ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/12/2022

Ε. Τσακαλώτος: Οι λύσεις βασίζονται στη δικαιοσύνη παντού: Στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία - Γιατί σταθερότητα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία δεν νοείται

Ε. Τσακαλώτος: Οι λύσεις βασίζονται στη δικαιοσύνη παντού: Στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία - Γιατί σταθερότητα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία δεν νοείται



Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και συντονιστή οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023


Ζούμε απίστευτες στιγμές σε όλα τα επίπεδα. Ακρίβεια, υπερκέρδη παρακολουθήσεις, σκάνδαλα. Κάθε μέρα έχουμε και καινούρια φαινόμενα.

Πώς απαντάει σε όλα αυτά η ΝΔ; Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είπες ότι εμείς είμαστε εγγυητές της σταθερότητας.

Αλήθεια θεωρείτε ότι αυτό που ζούνε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κατάσταση την οποία πρέπει να διατηρήσουμε σταθερή;

Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει:

·         Σταθερότητα στο να μην μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να βγάλουν τον μήνα.

·         Σταθερότητα στο να πληρώνουν πάνω από 40% του εισοδήματος τους στην στέγαση.

·         Σταθερότητα στους χαμηλούς μισθούς και στην έλλειψη θέσεων εργασίας με προοπτική ανόδου. Στις κακές εργασιακές σχέσεις.

·         Σταθερότητα στην καταστολή και στη αστυνομική αυθαιρεσία.

·         Σταθερότητα στην αίσθηση των Ελλήνων ότι ποτέ δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Παράδειγμα τα κέρδη στο άρθρο της Ναυτεμπορικής, όπου 21 επιχειρήσεις αυξήσαν τα κέρδη από το 1,4 δις. στα 3,7 δις. Για να μην μιλήσουμε για τα διυλιστήρια, για να μην μιλήσουμε για τις τράπεζες, να μην μιλήσουμε για τα σουπερμάρκετ. Φανταστείτε τι θα γινόταν με τα κέρδη αν δεν έριχνε μπινελίκια ο κύριος Σταϊκούρας.

·         Σταθερότητα στη μη ενεργοποίηση ρυθμιστικών αρχών για τα ολιγοπώλια στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στους χονδρέμπορους για τα αγροτικά προϊόντα.

·         Σταθερότητα στο να παρακολουθούνται υπουργοί και σύμβουλοι. Και για να ελέγχεται και να παρακολουθείται το παιχνίδι των αναθέσεων και τα δωράκια από το επιτελικό κράτος. Ίσως στο μόνο πεδίο που υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός.

Και είχαμε νέες αποκαλύψεις από το Euractiv και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προσπαθεί να σταματήσει τις έρευνες και να λέει ο τελευταίος  ότι δεν βάζει φρένο αλλά είπε απλώς μια γνώμη λες και είναι απλός πολίτης

·         Σταθερότητα στο να βλέπουμε την δικαιοσύνη να δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους και να την βγάζουν λάδι οι ισχυροί.

·         Σταθερότητα σε υποστελεχωμένα σχολεία και ΕΣΥ.

·         Σταθερότητα να βλέπουμε πολιτικούς από συγκεκριμένα κόμματα να πλουτίζουν μέσω της διαφθοράς.

·         Σταθερότητα στο σκληρό και εκδικητικό κράτος της δεξιάς.

Τέτοια σταθερότητα έχουμε να δούμε από τότε που ο Αλογοσκούφης έλεγε ότι η ελληνική οικονομία είναι εντελώς προστατευμένη απέναντι στην  διεθνή κρίση.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται σαν να είναι διάσπαρτα πράγματα, σαν να μην υπάρχει καμία ενότητα. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Ποιο είναι το ενοποιητικό πλαίσιο όλων όσων είπα;

Είναι η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα .

Ποιες ήταν οι δύο υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού τα τελευταία 20-30 χρόνια;

1.      Ότι είναι ο μονόδρομος για να επιτευχθεί ανάπτυξη και αυτή την ανάπτυξη θα την δούνε όλοι.

2.      Ότι θα διευρυνθεί η περίμετρος των ατομικών ελευθεριών.

Αρχίζω με το δεύτερο. Για τις ελευθερίες.

Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι επί της δικής σας διακυβέρνησης υπάρχει διεύρυνση των ελευθεριών:

·         Έχει γίνει αυτό στις εργασιακές σχέσεις που η πρώτη σας ενέργεια ήταν να κάνετε πιο δύσκολες τις απεργίες, να μην μπορούν να κάνουν συλλογικές συμβάσεις, να μπορεί να υπάρχει μια ισονομία μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι η εργασία και το κεφάλαιο δεν έχουν την ίδια διαπραγματευτική δύναμη και πρέπει να στηριχθεί η εργασία.

·         Βλέπετε τι γίνεται με την αστυνομοκρατία; Τέτοια καταστολή, τόσο λυμένα χέρια δεν έχουμε δει στη μεταπολίτευση. Από τον Ινδαρέ μέχρι τον Κώστα Φραγκούλη και από την πλατεία των Εξαρχείων μέχρι της Νέας Σμύρνης.

·         Τα push-back στα σύνορα και η διαρκής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μας ντροπιάζουν όλους όχι μόνο ως Έλληνες αλλά και ως ανθρώπους που έχουν μια ευαισθησία για τους αδύναμους.

·         Στα δικαιώματα των γυναικών, θα νομοθετήσετε επιτέλους την αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία; Θα νομοθετήσετε το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια; Ή θα μας λέτε για εξωγήινους στον Υμηττό κάθε φορά που η συζήτηση θα πηγαίνει στα δικαιώματα;

Οικονομία. Δεν θέλετε ποτέ να μπείτε στη συζήτηση για τα αποτελέσματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, του νεοφιλελευθερισμού.

·         Αμφισβητείτε ότι τα τελευταία 20-30 χρόνια η παγκόσμια οικονομία είχε ιστορικά χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας. Και χαμηλή ανάπτυξη.

·         Ότι είχε χαμηλές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.

·         Υπάρχει στασιμότητα στους πραγματικούς μισθούς

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αυξάνονται οι ανισότητες. Όλων των ειδών.

Και η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά κάνει ότι δεν τα βλέπει.

Έχω ρωτήσει τον κ. Σταϊκούρα πολλές φορές ποια είναι η άποψή του για αυτά τα ζητήματα.

Ότι με τα στοιχεία της Eurostat οι ανισότητες μειώνονταν και άρχισαν να αυξάνονται από το 2019 και μετά.

Να σχολιάσει τα στοιχεία της Eurostat ότι μόνο 7% είδαν το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνεται μεταξύ 2020 και 2021.

Και σε όλα αυτά ο κ. Οικονόμου έλεγε ότι διορθώνετε τις ανισότητες της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι για όλα αυτά υπάρχουν λύσεις.

Και αυτές οι λύσεις βασίζονται στη δικαιοσύνη παντού: Στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία.

Γιατί σταθερότητα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία δεν νοείται.

Η παλιά ιδεοληψία ότι πρώτα η οικονομία θα πάει καλά και μετά θα έρθει η δικαιοσύνη και η δημοκρατία είναι ξεπερασμένη

Γι’ αυτό εμείς αρχίζουμε με τον κατώτατο μισθό. Με τιμαριθμική αναπροσαρμογή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας και της φτώχειας.

Γι’ αυτό εμείς αντιμετωπίζουμε την κρίση στη στέγαση και από την πλευρά της ζήτησης και από την πλευρά της προσφοράς. Και επιδιώκουμε τη στήριξη των νοικοκυριών με τράπεζα στέγασης για να αυξηθεί η προσφορά κοινωνικής κατοικίας. Και δεν βασιζόμαστε στα χρήματα του ΟΑΕΔ και της Εργατικής Εστίας για να επιδοτήσουμε τις τράπεζες αλλάζοντας την έννοια της κοινωνικής στέγασης.

Γι’ αυτό εμείς θα επαναδιαπραγματευθούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα τα κάνουμε αυτά μέσα από τη διαβούλευση με τους φορείς, κινήματα, τοπικές κοινωνίες και όχι ένα επιτελικό κράτος που νομίζει ότι τα γνωρίζει όλα.

