ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/12/2022

Δημ. Παπαδημούλης στον ρ/στ «στο Κόκκινο»: Πολιτικά, αισθητικά και δεοντολογικά πάντοτε ήμουν απέναντι στο φαινόμενο "Εύα Καϊλή"

Δημ. Παπαδημούλης στον ρ/στ «στο Κόκκινο»: Πολιτικά, αισθητικά και δεοντολογικά πάντοτε ήμουν απέναντι στο φαινόμενο



Δημ. Παπαδημούλης: «Πολιτικά, αισθητικά και δεοντολογικά πάντοτε ήμουν απέναντι στο φαινόμενο “Εύα Καϊλή”. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τώρα τσακώνονται για το τίνος είναι η Καϊλή και όσοι την αβαντάριζαν και πολιτικά και μιντιακά τώρα λένε `δεν την είδα δεν την ξέρω`. Η ουσία της όλης υπόθεσης, πάντως, είναι ότι στην ιστορία διαλεύκανσης του σκανδάλου είμαστε μόνο στην αρχή!»

«Προσπάθησα, με την εικόνα που είχα για την κα Καϊλή, να πείσω τους ευρωσοσιαλιστές ότι θα ήταν λάθος να χρεωθούν την Καϊλή ως μια από τους πέντε Σοσιαλιστές Αντιπροέδρους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πιστεύω ότι άργησε να οριοθετηθεί και να πάρει τις αποστάσεις του και τώρα θα πληρώσει το κόστος στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Εύα Καϊλή είναι σύμβολο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και ένα είδος... πασοκονεοδημοκρατίας, και τώρα ο κ. Μητσοτάκης τη χρησιμοποιεί για να βάλει σφήνες στο ΠΑΣΟΚ»

Για την υπόθεση Αβραμόπουλου: «Όφειλε όταν είπε `παραιτούμαι`, να πει και ότι `έπαιρνα 5.000 ευρώ το μήνα`. Και να εξηγήσει και τι ακριβώς έκανε για να τα παίρνει αυτά τα λεφτά. Την ώρα, μάλιστα, που ο μέσος πολίτης παίρνει 0,7 ευρώ για να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας»

«Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε ΣΥΡΙΖαίους στους θεσμούς. Υπάρχουν έντιμοι δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους με την ισχύ και την ανεξαρτησία που προβλέπει το Σύνταγμα. Η διαφθορά δεν έχει κόμμα, αλλά και ο αγώνας κατά της διαφθοράς δεν απασχολεί μόνο τους ΣΥΡΙΖΑίους. Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που δεν έχει υποταγεί στον μιθριδατισμό, και η οποία θέλει να μην είναι η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα του πλανήτη με διεφθαρμένους πολιτικούς. Θέλει καλύτερη δικαιοσύνη, θέλει τα λεφτά να πάνε για έργα και όχι για μίζες»

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στον ρ/στ «στο Κόκκινο»

«Πολιτικά, αισθητικά και δεοντολογικά πάντοτε ήμουν απέναντι στο φαινόμενο `Εύα Καϊλή`. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τώρα τσακώνονται για το τίνος είναι η Καϊλή και όσοι την αβαντάριζαν και πολιτικά και μιντιακά τώρα λένε `δεν την είδα δεν την ξέρω`. Η ουσία της όλης υπόθεσης, πάντως, είναι ότι στην ιστορία διαλεύκανσης του σκανδάλου είμαστε μόνο στην αρχή!», διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας «στο Κόκκινο 105.5 FM».

Όπως εξήγησε: «Πρώτον γιατί η έρευνα τώρα ξεκινά. Δεν στήνονται δίκτυα επιρροής υπέρ του Κατάρ ή του Μαρόκο μόνο με έναν ευρωβουλευτή και κάτι βοηθούς... Δεύτερον διότι αν δει κανείς τις ψηφοφορίες για το Κατάρ η συντριπτική πλειοψηφία και του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς -η οποία πλειοψήφησε τελικά- να συζητήσουμε τις παραβιάσεις και τους νεκρούς στο Κατάρ στην Ολομέλεια του Ε/Κ».

Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε στη συνέχεια: «Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι πριν λίγους μήνες ήμουν ο μόνος Έλληνας στο Προεδρείο του Ε/Κ. Προσπάθησα, με την εικόνα που είχα για την κα Καϊλή, να πείσω τους ευρωσοσιαλιστές ότι θα ήταν λάθος να χρεωθούν την Καϊλή ως μια από τους πέντε Σοσιαλιστές Αντιπροέδρους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πιστεύω ότι άργησε να οριοθετηθεί και να πάρει τις αποστάσεις του και τώρα θα πληρώσει το κόστος στην πολιτική ζωή της χώρας».

