09/12/2022

Συνάντηση της Έλενας Κουντουρά με το Προεδρείο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC

H Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, Julia Simpson και την Αντιπρόεδρο, Virginia Messina.

Οι επικεφαλής του WTTC, του φορέα εκπροσώπησης της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ευχαρίστησαν την Έλενα Κουντουρά για την συμμετοχή της ως ομιλήτρια στην πρόσφατη ετήσια Σύνοδο του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Τόνισαν την επιτυχία της Συνόδου, που ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα από πλευράς συμμετοχής εκπροσώπων κρατών και οργανισμών, προσωπικοτήτων του τουρισμού και ηγετικών στελεχών της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς.

Η Έλενα Κουντουρά ενημέρωσε διεξοδικά για τις παρεμβάσεις και το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κρίσιμα ζητήματα της βιωσιμότητας του τουρισμού και στις προσπάθειες που γίνονται στην ΕΕ να διατηρήσει η Ευρώπη την ανταγωνιστική της θέση ως κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και να πρωταγωνιστήσει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Από την πλευρά τους, η κ. Simpson και η κ. Messina αναφέρθηκαν στις παγκόσμιες δράσεις του WTTC με στόχο τον βιώσιμο μετασχηματισμό του τουρισμού και ειδικότερα στον ρόλο, τις διεθνείς πρωτοβουλίες και συνέργειες του νεοσύστατου Παγκόσμιου Κέντρου για τη Βιωσιμότητα στον Τουρισμό, STGC, με έδρα τη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον συζητήθηκε η προοπτική ανάληψης νέων πρωτοβουλιών από το WTTC στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ευρωβουλευτής επίσης συζήτησε με τις επικεφαλής του WTTC τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Τα στοιχεία του WTTC βάσει της τελευταίας κατά σειρά έρευνάς του, δείχνουν ότι το 2019, που ήταν η καλύτερη ιστορικά χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό μέχρι σήμερα, ο τουρισμός συνέβαλε συνολικά 20,7% στο ΑΕΠ, και οι θέσεις εργασίας υπολογίζονταν σε 820.000.

Τα στοιχεία του WTTC επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Ο ελληνικός τουρισμός, που είχε ήδη αποκτήσει ισχυρή δυναμική πριν το 2019 και παρά τη σημαντική συρρίκνωση τα χρόνια της πανδημίας, εκτιμάται ότι θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη μετά-πανδημία εποχή και θα εξακολουθεί να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται από το WTTC σε βάθος δεκαετίας ότι η συνολική συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην εθνική οικονομία θα ενισχυθεί, αντιπροσωπεύοντας το 24,1% του ΑΕΠ, ενώ οι απασχολούμενοι, μόνο στους κλάδους του τουρισμού και των ταξιδίων, θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο (1,02 εκατ. θέσεις εργασίας).