ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/01/2023

Δ. Τζανακόπουλος: Ο κύριος Ντογιάκος λειτουργεί ως εγκάθετος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δ. Τζανακόπουλος: Ο κύριος Ντογιάκος λειτουργεί ως εγκάθετος του Κυριάκου Μητσοτάκη



Σημεία από την συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 (Ν. Σβέρκος – Β. Κεχαγιά)

Η πολιτική τοποθέτηση του κ. Ντογιάκου είναι η κορωνίδα σε μια τερατώδη και γκροτέσκα ιστορία των τελευταίων ημερών μετά τη δήλωση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Πληροφοριών ότι προτίθεται να προχωρήσει σε ελέγχους σε σχέση με τις παρακολουθήσεις. Δεν πρόκειται για μια αμιγώς νομική τοποθέτηση του κ. Ντογιάκου, αλλά για μια πολιτική τοποθέτηση. Αναμέναμε και αυτή την κίνηση, όμως ουδείς περίμενε ότι θα έχει αυτό το προσβλητικό για τη δημοκρατία περιεχόμενο.

Ο κ. Ντογιάκος δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα. Δεν νοείται η ιδιωτικοποίηση της εισαγγελικής λειτουργίας. Και αυτό έχει τονιστεί από όλους τους νομικούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σχετικά ήδη από χθες. Δεν έχει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καμία αρμοδιότητα να ελέγξει κατά κανέναν τρόπο προληπτικά την ανεξάρτητη Αρχή ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Πληροφοριών έχει εξουσία εκπορευόμενη από το Σύνταγμα και μπορεί να διενεργεί ελέγχους για να μπορεί η ίδια να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε από το Σύνταγμα. Και το πιο τρομακτικό βεβαίως που εμπεριέχεται σε αυτήν τη γνωμοδότηση είναι η απαρίθμηση των ποινικών αδικημάτων που θα μπορούσαν να τελεστούν, εφόσον ο Πρόεδρος της Αρχής και η Αρχή ως σύνολο διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους και ενημερώσει αρμοδίως το Κοινοβούλιο.

Οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής το αναδεικνύουν. Είχαμε μία νομικά άρτια παρέμβαση - απάντηση από τον Πρόεδρο της Αρχής, τον κ. Ράμμο, ο οποίος με μεγάλη σαφήνεια απάντησε στα υποτιθέμενα νομικά επιχειρήματα του κ. Ντογιάκου. Πρέπει να εξάρουμε αυτή τη στάση ενός λειτουργού της ανεξάρτητης αρχής που τιμάει στην κυριολεξία το Σύνταγμα.

Ο κ. Ντογιάκος λειτουργεί ως εγκάθετος του κυρίου Μητσοτάκη και αυτό είναι ανεπίτρεπτο για δικαστικό λειτουργό. Δεν έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η θέση του και η εξουσία του ως ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού. Παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα και αντισυνταγματικά στη λειτουργία των θεσμών. Η κύρια ευθύνη όμως, δεν είναι στον κύριο Ντογιάκο. Είναι στον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο εντολέας και ο ενορχηστρωτής όλης αυτής της κατάστασης, πραγματικής διάλυσης κάθε μορφής δικαιοκρατίας στην Ελλάδα.

Διαρρηγνύεται πλήρως η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη και στην ανεξαρτησία, την οποία πρέπει όχι μόνο να έχει, αλλά και να επιδεικνύει. Ποιος πολίτης θα πιστέψει πλέον ότι η Δικαιοσύνη βρίσκεται αμερόληπτη και ανεξάρτητη και αίρεται πάνω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η ζημιά που έχει γίνει στη δημοκρατία είναι και ο λόγος που γίνεται επιτακτική μια δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία δεν θα ανατάξει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα ανατάξει και τους κατακρεουργημένους θεσμούς της δημοκρατίας μετά από τη λαίλαπα Μητσοτάκη. Μοναδικός τρόπος είναι η επικράτηση προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών και θεσμικών δυνάμεων που θα δώσουν ένα τέλος στην εκτροπή μέσω των εκλογών και της πολιτικής νίκης του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι μόνο το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις απευθείας αναθέσεις και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το καθεστώς Μητσοτάκη αξιοποίησε τους κρατικούς μηχανισμούς για να μοιράσει χρήμα για τον πλουτισμό συγκεκριμένων ειδικών οικονομικών συμφερόντων, φίλων και πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Οι λειτουργίες του κράτους και οι διοικητικές δομές έχουν φτάσει στο σημείο να αποτελούν βραχίονα εκτέλεσης εντολών του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συγκαλύψει την τέλεση ποινικών αδικημάτων. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με το μανδύα της εθνικής ασφάλειας παρακολουθούσε παρανόμως και μετέτρεψε την Ελληνική Δημοκρατία σε κατασκοπευτικό κράτος.

