ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/02/2023

Ρ. Δούρου στην εφημερίδα VOICE: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης, το δίλημμα των εκλογών - Σύντομα οι πολίτες θα στείλουν στον Πρωθυπουργό την έξωση από το Μαξίμου

Ρ. Δούρου στην εφημερίδα VOICE: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης, το δίλημμα των εκλογών - Σύντομα οι πολίτες θα στείλουν στον Πρωθυπουργό την έξωση από το Μαξίμου



“Ζούμε περίοδο δημοκρατίας σε εισαγωγικά, της δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη. Για αυτό και το δίλημμα των εκλογών είναι “Μητσοτάκης ή Δημοκρατία””. Παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στην Κυριακάτικη Voice και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κορωναίο. “Η υπόθεση της Δημοκρατίας δεν είναι θεωρητική κατασκευή. Συνδέεται άμεσα με την ευημερία του τόπου. Ένα κράτος χωρίς κανόνες δεν μπορεί να προσελκύσει σοβαρές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δουλειές. Πουθενά στον κόσμο αυταρχικά, σκοτεινά καθεστώτα δεν προσφέρουν στους πολίτες τους σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη”, εξήγησε η ίδια.

Σύντομα ο κ Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του “θα λογοδοτήσουν στους πολίτες που θα βάλουν τέλος στο καθεστώς των σκανδάλων, της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας. Και θα στείλουν στον κ. Μητσοτάκη την έξωση από το Μαξίμου. Και μάλιστα συστημένη”.

“Με την εμπειρία σας στο πολιτικό ρεπορτάζ θυμάστε ποτέ να γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής με θέμα τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και την ελευθερία του Τύπου; Δεν μιλάμε για κάποια εμμονή της Αντιπολίτευσης. Αλλά για διεθνή εξευτελισμό της χώρας μας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει έγκαιρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου”.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο τραμπισμός α λα γκρέκα

“Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη βρισκόμαστε μπροστά στον τραμπισμό α λα γκρέκα. Αυτό το καθεστώς επιβάλλει τα ψέματα ως αλήθειες, επιχειρώντας αήθη συμψηφισμό των δικών της, υπαρκτών και διαπιστωμένων σκανδάλων με πράγματα που απλά... δεν υφίστανται”.

“Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι εκείνη του σούπερ μάρκετ, που πλέον είναι σκληρή δοκιμασία για τα νοικοκυριά και κανένα πυροτέχνημα τύπου “καλάθι του νοικοκυριού”, δεν την κουκουλώνει. Και η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι εκείνη της κάλπης. Το είδαμε άλλωστε στις κυπριακές εκλογές όπου, τυχαίο;, οι δημοσκοπήσεις είχαν υποεκτιμήσει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, που όλες τον έβγαζαν εκτός β` γύρου. Όμως οι πολίτες είχαν διαφορετική γνώμη”.

“Δυστυχώς η υπό τον κ. Μητσοτάκη πολιτική του πιστού και δεδομένου συμμάχου των ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχει αποδώσει αλλά είναι και επικίνδυνη. Το διαπιστώνουμε άλλωστε και στην περίπτωση των F16, με μια Τουρκία που κάθε άλλο παρά απομονωμένη δεν είναι, σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Η κοινωνία στέλνει μήνυμα στον πιο επικίνδυνο Πρωθυπουργό ότι έληξε ο χρόνος του

“Τα μηνύματα αυτής της πορείας προς τον λαό, που ξεκίνησε από το Περιστέρι, συνεχίστηκε στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη, τα στέλνουν δυναμικά οι χιλιάδες πολίτες που δεν μετέχουν απλά σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάνουν, σε καιρούς δύσκολους, μια πολιτική πράξη. Δηλώνουν παρών στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για να βάλουμε μαζί τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη. Και το μήνυμα αυτό το ακούνε σίγουρα στο Μαξίμου όσο θόρυβο κι αν κάνουν τα πετσωμένα ΜΜΕ για να το κουκουλώσουν”.

“Η νεολαία δίνει δυναμικό παρών και στέλνει το δικό της μήνυμα απόρριψης μιας κυβέρνησης που από την αρχή κυνήγησε τους νέους στα σινεμά, τις πλατείες, τους δρόμους, τις συγκεντρώσεις. Οι άνθρωποι του πολιτισμού που παλεύουν τώρα κοντά δυο μήνες κατά του απαράδεκτου ΠΔ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όλη η κοινωνία, από τον Έβρο ως την Κρήτη στέλνει καθαρό μήνυμα στον πιο επικίνδυνο Πρωθυπουργό που πέρασε από τον τόπο. Ότι έληξε ο χρόνος του”.

