας, παιδικής φτώχειας και ανισοτήτων που επί ΣΥΡΙΖΑ, μειώθηκαν περίπου 5 μονάδες σε 4 χρόνια, πλαγιοκοπείτε επιδόματα και μειώνετε με κάθε τρόπο τους δικαιούχους. Χιλιάδες δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Επιδομάτων Στέγης, Παιδιού, Αλληλεγγύης και Στεγαστικού Υπερήλικων Ανασφάλιστων τα έχασαν λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών ή γιατί ένα παιδί της οικογένειας έχασε την τάξη λόγω απουσιών, ή διότι, με το επιπλέον Επίδομα Παιδιού το Πάσχα που συνυπολογίστηκε στο εισόδημα, αποκλείστηκαν από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Καταθέσαμε δύο τροπολογίες και σας ζητάμε να τις ψηφίσετε ώστε να μην αποκλείονται χιλιάδες ευάλωτοι δικαιούχοι από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα άλλα προνοιακά επιδόματα και τα ΚΟΤ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, είτε επειδή προσμετράται το Επίδομα Παιδιού στο εισόδημα. Ζητάμε ακόμη να περιλάβετε τους δικαιούχους όλων των προνοιακών επιδομάτων στην παραγραφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων και να εκπαιδεύσετε στην ΕΚΔΑΑ τους επιθεωρητές παροχών του ΟΠΕΚΑ για καλύτερη επιστημονική επάρκεια και απόδοση στο έργο τους.

Ούτε ισχύει ότι προωθείτε διατάξεις ευνοϊκές για τους ανάπηρους. Γιατί: α) η πενιχρή ενίσχυση των 250 € δίδεται οριζόντια χωρίς αύξηση ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού β) Δεν προβλέπεται καμία αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έχουν μείνει καθηλωμένα για πάνω από 10 χρόνια και εμείς προτείνουμε να αυξηθούν κατά 20% όπως λέμε και κυβερνητικό μας πρόγραμμα, γ) Δεν επεκτείνετε σε όλες τις αναπηρίες, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη διατήρηση της σύνταξης και του επιδόματος αναπηρίας όταν κάποιος ανάπηρος βρει εργασία, δ) Δεν δίνετε μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στη μητέρα με πιστοποιημένη αναπηρία άνω του 50%, ε) Το ανάπηρο παιδί χάνει την έκτακτη ενίσχυση των 250 € αν ο ανάδοχος χαμηλοσυνταξιούχος γονιός του την πάρει εκείνος.

Τα πιλοτικά της πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες, της επιχορήγησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας και για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που καταθέσατε σε τροπολογία, είναι απλά επικοινωνιακά νομοθετικά κελύφη που παραπέμπουν όλα τα βασικά στοιχεία τους σε ΚΥΑ. Άρα, καθυστερήσεις, αδυναμία εφαρμογής, αναξιοποίητα αποτελέσματα, όπως έγινε με τον προσωπικό βοηθό που ένα χρόνο μετά, και αφού βάλατε τους δικαιούχους να κάνουν αίτηση, δεν υπάρχουν ακόμη οι επιτροπές να κρίνουν τις αιτήσεις αυτές.

Συμπεριλάβατε στο νόμο άρθρο για την επαγγελματική αναδοχή που περιλαμβανόταν στον ν. 4538/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία και ενώ εκκρεμεί εδώ και 3,5 χρόνια η εφαρμοστική ΚΥΑ. Κάνετε τώρα ανούσιες μικροαλλαγές και παραπέμπετε πάλι σε ΚΥΑ την επαγγελματική αναδοχή. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινάει.

