06/12/2022

Τ. Ελευθεριάδου: Η ΝΔ με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προσφέρει ένα ακόμα δώρο στους εφοπλιστές - βίντεο

Στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου τοποθετήθηκε, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ν/σ του Υπ. Οικονομικών, η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι χαρακτηριστικό και αυτού του νομοσχεδίου είναι η αδιαφορία για την άποψη και κατ’ επέκταση για τις πραγματικές ανάγκες νομοθέτησης της σημερινής κοινωνίας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για το νέο συνυποσχετικό μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας, το οποίο χαρακτήρισε δώρο. Στηλίτευσε την επίκληση του Συντάγματος από τον Υπ. Οικονομικών για ένα θέμα που αφορά την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού και δίνει αυξημένη τυπική ισχύ στις διατάξεις περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας και γενικά προστασίας των εφοπλιστών, καθώς όπως είπε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί τρεισήμισι χρόνια έχει καταπατήσει κάθε διάταξη του Συντάγματος που αφορά τον σεβασμό και την προστασία του ανθρώπου, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη ζωή, την τιμή, την ελευθερία των πολιτών χωρίς διακρίσεις, τη δωρεάν δημόσια υγεία, τη δωρεάν δημόσια παιδεία, τη στέγη, την εργασία, την αξιοπρεπή διαβίωση, την πληροφόρηση, την αντικειμενική πληροφόρηση, το άσυλο της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που αφορά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, την απεργία, τη συνδικαλιστική ελευθερία, την ελευθερία της γνώμης, δικαιοσύνη και την ίδια τη Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η ρύθμιση είναι σκανδαλώδης, καθώς τροποποιείται ο συντελεστής οικειοθελούς παροχής για τα εισοδήματα εκ μερισμάτων πλοιοκτητριών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα από 10% σε 5% και μάλιστα, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2022.

«Δώρο στους εφοπλιστές, που δύο χρόνια λόγω covid-19 δεν πλήρωναν φόρους μερίσματος αν και οι δουλειές τους πήγαιναν όχι απλώς καλά, αλλά είχαν μυθικά κέρδη. που προ διμήνου αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για το 2024-2025 ώστε αυτοί να μην κληθούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι μικροεπιχειρηματίες, να καταβάλουν τις εισφορές τώρα, αλλά το 2024-2025, που δίνετε αφορολόγητο πετρέλαιο, όταν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 αύξησε την φορολογία στον τομέα της ναυτιλίας σε σχέση με αυτό που παρέλαβε.

Πρόσθεσε ότι από αυτήν τη στιγμή το ιδιωτικό χρέος των πολιτών έχει φτάσει στα ύψη και πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι οι εφοπλιστές και ο πλουτισμός των τραπεζών, αλλά να νομοθετήσει και να βάλει κανόνες, ώστε να διασώσει τους ευάλωτους πολίτες από την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια. Το δώρο στους εφοπλιστές εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, στηρίζει και η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.