12/01/2023

Eπιστολή Παπαδημούλη προς την Πρόεδρο του ΕΚ Ρ. Μέτσολα και τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων για την αντισυνταγματική γνωμοδότηση Ντογιάκου

Επιστολή Δημ. Παπαδημούλη προς την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου,/ Ρομπέρτα Μέτσολα, για την αντισυνταγματική /γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Διευρύνονται οι αντιδράσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ευθεία παρέμβαση Ντογιάκου στο έργο της ΑΔΑΕ
Δημ. Παπαδημούλης προς Ρ. Μέτσολα: «Κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί την συγκάλυψη του σοβαρότατου σκανδάλου των παρακολουθήσεων, και πολιτικών προσώπων, στην Ελλάδα»
«Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε τις έντονες ανησυχίες για τις νεότερες αυτές εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις και ότι, με συγκεκριμένες ενέργειες σας, θα ενδυναμώσετε την δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση του σκανδάλου, που συνιστά πανευρωπαϊκό ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου»​

Επιστολή για την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία εμποδίζεται η διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, ΑΔΑΕ, απέστειλε προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Η επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη κοινοποιείται επίσης στους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και σε όλα τα μέλη του Προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου.

Ηευθεία απόπειρα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μπλοκάρει τις έρευνες της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον νομικό και πολιτικό κόσμο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αυτό γιατί αφενός «παραβιάζει εξόφθαλμα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει το ελεγκτικό της έργο» και αφετέρου «απειλεί με πρωτόγνωρο τρόπο για κράτος-μέλος της ΕΕ τα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής αλλά και άλλους σχετιζόμενους με την υπόθεση, αναφερόμενη σε ‘’ποινικές κυρώσεις … ακόμα και με πρόσκαιρη κάθειρξη, σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων’’».

Στην επιστολή του προς την Πρόεδρο Μέτσολα, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος τονίζει πως «κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ, ως της συνταγματικά αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής σε κράτος-μέλος της ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί την συγκάλυψη». Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνέχεια της απάντησης-καταδίκης των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα που είχε δώσει στις 18 Αυγούστου σε προηγούμενη επιστολή του για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δηλώνει βέβαιος ότι η δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση του σκανδάλου, που συνιστά ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου» θα γίνει πράξη μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.

Ακολουθεί πλήρης η επιστολή:

Θέμα: Αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμποδίζει την διερεύνηση από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

Αγαπητή Πρόεδρε Μέτσολα,

Αγαπητή Ρομπέρτα,

Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μια εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη στη διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, που θέτει νέα εμπόδια στην έρευνα του σκανδάλου από την αρμόδια σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και βάλλει, εν γένει, κατά της ανεξαρτησίας και της αποστολής της ως συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής.

Στις 10 Ιανουαρίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, γνωμοδότησε1 ότι δεν επιτρέπεται η ενημέρωση των θιγόμενων από παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Η γνωμοδότηση αυτή έχει ήδη χαρακτηριστεί αντισυνταγματική από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ και Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., κ. Χρήστο Ράμμο2, καθώς και από επιφανείς συνταγματολόγους, καθώς παραβιάζει εξόφθαλμα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει το ελεγκτικό της έργο, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της.

Επιπρόσθετα, η γνωμοδότηση απειλεί με πρωτόγνωρο τρόπο για κράτος-μέλος της ΕΕ τα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής αλλά και άλλους σχετιζόμενους με την υπόθεση, αναφερόμενη σε «ποινικές κυρώσεις … ακόμα και με πρόσκαιρη κάθειρξη, σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων».

Η γνωμοδότηση έρχεται σε συνέχεια και προς επιβεβαίωση της καταγγελίας του MediaFreedomRapidResponse (MFRR) στα τέλη του προηγούμενου χρόνου3, ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσπάθησε να παρέμβει και να σταματήσει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ σε εταιρία τηλεπικοινωνιών.

Κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ, ως της συνταγματικά αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής σε κράτος-μέλος της ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί την συγκάλυψη του σοβαρότατου σκανδάλου των παρακολουθήσεων, και πολιτικών προσώπων, στην Ελλάδα.

Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε τις έντονες ανησυχίες για τις νεότερες αυτές εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις στην πορεία διερεύνησης του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, και ότι, με συγκεκριμένες ενέργειές σας, θα ενδυναμώσετε την δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση του σκανδάλου, που συνιστά ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

[1]https://eisap.gr/%ce%b3%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%bf%ce%b4%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-1-2023/

2http://www.adae.gr/enimerosi/leptomereies/article/bdilosi-toy-proedroy-tis-adae-christoy-rammoy-gia-tin-g/