«Να σας θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφήμιζε στα φιλοκυβερνητικά μίντια ότι έκανε καμπάνια υπέρ της κας Καϊλη και ότι θα προτιμούσε, όπως όλοι ξέρουμε, να μην επανεκλεγώ εγώ στο προεδρείο του Ε/Κ. Η Εύα Καϊλή είναι σύμβολο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και ένα είδος... πασοκονεοδημοκρατίας, και τώρα ο κ. Μητσοτάκης τη χρησιμοποιεί για να βάλει σφήνες στο ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια του στο μεταξύ να μην επανεκλεγώ εγώ δεν απέδωσε. Επανεκλεχθηκα με 75% και η κα Καϊλή αντιμετωπίζει αυτά που αντιμετωπίζει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την υπόθεση του κ. Αβραμόπουλου τόνισε ότι «δεν έχει δώσει απαντήσεις για αυτή την επιζήμια -και για τη χώρα μας- συμμετοχή του στην αμαρτωλή και βρώμικη ιστορία», και συμπλήρωσε: «Όφειλε, με το που ξέσπασε το σκάνδαλο, όταν είπε `παραιτούμαι`, να πει και ότι `έπαιρνα 5.000 ευρώ το μήνα`. Και να εξηγήσει και τι ακριβώς έκανε για να τα παίρνει αυτά τα λεφτά. Την ώρα, μάλιστα, που ο μέσος πολίτης παίρνει 0,7 ευρώ για να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας. Το να μιλάει κανείς για μια... τιμητική, λοιπόν, συμμετοχή του σε μια ΜΚΟ που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη δεν είναι τελικά πολύ... τιμητικό. Σημειωτέον, από την Επιτροπή με τα βαριά ονόματα στην οποία συμμετείχε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι και ο μοναδικός που έχει αποκαλυφθεί. Η κα Μογκερίνι, νούμερο 2 στην προηγούμενη Κομισιόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, η κα Έμμα Μπονίνο... έπαιρναν και αυτοί χρήματα; Αν όχι, τότε τί ξεχώριζε τον κ. Αβραμόπουλο και έπαιρνε λεφτα;».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προσέθεσε: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν και της Eurostat η Ελλάδα είναι η τελευταία σε απονομή δικαιοσύνης και όσον αφορά στην ταχύτητα και όσον αφορά στην ακριβοδικία. Είμαστε 27οι στους 27. Γι` αυτό και το "Δικαιοσύνη Παντού" που είναι κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να πιάνει και αυτή διάσταση. Δίπλα στο θέμα των ανισοτήτων και της δημοκρατίας, η εντιμότητα και η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, που δεν είναι αυτονόητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνουν ισχυρό κριτήριο ψήφου».

«Αυτό που γίνεται πλέον... σύνθημα στα χείλη των Ελληνίδων και των Ελλήνων είναι ότι θέλουμε ένα Βέλγο Εισαγγελέα! Και δικαστές σαν τους Βέλγους! Όπως έχουμε και ξένους διαιτητές, λένε μερικοί. Προσωπικά δεν συμφωνώ να φέρουμε ξένους δικαστές, αλλά αν δούμε την αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντογιάκου -διορισμένο από τον κ. Μητσοτάκη- και τις καθυστερήσεις των ελληνικών αρχών στην υπόθεση των υποκλοπών, με τον επαγγελματισμό των βελγικών αρχών, τότε... κλάφ` τα Χαράλαμπε», συμπλήρωσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθύμισε: «Πριν 10-12 χρόνια στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ένας κορυφαίος δικαστικός που είχε κληθεί ως μάρτυρας μας είχε πει ότι "στη διερεύνηση των σκανδάλων εμείς συνυπολογίζουμε την εικαζόμενη βούληση της πολιτικής εξουσίας". Από τη στιγμή που σήμερα η εικαζόμενη βούληση της πολιτικής εξουσίας είναι η συγκάλυψη και από τη στιγμή που η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας διορίζεται από την κυβέρνηση, καταλαβαίνουμε που οφείλονται και οι καθυστερήσεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων».

