ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/02/2023

Αλ. Τσίπρας: Ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους νεοναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών

Αλ. Τσίπρας: Ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους νεοναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών



Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στη Βουλή

Μια ημέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί, έσπευσε ο κ. Μητσοτάκης να εμφανιστεί στη Βουλή με ένα διχαστικό παραλήρημα, βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο. Έσπευσε να καταφερθεί εναντίον του ΕΑΜ, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και θέτοντάς εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση.

Ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών.
Έκαναν πρωτοσέλιδα ότι δήθεν ο Παππάς έπαιρνε σακούλες.
Τα είδε όλη η Ελλάδα. Μετά από μηνύσεις έβαλε διόρθωση μία εφημερίδα στις πίσω σελίδες. Ποιος την είδε; Πέρασε η λάσπη στην κοινή γνώμη. Αυτή είναι η συνταγή από το manual της ακροδεξιάς ανά τον κόσμο. Αυτό έκαναν οι Τραμπ, Μπολσονάρο και Λεπέν. Fake News και λάσπη.
Η τροπολογία της ΝΔ αντί να απομονώσει τους νεοναζί, μπορεί να τους γιγαντώσει. Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς τα ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων; Μήπως ότι βουλευτές σας θα ενοχληθούν ή μήπως ότι θέλετε τον Κασιδιάρη εκτός νομιμότητας, αλλά τον χρυσαυγιτισμό εντός;
Η τροπολογία της ΝΔ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο, ώστε αύριο κάποιος δικαστής να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων.
Δεν μπορούμε να σας δώσουμε πράσινο φως.
Εδώ δεν αναμετριόμαστε με τη συγκυρία, αλλά με την Ιστορία.
Σας καλώ λόγω της κρισιμότητας του θέματος να κάνουμε και εμείς και εσείς ένα βήμα πίσω. Να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των ναζί στις εκλογές χωρίς παρερμηνείες.
Να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις του κ. Αλιβιζάτου, του κ. Κοντιάδη αλλά και άλλων έγκριτων Συνταγματολόγων.

Αναλυτικά η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, στη συζήτηση της κυβερνητικής τροπολογίας για τον αποκλεισμό των ναζιστικών κομμάτων:

Θέλω να εκφράσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τα ειλικρινή, βαθύτατα συλλυπητήριά μας για την απώλεια του συναδέλφου μας Βουλευτή Χανίων, του Μανούσου Βολουδάκη, τόσο και πρωτίστως προς τους οικείους του, προς τους δικούς του ανθρώπους αλλά και προς το κόμμα του, προς τη Νέα Δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι νομίζω μια ιστορικά σημαντική συζήτηση η σημερινή και πρέπει από αυτό το πρίσμα να τη δούμε. Διότι καλούμαστε όχι να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει με τη δράση, την παρουσία, ναζιστικών, νεοφασιστικών μορφωμάτων, τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Aλλά δεν έχει να κάνει με τη δράση και την παρουσία τους μέσα από το πρίσμα της συγκυρίας, και ιδιαίτερα της προεκλογικής συγκυρίας, αλλά μέσα από την ανιστόρητη προσπάθεια να ξαναγράψουν την ιστορία και να επαναφέρουν στον τόπο μας πολύ σκοτεινές μνήμες.

Θέλω λοιπόν ευθύς εξαρχής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να καταθέσω την εκτίμηση ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία φέρνει τούτη την ώρα αυτήν την τροπολογία, την επίμαχη τροπολογία για τον αποκλεισμό των απογόνων της Χρυσής Αυγής από την εκλογική διαδικασία -και, άρα, από την παρουσία τους εδώ στα κοινοβουλευτικά έδρανα-, ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία φανερώνει ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη αίσθηση της ευθύνης. Δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη επιθυμία να ορθώσουμε όλοι μαζί ένα φράγμα ιδεολογικό, πολιτικό, ηθικό απέναντι στην παρουσία και στη δράση των απογόνων του φασισμού, του ναζισμού.

