ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/01/2023

Π. Τσαπανίδου: Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας

Π. Τσαπανίδου: Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας



Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπης Τσαπανίδου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (Δημήτρης Τερζής) 

​«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», απαντώντας στην ερώτηση για το κίνητρο που την οδήγησε να αναλάβει αυτή θέση.

«Το χρέος που ο κάθε πολίτης αισθάνεται ότι έχει για την πορεία που παίρνουν τα πράγματα στη χώρα του ήταν η κινητήριος δύναμη να πάρω αυτή την απόφαση. Σε μια πολιτική συγκυρία που απειλείται το κράτος δικαίου, που η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα κάθε νοικοκυριού και κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης και που οι νέοι άνθρωποι βλέπουν με απαισιοδοξία του μέλλον τους, δεν μπορεί κανείς να λέει “δεν βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου”», τονίζει η Πόπη Τσαπανίδου και προσθέτει: «θα κάνω ό,τι μπορώ για να προσφέρω, ώστε να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή στις εκλογές που έρχονται».


Όσον αφορά τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζει ότι «σχηματίζουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε σχέση με το ακραία συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο που υλοποιείται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη».

«Οι εκλογές αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα καθορίσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», επισημαίνει η Πόπη Τσαπανίδου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα με ανοιχτούς ορίζοντες και έντιμους ανθρώπους. Κι αυτό είναι το κλειδί με το οποίο θα κερδίσει ξανά στις επόμενες εκλογές την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών», καταλήγει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Η είδηση ότι αναλαμβάνετε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη εντύπωση. Πώς έγινε η προσέγγιση και επήλθε η συμφωνία; Τι σας οδήγησε να αφήσετε πίσω σας μια πετυχημένη δημοσιογραφική καριέρα και να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Κύριε Τερζή, το χρέος που ο κάθε πολίτης αισθάνεται ότι έχει για την πορεία που παίρνουν τα πράγματα στη χώρα του ήταν η κινητήριος δύναμη να πάρω αυτή την απόφαση. Σε μια πολιτική συγκυρία που απειλείται το κράτος δικαίου, που η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα κάθε νοικοκυριού και κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης και που οι νέοι άνθρωποι βλέπουν με απαισιοδοξία του μέλλον τους, δεν μπορεί κανείς να λέει «δεν βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου». Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Σε μια τέτοια στιγμή ήρθε η - ξαφνική ομολογώ - πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα για μία θέση από την οποία θα κάνω ό,τι μπορώ για να προσφέρω, ώστε να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή στις εκλογές που έρχονται. Γιατί οι εκλογές αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα καθορίσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Μέχρι πρότινος εσείς κάνατε τις ερωτήσεις. Τώρα είστε αυτή που δίνει τις απαντήσεις. Πώς αισθάνεστε με την αλλαγή των ρόλων;

Αντιμετωπίζω την αλλαγή που περιγράφετε, μετά από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ως μια δημιουργική πρόκληση. Γνωρίζω πως η δημοσιογραφική εμπειρία σίγουρα αποτελεί πλεονέκτημα για το πώς μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις πολιτικές εξελίξεις, όμως, την ίδια ώρα, χρειάζεται προσοχή, γιατί πλέον οι πολίτες περιμένουν από εσένα έναν καθαρό λόγο που να περιέχει λύσεις στα προβλήματά τους. Σε προσωπικό επίπεδο σίγουρα θα χρειαστεί με ανθρώπους που συνεργαζόμουν χρόνια να σταθώ απέναντί τους και να απαντήσω στις ερωτήσεις τους. Όμως νομίζω ότι γνωρίζουν καλά ότι όπως με εντιμότητα συνεργαζόμασταν στα διάφορα Μέσα όπου βρεθήκαμε, με την ίδια εντιμότητα θα συνεχίσω να τους απαντάω και τώρα.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη νέα σας θέση; Ποιες οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες ενός δημοσιογραφικού γραφείου με ένα πολιτικό;

Πρώτα απ’ όλα και στις δύο περιπτώσεις το βασικό καύσιμο της ημέρας που ξεκινά είναι η επικαιρότητα. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και των κομματικών στελεχών, τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων, τα άρθρα γνώμης, οι γελοιογραφίες, ακόμα και οι τάσεις στα social media αποτελούν και στις δύο περιπτώσεις τις κύριες πηγές που παρακολουθεί κανείς. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον σε ένα πολιτικό γραφείο δεν περιορίζεται στην κριτική ματιά που θα προσεγγίσεις ένα θέμα, αλλά – όπως σας είπα – και στις λύσεις που θα προτείνεις. Υπό αυτό το πρίσμα, σε ένα δημοσιογραφικό γραφείο στόχος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. Σε ένα πολιτικό γραφείο η συζήτηση που γίνεται πρωτίστως είναι τα διέξοδα που θα δώσεις στα προβλήματα των πολιτών, και, τελικά, το πώς θα αλλάξεις τη χώρα προς το καλύτερο.