Σήμερα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Κιβωτού του Κόσμου, αποδεικνύεται πόσο πολύτιμο οπλοστάσιο σας αφήσαμε για την αποϊδρυματοποίηση ώστε να να βγουν όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα: Το νόμο της αναδοχής και της υιοθεσίας, που εφαρμόζεται ψηφιακά από τον Απρίλη του 2019. Τις 160 εγκεκριμένες από το ΕΣΠΑ ΣΥΔ, σπίτια για 4-6 παιδιά, κόστους περίπου 52 εκατομμυρίων. Την «πρώτη αγκαλιά», την κατεπείγουσα επαγγελματική αναδοχή.

Όλα τα καθυστερείτε. Ευτυχώς, θα κληθούμε σύντομα από τον Ελληνικό λαό να τα εφαρμόσουμε.

 

Εδώ και τρεις μήνες, από τη ΔΕΘ μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωνε με κάθε ευκαιρία τους φτωχούς και ευάλωτους συμπολίτες μας ότι αυτόν τον δύσκολο χειμώνα δεν θα αφήσει κανέναν χωρίς στήριξη. Φαντάστηκε κάνεις ότι εννοούσε την «επιταγή ακρίβειας» των 250 €;
Με αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζετε την απόλυτη την απόγνωση 1.230.000 ευάλωτων πολιτών με 224 εκ. €. Από αυτούς, μόνον οι 205.000 ανάπηροι και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πάρουν πράγματι την «επιταγή» - εμπαιγμό των 250 €. Οι υπόλοιποι, πάνω από 1.000.000 δικαιούχοι του ΚΕΑ και 800.000 γονείς παιδιών θα πάρουν κατά Μ.Ο. 170 €. Κάντε τις πράξεις κ. Χατζηδάκη. Εδώ δεν μιλάμε για εμπαιγμό, αλλά για πραγματική εξαπάτηση των ευάλωτων. Στην «τράπεζα» της κυβέρνησης, η «επιταγή» ακρίβειας εξαργυρώνεται, για πάνω από 1 εκατομμύριο ευάλωτους και φτωχούς με μόλις 170 ευρώ κατά Μ.Ο.
Αυτή είναι η μία όψη του κυνισμού της Κυβέρνησης. Η άλλη κρύβεται στους προϋπολογισμούς του ‘22 και του ’23:
Υποσχεθήκατε 414 εκατομμύρια επιπλέον στα προνοιακά επιδόματα για το φοβερό έτος 2022 και καταλήξατε να ξοδέψετε 480 εκατομμύρια λιγότερα, που τα «εξοικονομήσατε» από τους ευάλωτους. Πώς το κατάφερε ο «νοικοκύρης» κ. Σταϊκούρας αυτό το θαύμα, ενώ η φτώχεια και η παιδική φτώχεια αυξάνονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για πρώτη φορά μετά από τη μείωση έως 5 μονάδες στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Πλαγιοκοπείτε επιδόματα και μειώνετε με κάθε τρόπο τους δικαιούχους. Χιλιάδες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος Στέγης, Επιδόματος Παιδιού, Επιδόματος Αλληλεγγύης και Στέγης Υπερήλικων Ανασφάλιστων έχασαν τα επιδόματά τους λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών ή γιατί ένα παιδί της οικογένειας έχασε την τάξη λόγω απουσιών, ή διότι, με το επιπλέον Επίδομα Παιδιού το Πάσχα, που συνυπολογίστηκε στο εισόδημα, αποκλείστηκαν από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Για να αρθούν αυτές οι αδικίες καταθέσαμε δύο τροπολογίες και σας ζητάμε να τις ψηφίσετε ώστε να μην αποκλείονται χιλιάδες ευάλωτοι δικαιούχοι από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα άλλα προνοιακά επιδόματα και τα ΚΟΤ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, είτε επειδή προσμετράται το Επίδομα Παιδιού στο εισόδημα.
Η τροπολογία για τις αντικειμενικές αξίες αφορά όσους υποβάλλουν αίτηση για ΚΟΤ Α’ και Β’, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και προνοιακά επιδόματα και ορίζει να λαμβάνονται υπόψη οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στον ΕΝΦΙΑ του ’21. Στις δε ελάχιστες περιπτώσεις μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα λαμβάνονται κανονικά υπόψη οι αξίες περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στον ΕΝΦΙΑ του ’22. Η δεύτερη τροπολογία μας αποσυνδέει το Επίδομα Παιδιού από το εισόδημα.