«Για να γίνουν οι αλλαγές που συζητάμε στο ελληνικό δικαστικό σύστημα, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δίπλα σε αυτά που ήδη έχει καταθέσει και το πρόγραμμα που ετοιμάζεται με επικεφαλής τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, πρέπει να βάλουμε και το εξής: για να γίνει η Ελλάδα και στα θέματα του κοινωνικού κράτους όπως η δημόσια υγεία, αλλά και στα θέματα της δημοκρατίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της ελευθερίας του Τύπου, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πολιτικά τελειωμένος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε στη συνέχεια.

Μάλιστα, δήλωσε: «Οι πραγματικά "μενουμευρωπαίοι" είμαστε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Είμαστε μια δύναμη της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς που θέλει να κάνει την Ελλάδα, σε επίπεδο κατακτήσεων, να πλησιάσει στο μέσο όρο της ΕΕ. Ο γέρο-Καραμανλής μας έβαλε στην ΕΟΚ με το σύνθημα "σύγκληση" και το πήρε ως σκυτάλη ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και το μικρό ΚΚΕ εσωτερικού τότε ήταν με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Και τώρα αυτό είναι ομόφωνη θέση του κόμματός μας. Πρέπει εμείς να είμαστε πλέον πιο επιθετικοί απέναντι στη ΝΔ όταν αυτοί μας λένε ότι είναι... ευρωπαϊκό κόμμα και ότι εμείς είμαστε κάτι... μυστήριοι. Μα τα τρεισήμισι χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη η χώρα απομακρύνθηκε από τον ευρωπαϊκό δρόμο, οπισθοδρόμησε σε όλους τους κρίσιμους δείκτες. Αυτό δεν το λες Ευρώπη. Τουλάχιστον όχι δημοκρατική Ευρώπη»

Ακόμη κατήγγειλε ότι «είναι υποκρισία και θράσος να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τη δικαιοσύνη στα μέτρα του. Όπως κατηγόρησε: «Ο ίδιος με το σύστημα των παρακρατικού τύπου παρακολουθήσεων επιδίωκε και επιδιώκει να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Παρακολουθούσε το υπουργικό του συμβούλιο, δημοσιογράφους που διερευνούσαν σκάνδαλα, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων! Μήπως είναι μειωμένου εθνικού φρονήματος ή μήπως ο λόγος έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά; Αν κάποιος δεκαετίες τώρα ελέγχει τους αρμούς της εξουσίας με επιζήμιο τρόπο αυτός είναι η δεξιά».

Τέλος, υπογράμμισε: «Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε ΣΥΡΙΖαίους στους θεσμούς. Υπάρχουν έντιμοι δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους με την ισχύ και την ανεξαρτησία που προβλέπει το Σύνταγμα. Η διαφθορά δεν έχει κόμμα, αλλά και ο αγώνας κατά της διαφθοράς δεν απασχολεί μόνο τους ΣΥΡΙΖΑίους. Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που δεν έχει υποταγεί στον μιθριδατισμό, και η οποία θέλει να μην είναι η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα του πλανήτη με διεφθαρμένους πολιτικούς. Θέλει καλύτερη δικαιοσύνη, θέλει τα λεφτά να πάνε για έργα και όχι για μίζες».

Και κατέληξε: «Στο πρόγραμμά μας δεν χρειαζόμαστε πληθωρισμό υποσχέσεων, αλλά ό,τι δεσμευτούμε ότι θα κάνουμε μέσα στην τετραετία να το κάνουμε. Ο κόσμος ξέρει τις δυσκολίες, όπως τις ήξερε και τον Σεπτέμβριο του 2015 που μας ξαναψήφισε. Χρειάζεται όμως τώρα που έχουμε μελετήσει καλύτερα το γήπεδο το κυβερνητικό μας πρόγραμμα να είναι συγκεκριμένο και κοστολογημένο. Ο μόνος τρόπος για να ηττηθεί αυτή η κυβέρνηση και να αλλάξουμε πρωθυπουργό είναι μια ευρύτερη συνεργασία με κοινοβουλευτική και λαϊκή πλειοψηφία. Κλείνοντας θα ήθελα να πω κάτι στον συνάδελφό μου τον Νίκο Ανδρουλάκη, που είμαστε συνάδελφοι από τότε που εκλεχθήκαμε ευρωβουλευτές το 2014. Έχουμε αρκετές διαφορές. Αλλά από τη στιγμή που λέει ότι χρειάζεται άλλη κυβέρνηση για να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, έχει υπερβεί πια τον Ρουβικώνα των ίσων αποστάσεων. Να πάψει να είναι φοβικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στον Αλέξη Τσίπρα, και να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες της συνεργασίας».

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