21/12/2022

Δ. Βίτσας: Η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπονομεύει τη σταθερότητα της χώρας - βίντεο

Δ. Βίτσας: Η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπονομεύει τη σταθερότητα της χώρας  - βίντεο

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟΝΕ TV»

«…Υπάρχουν ορισμένα σημεία με ιδιαίτερη αξία στις δημοσκοπήσεις που θα πρέπει να τα επισημάνουμε. Δεν παύει όμως να αποτελεί μια φωτογραφία της στιγμής που λαμβάνεται με συγκεκριμένους τρόπους και δεν παίρνεται υπόψη η γνώμη μεγάλων κομματιών του πληθυσμού, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εμφανή πρωτοκαθεδρία, όπως για παράδειγμα η νεολαία. Αυτό που φαίνεται σε όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις είναι ότι, μπορεί να είναι πρώτη στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ, όμως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την συνεργασία και την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων εμφανίζει αυξημένη πλειοψηφία. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι οι πολίτες θεωρούν εφικτή την συγκεκριμένη πρόταση και την επιδοκιμάζουν. Ας περιμένουμε όμως την ΄΄καθαρή΄΄ δημοσκόπηση που δεν είναι άλλη από το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών.

Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα ,τόσο στο εσωτερικό της χώρας, στο οικονομικό πεδίο και στις επενδύσεις, όσο και στις διεθνείς μας σχέσεις και συμμαχίες, αυτό όμως δε σημαίνει παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας της ίδιας κυβέρνησης ες αεί.

Στο θέμα των συνεργασιών, το ζήτημα δεν είναι αν θα ΄΄εναγκαλιστούμε΄΄ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ούτε αν αυτό ΄΄ανθίσταται΄΄ σθεναρά. Στην πολιτική υπάρχουν οι προεκλογικές συνεργασίες, υπάρχουν και οι μετεκλογικές. Είναι λογικό να μην λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι θα συνεργαστεί με κάποιον. Σε αυτή όμως τη δεδομένη στιγμή και με βάση το γεγονός ότι απομακρύνεται η απόκτηση αυτοδυναμίας από κάποιο κόμμα, έχει μεγάλη αξία να μάθουμε τη στάση ιδιαίτερα των τριών πρώτων κομμάτων τα οποία θα πάρουν στα χέρια τους και τις διερευνητικές εντολές της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν μπορεί με βάση τα ποσοστά να σχηματιστεί μια προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση και δεύτερον, αν αυτό αποκλειστεί, να καθορίσουμε τους όρους που θα πάμε στις δεύτερες εκλογές. Αυτό όμως που έχει σημασία για μας είναι να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστω και μα μια ψήφο διαφορά.

Αυτό που σήμερα απασχολεί πρωτίστως τον κόσμο είναι η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα και η βελτίωση της οικονομικής του θέσης, καθώς και οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και κυρίως τα Ελληνοτουρκικά. Εμείς πλέον σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς κάποιων, δεν είμαστε απλά ένα κόμμα διαμερτυρίας. Συνεπώς θα πρέπει να λέμε με σαφήνεια, τι ακριβώς θα κάνουμε όταν έρθουμε στην εξουσία. Για παράδειγμα, από τις πρώτες πρωτοβουλίες μας θα είναι η κατάργηση των λεγόμενων νόμων Χατζηδάκη.

Επανερχόμενος στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, θέλω να επισημάνω ότι η απάντηση που έδωσε ο κος Ανδρουλάκης, δεν θεμελιώνεται πουθενά. Ίσα- ίσα, το μόνο που δείχνει είναι μια αλαζονεία η οποία δεν προέρχεται από κάπου.

Δεν μπορεί να πει κάποιος ,ποιο θα είναι ο προτεινόμενος πρόεδρος από κάθε κόμμα. Ούτε όσο αφορά το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , ούτε όσο αφορά τη ΝΔ. Για μας πάντως είναι δεδομένο ότι θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσο αφορά τις Ελληνοτουρκικές διαφορές, θα ήταν καλό να ΄΄βρεθούμε΄΄ σε ένα διάλογο μαζί της, όμως μόνο πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα που μας χωρίζουν ( ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ). Και κυρίως να καταλάβει και η ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, είναι και τα σύνορα με την ΕΕ. Και φυσικά , να μπουν τα σπαθιά στα θηκάρια. Την ίδια ώρα, εμείς θα πρέπει να αξιοποιούμε διαρκώς τις διεθνείς μας συμμαχίες και ιδιαίτερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ( όπως μια πιο καλή προσέγγιση της Σουηδίας κλπ). Να αναδεικνύουμε διαρκώς σε διεθνές επίπεδο ότι οι συγκρούσεις που υπάρχουν σήμερα της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, πηγάζουν από την αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν.

Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυριαρχίας της χώρας, καθώς και στα ζητήματα αμυντικών εξοπλισμών κάνουμε μια ενδελεχή ανάλυση . Συνήθως, δεν ψηφίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γιατί απλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη ΝΔ , στον Πρόεδρό της και στην ομάδα που τα διαχειρίζεται.

Παρόλα αυτά, μόλις την προσεχή Δευτέρα, στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής , ψηφίσαμε υπέρ σε οκτώ εξοπλιστικά προγράμματα που ήρθαν για έγκριση.

Αυτό κάνουμε σε ότι έρχεται και θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο για την άμυνα της χώρας.

Στο μέτρο που μας αφορά βέβαια, εμείς κάποιες από αυτές τις συμφωνίες θα τις επανεξετάσουμε ,με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας, όπως θα κάνουμε και με την Ελληνογαλλική συμφωνία συνεργασίας, κυρίως όσο αφορά το θέμα των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και της ενίσχυσης μέσω αυτής, της Εθνικής Αμυντικής βιομηχανίας μας. Βέβαια η πρώτη μας δουλεία όταν θα έρθουμε στη διακυβέρνηση , θα είναι η ανάταξη της δημοκρατίας στη χώρα , η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και η θωράκιση της εθνικής μας κυριαρχίας…»