Γι’ αυτό εμείς θα καταθέσουμε νομοσχέδια που αντιμετωπίζουν και τα χρέη της πανδημίας και έναν μόνιμο μηχανισμό για όλα τα χρέη που έχουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα της προσέγγισής σας με τον πτωχευτικό που όχι μόνο αφαιρεί την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά έχει τη λογική της ρευστοποίησης και όχι της αναδιάρθρωσης.

Γι’ αυτό εμείς θα σταματήσουμε το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων.

Γι’ αυτό εμείς θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε και μπορούμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση που η ΝΔ και πάλι μας έβαλε .

Λύσεις υπάρχουν

Τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι να μιλήσει η κοινωνία, να μιλήσει ο λαός.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων, αλλά χρειάζεται ένα μεγάλο κοινωνικό δημοκρατικό ρεύμα που απαιτεί μια διαφορετική κατεύθυνση για αυτή τη χώρα. Και στο χώρο της κοινωνίας, και στο χώρο της οικονομίας και στο χώρο της δημοκρατίας. Δεν πιστεύουμε εμείς οι αριστεροί ότι τέτοιου εύρους λύσεις μπορούν να έρθουν χωρίς ένα μεγάλο κίνημα που να μπορεί να προχωρήσει και να απαιτήσει μια άλλη χώρα. Μια άλλη χώρα με διαφορετικά προτάγματα με διαφορετικές πολιτικές, με διαφορετική κοινωνική ευαισθησία, με διαφορετική ιδεολογία.

Ήρθε η ώρα των κομμάτων της αριστεράς. Δεν μπορεί το άλλοθι τι κάνατε εσείς τι κάναμε εμείς, τι έκαναν οι άλλοι να σημαίνει ότι δεν σκύβουμε πάνω από τα πραγματικά προβλήματα όπως έχουν τεθεί από εμένα αλλά και από άλλους ομιλητές. Όλα τα κόμματα τα έβαλαν αυτά τα ζητήματα. Και από όλα τα κόμματα υπάρχει πίεση ότι πρέπει να αλλάξει ρότα η χώρα μας.

Στις στιγμές τις δύσκολες. Σε στιγμές που η κοινωνία δεν μπορεί να ανασάνει, σε στιγμές που υπάρχει οργή, σε στιγμές που υπάρχει απελπισία, δεν είναι αυτονόητο ότι η λύση θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση. Το σύστημα μπορεί να δώσει και άλλες λύσεις. Το βλέπουμε με τη νίκη της Μελόνι στην Ιταλία, με το φαινόμενο του Τραμπ, το βλέπουμε με το Μπρέξιτ, με μια κυβέρνηση της ΝΔ που ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια ακροδεξιά και φασιστικά φαινόμενα. Σε αντίθεση με τα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγήκε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή.

Απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα της αριστεράς και της προόδου. Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά της προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις προτάσεις που θα καταθέσουν τα άλλα κόμματα, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μετατρέψει την οργή σε πολιτική. Να πολεμήσουμε αυτή τη ματαιότητα που υπάρχει σε αυτή την κοινωνία: ότι όλοι είναι το ίδιο, ότι δεν αλλάζει τίποτα σε αυτή τη χώρα.

Να ενεργοποιήσουμε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος που δεν είναι πέρα από τη φαντασία των ανθρώπων να φτιάξουμε έναν κόσμο όπως των θέλουμε. Να τον φτιάξουμε όπως θέλουμε ξεκινώντας από τη σημερινή πραγματικότητα. Και όχι, δεν είναι σωστή απάντηση το τι καλά θα είμασταν να είμασταν σε ένα διαφορετικό σημείο. Είμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, συγκεκριμένα προβλήματα, με συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι

Και πρέπει να δουλέψουμε για να πέσει αυτή η κυβέρνηση, για να έρθει μια άλλη που θα δώσει λύσεις στα πολύ μεγάλα προβλήματα, τις πολύ μεγάλες κρίσεις.

Προς όλα τα κόμματα της Αριστεράς και της προόδου.

Σοβαρή συζήτηση στις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς, στις προτάσεις που καταθέσατε εσείς.

Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να αρχίσουμε να πηγαίνουμε.

Είμαστε στο σημείο με συγκεκριμένα προβλήματα και σε αυτό πρέπει να παλέψουμε για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη….

Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)/ EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