10/01/2023

Ερώτηση Ψυχογιού: Έκτος ενισχύσεων deminimis οι μηλοπαραγωγοί και τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας. Άμεση αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Έκτος ενισχύσεων deminimis οι μηλοπαραγωγοί και τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας. Άμεση αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας»
Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η καταβολή ειδικής έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ το στρέμμα, μέσω της διαδικασίας των de minimis, προκειμένου να στηριχθούν οι μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς στη Λάρισα που ζημιώθηκαν σοβαρά από τις συνθήκες αγοράς του προϊόντος τον τελευταίο χρόνο, εξαιρώντας άλλες περιοχές που καλλιεργούνται τα μήλα όπως η Κορινθία, Αρκαδία, Πέλλα, Κοζάνη, Μαγνησία, κλπ.
Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην εμπορία τους με αποτέλεσμα οι μηλοπαραγωγοί να υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, από τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής (έλλειψη εργατών γης, με ευθύνη της κυβέρνησης), ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού (π.χ. με την Αίγυπτο) και οδήγησαν σωρευτικά σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο. Αυτή η κατάσταση αφορά στο σύνολο των μηλοπαραγωγών στη χώρα και όχι μόνο τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς.
Είναι η πολλοστή φορά που ακολουθείται το μοντέλο επιλεκτικής χορήγησης ενισχύσεων deminimis. Καστανοπαραγωγοί Πιερίας, επιτραπέζια σταφύλια Crismon σε Κιλκίς, σταφίδα σε 6 παραγωγούς της Κρήτης, είναι μερικά μόνο παραδείγματα, που αποδεικνύουν περίτρανα την άνιση και διακριτική μεταχείριση του Υπουργείου σε βάρος των παραγωγών άλλων περιοχών της χώρας.
Την ίδια στιγμή, αγνοούνται χιλιάδες παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών σε Κορινθία και αλλού, οι οποίοι επλήγησαν από μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά ζημιές, από την αύξηση τους κόστους παραγωγής, αλλά και την απουσία εμπορίας λόγω της οικονομικής κρίσης μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας.
Επειδή, ο Νομός Κορινθίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων της κλιματικής κρίσης και της αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ,
Επειδή, μετά τα επιτραπέζια σταφύλια, τη σταφίδα, τα λεμόνια ήρθε η σειρά των μήλων να αντιμετωπίσουν την εγκληματική πελατειακή πολιτική των κυβερνώντων.
Επειδή, η τεκμηρίωση της ενίσχυσης ανατέθηκε στον ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την εμπορία των αγροτικών προϊόντων και όχι στις ΔΑΟΚ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακολουθεί αυτή την επιλεκτική τακτική χορήγησης ενισχύσεων deminimis σε ορισμένα προϊόντα και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας;
2. Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ενημέρωσε αναλόγως όλες τις ενδιαφερόμενες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ότι προτίθεται να χορηγήσει ενισχύσεις deminimis στα μήλα, ώστε να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία και να συμπεριληφθούν και αυτές στις αποφάσεις χορήγησης deminimis;
3. Προτίθεται να συμπεριλάβει τους μηλοπαραγωγούς της Κορινθίας στις ενισχύσεις deminimis, προκειμένου να καλύψουν έστω και ένα μέρος της απώλειας εισοδήματός τους από τη φετινή προβληματική εμπορική διαχείριση του προϊόντος;
4. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε ενισχύσεις deminimis και σε άλλα προϊόντα, όπως τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας κ.α., όπου η ζημιά των παραγωγών είναι τεράστια και αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, λόγω της απώλειας πολύ σημαντικού μέρους του εισοδήματός τους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