08/02/2023

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Δήμος Ζωγράφου χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού και χρηματοδότησης

Συνάντηση στο Δήμο Ζωγράφου είχαν χτες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου και Γιάννης Μπαλάφας με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Θώδα, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδικών Σταθμών κα Ρένα Χαλκιαδάκη και την Προϊσταμένη και υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας.

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις κοινωνικής προστασίας του Δήμου (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο, δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, κλπ) με έμφαση στη δουλειά του Κέντρου Κοινότητας.

Εκτέθηκαν από τους εκπροσώπους του Δήμου διάφορες ιδιαιτερότητες και προβλήματα στην άσκηση της προνοιακής και γενικότερης κοινωνικής πολιτικής που μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με τη συνδρομή του κεντρικού κράτους. Όπως η μεγάλη διαφορά μεταξύ καταγεγραμμένων στην απογραφή δημοτών και πραγματικών κατοίκων του δήμου δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό κέντρο διαμονής των φοιτητών των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών σχολών που βρίσκονται στα όριά του. Αλλά και η μείωση του μόνιμου προσωπικού, κυρίως διοικητικού, λόγω της μετάταξής τους σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου στο πλαίσιο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρόλα αυτά, το μόνιμο προσωπικό του δήμου κινείται σε υψηλά, συγκριτικά, επίπεδα και μάλιστα ενισχύει συγχρηματοδοτούμενες δομές όπως το Κέντρο Κοινότητας που έχει επωμισθεί με πολλά νέα, μη προβλεπόμενα εξ αρχής καθήκοντα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.ά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνθήκες του κάθε δήμου στον Νότιο Τομέα, ώστε οι θέσεις του κόμματος να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις. Τόνισαν ότι το κράτος οφείλει να βοηθήσει τους δήμους ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις κοινωνικές πολιτικές που σχεδιάζονται κεντρικά, αλλά υλοποιούνται κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Πόσο μάλλον που στα σχέδια για μια επόμενη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντάσσει την επέκταση κοινωνικών πολιτικών και δράσεων που είχαν ξεκινήσει την περίοδο 2015-19 (βρεφονηπιακοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑΑμεΑ για όλα τα παιδιά, σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης), αλλά και την υλοποίηση νέων, όπως το Δίκτυο Υπηρεσιών φροντίδας υγείας-πρόνοιας στην κοινότητα, που θα χρειαστεί δημιουργία μιας νέας αντίστοιχης δομής μέσα στα Κέντρα Κοινότητας. ​