Ακούστηκε ότι με την επιλογή σας ως εκπροσώπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει επίπεδο στο επικοινωνιακό κομμάτι, κι αυτό επειδή γνωρίζετε καλά πως παίζεται το παιχνίδι της επικοινωνίας. Ακούστηκε, ωστόσο, επίσης ότι πρόκειται για μια life style επιλογή. Τι είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο μυαλό του και πώς έχετε φανταστεί εσείς τη θέση που θα υπηρετήσετε. Με λίγα λόγια, ποια θα είναι η νέα επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα ήταν κάπως άκομψο να απαντήσω εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, όπως ξέρετε, όπως συμβαίνει με τις ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες, είναι δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό τους. Εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι αναλαμβάνω μια θέση παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νάσο Ηλιόπουλο που άφησε το δικό του επιτυχημένο αποτύπωμα στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το γεγονός ότι με τον νέο χρόνο έχουμε εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, από μόνο του αλλάζει τα δεδομένα στα οποία θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες, φρέσκες και αξιόπιστες προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στα θέματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, είτε αυτά αφορούν στον οικογενειακό προϋπολογισμό, είτε αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον, είτε εκείνα που αντιμετωπίζει το παιδί τους πηγαίνοντας στο σχολείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ έχει λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα, και το σημαντικό είναι να τις μεταφέρω και να τις εξηγήσω με αποτελεσματικότητα.


Δεν υπήρξατε ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι αυτό αποτελεί τροχοπέδη στο νέο σας ρόλο;

Ως πολίτης αντιλαμβανόμουν πάντα τον εαυτό μου ότι ανήκει στον μεγάλο χώρο που κινούνται όλοι οι δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες στην Ελλάδα. Στη δημοσιογραφική μου πορεία πάντα είχα την έγνοια να δίνεται φωνή στους αδύναμους, στους ανθρώπους που δεν ήταν ορατοί από τα συντηρητικά κέντρα εξουσίας, σε εκείνους που αγωνίζονταν για την επιβίωσή τους, αλλά και σε όσους έδιναν αγώνες, όπως για παράδειγμα, για τα δικαιώματα των γυναικών ή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το γεγονός ότι δεν συμμετείχα στην κομματική ζωή μέχρι σήμερα, νομίζω ότι είναι ένα παράδειγμα ότι την πρόσκληση συμμετοχής σε ανθρώπους που δεν ήταν ως τώρα ενεργοί, όχι απλά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την εννοούσε, αλλά την υλοποιεί κιόλας. Οπότε κι εγώ μαζί με χιλιάδες άλλους βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανταποκρίνομαι σε αυτό το κάλεσμα, για να συνδράμουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.


Θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως αριστερό; Ποιο είναι το ιδεολογικό και πολιτικό σας στίγμα;

Αν θεωρείται αριστερός εκείνος που νοιάζεται για όσους έχουν στερηθεί τις δυνατότητες άλλων, που ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν κλείνει τα μάτια σε δύσκολες καταστάσεις στο εργασιακό περιβάλλον του και που αναζητά μια προοδευτική κατεύθυνση για την κοινωνία, τότε, ναι, αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα ήθελα να ταυτιστώ.

Θεωρείτε τον εαυτό σας φεμινίστρια; Ποιες είναι οι γυναίκες που θαυμάζετε;
Κάθε προοδευτικός άνθρωπος, δεν μπορεί να μη θεωρεί τον εαυτό του υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών. Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της κακοποίησης των γυναικών, η εξάλειψη των γυναικοκτονιών και η εξαφάνιση των ανισοτήτων βρίσκονται στην καρδιά του δημοκρατικού και αριστερού πολιτικού χώρου. Σε αυτούς τους αγώνες σημαντικό ρόλο έπαιξαν πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο. Η Ιντίρα Γκάντι, για παράδειγμα, αποτέλεσε έμπνευση για εκατοντάδες γυναίκες πολιτικούς στη σύγχρονη εποχή. Στην Ελλάδα η Έλλη Παππά, ως διανοούμενη και αγωνίστρια, μας άφησε τη δική της κληρονομιά σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Φυσικά ξεχωριστή περίπτωση αποτέλεσε η Μελίνα Μερκούρη, με την παγκόσμια ακτινοβολία της, την αφοσίωσή της στην Ελλάδα και το αναθεωρητικό πνεύμα της στον χώρο του πολιτισμού. Όμως την ιστορία δεν την γράφουν μόνο οι ήρωες των μεγάλων στιγμών, αλλά και οι ήρωες της καθημερινότητας. Γι’ αυτό πάντα ξεχωρίζω την Ρόζα Παρκς. Με την αποφασιστικότητά της σε μια στιγμή της δικής της δύσκολης καθημερινότητας, επέφερε ιστορικές ανατροπές για τις οποίες συζητάμε ακόμα και σήμερα.


Όταν σας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την πετυχημένη δημοσιογράφο, αλλά και τη μητέρα. Αυτό ξένισε ένα κομμάτι της Αριστεράς, ωστόσο, για μένα είναι μάλλον παράσημο το γεγονός ότι μεγαλώσατε τρία παιδιά σε μια μονογονεϊκή οικογένεια. Άλλωστε και σεις η ίδια δεν διστάζετε να μοιραστείτε προσωπικές σας στιγμές με το κοινό. Ωστόσο, παρ` όλη την έκθεση στα media είναι λίγα αυτά που ξέρουμε για σας ως άνθρωπο. Πείτε μου μερικά πράγματα για σας.

Όπως ξέρετε κι εσείς ο ίδιος κ. Τερζή, οι δημοσιογράφοι βρισκόμαστε με τη δουλειά μας καθημερινά σε έκθεση. Η πορεία μου στον χώρο της ενημέρωσης είναι διαυγής και συνεχής, με μια μόνιμη αγωνία για όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και άρχισα να ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία από τα 16 μου χρόνια. Έκανα οικογένεια λίγο μετά τα 20. Ταυτόχρονα εργαζόμουν ως δημοσιογράφος και έχω περάσει από πολλά Μέσα. Όπως ξέρετε έχω τρία παιδιά, αλλά από νωρίς ο σύζυγός μου έφυγε από τη ζωή και έτσι για πολλά χρόνια προσπαθούσα να βρίσκομαι στο πλάι τους με διπλό ρόλο. Ταυτόχρονα δεν αποχώρησα ούτε στιγμή από τη δημοσιογραφία, καθώς αφ’ ενός δεν υπήρχε η οικονομική άνεση για κάτι τέτοιο και αφ’ ετέρου ήταν το μεράκι μου που δεν ήθελα να εγκαταλείψω. Γι’ αυτό πάντα, στον βαθμό που μπορούσα, επειδή είχα ως δημοσιογράφος το προνόμιο του δημόσιου λόγου, με ενδιέφερε να δίνω κουράγιο και σε άλλες γυναίκες που βρίσκονταν σε παρόμοια θέση. Ήταν δύσκολη εποχή για όλους μας ως οικογένεια, αλλά νομίζω τελικά τα καταφέραμε. Και πριν από ενάμιση χρόνο η μία μου κόρη μού πρόσφερε τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου, το εγγόνι μου.


Αν σας ρωτήσω «αν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, θα μου απαντήσετε "ναι"». Ωστόσο θα ρωτήσω, ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να του δώσουν ξανά την ηγεμονία στα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων;

Τα τρεισήμισι χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για την οικονομία, τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την ανάπτυξη, τη στέγαση, την ενέργεια, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την εργασία, τη δημόσια διοίκηση, την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση, που σχηματίζουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε σχέση με το ακραία συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο που υλοποιείται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα κόμμα με ανοιχτούς ορίζοντες και έντιμους ανθρώπους. Κι αυτό είναι το κλειδί με το οποίο θα κερδίσει ξανά στις επόμενες εκλογές την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών.


Η θέση της εκπροσώπου Τύπου είναι το τέλος του δρόμου ή να περιμένουμε να σας δούμε και στη Βουλή;

Όπως γνωρίζετε η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα και των κομματικών Οργάνων.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