Και το λέω αυτό διότι προκαλεί αλγεινή εντύπωση η χθεσινή παρουσία Μητσοτάκη. Τόσο μεγάλη η επιθυμία να ορθώσουμε μαζί ένα μέτωπο στην ακροδεξιά, στον ρατσιστικό λόγο, στην εθνικιστική δράση, στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό και στις διχαστικές του πρακτικές που ήρθε χθες -μια μέρα πριν έρθει αυτή η επίμαχη τροπολογία- στη Βουλή με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και θέτοντας εκτός νόμου την Εθνική μας Αντίσταση.

Μια μέρα πριν φέρει την τροπολογία προς ψήφιση για τους φασίστες και τους νεοναζί, καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ, που ήταν κορμός της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας εναντίον ποιων; Εναντίον των Γερμανών κατακτητών, δηλαδή απέναντι στον φασισμό και στον ναζισμό. Το ΕΑΜ απελευθέρωσε την πατρίδα μας από τους ναζί και τους φασίστες. Και μας είπε το ανιστόρητο από το Βήμα της Βουλής -εκτός αν το διορθώσει και περιμένουμε να διορθωθεί- ότι ο ύμνος, λέει, του ΕΑΜ θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας. Η απελευθέρωση από τους ναζί ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας;

Αυτό μας θυμίζει ο αγώνας των μαχητών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου; Χειρότερη στιγμή της ιστορίας ήταν γι’ αυτούς που θέλετε σήμερα να αποκλείσετε και να αποκλείσουμε όλοι μαζί, για τους τιμητές, τους νεοναζί, τους απογόνους.

Και βεβαίως, αναρωτιέμαι αν αυτά τα έπραξε χθες ο κ. Μητσοτάκης διότι είναι ανιστόρητος. Και θα σας πω ευθαρσώς όχι, δεν είναι καθόλου ανιστόρητος. Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι το ΕΑΜ ήταν ο βασικός πυλώνας της Εθνικής μας Αντίστασης, ότι σε αυτό συμμετείχαν άνθρωποι και συλλογικότητες από την Αριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά της εποχής.

Επίσης, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αναγνωρίστηκε η εθνική μας αντίσταση το 1982. Όλα τα γνωρίζει. Απλώς ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει ένα φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών. Αυτός είναι ο καημός του.

Και το κάνει όμως τόσο άτσαλα, ψαρεύει τόσο άτσαλα στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης και του κίβδηλου πατριωτισμού που νομίζω ότι τον έχουν πάρει όλοι χαμπάρι. Δύο χρόνια σχεδόν –πόσο είναι στην φυλακή ο Κασιδιάρης- άφηνε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανενόχλητους τους νεοναζί να κάνουν πολιτικό αγώνα μέσα από τη φυλακή. Πείτε μου, ποιος άλλος κρατούμενος, φυλακισμένος έχει το δικαίωμα να προβάλλει τηλεοπτικές εκπομπές στο διαδίκτυο; Ο κ. Κασιδιάρης όμως το είχε αυτό το δικαίωμα. Δεν το βλέπατε, δεν το ξέρατε; Απλώς δεν σας ενοχλούσε.

Το κόμμα που δημιούργησε έπαιρνε άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τον Δήμο της Αθήνας να οργανώνει συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Δεν το βλέπατε, δεν το ξέρατε; Απλώς δεν σας ενοχλούσε. Και φέρνετε λοιπόν τώρα μια τροπολογία, λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος -δεν ξέρω πόσο θα είναι, δύο μήνες, ένας μήνας- για να αποκλείσουμε τους νεοναζί και τους νεοφασίστες από την επόμενη Βουλή. Τώρα σας έπιασε ο πόνος, ένα μήνα πριν τις εκλογές.

