09/02/2023

Γ. Μπαλάφας: Η τροπολογία αφήνει επικίνδυνα «παράθυρα» ερμηνειών

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο διαδικτυακό κανάλι ONE CHANNEL (στη δημοσιογράφο Μ. Μπάρμπα)

Για τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι τραγικό. Η καταστροφή είναι τεράστια. Η χώρα μας με την αποστολή της ΕΜΑΚ έκανε το αυτονόητο καθήκον της και αυτή η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν και πολλές φορές οι ηγεσίες τους βρίσκονται σε απόσταση από τα αισθήματα των πολιτών. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να είναι ο οδηγός μας και στην επίλυση της διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία.

Πέρα, όμως, από τους διασώστες σε όλη τη χώρα υπάρχει ένα κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται όχι μόνο με λόγια και με ευχές για το καλύτερο δυνατόν, αλλά και έμπρακτα με αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης. Η καταστροφή είναι τεράστια και πρέπει όλοι μας να ενισχύσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι μεγάλο πρόβλημα από τους σεισμούς έχει και η Συρία, για την οποία -δυστυχώς- εξαιτίας διαφόρων εμπάργκο δυσκολεύει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθεια. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε ο δρόμος της αλληλεγγύης και της βοήθειας να φτάσει και στους Σύριους συνανθρώπους μας.

Για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη ψήφιση της τροπολογίας για τον Κασιδιάρη

Καταρχήν θεωρούμε θετικό ότι υπήρξε ένα βήμα, έστω και μικρό. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπήρξε ένα ουσιαστικό ζήτημα. Η κυβέρνηση επέμεινε στην άρνησή της να μην υπάρξει αναφορά στο ναζιστικό χαρακτήρα αυτών των εγκληματικών οργανώσεων. Εμείς παρόλο που καταθέσαμε την πρότασή μας, κάναμε ένα βήμα πίσω και δεχθήκαμε να ψηφιστεί η διάταξη με βάση τις απόψεις έγκριτων συνταγματολόγων όπως του κ. Ν. Αλιβιζάτου και του κ. Ξ. Κοντιάδη. Ψηφίσαμε «παρών» ακριβώς για να καταδείξουμε ότι ενώ έγινε η αρχή, δεν ολοκληρώθηκε. Έτσι όπως κατατέθηκε η τροπολογία αφήνει επικίνδυνα «παράθυρα» ερμηνειών.

Επιπλέον, μια ακόμα προβληματική, κατά την άποψή μας, πλευρά είναι ότι όλα εξαρτώνται από ένα τμήμα του Αρείου Πάγου.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι οι όποιες ανησυχίες μας έχουν σαν αφορμή και το ότι στελέχη της ΝΔ επαναφέρουν στον διάλογο την απαράδεκτη θεωρία «των δύο άκρων». Και, προφανώς δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι υπάρχει ένα «φλερτ» της ΝΔ με την ακροδεξιά. Είναι μια υπόθεση που ξεκινά από το παρελθόν, όταν για παράδειγμα ο τότε Γ.Γ της ΝΔ κ. Μπαλτάκος συνομιλούσε με την «Χρυσή Αυγή» και συνεχίζεται σήμερα με τον Καρατζαφέρη που πλέκει το εγκώμιο του πρωθυπουργού. Και επειδή τα πράγματα δεν είναι αθώα, εμείς επιδιώκαμε στο νόμο αυτόν να μην υπάρχουν άλλου είδους σκοπιμότητες και προκύψουν προβλήματα από πιθανή διασταλτική ερμηνεία του. Όλα αυτά δεν πρέπει να ρίξουν τη σκιά τους στο βασικό που είναι το δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στη ναζιστική, εγκληματική ιδεολογία και τις οργανώσεις της.

Για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απέχει από τις ψηφοφορίες

Οι δυνατότητες που δίνονται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα κατά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου είναι τέσσερις: υπέρ, κατά, παρών και αποχή. Η απόφασή μας να απέχουμε από την τελική διαδικασία των ψηφοφοριών είναι απόλυτα θεσμική και έχει συμβολικό χαρακτήρα. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα υιοθετεί αυτή τη στάση. Να θυμίσω ενδεικτικά ότι ο αείμνηστος Κων/νος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, απείχε το 1989 κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο αείμνηστος Ευ. Αβέρωφ απείχε από το εμβληματικό νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ περί της αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης και, τέλος, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης απείχε το 2019 για ένα διάστημα πριν τις εκλογές.

Η ουσία όμως είναι ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, που δεν είναι άλλος από το ότι ο Κ. Μητσοτάκης αρνείται επίμονα να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό σχετικά με τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Χατζηδάκης και άλλοι. Όπως δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, όταν αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει την αλήθεια, τότε θα άρουμε την απόφαση για την αποχή. Πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι η αποχή μας αφορά μόνο την τελική διαδικασία της ψήφισης ενός νομοσχεδίου. Σε όλες τις άλλες φάσεις που προηγούνται της ψήφισης (Επιτροπές και Ολομέλεια) συμμετέχουμε κανονικά και διατυπώνουμε τις απόψεις, τα επιχειρήματα και τις ενστάσεις μας.