Επίσης ζητάμε να περιλάβετε τους δικαιούχους όλων των προνοιακών επιδομάτων στην παραγραφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Όπως και να εκπαιδεύσετε στην ΕΚΔΑΑ τους επιθεωρητές παροχών του ΟΠΕΚΑ για τη βέλτιστη επιστημονική τους επάρκεια και απόδοση.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
το νομοσχέδιο εμφανίζει διατάξεις, υποτίθεται ευνοϊκές για τους ανάπηρους. Όμως:
1. Η πενιχρή ενίσχυση των 250 € δίδεται οριζόντια χωρίς να αυξάνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.
2. Δεν προβλέπεται πουθενά καμία αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έχουν μείνει καθηλωμένα για πάνω από 10 χρόνια. Εμείς σας προτείνουμε 20% αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα, την οποία έχουμε συμπεριλάβει στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα.
3. Δεν επεκτείνετε σε όλες τις αναπηρίες, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη διατήρηση της σύνταξης και του επιδόματος αναπηρίας όταν κάποιος βρει εργασία.
4. Δεν δίνετε μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στη μητέρα με πιστοποιημένη αναπηρία άνω του 50%.
5. Το ανάπηρο παιδί χάνει την έκτακτη ενίσχυση των 250 € αν ο ανάδοχος χαμηλοσυνταξιούχος γονιός του την πάρει εκείνος.
6. Θεσμοθετείτε δύο πιλοτικά προγράμματα πολύ σημαντικά για τους ανάπηρους: την πρώιμη παρέμβαση για παιδιά με αναπηρίες και την επιχορήγηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας. Όμως είναι και τα δύο απλά επικοινωνιακά νομοθετικά κελύφη που παραπέμπουν όλα τα στοιχεία τον πιλοτικών προγραμμάτων σε ΚΥΑ. Αυτό επιφέρει καθυστερήσεις, αδυναμία εφαρμογής, αναξιοποίητα αποτελέσματα. Όπως έγινε με τον προσωπικό βοηθό που ένα χρόνο μετά, και αφού βάλατε τους δικαιούχους να κάνουν αίτηση, δεν υπάρχουν ακόμη οι επιτροπές κρίσης των αιτήσεων.
7. Τέλος, συμπεριλάβατε στο νόμο άρθρο για την επαγγελματική αναδοχή η οποία περιλαμβάνεται στον εμβληματικό νόμο 4538/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία. Εκκρεμεί εδώ και 3,5 χρόνια η έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ. Κάνετε τώρα ανούσιες μικροαλλαγές και παραπέμπετε πάλι σε ΚΥΑ την επαγγελματική αναδοχή. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινάει.
Σήμερα όμως, μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Κιβωτού του Κόσμου, αποδεικνύεται πόσο πολύτιμο ήταν το οπλοστάσιο που σας αφήσαμε για την αποϊδρυματοποίηση. Για να βγουν όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Ο νόμος της αναδοχής και της υιοθεσίας εφαρμόζεται με την ψηφιακή πλατφόρμα anynet.gr από τον Απρίλη του 2019. Σας αφήσαμε 160 εγκεκριμένες ΣΥΔ, δηλαδή σπίτια για τέσσερα έως έξι παιδιά, στα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ με κόστος περίπου 52 εκατομμύρια. Την «πρώτη αγκαλιά», την κατεπείγουσα επαγγελματική αναδοχή.
Καθυστερήσατε τα πάντα. Ευτυχώς, θα κληθούμε σύντομα από τον Ελληνικό λαό να τα εφαρμόσουμε εμείς ως νέα κυβέρνηση.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