ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/02/2023

Αλ. Χαρίτσης: Επιταγή των πολιτών είναι η εφαρμογή ενός άμεσου σχεδίου που θα μας βγάλει από το οικονομικό τέλμα και τον θεσμικό βούρκο

Αλ. Χαρίτσης: Επιταγή των πολιτών είναι η εφαρμογή ενός άμεσου σχεδίου που θα μας βγάλει από το οικονομικό τέλμα και τον θεσμικό βούρκο



Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην εφημερίδα «Real News» (Μαριτίνα Ζαφειριάδου)

«Η παρακολούθηση ενός τηλεφώνου είναι μια πράξη παραβίασης κάθε πτυχής της δημόσιας και προσωπικής ζωής του καθενός. Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία μας. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να απολογηθεί και να παραιτηθεί», δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από πολύ νωρίς, όταν ακόμα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνούνταν την ύπαρξη του προβλήματος της ακρίβειας και μας κατηγορούσε για καταστροφολογία, κατέθεσε ένα σχέδιο αντιμετώπισης με έμφαση στο ενεργειακό ζήτημα, με ολοκληρωμένο σχέδιο ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και πραγματικής φορολόγησης των υπερκερδών που παρήχθησαν μέσα στην κρίση», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης και προσθέτει: «Το πρόβλημα με την πολιτική της ΝΔ είναι ότι έχει οδηγήσει σε τέτοια ξέφρενη πορεία ανατιμήσεων που τώρα χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια για να μεταφραστούν οι όποιες θετικές διεθνείς τάσεις σε εγχώρια αποτελέσματα».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι: «Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στην αύξηση του κατώτατου μισθού με τιμαριθμική αναπροσαρμογή και στην ανακατεύθυνση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων προς όφελος των μικρομεσαίων».

«Επιταγή των πολιτών είναι η εφαρμογή ενός άμεσου σχεδίου που θα μας βγάλει από το οικονομικό τέλμα και τον θεσμικό βούρκο», δηλώνει ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας: «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για να εφαρμοστούν, από την επόμενη κιόλας μέρα, τα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, η θωράκιση των θεσμών και η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να μην πάει χαμένη αυτή η ιστορική, για τη χώρα, ευκαιρία».

Για τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία, ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει: «Τώρα προέχει η αλληλεγγύη και είναι συγκινητική, όπως πάντα, η ανταπόκριση του ελληνικού λαού στο δράμα του τουρκικού και συριακού λαού». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Υπάρχει εδώ ένα σκληρό μάθημα: ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν δίνει σημασία στην ανθεκτικότητα, καταρρέει με πάταγο όταν συμβαίνει το απρόβλεπτο. Και εδώ είναι η δική μας δουλειά. Να επενδύουμε στις δημόσιες υποδομές, στους κανονισμούς ασφαλείας, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να είμαστε θωρακισμένοι τη στιγμή της δοκιμασίας».

Σε σχέση τέλος με τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Χαρίτσης τονίζει: «Είναι ακόμα νωρίς για να δούμε αν θα έχουμε μόνιμα και ορατά αποτελέσματα σε διπλωματικό επίπεδο. Και ένα είναι σίγουρο: η αποκλιμάκωση δεν πρέπει να περιμένει τη στιγμή της καταστροφής. Πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επίγνωση ότι μοιραζόμαστε μια δύσκολη -και ευμετάβλητη από κάθε άποψη- γωνιά του πλανήτη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

- Κύριε Χαρίτση, είναι, ως παρακολουθούμενος, δυνάμει εκβιαζόμενος ο κ. Ανδρουλάκης;

Μην παίζουμε με τις λέξεις. Η παρακολούθηση ενός τηλεφώνου είναι μια πράξη παραβίασης κάθε πτυχής της δημόσιας και προσωπικής ζωής του καθενός. Ο κ. Ανδρουλάκης πολύ νωρίς είχε πει το αυτονόητο: ότι η παγίδευση του τηλεφώνου του συνιστούσε απόπειρα εκβιασμού σε βάρος του ιδίου και του κόμματός του.
Η ουσία αυτής της υπόθεσης είναι πολύ συγκεκριμένη. Στο Μέγαρο Μαξίμου στήθηκε ένα κύκλωμα που παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό είναι γεγονός που έχει αποδειχθεί πλέον θεσμικά και δεν αλλάζει. Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία μας. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να απολογηθεί και να παραιτηθεί. Επέλεξε αρχικά να συγκαλύψει το σκάνδαλο και στη συνέχεια, όταν πια αυτό ήταν αδύνατο, κατέφυγε στην τοξικότητα και στον αποπροσανατολισμό. Η ελληνική κοινωνία όμως κρίνει και σύντομα θα δώσει την απάντησή της.

- Τέτοιοι υπαινιγμοί στελεχών σας, πάντως έχουν οδηγήσει τις σχέσεις σας με το ΠΑΣΟΚ στο ναδίρ. Πώς θα καταφέρετε να συζητήσετε μετεκλογικά, αν αυτή είναι η επιταγή των πολιτών;

Επιταγή των πολιτών είναι η εφαρμογή ενός άμεσου σχεδίου που θα μας βγάλει από το οικονομικό τέλμα και τον θεσμικό βούρκο. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά για τη χώρα και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πορεύονται με ανάλογη σοβαρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από πολύ νωρίς έχει καταθέσει ένα σαφές σχέδιο για την πολιτική και προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων εκείνων που αναφέρονται στη σύγχρονη αριστερά, οικολογία και σοσιαλδημοκρατία. Δεν είναι μια υπόθεση απλά και μόνο συνεννόησης σε επίπεδο κορυφής. Είναι μια διαδικασία πρωτίστως προγραμματική. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για να εφαρμοστούν, από την επόμενη κιόλας μέρα, μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, τη θωράκιση των θεσμών και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να μην πάει χαμένη αυτή η ιστορική, για τη χώρα, ευκαιρία.

- Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με …επιδόματα. Τι θα κάνατε διαφορετικά ως κυβέρνηση σε μία τέτοια διεθνή συγκυρία;

Η ΝΔ επέλεξε από πολύ νωρίς να επιτρέψει τη διόγκωση του κύματος των ανατιμήσεων μέσα από την επιδότηση της κερδοσκοπίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από πολύ νωρίς, όταν στην κυβέρνηση μας κατηγορούσαν για καταστροφολογία και αρνούνταν την ίδια την ύπαρξη του προβλήματος, κατέθεσε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας με έμφαση στον πυρήνα της κρίσης που είναι το ενεργειακό: με ολοκληρωμένο σχέδιο ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και πραγματικής φορολόγησης των υπερκερδών που παρήχθησαν μέσα στην κρίση. Και δεν σταματάμε εκεί. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στην αύξηση του κατώτατου μισθού με τιμαριθμική αναπροσαρμογή και στην ανακατεύθυνση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων προς όφελος των μικρομεσαίων.
Η ακρίβεια δεν είναι νομοτέλεια. Είναι μια δύσκολη πρόκληση που απαιτεί -από την πλευρά της Πολιτείας- δράση, σχέδιο και πάνω από όλα πολιτική στόχευση.

- Βλέπετε αποκλιμάκωση στην τιμή της ενέργειας; Και σας ρωτώ διότι πανευρωπαϊκά δείχνει να επιστρέφει στα προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επίπεδα…

Η εικόνα είναι αντιφατική. Από τη μία -και αυτό είναι θετικό- έχουμε διεθνείς τάσεις αποκλιμάκωσης, από την άλλη στη χώρα μας παρατηρούμε το αντίθετο. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει με τις τιμές της βενζίνης που σκαρφαλώνουν και πάλι στα 2 ευρώ ή τη σταθερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Το πρόβλημα με την πολιτική της ΝΔ είναι ότι έχει οδηγήσει σε τέτοια ξέφρενη πορεία ανατιμήσεων που τώρα χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια για να μεταφραστούν οι όποιες θετικές διεθνείς τάσεις σε εγχώρια αποτελέσματα. Γιατί εδώ ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στη δυνατότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία. Εκτείνεται πλέον στον παραγωγικό ιστό της χώρας που βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Μόνο η ριζική αλλαγή πολιτικής - μέσα από την πολιτική αλλαγή - μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής και παραγωγικής κρίσης.

- Πώς κρίνετε την αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας στον καταστροφικό σεισμό στη γειτονική μας χώρα; Ευελπιστείτε ότι η στάση μας αυτή θα αποκλιμακώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά;

Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Ειλικρινά σταματά το μυαλό όταν κανείς αντικρίζει τις εικόνες της καταστροφής και αναλογίζεται τις διαστάσεις της. Προέρχομαι από μία πόλη, την Καλαμάτα, που υπέφερε από έναν καταστροφικό σεισμό και αυτό έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη μου. Υπάρχει εδώ ένα σκληρό μάθημα: ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν δίνει σημασία στην ανθεκτικότητα, καταρρέει με πάταγο όταν συμβαίνει το απρόβλεπτο. Και εδώ είναι η δική μας δουλειά. Να επενδύουμε στις δημόσιες υποδομές, στους κανονισμούς ασφαλείας, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να είμαστε θωρακισμένοι τη στιγμή της δοκιμασίας.
Σήμερα, προέχει η αλληλεγγύη. Και είναι συγκινητική, όπως πάντα, η ανταπόκριση του ελληνικού λαού στο δράμα τou τουρκικού και του συριακού λαού. Είναι ακόμα νωρίς για να δούμε αν θα έχουμε μόνιμα και ορατά αποτελέσματα σε διπλωματικό επίπεδο. Και ένα είναι σίγουρο: η αποκλιμάκωση δεν πρέπει να περιμένει τη στιγμή της καταστροφής. Πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επίγνωση ότι μοιραζόμαστε μια δύσκολη -και ευμετάβλητη από κάθε άποψη- γωνιά του πλανήτη.

- Κατηγορήσατε την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της στην κακοκαιρία «Μπάρμπαρα». Δεν είναι καλύτερο να έχουν ληφθεί μέτρα που δεν χρειάζονται τελικά από το να χρειαστούν και να μην έχουν ληφθεί;     

Απέναντι σε μια ακόμη προαναγγελθείσα κρίση, η κυβέρνηση επέλεξε την εύκολη λύση του λουκέτου και της μετάθεσης της ευθυνών στους πολίτες. Μοναδικό της μέλημα είναι η ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε έτσι. Δεν μας αξίζει. Η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει κάθε χρόνο μπροστά σε δύσκολα και νέα ερωτήματα. Το να κρυβόμαστε από αυτά -μέσα από το προληπτικό λουκέτο- είναι ένδειξη ηττοπάθειας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο που θα πορεύεται με βάση τις ανάγκες τις κοινωνίας και τα πραγματικά δεδομένα της κάθε περίστασης. Αυτό απαιτεί η λογική, αυτό απαιτεί η εποχή μας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