Το τελευταίο που ενδιαφέρει αυτή την κυβέρνηση είναι η Πολιτική Προστασία

“Όταν είχα την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής έγινε συντονισμένη προσπάθεια από τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μου αποδοθεί η ευθύνη της διαχείρισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Κάτι που πάνω από όλα εκ του νόμου δεν ισχύει. Ήταν άλλη μια προσπάθεια, στο πλαίσιο εργαλειοποίησης εθνικών τραγωδιών, στοχοποίησής μου. Και μάλιστα από ένα κόμμα, τότε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σήμερα στην κυβέρνηση, που δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κλιματική κρίση ούτε για την Πολιτική Προστασία”.

“Μια κυβέρνηση που τον Μάρτιο του 2020 με ΠΝΠ, με το πρόσχημα της πανδημίας, ανέστειλε το νόμο που η ίδια ψήφισε υπό τον πομπώδη τίτλο: “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων”. Με αποτέλεσμα σήμερα να ισχύει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας του.... 2003, παρά τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες του”.

“Φαντάζεστε να ήταν ο Τσίπρας Πρωθυπουργός, εγώ Περιφερειάρχης και να έκλεινε η Βουλή με λίγα εκατοστά χιόνι; Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ θα είχε οργιάσει ασκώντας ισοπεδωτική αντιπολίτευση”.

Χρεοκοπία, αδιαφάνεια, κακοδιοίκηση, το είδος της Διοίκησης Πατούλη

“Η Διοίκηση Πατούλη αποτελεί διπλό πρόβλημα για τους πολίτες και τους Δήμους της Αττικής. Αφενός έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία την Περιφέρεια. Και αφετέρου έχει διαλύσει σειρά σημαντικών έργων που είχε ξεκινήσει η δική μας διοίκηση”.

“Όπως έκανε πρόσφατα με τη φιέστα που οργάνωσε για να διαφημίσει ως δικό του έργο την αγορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Δικό μας έργο η ένταξη 52 ασθενοφόρων και 8 κινητών μονάδων, αξίας 4.5 εκατομμυρίων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, το 2017. Σήμερα ο κ. Πατούλης με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, διαφημίζει μόνο τα 52 ασθενοφόρα, μικρότερου προϋπολογισμού, 3.5 εκατομμυρίων. Οι κινητές μονάδες και το ένα εκατομμύριο, αγνοούνται ύστερα από 4 χρόνια ακυρώσεων των διαγωνισμών. Και μόνο αυτή η περίπτωση λέει πολλά για το είδος της Διοίκησης Πατούλη. Χρεοκοπία, αδιαφάνεια, κακοδιοίκηση”.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στην εφημερίδα Voice:

Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία, μιας και ως περιφερειάρχης διαχειριστήκατε ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα σχόλιο σας για την αντιμετώπιση της από την κυβέρνηση.

Καταρχήν, να εκφράσω από τις φιλόξενες στήλες σας, τα συλλυπητήριά μου στους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας για τον φονικό σεισμό. Όταν είχα την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής έγινε συντονισμένη προσπάθεια από τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μου αποδοθεί η ευθύνη της διαχείρισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Κάτι που πάνω από όλα εκ του νόμου δεν ισχύει. Ήταν άλλη μια προσπάθεια, στο πλαίσιο εργαλειοποίησης εθνικών τραγωδιών, στοχοποίησής μου. Και μάλιστα από ένα κόμμα, τότε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σήμερα στην κυβέρνηση, που δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κλιματική κρίση ούτε για την Πολιτική Προστασία. Μια κυβέρνηση που ο Πρωθυπουργός της ανακάλυψε την κλιματική κρίση στο βήμα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2019. Που με την αποστολή ενός sms αριθμό θεωρεί ότι απαλλάσσεται των ευθυνών της. Που εφαρμόζει και εδώ, όπως με την πανδημία, την ατομική ευθύνη. Που κλείνει το Δημόσιο για να μην αναλάβει η ίδια καμία ευθύνη. Που ίδρυσε για το θεαθήναι ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κενό κέλυφος, με άφαντο υπουργό. Φαντάζεστε να ήταν ο Τσίπρας Πρωθυπουργός, εγώ Περιφερειάρχης και να έκλεινε η Βουλή με λίγα εκατοστά χιόνι; Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ θα είχε οργιάσει ασκώντας ισοπεδωτική αντιπολίτευση. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λειτουργεί εποικοδομητικά. Με προτάσεις. Όχι κραυγές και δολοφονία χαρακτήρων από μια κυβέρνηση που για παράδειγμα ξεθεμελίωσε τη θεσμική επεξεργασία της κυβέρνησης Τσίπρα, που ύστερα από διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς, είχε εκπονήσει ένα “Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας” με ουσιαστικές επιχειρησιακές και οργανωτικές αλλαγές, που λόγω των εκλογών δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή. Μια κυβέρνηση που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το πόρισμα του διεθνώς αναγνωρισμένου Γερμανού καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γ. Γκολντάμερ, για τις δασικές πυρκαγιές. Μια κυβέρνηση που τον Μάρτιο του 2020 με ΠΝΠ, με το πρόσχημα της πανδημίας, ανέστειλε το νόμο που η ίδια ψήφισε υπό τον πομπώδη τίτλο: “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων”. Με αποτέλεσμα σήμερα να ισχύει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας του.... 2003, παρά τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες του. Εμείς από τον Νοέμβριο του 2019 καταθέσαμε σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας με την κυβέρνηση να απαντά με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ποτέ να μη φέρνει στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου. Παλιά της τέχνη...

Εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο με τη σκιά των παρακολουθήσεων να παραμένει βαριά πάνω από την πολιτική σκηνή της χώρας. Στα όσα έχουν αποκαλυφθεί επί επταμήνου, τα πρόσωπα που έπεσαν θύματα των «κοριών», από τον Ν. Ανδρουλάκη μέχρι τους επιτελείς των Ε.Δ. που αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, τη «σύνδεση» με το Predator το οποίο μέχρι και εκτός Ελλάδας εξήχθη με επίσημες υπογραφές, και κυρίως τον βαθμό γνώσης του πρωθυπουργού για το τι συνέβαινε στην ΕΥΠ, οι πολίτες έχουν πάρει απαντήσεις; Πόσο τελικά πιστεύετε πως η συγκεκριμένη υπόθεση θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Ένα θα σας ρωτήσω. Με την εμπειρία σας στο πολιτικό ρεπορτάζ θυμάστε ποτέ να γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής με θέμα τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και την ελευθερία του Τύπου; Δεν μιλάμε για κάποια εμμονή της Αντιπολίτευσης. Αλλά για διεθνή εξευτελισμό της χώρας μας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει έγκαιρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Πάμε σε εκλογές με παρακολουθούμενους υψηλά ιστάμενους, υπουργούς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, κα, με αιωρούμενη την κατηγορία ότι δρούσαν κατά της εθνικής ασφάλειας. Ζούμε πρωτόγνωρη περίοδο ζόφου. Περίοδο της απουσίας δημοκρατίας. Δημοκρατίας σε εισαγωγικά, της δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη. Για αυτό και το δίλημμα των εκλογών είναι “Μητσοτάκης ή Δημοκρατία”. Και η υπόθεση της Δημοκρατίας δεν είναι θεωρητική κατασκευή. Συνδέεται άμεσα με την ευημερία του τόπου. Ένα κράτος χωρίς κανόνες δεν μπορεί να προσελκύσει σοβαρές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δουλειές. Πουθενά στον κόσμο αυταρχικά, σκοτεινά καθεστώτα δεν προσφέρουν στους πολίτες τους σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στα παραπάνω και σε μια σειρά ακόμα σκανδαλωδών υποθέσεων με εμπλοκή γαλάζιων στελεχών, η Ν.Δ. απαντά με την επαναφορά «οικείων κακών» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα εν εξελίξει ειδικά δικαστήρια, την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ Channel, τις καταγγελίες για «μαύρες σακούλες». Τι απαντάτε ως ΣΥΡΙΖΑ σε όσα επικαλείται εκ νέου η Νέα Δημοκρατία;

