13/12/2022

Κ. Αρβανίτης: Πισώπλατη Μαχαιριά στη Δημοκρατία και και το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ το σκάνδαλο “Qatar-Gate”

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–ΠΣ/The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστα Αρβανίτη στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα «Οι υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ και η ευρύτερη ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση του κύρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και του συνόλου τον θεσμών της ΕΕ παρουσίασε ο Κώστας Αρβανίτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς (The Left) σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συζήτηση, λίγες μόλις ώρες μετά την καθαίρεση Καϊλή από το αξίωμα της Αντιπροέδρου του σώματος, σε μια ψηφοφορία με συντριπτικό αποτέλεσμα.

«Πισώπλατο μαχαίρωμα στην κοινή μας εμπιστοσύνη, στο Ευρωπαϊκό μας Κοινοβούλιο, στην ίδια την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου» χαρακτήρισε ο Κώστας Αρβανίτης τα ντροπιαστικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών, τα οποία έφεραν το Δημοκρατικότερο όργανο της ΕΕ στα πρωτοσέλιδα όλου του πλανήτη, με αφορμή ένα παγκόσμιο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Κώστας Αρβανίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «εκκρεμότητα» με τον καταδικασμένο και για τη συμμορία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ευρωβουλευτή Λαγό επισημαίνοντας τη ντροπιαστική πραγματικότητα πως παρά την καταδίκη του για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εξακολουθεί να πληρώνεται, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια πραγματικότητα που χωρίς αλλαγή κανονισμού μπορεί να επαναληφθεί και στο μέλλον.

Ισχυρότερους κανόνες για τη διαφάνεια, μία ανεξάρτητη αρχή δεοντολογίας για τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς με εξουσίες έρευνας και επιβολής και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μητρώου Διαφάνειας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση του Κώστα Αρβανίτη και της Αριστεράς για την αποκατάσταση του τραυματισμένου από το «Qatar Gate» κύρους των θεσμών της ΕΕ.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδωσε έμφαση στο ρόλο των πρώην Ευρωβουλευτών που επιλέγουν ανοιχτά το ρόλο του λομπίστα.

Ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε να μπει τέλος στο καθεστώς που επιτρέπει σε πρώην μέλη του Σώματος μετά το πέρας της θητείας τους να θέτουν τις γνωριμίες και προσβάσεις που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην υπηρεσία οργανωμένων ομάδων πίεσης συμφερόντων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αισθανόμαστε όλοι το πισώπλατο μαχαίρωμα στην κοινή μας προσπάθεια, στο Κοινοβούλιο, στη Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου.

Επειδή, όμως, δεν έχει αξία να μείνουμε μόνο σε διαπιστώσεις -όσο κι αν αυτές μας συγκλονίζουν, νομίζω ότι πρέπει να πάμε ουσιαστικά σε μέτρα για το κύρους και της ουσίας του θεσμού.

Για τις ποινικές ευθύνες θα μιλήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς, όμως, πρέπει να αναλάβουμε πολιτικές ευθύνες και αυτό θα φανεί και στο ψήφισμα που θα έχουμε αύριο.

Προτείνουμε λοιπόν:

• τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής δεοντολογίας για τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς με εξουσίες έρευνας και επιβολής, για όλους τους οργανισμούς·

•την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων για τη διαφάνεια,

•την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μητρώου Διαφάνειας με υποχρεωτικό και νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα

• Υποχρεωτικό νομοθετικό αποτύπωμα για τους ευρωβουλευτές που συντάσσουν εκθέσεις ή γνωμοδοτήσεις

• Αναθεωρημένος κώδικας συμπεριφοράς με αυστηρότερους κανόνες για τους ευρωβουλευτές και για τους υπαλλήλους, ειδικά για τα δώρα και τις παροχές.

Να δούμε το θέμα της άρσης ασυλίας για βουλευτές όταν εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις. Έχουμε ήδη έναν στην φυλακή, τον Λαγό, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ναζιστική, πληρώνεται κανονικά.

Και να τελειώσει η ιστορία με τους πρώην Ευρωβουλευτές. Η θητεία τους έληξε, τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να σταματήσει αυτό το μπες, βγες στο Κοινοβούλιο.

Πάμε για αποφάσεις, σας ευχαριστώ πολύ.