Έχει καταργηθεί η σύντομη αποσβεστική προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Επομένως, τα αδικήματα τα οποία έχουν τελεστεί ενδεχομένως από μέλη της κυβέρνησης, παραγράφονται όπως παραγράφονται όλα τα αδικήματα για τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν μεσολαβήσουν εκλογές, συγκρότηση και διάλυση της Βουλής.

Όσον αφορά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, από τις εξετάσεις των μαρτύρων και από το σύνολο του υλικού το οποίο είχαμε τη δυνατότητα να ερευνήσουμε, έχουν προκύψει πάρα πολλά πράγματα τα οποία, αρκετούς μήνες μετά, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα και σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος. Βέβαια κανείς τότε δεν περίμενε ότι θα παρακολουθούνταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ή οι περισσότεροι από τους βασικούς υπουργούς του κυρίου Μητσοτάκη. Η ΕΥΠ και το PREDATOR λειτουργούσαν ως ενιαίος μηχανισμός παρακολούθησης, πράγμα το οποίο τότε έκανε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αγανακτήσουν, και σήμερα είναι μια δεδομένη πραγματικότητα.

Θέματα διαφθοράς:Χειμάρας, Μαραβέγιας και η υπόθεση του συντονιστή της Γραμματείας Στρατηγικού της Νέας Δημοκρατίας όπου μιλάμε για 420 απευθείας αναθέσεις, οι οποίες με βάση τα δημοσιεύματα αγγίζουν τα πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για αδιανόητες καταστάσεις. Ορθότατα ο πρόεδρος του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για γαλάζιες ακρίδες. Αυτό το πράγμα δεν το έχει ξαναβιώσει η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πολιτική, το ελληνικό κράτος. Μιλάμε για εφόρμηση κανονική, για έφοδο στο δημόσιο χρήμα, η οποία υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. Και προφανώς αυτή είναι μεθοδευμένη από τον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη και το σύστημα του Μαξίμου.

Όλα αυτά προφανώς θα διερευνηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως διερευνήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ και σήμερα υπάρχουν 75 πορίσματα και δίκες εν εξελίξει για κακουργήματα στην υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος από το ΚΕΕΛΠΝΟ που ήταν το πάλαι ποτέ κέντρο της διαφθοράς. Σήμερα βέβαιη δημόσια διοίκηση λειτουργεί στο σύνολό της, με αυτόν τον τρόπο των απευθείας αναθέσεων και της μοιρασιάς εκατομμυρίων. Οκτώμισι δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4% του ΑΕΠ και η μισή συνταξιοδοτική δαπάνη ενός έτους έχουν δοθεί σε απευθείας αναθέσεις και σε πρόχειρους διαγωνισμούς μέσα σε δύο χρόνια.

Η ανάπτυξη που πέτυχε η κυβέρνηση για ενάμιση χρόνο σχετίζεται με την τεράστια ύφεση που σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας και τον lockdown και φαίνεται ότι επανερχόμαστε τώρα σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σχετίζονται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα και μόνο σχέδιο για την οικονομία. Το πώς θα πλουτίσουν φίλοι, ημέτεροι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν δίνει δεκάρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της και γι αυτό το λόγο έχουμε επισημάνει ως παράδειγμα και την πρώτη εκταμίευση και τα πρώτα δάνεια που δόθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης που ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πρώτα 450 εκατομμύρια δόθηκαν σε δεκατρείς εταιρείες ενω υπάρχουν στη χώρα 950.000 επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό σχέδιο, είναι σχέδιο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Είναι ηλίου φαεινότερον τι θα συμβεί με την ελληνική οικονομία αν δεν υπάρξει άμεσα μια στροφή και ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την αύξηση σε όλη την κλίμακα των μισθών, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και της κατανάλωσης. Η αναιμική ανάπτυξη σχετίζεται και με τις ενδείξεις που υπάρχουν για μείωση της κατανάλωσης και πολύ μεγάλο πληθωρισμό και τους επόμενους μήνες και χρόνια.Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα έχουμε σταθεροποίηση των τιμών σε αυτό το νέο υψηλό επίπεδο. Δηλαδή δεν θα υπάρξει ανατροπή της τάσης για να έχουμε επιστροφή των τιμών εκεί που βρίσκονταν πριν τη μεγάλη πληθωριστική κρίση. Και όσο αυτό συνοδεύεται από καθήλωση των μισθών και γενικώς των εισοδημάτων, έχουμε τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι μια οικονομία που θα έπρεπε να καθοδηγείται η ανάπτυξή της από τους μισθούς.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προχωρήσει σε διαρροές ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα επηρεάσει το σύνολο της κλίμακας. Εμείς μιλάμε για αύξηση η οποία θα συμπαρασύρει με τις συγκεκριμένες νομικές ρυθμίσεις που υπάρχουν, το σύνολο της κλίμακας των μισθών.

