19/01/2023

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Μουζάλα: Εικόνα εγκατάλειψης στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Ριτσώνας

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Εικόνα εγκατάλειψης στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Ριτσώνας» κατέθεσε προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ο βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μουζάλας.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα και συναντήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στη δομή, με στελέχη από την EASO, τον Διοικητή από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης καθώς και κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ),των Εκπαιδευτικών και του ΕΟΔΔΥ.

Κατά την επίσκεψη, έγιναν εμφανή πολλά κρίσιμα θέματα που αποκάλυψαν λάθη, παραλείψεις και προχειρότητα που αγγίζουν το όριο της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η δομή δυναμικής 2.900 ατόμων, φιλοξενεί 1.657 άτομα και βρίσκεται ήδη στα όρια της, καθώς έχει μόλις 123 ελεύθερες θέσεις προς φιλοξενία (Δεδομένα από EASO). Ο λόγος της μείωσης των θέσεων, είναι ο χαρακτηρισμός πολλών οικίσκων ως ακατάλληλων, λόγω έλλειψης συντήρησης και ανταλλακτικών που τους καθιστούν μη βιώσιμους.

Το τραγικό δε, είναι ότι από τους 1.657 φιλοξενούμενους, οι 800 μεταφέρθηκαν εκεί από τη δομή του Ελαιώνα μετά τον ουσιαστικό τερματισμό του προγράμματος ESTIA II, τελούν υπό καθεστώς Διεθνούς Προστασίας, βρίσκονται εκεί για αδιευκρίνιστους λόγους και δε σιτίζονται ενώ ταυτόχρονα από τους παραπάνω 800, οι 400 είναι ανήλικα παιδιά, ενώ υπάρχουν και 45 μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και βαριά ψυχιατρικά περιστατικά που και πάλι δεν απολαμβάνουν στοιχειώδους μέριμνας όπως η σίτιση.

Επίσης, η ομάδα προστασίας του ΔΟΜ ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν ευάλωτες ομάδες και πληθυσμούς τερματίζονται 31.3.2023 όχι μόνο στη Δομή της Ριτσώνας αλλά συνολικά σε όλες τις δομές, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και ανασφάλεια στους πληθυσμούς αυτούς ενώ άνω του 60% των συνολικά εργαζόμενων στον τομέα αυτό από μέρους ΔΟΜ παύουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ανά τη χώρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον Υπουργό να απαντήσει:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου οι Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο όπως της Ριτσώνας, να πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας και παροχών που θέτει το ελληνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο;

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που επέμεινε να κλείσει το πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση (ESTIA II) για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο, παρά την προθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει τη χρηματοδότηση;