Γιατί όμως; Είμαι υποχρεωμένος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας και να καταθέσω αυτό που αποτελεί δική μας πεποίθηση. Γιατί, όπως είπα αρχικά, πιστεύω ότι όλα όσα θα ειπωθούν σήμερα εδώ, θα είναι μια ιστορική παρακαταθήκη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η αλήθεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό που σας ενοχλεί πάρα πολύ δεν είναι τόσο η πιθανή παρουσία των νεοναζί στη Βουλή όσο οι μικροκομματικοί σας υπολογισμοί. Πιστεύετε, με δυο λόγια, ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη και την ταυτόχρονη στροφή σας στις θέσεις Κασιδιάρη, την στροφή σας δηλαδή στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνονται στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, να πηγαίνουν προς τα εκεί.

Αυτός ήταν και ο λόγος της ανιστόρητης παρέμβασης εχθές του κ. Μητσοτάκη από αυτό εδώ το Βήμα. Αυτός ήταν ο λόγος της χθεσινής παράστασης εθνικοφροσύνης και γι’ αυτό τον λόγο είδαμε αυτές τις κορώνες του μετεμφυλιακού διχασμού. Γι’ αυτό άλλωστε και το πολιτικό φλερτ με τον πρώην αρχηγό σας, κύριοι Βορίδη και Γεωργιάδη, τον κύριο Καρατζαφέρη.

Γι’ αυτό, θα έλεγα, και η συνολικότερη μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα προς τα δεξιά. Νομίζω όμως ότι κάνετε λάθος υπολογισμό. Το έχετε -να το πω έτσι απλά και λαϊκά- παραπάρει δεξιά, τόσο πολύ που στο τέλος θα κάνετε αναστροφή, δεν θα αποφύγετε κανένα εμπόδιο, προς τα πίσω θα πάτε. Διότι ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν, θα χάσετε όμως και το Κέντρο. Διότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι ως επί το πλείστον σκεπτόμενοι και δεν πείθονται με τη θεωρία ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι εκτός από λάθος υπολογισμό, κυρίως κάνετε ένα λάθος ιστορικό. Απέναντι στην Ακροδεξιά και τους νεοναζί δεν μπορεί να στεκόμαστε με όρους της τρέχουσας συγκυρίας. Η συγκυρία η πολιτική και ιδίως η προεκλογική έρχεται και παρέρχεται. Η ανάγκη όμως οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουμε ένα μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό και συνταγματικό, στα πλαίσια του Συντάγματος είναι μια διαχρονική και ιστορικής αξίας και σημασίας ανάγκη. Και εσείς τώρα την ευτελίζετε σε πρόχειρους και εφήμερους προεκλογικούς σχεδιασμούς.

Όμως, αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά και είναι και επικίνδυνα παιχνίδια για την ίδια τη Δημοκρατία. Όμως φαίνεται ότι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει -το αποδεικνύετε σε κάθε ευκαιρία αυτό, από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μέχρι τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης- είναι η Δημοκρατία.

Επιτρέψτε μου όμως να πω για άλλη μια φορά και από αυτό εδώ το Βήμα και με αυτή την ευκαιρία ότι μας λένε πολλοί το τελευταίο διάστημα «γιατί ασχολείστε τόσο πολύ με το ζήτημα της Δημοκρατίας;». Προσέξτε, για εμάς αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα. Και νομίζω δεν υπαρξιακό μόνο για μας εδώ στην Ελλάδα, αλλά για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Ζούμε στην εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη λατινική Αμερική, της απόλυτης αποθράσυνσης της Ακροδεξιάς και των πρακτικών της. Και αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο, κατά την άποψή μας. Διότι στο συντηρητικό στρατόπεδο η ηγεμονία της ακροδεξιάς και των ακροδεξιών ιδεών είναι πια αναμφισβήτητη. Και γιατί η Δημοκρατία είναι μια κατάκτηση των λαών πάρα πολύ σημαντική -και του λαού μας. Αλλά, ξέρετε, η Δημοκρατία δεν λειτουργεί άπαξ. Όσο οι θεσμοί υπολειτουργούν, όσο η εκτελεστική εξουσία γίνεται πιο αυταρχική, όταν η διαπλοκή και η διαφθορά γίνεται ενδημική, τότε η δημοκρατία συρρικνώνεται και η ωμότητα της αντιπολιτικής και του κυνισμού, θεριεύει.