Ακατανόητο γιατί έπρεπε να γίνει διυπουργική σύσκεψη για την κηδεία ενός ιδιώτη και για ποιο λόγο δόθηκε τόσο μεγάλη δημοσιότητα, σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι μια διεκπεραιωτική κίνηση από την μεριά της κυβέρνησης με τους αρμόδιους υπουργούς. Η υποδοχή των αρχηγών κρατών θα γίνει όπως ορίζει το πρωτόκολλο για ιδιωτική επίσκεψη αρχηγού κράτους, χωρίς επισημότητες. Εμετικά και προσβλητικά για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και για την απόφαση του ελληνικού λαού το 1974, τα μηνύματα κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Για ένα πρόσωπο το οποίο έχει συνδέσει την πορεία του με τις πιο σκοτεινές περιόδους της νεότερης Ιστορίας της χώρας, το ζήτημα αυτό έχει λήξει. Όποιος θέλει να το ξανανοίξει ας το ξανανοίξει ευθέως.

Ας μην ανοίξουμε ξανά την περίοδο της αποστασίας, τον τρόπο με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λειτούργησε σε συνδιαλλαγή με το παλάτι και το τι έγινε στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης 1990-93.Έχει τελειώσει το πολιτειακό στη χώρα από το 1974 και έχει γίνει δημοψήφισμα, έχουμε το θάνατο ενός ιδιώτη και δεν καταλαβαίνω όλη αυτή τη συζήτηση, την οποία δυστυχώς κι αυτό είναι το πολιτικό εδώ, δυστυχώς την τροφοδοτεί η κυβέρνηση.

Αναρωτιέται κανείς πόσο πιο δεξιά μπορεί να πάει αυτή η κυβέρνηση; Σε όλα τα πεδία της πολιτικής η Νέα Δημοκρατία, ήδη από την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και υπό την ηγεσία Μητσοτάκη, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Και αυτό που θα λέγαμε εναλλακτικής δεξιάς, εγώ θα τη χαρακτήριζα ριζοσπαστική δεξιά. Είναι αυτή η μορφή του τραμπισμού που εκφράζεται από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα μέσα στην κυβέρνηση, δηλαδή η συνύπαρξη των σκληρών νεοφιλελεύθερων και υπηρετών, του ΣΕΒ και των μεγάλων ολιγαρχικών συμφερόντων από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά των σκληρών ακροδεξιών του τύπου Πλεύρη, Γεωργιάδη, Βορίδη. Αυτό είναι το υβρίδιο της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε μέρα η κυβέρνησή μας εκπλήσσει με τις επιδόσεις της ως προς αυτό ενώ η ιστορία του θανάτου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με ακραία δεξιά ακροατήρια καλά κρατούν και αποτελούν και βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει τον σκληρό πυρήνα της αλώβητο.

Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα συνεχιστεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αν θα συνεχιστεί η κατάρρευση των θεσμών, αν θα συνεχίσει το καθεστώς Μητσοτάκη ανενόχλητο να διαφεντεύει τη χώρα ή αν θα υπάρξει μια κοινωνική πλειοψηφία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των μισθών, την ανάταξη των δημοκρατικών θεσμών για να πάρουμε όλοι μια ανάσα. Αυτό είναι το πραγματικό πολιτικό δίλημμα. Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για δικαιοσύνη παντού, αποτυπώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάγκη εναλλακτικής λύσης και διεξόδου από όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κύριος Μητσοτάκης και το καθεστώς του.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