09/12/2022

Ερώτηση Τόλκα: Αδυναμία συμμετοχής- αφαίρεση δικαιώματος συμμετοχής στη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης «ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ» επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Αδυναμία συμμετοχής- αφαίρεση δικαιώματος συμμετοχής στη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης «ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ» επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξέδωσε στις 27/09/2022 τη με αριθ. Πρωτ. 92540 πρόσκληση (η οποία επισυνάπτεται) για την υποβολή προτάσεων προς τους δικαιούχους για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0. Η συγκεκριμένη Δράση στοχεύει στην αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης, με οικονομική ενίσχυση επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης, που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης και στην ενίσχυση ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων είναι και η πλήρωση των επιλέξιμων ΚΑΔ.
Στην πρώτη τροποποίηση (η οποία επισυνάπτεται) και η οποία εκδόθηκε με τη με αριθ. Πρωτ. 112345/22-11-2022 απόφαση, γίνεται μεταξύ άλλων και τροποποίηση των ημερομηνιών υποβολής από 23-11-2022 σε 06-12-2022, παρατείνοντας έτσι την διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων.
Στη δεύτερη τροποποίηση (η οποία επισυνάπτεται) και η οποία εκδόθηκε με τη με αριθ. Πρωτ. 116721/5-12-2022 απόφαση αφαιρούνται τελείως ΚΑΔ και παρατείνεται η έναρξη των υποβολών στις 07-12-2022. Η αφαίρεση επιλέξιμων κωδικών δραστηριότητας έγινε δυο ημέρες πριν την έναρξη των υποβολών, κάτι το οποίο επέφερε μεγάλο οικονομικό πλήγμα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν με τους συγκεκριμένους ΚΑΔ. Πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να είναι έτοιμες και να καταθέσουν αιτήσεις ένταξης στο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο και ενώ είχαν προετοιμάσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είχαν προβεί σε δαπάνες που ήταν απαραίτητες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα (όπως έξοδα έκδοσης απαραίτητων πιστοποιητικών - αδειών , αμοιβές μηχανικών για μελέτες σχεδίων για εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής τους και των μονάδων τους) αποκλείστηκαν σε μια στιγμή χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και αιτιολόγηση.
Συγκεκριμένα, εταιρείες ζωοτροφών που έχουν σπουδαίο ρόλο για τον πρωτογενή τομέα και αφορούν και το νομό Ημαθίας με ΚΑΔ: 10920000 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ και 10910000 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΚΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ, αποκλείστηκαν αδίκως από το δικαίωμα τους να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εταιρείες (οι δραστηριότητες των οποίων συμπεριλαμβανόταν στην αρχική και στην πρώτη τροποποίηση του προγράμματος) από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η πρόσκληση στις 28-9-22, έχουν δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων τους έτσι ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση χρηματοδότησης, έμειναν εκτός λόγω της δεύτερης τροποποίησης η οποία αφαίρεσε τελείως τον κωδικό 10.9 που αφορά την παραγωγή παρασκευασμένων ζωοτροφών. Η αφαίρεση ΚΑΔ μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη υποβολής των φακέλων αποτελεί κατάφορη αδικία σε βάρος του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος κλάδος ενισχύει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Με δεδομένα τα παραπάνω, με το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει και αφορά την αδυναμία συμμετοχής του κλάδου των ζωοτροφών στη δράση «ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ»:

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο αφαιρέθηκαν συγκεκριμένοι ΚΑΔ δυο ημέρες πριν την έναρξη των αιτήσεων υποβολών στην προκήρυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
2. Βάσει ποιων κριτηρίων αποφασίστηκε η τροποποίηση όσον αφορά το δικαίωμα συμμετοχής συγκεκριμένων επιχειρήσεων που ενώ συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική πρόσκληση στη συνέχεια αφαιρέθηκαν;
3. Ποια ειδικά μέτρα προτίθεται να λάβει για τις επιχειρήσεις που δαπάνησαν χρήματα προκειμένου να συμμετάσχουν με ολοκληρωμένους φακέλους στην προκήρυξη και απορρίπτονται αδικαιολόγητα και ξαφνικά και μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη υποβολής φακέλων από τη συμμετοχή τους στη δράση ;
4. Σχεδιάζει την επαναφορά των δραστηριοτήτων αυτών που άδικα αφαίρεσε, ώστε να καταφέρει να ενισχυθεί συγκεκριμένα ο κλάδος των ζωοτροφών;

Ο ερωτών βουλευτής

Τόλκας Άγγελος