Δείτε για παράδειγμα τι ακριβώς γίνεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Ποια είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα; Όχι να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι αθώος. Στο θέμα των παρακολουθήσεων ή στα ζητήματα της διαφθοράς δεν επιχειρηματολογεί για να αποδείξει ότι όλα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση είναι αναληθή. Αλλά τι επιχειρηματολογεί, τι προσπαθεί να εμπεδώσει; Ότι τα κάνουν και οι άλλοι λίγο πολύ, ότι όλοι το ίδιο είμαστε.

Επί μήνες προσπαθεί να εμπεδώσει αυτή την αντίληψη, ότι όλοι τα παίρνουμε, ότι όλοι είμαστε διεφθαρμένοι, χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις ,χωρίς τίποτα. Έκαναν πριν τρεις εβδομάδες πρωτοσέλιδο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι ο Παππάς έπαιρνε σακούλες με χρήματα από τον Καλογρίτσα.

Τα είδε όλη η Ελλάδα αυτά τα πρωτοσέλιδα; Τα είδε. Τι έκανε ο Παππάς; Τι θα μπορούσε να κάνει; Μηνύσεις και εξώδικα. Έκανε εξώδικα. Έβγαλε χθες μια διορθωτική ανακοίνωση η εφημερίδα Απογευματινή που είχε τρεις μέρες πρωτοσέλιδο ότι τα παίρνει. Τι διορθωτική δήλωση; Ότι το πρωτοσέλιδό της δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Προφανώς! Τι θα έκανε; Πού έβαλε αυτή τη δήλωση η Απογευματινή; Στις τελευταίες σελίδες την έβαλε. Και ποιος την είδε; Πέρασε η λάσπη στην κοινή γνώμη; Πέρασε. Το αν ακούμπησε είναι μια άλλη ιστορία! Δεν ακούμπησε, αλλά πέρασε.

Αυτή είναι η συνταγή από το manual της Ακροδεξιάς ανά τον κόσμο! Αυτό έκανε ο Τραμπ, αυτό έκανε ο Μπολσονάρο, αυτό έκανε η Λεπέν, αυτό κάνουν παντού! Αυτή είναι η συνταγή: Τα fake news, τα ψέματα, η λάσπη, η ισοπέδωση, η εξίσωση προς τα κάτω όλων, ότι όλοι όσοι είναι στην πολιτική είναι κλέφτες, ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ μέσα είμαστε το ίδιο, η καλλιέργεια στους πολίτες του αισθήματος ότι η Δημοκρατία είναι πια διακοσμητική, ότι δεν είναι πια το όπλο των πολλών να αλλάζουν τη ζωή τους, να αποδοκιμάζουν μια κυβέρνηση, να επιλέγουν έναν διαφορετικό δρόμο!

Αυτό, όμως, είναι και το μεγαλύτερο ψέμα. Διότι η Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάνε τα πράγματα μπροστά! Και το απέδειξαν αυτό όχι μόνο στο παρελθόν οι αγώνες, αλλά το απέδειξαν και σήμερα οι πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι νέοι άνθρωποι, που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες, έσπασαν κάθε ρεκόρ, κάθε πρόβλεψη συμμετοχής στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές και λυτρώθηκε -θα δούμε αν είναι προσωρινά- από την παρουσία του Τραμπ η μεγαλύτερη, πιο ισχυρή χώρα και οικονομία του πλανήτη.

