ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2022

Γ. Αμανατίδης: Προϋπολογισμός 2023 με διεύρυνση των ανισοτήτων, των αδικιών και των αδιεξόδων

Γ. Αμανατίδης: Προϋπολογισμός 2023 με διεύρυνση των ανισοτήτων, των αδικιών και των αδιεξόδων



Με έμφαση στην εκρηκτική αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των αδιεξόδων, από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη μίλησε και κατέκρινε τον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε για το 2023, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, λέγοντας, χαρακτηριστικά πως «απεικονίζει τον ταξικό ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Ενός πρωθυπουργού, που όπως είπε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, «όχι μόνο αρνείται πεισματικά και αλαζονικά να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να παραδεχθεί την αποτυχία της πολιτικής του, τα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά τουναντίον διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μειώνει την χρηματοδότηση, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το ιδιωτικό χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει και θα καταγραφεί ως δυσάρεστη παρένθεση, στην ιστορία της χώρας» εκτίμησε. «Απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απέτυχε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ενώ πτώχευσε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε σύγκριση των πεπραγμένων της, όπως και των πεπραγμένων της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης, εξηγώντας πως η ένδεια των κυβερνητικών επιχειρημάτων οδηγεί τη ΝΔ σε μια «προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας για την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κλείνοντας προέβλεψε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός, θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης, που τον εισηγείται» τονίζοντας πως σύντομα «οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης παντού: Στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος και στην ίδια την δικαιοσύνη».

 

Ο προϋπολογισμός και του 2023, συνεχίζει την άδικη πολιτική των προηγούμενων ετών, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα για την πλειονότητα των πολιτών και την χώρα, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τις κοινωνικές, οικονομικές ανισότητες, κάνοντας του φτωχούς φτωχότερους και μόλις το 7% πλουσιότερο.

Απεικονίζει τον ταξικό ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που όχι μόνο αρνείται πεισματικά και αλαζονικά να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να παραδεχθεί την αποτυχία της πολιτικής του, τα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά τουναντίον διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μειώνει την χρηματοδότηση, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το ιδιωτικό χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η κορυφαία συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022, γινόταν κάτω από την βαριά σκιά της αναξιοπιστίας και των ψεμάτων του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη που, ενώ γνώριζε για την μελέτη των κ. Τσιόδρα – Λύτρα, όχι μόνο -ως όφειλε- δεν έκανε κάτι για να αποφύγουμε χιλιάδες θανάτους, αλλά μας εγκαλούσε με θράσος, στην Βουλή.
Τώρα, η συζήτηση γίνεται εν μέσω των αντιθεσμικών και αντιδημοκρατικών εκτροπών του κ. Μητσοτάκη με το σκάνδαλο των υποκλοπών και της διαφθοράς, που φαίνεται χωρίς τέλος, με την προσθήκη της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή κ. Κύρτσου και του δημοσιογράφου κ. Τέλλογλου με τα ερωτήματα να πληθαίνουν. Θα απαντήσει σήμερα ο Π/Θ ή πάλι θα δραπετεύσει;
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει και θα καταγραφεί ως δυσάρεστη παρένθεση, στην ιστορία της χώρας. Απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απέτυχε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, πτώχευσε τα νοικοκυριά.
Κρίνεστε όχι μόνο για τα πεπραγμένα σας, που εξοργιστικά χρησιμοποιήσατε τις κρίσεις (πανδημία, εισβολή Ρωσίας, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια) για να ευνοήσετε τους ημετέρους, αλλά και για την αλαζονεία και το ύφος της διακυβέρνησης και την γενικευμένη αίσθηση της αδικίας και τον τραυματισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών, στους πολιτικούς θεσμούς.
Ο νεοφιλελευθερισμός και ο φονταμενταλισμός της ελεύθερης αγοράς, ως οικονομικό του παράγωγο, έχουν αποκαλυφθεί ως προσωπική απληστία επενδυμένη με οικονομική φιλοσοφία και εναπόκειται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την προοδευτική πλειοψηφία να διαφυλάξουν την οικονομία και την κοινωνία από τον καταστροφικό οδοστρωτήρα.
• Η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και στις δημόσιες δαπάνες. Αυτά όμως τα δυο μεγέθη της ζήτησης, που θα οδηγήσουν τελικά στη αύξηση του κατά 5,6%, επιδείνωσαν τη σχέση εξαγωγών-εισαγωγών με συνέπεια να ενισχυθούν κάθετα οι εισαγωγές οδηγώντας έτσι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα ύψη. Θα ήταν πολύ διαφορετική η εικόνα του ΑΕΠ, αν η εν λόγω αύξηση οφειλόταν στη άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών εις βάρος των εισαγωγών κάτι που δεν έγινε! Οπότε οι προαναφερθείσες συνιστώσες του 5,6% θα πρέπει να προκαλούν προβληματισμό παρά ενθουσιασμό.
• Στον προϋπολογισμό του 2023, η συνολική δαπάνη για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί κατά -0,1%. Παρόμοια, οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας είναι μειωμένες κατά -0,44% σε σχέση με το 2022, συγκριτικά με το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού.
• Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ παραμένει πολύ χαμηλότερος του απαραίτητου για τη λειτουργία του και σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο δεν προβλέπεται βελτίωση.
• Για την Θεσσαλονίκη, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει παρά μεγάλα λόγια και μηδενικά ή εικονικά έργα. Η ταλαιπωρία των κατοίκων, που περίμεναν από το 2021 μετρό και νέες οδικές αρτηρίες, μοιάζει δίχως τέλος, ενώ είναι εκκωφαντική η απουσία της πόλης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
• Ο Τομέας Μακεδονίας - Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ως αρμοδιότητα του την προώθηση της ανάπτυξης στο σύνολο της περιοχής των 3 Περιφερειών και των 12 Νομών, μέσα από οριζόντιες δράσεις και συνέργειες, καθώς και μέσα από την προώθηση σχεδίων που μπορούν να παράξουν κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική υπεραξία για το σύνολο της μακροπεριφέρειας. Για το 2023, η δημιουργία σταθερών προοπτικών ανάπτυξης για την Μακεδονία και την Θράκη παραμένει ζητούμενο, η κατεύθυνση αυτή δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, με τον Τομέα Μακεδονίας - Θράκης να περιορίζεται σε απλό διαχειριστικό ρόλο.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η ένδεια των επιχειρημάτων οδηγεί στην προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας για την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ενδεικτικά:

Πλεονάσματα:

Πετύχαμε μια μεγάλη μείωση των στόχων του πλεονάσματος, σε σχέση με τους στόχους που είχαν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Το 2015, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει σε στόχο πλεονάσματος 3.0% αντί για -0.25% που συμφωνήσαμε εμείς.
Το 2016 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει σε στόχο πλεονάσματος 4.5% αντί για 0.5% που συμφωνήσαμε εμείς.
Το 2017, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει σε 4.5% αντί για 1.75% που συμφωνήσαμε εμείς.
Το 2018, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει στόχο πλεονάσματος 4.2% αντί για 3.5% που συμφωνήσαμε εμείς.
Η συμφωνία για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων μας επέτρεψε να πιέσουμε την οικονομία πολύ λιγότερο απ` ό,τι μας ζητούνταν αρχικά.

Κατάρρευση των εισοδημάτων

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ η μείωση των εισοδημάτων από 2010 μέχρι και το 2014 ήταν 39,68 δισεκατομμύρια, ενώ ήταν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στην τριετία 2015-2017.
Η συνολική, δηλαδή μείωση της περιόδου 2010 μέχρι και το 2014 φτάνει στο 36,4% και είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, οι πολίτες μιας χώρας να χάνουν πάνω από το 1/3 των εισοδημάτων τους, εν καιρώ ειρήνης. Καταθέτω στα πρακτικά τον σχετικό πίνακα.

Περικοπές συντάξεων

Οι μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ το διάστημα 2010- 2014, με 11 περικοπές με τους νόμους 3845/2010, 3863,3865/2010, 3869/2011, 3986,4002/2011, 4024/2011, 4046/2012, 4093/2012, 4254/2014 ( ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) έναντι 2,4 δισ. Ευρώ, που ήταν οι συνολικές μειώσεις που δρομολογήθηκαν μετά τη συμφωνία στο Γ` Πρόγραμμα του 2015. Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 2015-2018 οι μειώσεις που έχουν γίνει στις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων (εισφορά ασθενείας και πλαφόν).
Αποτράπηκαν περικοπές έως 57%, τις οποίες θα επέφερε σε όλες τις επικουρικές συντάξεις η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την οποία είχε νομοθετήσει και θα εφάρμοζε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.
Στις επικουρικές επιβλήθηκε εισφορά ασθενείας, ενώ όσες περικοπές έγιναν αφορούσαν το 10% του συνολικού αριθμού συνταξιούχων της χώρας με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά.
Αριθμός εκκρεμών συντάξεων
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραλαμβάνει 386.000 εκκρεμείς συντάξεις, με βάθος καθυστέρησης που ξεκινάει το 2011! Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις τον Ιανουάριο του 2015 είναι:
* Κύριες συντάξεις 169.000
* Επικουρικές συντάξεις 154.000
* ΕΦΑΠΑΞ 63.500
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 31.3.2019 κατέβαλε 866.700 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,39 δισ. ευρώ, και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%.
Αναλυτικά: Οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις (στοιχεία Μαΐου) έχουν ως εξής:
* Κύριες: 45.470 (-73% σε σχέση με τις 169.000 που παρέδωσε η Ν.Δ.)
* Επικουρικές: 42.500 (-72% σε σύγκριση με τις 154.000 απλήρωτες στις 31.12.2014)
* ΕΦΑΠΑΞ: 16.100 (-74,6% σε σχέση με τα 63.500 απλήρωτα εφάπαξ που άφησε η Ν.Δ.).
Επίσης αντιστρέφοντας πλήρως την πορεία κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οδήγησε τον ΕΦΚΑ στην επίτευξη πλεονάσματος 777 εκατ. ευρώ το 2017 και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2018.
Ο κ Υπουργός των Οικονομικών προκειμένου να αντικρούσει την κριτική μας για την διεύρυνση των ανισοτήτων και τον κίνδυνο φτώχειας, κατέθεσε τον ένα από τους οχτώ συνολικά πίνακες από τα στοιχεία της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.
Καταθέτω, λοιπόν, τους συνολικούς πίνακες του κεφαλαίου 11 της ΕΛΣΤΑΤ για την φτώχεια-ανισότητα, όπου αποδεικνύεται αποτυπωμένη σε αριθμούς η επιδείνωση των δεικτών σε όλες τις κατηγορίες των πληθυσμιακών ομάδων, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 64 . Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πρώτη στις χώρες της Ευρωζώνης σε ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, την ήδη τρωθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ευτυχώς, που αυτός ο προϋπολογισμός, θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης, που τον εισηγείται.
Σύντομα, οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης παντού: Στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος και στην ίδια την δικαιοσύνη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