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη βρισκόμαστε μπροστά στον τραμπισμό α λα γκρέκα. Αυτό το καθεστώς επιβάλλει τα ψέματα ως αλήθειες, επιχειρώντας αήθη συμψηφισμό των δικών της, υπαρκτών και διαπιστωμένων σκανδάλων με πράγματα που απλά... δεν υφίστανται. Επιχειρεί η κυβέρνηση να ... ξαναγράψει την Ιστορία όπως τη συμφέρει. Επιχειρεί έτσι να υπεκφύγει για να μην απαντήσει για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, τις απευθείας αναθέσεις των 7 δις, την αισχροκέρδεια, όλα με υπογραφή Μητσοτάκη. Ο οποίος απαντά με λάσπη και χυδαιότητα και ψέματα, βυθίζοντας έτσι τον τόπο στον βούρκο. Χρησιμοποιεί εργαλειακά τη Δικαιοσύνη. Όλα αυτά μαρτυρούν πανικό, έλλειψη επιχειρημάτων. Μαρτυρούν την ενοχή του. Και μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τους 156 γαλάζιους βουλευτές, μαρτυρούν την ενοχή της ΝΔ. Σύντομα θα λογοδοτήσουν στους πολίτες που θα βάλουν τέλος στο καθεστώς των σκανδάλων, της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας. Και θα στείλουν στον κ. Μητσοτάκη την έξωση από το Μαξίμου. Και μάλιστα συστημένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό σκληρή αντιπολιτευτική τακτική, την οποία έχει κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα. Εντούτοις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν δικαιώνεται από το αποτέλεσμα, καθώς παραμένει αξιοσημείωτη η διαφορά των δυο κομμάτων. Μήπως οι πολίτες δεν επικροτούν αυτήν την τακτική; Ή μήπως οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν σωστά την εικόνα;

Από την αποφράδα ημέρα της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αντί για κραυγές όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εμείς, με αίσθηση ευθύνης στην πανδημία καταθέσαμε προτάσεις, ακόμη και για κοινό υπουργό Υγείας. Δεν εισακουστήκαμε. Απέναντι στο κύμα της ακρίβειας, που είχε προηγηθεί του πολέμου, ζητήσαμε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως προτείνει η Κομισιόν και εφαρμόζουν πολλές κυβερνήσεις στην ΕΕ. Δεν εισακουστήκαμε. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που λειτουργεί υπέρ των λίγων σε βάρος των πολλών. Που φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη, ισοπεδώνει του μικρομεσαίους επιχειρηματίες που θεωρεί “ζόμπι” και “μπαταχτσήδες”. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι εκείνη του σούπερ μάρκετ, που πλέον είναι σκληρή δοκιμασία για τα νοικοκυριά και κανένα πυροτέχνημα τύπου “καλάθι του νοικοκυριού”, δεν την κουκουλώνει. Και η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι εκείνη της κάλπης. Το είδαμε άλλωστε στις κυπριακές εκλογές όπου, τυχαίο;, οι δημοσκοπήσεις είχαν υποεκτιμήσει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, που όλες τον έβγαζαν εκτός β γύρου. Όμως οι πολίτες είχαν διαφορετική γνώμη.

Το τελευταίο διάστημα, στους σταθμούς του Αλ. Τσίπρα στην «πορεία προς τον λαό», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στο προσκήνιο και τη θετική ατζέντα, τις προτάσεις του κόμματος για την Οικονομία και την Κοινωνία. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την παράθεση τους στους πολίτες; Κερδίζετε νέους ψηφοφόρους από αυτές;