Το είδαμε αυτό και το απέδειξαν στη Βραζιλία, που ο λαός της, με τη συμμετοχή του στις κάλπες, προσήλθε μαζικά και απάλλαξε μια κρίσιμη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τον Μπολσονάρο. Και σήμερα, στην Ελλάδα, πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή, σε μια ιστορική στιγμή, όπου θα κληθούν οι ίδιοι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι άνθρωποι -γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό- να αποδείξουν πόσο σημαντική αξία είναι για όλους μας η Δημοκρατία. Και δεν θα το απαντήσουν αυτό οι δημοσκοπικές ερωτήσεις. Θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός με τη στάση του και με την ψήφο του, όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι σε μια στιγμή που η Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία μιας χώρας που σήμερα είναι παγιδευμένη στην παρακμή, στην απόγνωση, στη σήψη, το σημαντικότερο που έχουμε ανάγκη είναι αυτή η αλλαγή, μια νέα προοπτική. Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι ισχυρή Δημοκρατία σημαίνει μια χώρα με ισχυρούς θεσμούς. Ότι ισχυρή Δημοκρατία σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος και σημαίνει και δικαιοσύνη. Διότι χωρίς Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη πουθενά, στην οικονομία, την εργασία, την παραγωγή, την κοινωνία.

Ισχυρή Δημοκρατία, όμως, σημαίνει και ασφάλεια, προοπτική, όχι φόβος και απόγνωση. Οι γενιές του σήμερα, τα παιδιά της κρίσης πρέπει να ζήσουν μακριά από τον φόβο και από την ανασφάλεια. Πρέπει να ζήσουν σε μια χώρα που θα μπορεί να τους εξασφαλίζει το μέλλον, ίσες ευκαιρίες, ποιότητα ζωής. Δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα ρίσκα για το αύριο αυτού του τόπου. Δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε να κρατάτε τη χώρα πίσω με τον φανατισμό σας, με τον τυχοδιωκτισμό σας, να διογκώνετε τις ανισότητες, να σπέρνετε τον διχασμό και την προπαγάνδα, να κάνετε mainstream τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο, να ξεπλένετε -να το πω λαϊκά- τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο, όπως και τόσους ακροδεξιούς πολιτικούς, που φόρεσαν κουστούμι και σήμερα κάθονται στα υπουργικά έδρανα.

Και στην ουσία, δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε τι να κάνετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Με τη στάση σας, με την πολιτική σας, ως κόμμα, τα τελευταία χρόνια, να ανοίγετε ξανά τον δρόμο στους φασίστες και τους νεοναζί. Με ποιον τρόπο; Να εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως δήθεν αντισυστημικούς και να παίρνουν συμπάθεια από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που σήμερα περνάει τρομακτικές δυσκολίες, από τα λαϊκά στρώματα. Διότι πού ανθίζει, δυστυχώς, ο σπόρος του αυγού του φιδιού; Στις λαϊκές γειτονιές, εκεί όπου τα φτωχά στρώματα είναι ευεπίφορα σε αυτή την προπαγάνδα, να εμφανίζονται και να έρχονται ως δήθεν λυτρωτές, ως δήθεν τιμωροί απέναντι στη γενικευμένη σήψη του πολιτικού συστήματος. «Αφού όλοι ίδιοι είναι! Πάμε, λοιπόν, να χτυπήσουμε το σύστημα»: Αυτό είναι το σύνθημά τους.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε απόλυτα συνειδητό μέτωπο, ιστορικό, αλλά και σύγχρονο -όχι μόνο ιστορικό- απέναντι στον φασισμό, απέναντι στον ρατσισμό, απέναντι στην ακροδεξιά και τους εκπροσώπους της και γνωρίζουμε ότι είναι καθήκον μας ιστορικό, αλλά και καθημερινό να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής των νεοναζιστικών συμμοριών και η Βουλή αρένα Χρυσαυγιτών. Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά να ζήσουν οι επόμενες γενιές το τραύμα που άφησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά τη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης και της δημοκρατικής παράδοσης των αγώνων αυτού του λαού απέναντι στο ναζιστικό έρεβος. Και αν υπάρχει ένας εγγυητής για να μην επιτρέψουμε όλα αυτά, αυτός είναι η καθημερινή δράση και η συνείδηση κάθε δημοκράτη πολίτη και ιδιαίτερα, της νέας γενιάς αυτού του τόπου, διότι μέσα από αγώνες θα αποτρέψουμε και θα νικήσουμε τον φασισμό.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε Βορίδη, νομίζω ότι εσείς χειρίζεστε από πλευρά της κυβέρνησης την τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα. Είναι μια τροπολογία που, όπως είπα πιο πριν, όμως, ο τρόπος, ο χρόνος, η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί -το λέω μετά λόγου γνώσεως και εκφράζω έναν ειλικρινή μου φόβο- αντί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την απομόνωση και τον αποκλεισμό των νεοναζί, μπορεί να τους δυναμώσει, αντί να τους απομονώσει για όλους τους λόγους που ανέλυσα πιο πριν, αλλά και για έναν επιπλέον: Είναι μια συνταγματικά εξαιρετικά προβληματική τροπολογία.

