06/01/2023

Σ. Φάμελλος: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλους Πάτσηδες και Στάσσηδες, διαφθορά, ακραία ακρίβεια και υποβάθμιση της δημοκρατίας μας

Ο Σ.Φάμελλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm»

«Τουλάχιστον πέντε (5) δισ. ευρώ άδικα υπερκέρδη έχουμε στον τομέα της ενέργειας το 2022, τα οποία θα έπρεπε να επιστραφούν στην κοινωνία, που φυσικά υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό αποτύπωμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήδη έχουμε εντοπίσει σχεδόν τρία (3) δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από δύο (2) δισ. ευρώ υπερκέρδη από τα διυλιστήρια. Πρόκειται για υπερβάλλον και άδικο κέρδος, πάνω από τις προηγούμενες χρονιές και μέσα στην ενεργειακή κρίση, με υπολογισμό που βασίζεται στη μεθοδολογία που έχει πρόσφατα υιοθετήσει και η ΕΕ για τη φορολόγηση των υπερκερδών. Απαιτεί συνεπώς θράσος εκ μέρους των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να θέτουν το ερώτημα πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πηγή χρηματοδότησης για να εφαρμόσει το Πρόγραμμά του και να στηρίξει την κοινωνία. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στο χαμηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο κοστίζει μόνο ενάμισι (1,5) δισ. ευρώ ενώ τα διυλιστήρια έχουν πάνω από 2 δισ. ευρώ υπερκέρδη. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για ποιο λόγο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα υπερκέρδη ώστε να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές. Γιατί τέλος δεν μάς απαντά η κυβέρνηση για ποιο λόγο η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη για δέκατη έκτη συνεχόμενη ημέρα;», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm» και στους δημοσιογράφους Α. Κάντζου και Δ. Μιχαλέλη.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο η ελληνική κοινωνία βλέπει να παράγονται υπερκέρδη και να υπάρχει ακραία ακρίβεια κάτι που έχει στερέψει το εισόδημα των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων», πρόσθεσε, «Τις δεκαέξι (16) συνεχόμενες μέρες που έχουμε την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, οι εισαγωγές ρεύματος φτάνουν να καλύπτουν πάνω από το 35% της ζήτησης, επειδή παραμένουν κλειστές οι λιγνιτικές μονάδες, παρότι ο κος Μητσοτάκης είχε πει τον Απρίλιο ότι θα αυξήσει τη λιγνιτική παραγωγή. Εξαιτίας των εισαγωγών χάνονται κάθε μέρα από τους καταναλωτές εκατομμύρια ευρώ που κάποιοι τα κερδίζουν. Αυτό υπερβαίνει τα όρια της ανεκτής κερδοφορίας και πρόκειται για ληστρική αισχροκέρδεια».

Στάθηκε στη συνέχεια στην επιλογή του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας να αποκρύψει τα σχετικά με τα υπερκέρδη στοιχεία, αφού επικαλέστηκε το εμπορικό απόρρητο ώστε να μην τα δημοσιοποιήσει ως όφειλε μετά από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας επέλεξε να κρατήσει στα συρτάρια του τα στοιχεία για τα υπερκέρδη που έχει διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εδώ και 40 ημέρες και να επικαλεστεί το εμπορικό απόρρητο ώστε να μην ενημερωθεί η βουλή. Η κυβέρνηση κρύβει ακόμη και τα στοιχεία για τα υπερκέρδη για να μη μάθει η κοινωνία για την κλοπή που γίνεται εις βάρος της. Αυτό είναι πολιτικά ανήθικο και αντιδημοκρατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα λάβει σχετική πρωτοβουλία ώστε η ΡΑΕ να προσέλθει στη Βουλή να παρουσιάσει τα στοιχεία για τα υπερκέρδη που δεν θέλει να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση».

Ο Σ. Φάμελλος ανάφερε ότι η ΡΑΕ είχε παρουσιάσει τον περασμένο Μάϊο στη Βουλή τα στοιχεία για τα υπερκέρδη της περιόδου Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022, συνεπώς δεν έχει καμία βάση η επίκληση του εμπορικού απορρήτου. «Τότε η ΡΑΕ είχε καταθέσει υπολογισμούς για 927 εκατ. ευρώ υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για έξι μήνες και τώρα, για μεγαλύτερο διάστημα, για εννιάμηνο, η κυβέρνηση διαρρέει ότι τα υπερκέρδη είναι μόνο 415 εκατ. ευρώ. Μειώθηκε δηλαδή το ποσό, παρότι μεγάλωσε το υπό εξέταση διάστημα. Πρόκειται για νόμπελ μαθηματικών!»

Σχετικά με το χρηματιστήριο ενέργειας ξεκαθάρισε ότι: «το Target Model νομοθετήθηκε ως μία ευρωπαϊκή υποχρέωση της Ελλάδας το 2018 αλλά, ξεκίνησε τη λειτουργία του επί ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Ξεκίνησε να λειτουργεί και λειτουργεί ακόμη με ανενεργή ουσιαστικά την προθεσμιακή αγορά, δηλαδή μία από τις τέσσερις αγορές του Target Model, μία αγορά που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Στη Γερμανία για παράδειγμα αφορά περί το 80% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το χρηματιστήριο να λειτουργεί χωρίς ρύθμιση, σε αντίθεση με την Ευρώπη και χωρίς έλεγχο του συντελεστή κέρδους, όπου κυριολεκτικά γίνεται πάρτι».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στις εκλογές: «Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μία καλύτερη Ελλάδα και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο η καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό, με βάση την απλή αναλογική μπορεί να γίνει μόνο με μια προοδευτική συμμαχία με πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ερωτηθείς για τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού και τη δυνατότητα συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις εκλογές είπε: «Είναι κατανοητή η ανάγκη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να επιβιώσει πολιτικά, όμως ο λαός -και όχι ο κος Ανδρουλάκης ή οποιοσδήποτε άλλος- θα αποφασίσει για την κυβέρνηση και για τον Πρωθυπουργό την επόμενη μέρα των εκλογών. Η κοινωνία θα στείλει το μήνυμά της με τις εκλογές και κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από αυτό. Οι έξι άξονες του προγράμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι η βάση πιθανής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Γι` αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτα από όλα απευθύνεται στο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας που δεν μπορεί άλλο με Πάτσηδες, Στάσσηδες, τα τραγικά φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται, με την ακραία ακρίβεια αλλά και την υποβάθμιση της δημοκρατίας μας».​