09/12/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Επαγγελματικά Δικαιώματα ειδικότητας “Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών συστημάτων, Εγκαταστάσεων” των ΕΠΑΛ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Επαγγελματικά Δικαιώματα ειδικότητας “Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών συστημάτων, Εγκαταστάσεων” των ΕΠΑΛ»

Με τον ν. 4186/2013 και δη το άρθρο 8 αυτού, συνεστήθησαν οι Ομάδες Προσανατολισμού, οι Τομείς και οι Ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων, καταρτίστηκαν οι οδηγοί σπουδών κάθε κατεύθυνσης και ειδικότητας, καθώς επίσης και καθορίστηκαν οι χορηγούμενοι τίτλοι σπουδών, αλλά και ο τρόπος κτήσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ως άνω νόμου: “5. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των δύο κύκλων σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3879/2010”, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Ωστόσο, έως σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους της ειδικότητας “Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων” του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού των ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης ειδικότητας να μην μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Επειδή, τέτοιες πρακτικές κάθε άλλο παρά την στήριξη της Κυβέρνησης στην επαγγελματική εκπαίδευση δείχνουν

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να αποδώσουν άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα των ΕΠΑΛ του ν.4186/2013 "Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών συστημάτων, Εγκαταστάσεων" του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και σε όσες άλλες ειδικότητες των ΕΠΑΛ δεν έχουν αποδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα έως σήμερα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