Και αναρωτιέμαι: Τι είναι αυτό το οποίο σας εμποδίζει να γίνετε πιο σαφείς στην τροπολογία που καταθέτετε; Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς στην τροπολογία, στη διάταξη που καταθέτετε σε ποια κόμματα, ποιας ιδεολογίας, ποιας δράσης, ποιου είδους κίνητρα εμπεριέχουν οι εγκληματικές πρακτικές τους; Να τους ονοματίσετε. Τι σας εμποδίζει να περιγράψετε ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στον αντιρατσιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της παρατάξεώς σας, του κ. Σαμαρά. Υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά τον ψήφισε.

Σας εμποδίζει το γεγονός ότι έχετε ενδεχομένως αρκετούς βουλευτές οι οποίοι θα ενοχλούνταν με κάτι τέτοιο, όπως και τότε ενοχλήθηκαν στον αντιρατσιστικό νόμο, αν θυμάστε; Μήπως αυτό που σας εμποδίζει τελικά είναι ότι θέλετε μεν τον Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δεν θέλετε τον χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας. Διότι το θέμα δεν είναι να ξεμπερδέψουμε μονάχα με τη Χρυσή Αυγή. Είναι να ξεμπερδέψουμε και με τον χρυσαυγιτισμό, τον φασισμό, την ακροδεξιά ρητορική και κυρίως, τη ρατσιστική δράση.

Δεν καταλαβαίνετε, όμως, με αυτόν τον τρόπο ότι επιμένοντας, αν τελικά επιμείνετε σε αυτό, ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών μάλιστα να αποφασίζει εν λευκώ για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τρόπο αφήνετε ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νόμος που ψηφίσατε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα, αν οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, με βάση το άρθρο 29 του Συντάγματος, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο από το παράθυρο την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων. Και εξισώνοντας την κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί, τον κομμουνισμό με τον φασισμό. Αυτό το παράθυρο αφήνετε ανοιχτό. Αν δεν το έχετε καταλάβει, οφείλω να σας το επισημάνω.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς έχουμε ιστορικό καθήκον και δεν μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως σε μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη. Και δεν πάνε να λένε ό,τι θέλουν τα παπαγαλάκια σας. Εδώ δεν αναμετριόμαστε με την πρόσκαιρη προεκλογική συγκυρία. Εδώ αναμετριόμαστε με την ιστορία.

