30/11/2022

Τμ. Αναπηρικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αξιώνουμε την επιτάχυνση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας, την ουσιαστική στήριξη των ανάπηρων και των οικογενειών τους στην κοινότητα, την αποϊδρυματοποίηση, την δημιουργία Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 άλλο ένα πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προστέθηκε στην χιονοστιβάδα αποκαλύψεων του τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των ιδρυμάτων και των δημόσιων κοινωνικών δομών προστασίας αναπήρων, ή μη, παιδιών. Δύο ανάπηρα παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας. Πως διαχειρίστηκε το τόσο σοβαρό θέμα της παιδικής προστασίας και της προστασίας των αναπήρων η κυβέρνηση; Γιατί δεν έλαβε υπόψη της την καταγγελία του Συλλόγου «Γονέων Παιδιών ΑμεΑ» που κατατέθηκε το Νοέμβριο 2021 στην Εισαγγελία Ανηλίκων;

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την αποκλειστική εποπτεία και τον έλεγχο των δημόσιων δομών κοινωνικής πρόνοιας. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο έλεγχος της ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας) στις 18/11/22 υπογράφτηκε από την αρμόδια υφυπουργό, Κα Δόμνα Μιχαηλίδου, 3ετής απόφαση ανανέωσης της θητείας της προέδρου του Κέντρου, Κας Βασιλικής Νάκου και των μελών του ΔΣ. Η κυρία Νάκου μέσω των δημοσιευμάτων της, ευχαριστούσε προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που είχε στο πρόσωπο της αλλά και για το ότι η τοποθέτησή της ήταν προσωπική του επιλογή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ήδη από το 2020 ανέδειξε τα προβλήματα διοίκησης της Κας Νάκου και υπέβαλλε σχετικές ερωτήσεις και αναφορές στην Βουλή. Ως συνηθίζει η κυβέρνηση, δεν έδωσε καμία απάντηση, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη ενώ το αρμόδιο Υπουργείο συγκάλυψε το θέμα.

Τα ζητήματα της προστασίας αναπήρων, ή μη, παιδιών απαιτούν υπευθυνότητα και δεν νοείται να χρησιμοποιούνται ως πεδίο εξυπηρέτησης προσωπικών γνωριμιών ή συμφερόντων ή ως πεδίο επικοινωνιακής πολιτικής από το κυβερνών κόμμα που δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές των ωφελούμενων.

Είναι πλέον γνωστό ότι τέτοιου είδους δομές καταπατούν τα δικαιώματα των ανάπηρων, ή μη, παιδιών, είναι κακοποιητικά, απρόσωπα, χωρίς γονεϊκή φροντίδα, με σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική, πνευματική και ψυχική τους υγεία. Η στήριξη της οικογένειας και του παιδιού, η πρόληψη και η φροντίδα στην κοινότητα είναι μονόδρομος. Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βασιζόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του οδικού χάρτη για την αποϊδρυματοποίηση θέτοντας αυστηρές καθολικές προδιαγραφές για όλες τις δομές προστασίας ανάπηρων, ή μη, παιδιών. Μέχρις ότου προχωρήσει η εθνική στρατηγική αποϊδρυματοποίησης, το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θέτει σοβαρά ζητήματα για την έλλειψη εποπτείας αυτών των κοινωνικών δομών –δημόσιων, ιδιωτικών και εκκλησιαστικών- ενώ ζητά την άμεση πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού που θα στελεχώσουν τις δομές.

Την στιγμή που οι ανάπηροι συμπολίτες μας έχουν τριπλάσιο κόστος ζωής παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης, των τιμολογίων ενέργειας, των εργαλείων αξιοπρέπειας τους, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση έχει απορροφήσει μόνο 5% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το κοινωνικό κράτος πρόνοιας ακόμη και μέσα στην περίοδο της Πανδημίας. Την στιγμή που έχουμε 1.5 εκατομμύρια αναπήρους στην χώρα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει τον θεσμό του προσωπικού βοηθού/φροντιστή για περιορισμένο αριθμό δικαιούχων, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα συνεχιστεί μετά την λήξη του, και καθυστέρει την έναρξή του.

Αξιώνουμε την επιτάχυνση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας, την ουσιαστική στήριξη των ανάπηρων και των οικογενειών τους στην κοινότητα, την αποϊδρυματοποίηση, την δημιουργία Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης με μικρό αριθμό ωφελούμενων, τον θεσμό του προσωπικού βοηθού/φροντιστή για 70.000 ανάπηρα άτομα  την αύξηση παροχών και επιδομάτων και την ισοπολιτεία των ανάπηρων.