10/02/2023

Ομιλία Α. Μιχαηλίδη ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος: Τακτοποιεί εκκρεμότητες και στη Ναυτιλία η κυβέρνηση της εκτροπής

Ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης τοποθετήθηκε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον «Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου».

Αφού αναγνώρισε την ανάγκη αναδιατύπωσης και ουσιαστικής επικαιροποίησης του εδώ και δεκαετίες ισχύοντα Kώδικα, επεσήμανε ότι ακριβώς λόγω αυτής της αναγκαιότητας ήταν απαραίτητη η ευρεία διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση με «fast track διαδικασίες» και «προχειρότητα» συνέγραψε διατάξεις και κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις, παρατήρησε ο Α. Μιχαηλίδης: «βιάζεστε να τακτοποιήσετε εκκρεμότητες για κάποιους, προφανώς ημέτερους, πριν τις επερχόμενες εκλογές», τόνισε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Τεκμηρίωσε το συμπέρασμά του αυτό κάνοντας εκτενή αναφορά σε άρθρα του νομοσχεδίου και υπογραμμίζοντας την ύπαρξη ηθελημένων ασαφειών στον Κώδικα που αφήνουν ανοιχτό το δρόμο «σε καταστρατήγηση θεμελιωδών αρχών που πρέπει να διέπουν το ναυτικό επάγγελμα», μεταξύ των οποίων και εκείνων που σχετίζονται με τα εργατικά και μισθολογικά δικαιώματα όλων των εργατών της θάλασσας.

Χαρακτηρίζοντας αυτό το νομοθέτημα ενδεικτικό της ευρύτερης πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική, αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – θεσμοθέτηση Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενίσχυση της αξιοκρατίας στο Λιμενικό Σώμα, ανάσχεση της πορείας απαξίωσης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου τουριστικών σκαφών – αλλά και στους προγραμματικούς στόχους και αρχές που διέπουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ενίσχυση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας προς όφελος της χώρας και των πολιτών, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στο ναυτιλιακό, λιμενικό και ναυπηγικό τομέα, ουσιαστική στήριξη της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, διασφάλιση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της νησιωτικής Ελλάδας, με ίση πρόσβαση στα δημόσια κοινωνικά αγαθά στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας για τους νησιώτες.

Στο τέλος της τοποθέτησής του ο Α. Μιχαηλίδης υπερασπίστηκε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απέχει από τις ψηφίσεις των νομοσχεδίων που φέρνει μια «κυβέρνηση της εκτροπής», «ηθικά και πολιτικά έκπτωτη», όπως τόνισε, η οποία έχει φέρει τη χώρα να διολισθαίνει σε καθεστώς «καχεκτικής δημοκρατίας» μετά από δεκαετίες.

.