Καταθέσαμε, λοιπόν, στον δημόσιο διάλογο την προηγούμενη εβδομάδα μία εκδοχή διάταξης νομοθετικής η οποία διευκρινίζει σαφώς, ώστε ο δικαστής αύριο να έχει σαφή εικόνα για το για ποιες περιπτώσεις καλείται να αποφασίσει. Τι διευκρινίζει σαφώς; Να στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές κόμματα η δράση των οποίων παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο ή που στελέχη ή και απλά μέλη τους έχουν καταδικασθεί για τα εγκλήματα της συμμετοχής σε εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση, εφόσον έχουν τελεστεί με ρατσιστικό ή ναζιστικό κίνητρο.

Αν αυτό δεν το αποδέχεστε, διότι αυτό καταλαβαίνω, για τους δικούς σας λόγους, για λόγους που εγώ ανέλυσα πιο πριν, ελάτε να βρούμε μια άλλη κοινή φόρμουλα, ελάτε να βρούμε μια άλλη φόρμουλα κοινής αποδοχής. Μην δώσετε, όμως, αυτή την ευρύτατη διακριτική ευχέρεια και αυτή την ευρεία εξουσία σε ένα τμήμα του Αρείου Πάγου να προβαίνει στην ουσία σε πολιτικές κρίσεις. Μην καταστήσετε ένα δικαστικό όργανο, το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, παράγοντα του πολιτικού συστήματος, ανατρέποντας μια θεμελιώδη θεσμική και συνταγματική παραδοχή που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά. Τι δηλαδή; Ότι τα δικαστήρια δεν εμπλέκονται στην πολιτική αντιπαράθεση. Και κυρίως, μην επιμείνετε να αφήνετε ανοικτό δυνητικά το παράθυρο σε αυτόν τον ανιστόρητο συμψηφισμό των δύο άκρων.

Σας καλούμε, λοιπόν, ακριβώς επειδή έχει κρίσιμη, όπως είπα, ιστορική αξία η σημερινή απόφαση και η σημερινή ψηφοφορία, να κάνετε ένα βήμα πίσω. Να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που θα ακυρώνει -γιατί αυτός είναι ο σκοπός μας, ο κοινός σκοπός, δεν τον αμφισβητώ- την κάθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, αλλά δεν θα αφήνει παράθυρο παρερμηνειών για ανιστόρητους συμψηφισμούς. Δεν θα αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής. Και δεν θα έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Και μια τέτοια σύγκλιση φρονούμε ότι μπορεί να γίνει -όχι να εφεύρουμε εκ νέου τώρα, σήμερα- πάνω σε προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο. Μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις προτάσεις που έχουν καταθέσει έγκριτοι συνταγματολόγοι, που κάθε άλλο παρά μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι έχουν κάποια σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σας καλώ, λοιπόν, να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις που κατέθεσαν στον δημόσιο διάλογο ο κ. Αλιβιζάτος, ο κ. Κοντιάδης και άλλοι σημαντικοί και έγκριτοι συνταγματολόγοι. Είναι προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για πράξεις των άρθρων 187 και 187α, δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως εκεί πρέπει, πιστεύω, να πάμε και μπορούμε να πάμε όλοι μαζί. Όλοι μαζί!

Θα καταθέσουμε αμέσως τώρα τη σχετική τροπολογία. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε και από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση όλων των κομμάτων σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία, ότι έχετε τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στη δημοκρατία για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα με ιστορικές διαστάσεις.

Αποδείξτε, λοιπόν, έστω και στο «παρά πέντε», ότι ήρθατε σήμερα εδώ για να συμβάλλετε στη συλλογική άμυνα μιας ολόκληρης κοινωνίας και των θεσμών της απέναντι στη νεοναζιστική εγκληματική συμμορία και όχι για να παίξετε παιχνίδια με το μυαλό σας στους πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς. Παιχνίδια, όμως, που δυστυχώς μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την ίδια τη Δημοκρατία. Σας καλώ να μην το επιχειρήσετε και να επιχειρήσετε την προσπάθεια σύγκλισης.

Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