Τα μηνύματα αυτής της πορείας προς τον λαό, που ξεκίνησε από το Περιστέρι, συνεχίστηκε στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη, τα στέλνουν δυναμικά οι χιλιάδες πολίτες που δεν μετέχουν απλά σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάνουν, σε καιρούς δύσκολους, μια πολιτική πράξη. Δηλώνουν παρών στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για να βάλουμε μαζί τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη. Και το μήνυμα αυτό το ακούνε σίγουρα στο Μαξίμου όσο θόρυβο κι αν κάνουν τα πετσωμένα ΜΜΕ για να το κουκουλώσουν. Όση λάσπη κι αν ρίξει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός Μητσοτάκη. Η νεολαία δίνει δυναμικό παρών και στέλνει το δικό της μήνυμα απόρριψης μιας κυβέρνησης που από την αρχή κυνήγησε τους νέους στα σινεμά, τις πλατείες, τους δρόμους, τις συγκεντρώσεις. Οι άνθρωποι του πολιτισμού που παλεύουν τώρα κοντά δυο μήνες κατά του απαράδεκτου ΠΔ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όλη η κοινωνία, από τον Έβρο ως την Κρήτη στέλνει καθαρό μήνυμα στον πιο επικίνδυνο Πρωθυπουργό που πέρασε από τον τόπο. Ότι έληξε ο χρόνος του. Όποτε κι αν κάνει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, θα πιει το πικρό, για τον ίδιο, ποτήρι μέχρι τέλους. Γιατί γυρίζουμε σελίδα με μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση των προγραμματικών του προτάσεων για μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Τα εθνικά θέματα και η διπλωματική θέση της χώρας είναι τομείς που έχετε ασχοληθεί επισταμένα. Θα ήθελα το σχόλιο σας για την τωρινή κατάσταση που βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά αλλά και γενικότερα για τη θέση που βρίσκεται σήμερα η χώρα στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Δυστυχώς και στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκοψε το νήμα της κυβέρνησης Τσίπρα που σε δύσκολες συνθήκες, με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, είχε κτίσει μια στρατηγική διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Διάλογος και πίεση, στο πλαίσιο μίας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής η Συμφωνία των Πρεσπών, που στα λόγια δέχεται πια η κυβέρνηση, όταν την κατακεραύνωνε ως Αξ. Αντιπολίτευση όμως κωλυσιεργεί στην εφαρμογή της. Δεν κυρώνει το διμερές μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας που προβλέπει η συμφωνία και είναι κρίσιμη γιατί η Τουρκία πιέζει, θέλοντας να αντικαταστήσει τη χώρα μας στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Δυστυχώς η υπό τον κ. Μητσοτάκη πολιτική του πιστού και δεδομένου συμμάχου των ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχει αποδώσει αλλά είναι και επικίνδυνη. Το διαπιστώνουμε άλλωστε και στην περίπτωση των F16, με μια Τουρκία που κάθε άλλο παρά απομονωμένη δεν είναι, σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μακάρι η εξέλιξη να είναι θετική για τη χώρα μας και να ακυρώσει τη λάθος πολιτική του Πρωθυπουργού που δεν διεκδικεί τίποτε. Και είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η πολιτική ειδικά σήμερα που ο πρόεδρος Ερντογάν ξεδιπλώνει, στο πλαίσιο της επιθετικής του στρατηγικής, την ανιστόρητη αναθεωρητική του πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει να επιμένει για κυρώσεις και συνέπειες κατά της τουρκικής επιθετικότητας αλλά παράλληλα να προωθεί τη δική της ατζέντα, πχ για την επανέναρξη πραγματικού διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών μετά από τις εκλογές. Δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν θα κάνει μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα χρησιμοποιεί και την εξωτερική πολιτική ψηφοθηρικά, για να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι για το καλό του τόπου.

Από τη θέση της περιφερειάρχη βρεθήκατε σε αυτήν της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια. Με τον Γ. Πατούλη συγκρουστήκατε σφοδρά τα τελευταία 3,5 χρόνια. Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως πήρε κάτω από τη βάση; Που άφησε ανεκμετάλλευτο το έργο που κληρονόμησε από εσάς;

Η Διοίκηση Πατούλη αποτελεί διπλό πρόβλημα για τους πολίτες και τους Δήμους της Αττικής. Αφενός έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία την Περιφέρεια. Και αφετέρου έχει διαλύσει σειρά σημαντικών έργων που είχε ξεκινήσει η δική μας διοίκηση. Ουσιαστικά έχει ακυρώσει κάθε κοινωνικό πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, από το “Ρεύμα για όλους” ως τα κουπόνια των Λαϊκών Αγορών. Όταν βέβαια δεν καπηλεύεται τη δική μας δουλειά και μάλιστα με καθυστέρηση και μειώνοντάς την. Όπως έκανε πρόσφατα με τη φιέστα που οργάνωσε για να διαφημίσει ως δικό του έργο την αγορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Δικό μας έργο η ένταξη 52 ασθενοφόρων και 8 κινητών μονάδων, αξίας 4.5 εκατομμυρίων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, το 2017. Σήμερα ο κ. Πατούλης με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, διαφημίζει μόνο τα 52 ασθενοφόρα, μικρότερου προϋπολογισμού, 3.5 εκατομμυρίων. Οι κινητές μονάδες και το ένα εκατομμύριο, αγνοούνται ύστερα από 4 χρόνια ακυρώσεων των διαγωνισμών. Και μόνο αυτή η περίπτωση λέει πολλά για το είδος της Διοίκησης Πατούλη. Χρεοκοπία, αδιαφάνεια, κακοδιοίκηση. Το 2023, που είναι αυτοδιοικητική χρονιά, είμαι σίγουρη ότι θα αναδείξει μια νέα προοδευτική Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, που θα κληθεί να ανατάξει την σημαντικότερη Περιφέρεια της πατρίδας μας.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