30/01/2023

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Πανεπιστημιακή αστυνομία

Σας είχαμε έγκαιρα καταστήσει σαφές ότι τα πανεπιστήμιά μας δεν αποτελούν κάποια ειδική κοινωνική ζώνη στην οποία παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα και παραβατικότητα. Ίσα-ίσα, είχαμε επισημάνει ότι οι δείκτες που σχετίζονται με παραβατικές ενέργειες είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς της υπόλοιπης κοινωνίας. Αν πράγματι σας ένοιαζε η ασφάλεια των εκπαιδευτικών δομών της χώρας δε θα απολύατε τους φύλακες και στα πανεπιστήμια και στα σχολεία το 2011, αλλά θα αναβαθμίζατε το προσωπικό φύλαξης. Αν πράγματι σας ένοιαζε η εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων δεν θα μειώνατε την χρηματοδότηση, αλλά θα θωρακίζατε τα ιδρύματα με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Παρόλα αυτά, και ενώ γνωρίζατε ότι η όλη επικοινωνιακή σας προσπάθεια θα καταλήξει σε ένα ακόμη κυβερνητικό φιάσκο, εσείς προχωρήσατε σε ένα ρουσφετολογικό πάρτι προσλήψεων και τώρα δεν ξέρετε που να τοποθετήσετε τους προσληφθέντες και ελλιπώς εκπαιδευθέντες ΟΠΠΙ.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών που προσλήφθηκαν για τον θεσμό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, μετά την ολιγόμηνη εκπαίδευσή τους, βαφτίζονται Ειδικοί Φρουροί και τοποθετούνται σε αστυνομικά τμήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη Θεσσαλονίκη και στο Α.Π.Θ. τοποθετήθηκαν 100 άτομα εκ των οποίων οι δέκα περιφέρονται ασκόπως πέριξ του Πανεπιστημίου, δίπλα σε μια διμοιρία χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και καθήκοντα, ενώ οι υπόλοιποι 90 βρίσκονται στα αστυνομικά τμήματα.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες και δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί του ότι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν αδιαπραγμάτευτη και ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να κάνει καμία έκπτωση γύρω από αυτό, εκφράζοντας ρητά την πρόθεση να αξιοποιήσει τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων για λόγους ασφάλειας των καθηγητών και των φοιτητών.
Αποτελεί δε κωμικοτραγικό γεγονός ότι οι αστυνομικοί αυτοί δεν έχουν λάβει εκπαίδευση για χρήση όπλου, αφού οι ΟΠΠΙ δεν προβλεπόταν να φέρουν πυροβόλα όπλα, οπότε η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ούτε για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, όπως αναφέρει το Υπουργείο σας για να διασκεδάζει τις εντυπώσεις.
Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να γίνει πιστευτός ο ισχυρισμός σας ότι προσπαθείτε να φροντίσετε για την ασφάλεια στις γειτονιές και για την στελέχωση των κατά τόπους ΑΤ, αλλά οι αστυνομικοί που έχετε αφαιρέσει από τη φύλαξη των πολιτών και απασχολούνται ως προσωπική φρουρά σας, είναι αψευδής μάρτυρας του αντιθέτου.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Μετά το φιάσκο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και με δεδομένο ότι και ο σκοπός ίδρυσής της δεν υφίστατο και μετά τις προσλήψεις που έγιναν για τους γνωστούς σε όλους μας ψηφοθηρικούς λόγους με πρόσληψη εκατοντάδων ειδικών φρουρών, δεν προκύπτει η χρησιμότητά της, που απασχολούνται αυτοί οι αστυνομικοί και με τι εχέγγυα επαγγελματισμού στα καθήκοντα τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάρκου Κώστας